Şimdi Ara

TÜRKÜLERİN HİKAYESİ[ANA KONU]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
927
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

çaydereli osman kuzeni nasuh çavuşun gelin alması ile ula'ya gelir. hep birlikte marçal dağlarını aşıp ula'ya geldiklerinde, kız evinde eğlence sürmektedir.
    osman, kapının yanında dikilip oynayan kızlara göz gezdirir ve (her zamanki gibi) bakıları bir kıza takılır kalır.
    ne yaparsa yapsın gözlerini kızdan (gülayşe) ayıramaz, ama bi aktivitede de bulunamaz.
    gelin alayıyla beraber çaydere'ye dönerken yanındaki mehmet'e "içimde bulgur kaynıyor, kafamda kireç söndürülüyor" der, haklı olarak mehmet'de "ne diirsin lo?" tepkisi veriyor.

o günden sonra osman, ula düğünlerine çağrılmadan giden konuk haline gelir. her düğün haberini aldığında atına atlayıp, soluğu ula'da alır.
    çoğu düğünde gülayşe ortalıkta görünmüyordu ama bir gördümü de içinin tüm "denizleri köpürüyor"du. yine böyle bir düğünde gülayşe'ye "gel ayşe" diyecek cesareti toplayabilmek için birkaç şişe rakıyı devirir, daha sonra bir "oğlanlar mi geçmiyor gözlerim mi seçmiyor" türevi olan "ayşe mi dönüyor dünyam mı sönüyor?" sorusunu sorar kendisine.
    tam o sirada biri koluna girer "gel be dost, derdin var herhal, gel meclisimize katıl" der.
    çaydereli osman kendini ula'lı gençlerin sofra kurdukları hasırın üstünde bulur. herkes kendisine dostça bakmaktadır. merhabalaştılktan sonra ona da bir kadeh sunarlar. bir aşık sazını ayarlarken "osman kardaş, ula düğünlerini kaçırmayışının nedeni ne ola ki?" diye sorar.
    o güne dek bağlamayı eline bile almamış olan çaydereli osman birden irkilir. yeniden doğmuş gibi olur, aşığın elinden bağlamayı alır. o gün çaldığı türküdür bu:

"deniz üstü köpürü ah yarim rinna rinna nay
    kayığa da binsem götürür ah yarim ah
    benim de buraya geldiğim ah yarim rinnanay
    rinna rnna nom
    bür güzelden ötürü ah yarim ah

karıncanın katarı ah yarim rinna rinna nay
    yüreğime değdi batarı ah arim ah
    benim de buraya geldiğim ah yarim rinnanay rinna rinna nom
    bir güzelin hatırı ah yarim ah"

AH BİR ATAŞ VER

Uzun ve yorucu bir seferden dönen Dumlupınar denizaltısı, Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı Nabuland Şilebi ile çarpıştı. Sessiz, soğuk ve bulanıktı gece. Başından aldığı şiddetli darbe ile Dumlupınar birkaç saniye içinde sulara gömüldü.
    Gemideki 81 kişilik mürettebattan sağ kalan 22 kişi, geminin arka bölümündeki torpido dairesine sığındı. Mahsur kalanların su yüzüne fırlattıkları telefon şamandırasıyla gemi ile irtibat sağlandı.
    Sağ kalan 22 kişiyi kurtarmak için herkes seferber oldu. Bu arada oksijeni idareli kullanmaları için, gereksiz yere konuşmamaları, şarkı türkü söylememeleri ve sigara içmemeleri konusunda uyarılar yapıldı.
    Ancak, saatler süren kurtarma çalışmalarının sonunda, umutların tükendiği anda karanlıkta bekleyen 22 kişiye, herşey yine aynı sözcüklerle anlatıldı; konuşabilirler, türkü söyleyebilirler ve hatta sigara bile içebilirler. Şamandıradaki telefon hattının öbür ucundan, tüm Türkiye, denizaltıda tevekkülle ölüme yapılan hüzünlü ama başı dik türküsünü dinledi...

ah, bir atAş ver, cıgaramı yakayım
    sen sallan gel, ben boyuna bakayım

uzun olur gemilerin direği
    çatal olur efelerin yüreği

ah, ataşı gavur, sinem ko yansın
    arkadaşlar uykulardan uyansın...

Neredesin Sen
    Muharrem Ertaş(Neşet Ertaş'ın Babası):

1960’lı yıllarda TRT sanatçılarıyla Almanya’ya gitmiştim. Otomobilim vardı ama ne ehliyetim vardı, ne de kullanmayı biliyordum. Bazıları dönünce mecburen ben kullandım otomobili. Dönüşte kaza yaptık. Beni cezaevine koydular. Üç ay hapis yattım. Kağıt, kalem de vermiyorlardı. Bu türkünün sözlerini sigara kağıtlarının üzerine kibrit çöpünün barutlu kısmını tükürükle ıslatarak yazdım.

Şu Garip Halimden Bilen İşveli Nazlım
    Göynüm Hep Seni Arıyor Neredesin Sen
    Tatlı Dillim Güler Yüzlüm Ey Caylan Gözlüm

Ben Ağlarsam Ağlayıp Gülersem Gülen
    Bütün Dertlerimi Anlayıp Göynümü Bilen
    Sanki Kalbimi Bilerek Yüzüme Gülen

Sinemde Gizli Yaramı Kimse Bilmiyor
    Hiçbir Tabip Yarama Merhem Olmuyor
    Boynu Bükük Bir Garibim Yüzüm Gülmüyor

YEMEN TÜRKÜSÜ

Osmanlı Yemen topraklarını ülkesine kattıktan sonra buradaki hükümranlığını sürdürmek için çok şehit vermiştir. Yemen merkezden uzak olsa da kutsal toprakları elde tutma uğruna bir çok şehit verilmiştir. Müslüman toprağı olmasına karşın Yemen İngilizlerle işbirliğine giderek Osmanlıya karşı savaş açmıştır. Beş cephe de birden çarpışan Osmanlı kuvvetleri Anadolu’dan asker sevki yapmaktadır. Çarpışmalar o kadar şiddetli olmaktadır ki aileler Yemen’e cepheye giden evlatlarının artık geri dönmeyeceğini bilmektedirler. Bir çok aile cepheye gönderdikleri çocuklarından bir daha haber alamamışlardır. Hatta bazı askerler yıllar sonra savaş bitse de bu topraklardan geriye dönememişler sağ kalabilenler orada yaşamlarını devam ettirmişlerdir. Bu acıyla Yemen Türküsü o devirlerde halkın dilinden düşmemiş etkilerini ve izlerini günümüze kadar bu türküyle taşımıştır.

Havada bulut yok bu ne dumandır.
    Mahlede ölü yok bu ne figandır.
    Ana ben ölmedim bu ne şivandır

Aho yemendir gülü çemendir
    Giden gelmiyor acep nedendir.
    BURASI HUŞTUR YOLU YOKUŞTUR
    GİDEN GELMİYOR ACEP NEDENDİR

Kışlanın ardında redif sesi var
    Bakın çantasına acep nesi var
    Bir çift kundurası bir al fesi var.

Kışlanın önünde üç ağaç incir
    Kolumda kelepçe boynumda zincir
    Zincirin yerleri ne yaman sancır

Kışlanın önünde sıra söğütler
    Zabitler oturmuş asker öğütler
    Yemene gidecek bu koç yiğitler

Kışlanın ardını duman bağladı
    Analar babalar kara bağladı
    Yemene gidene herkes ağladı.

Kışlanın ardında yüzüyor kazlar
    Ayağım ağrıyor yüreğim sızlar
    Yemene gidene ağlıyor kızlar.

Kışlanın ardında bir kırık testi
    Askerin üstüne sam yeli esti
    Gelinlik tazeler umudu kesti.

Arkadaşlar şimdilik bu kadar yeter geceye doğru daha ekleyeceğim...istek varsa yazabilirsiniz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whenifeelit -- 18 Nisan 2014; 22:52:12 >

• oğlum o kadar emek verdim lan bari bi 'okudum' falan yazında mutlu olayım
  • Güzel bilgiler hocam teşekkürler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline sağlık kardeşim.Dersim dört dağ içinde türküsünün sözleri ve hikayesi de acıklıdır.
  • yararli

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok teşekkürler hocalarım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güzel bir konu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TEHET

@TEHETaşık olana soracaksın... böyle hikayeleri her zaman dinlemekten okumaktan zevk alırım, bunu izlememiştim paylaştığın için çok teşekkür ederim. ben de video koyacaktım anlatım için ama mobil arkadaşlar için uygun olmayacağını için vazgeçtim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whenifeelit -- 18 Nisan 2014; 23:45:24 >

• Okurum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Deniz Üstü Köpürür şarkısını Fikret Kızılok nede güzel söylemiş...

• bu türküye aslında slow daha çok yakışıyor. ben cem karaca'nın cover'ını daha çok beğeniyorum. fikret kızılok'un 'ama babacığım' diye bir şarkısı var beni benden alıyor... dinlemeni öneririm :)
  • okumadım kardeş,ama türkü felan diyo şikayet ettim müzik bölümüne açman lazımdı.15 gün hayırlı olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Willy Willie

okumadım kardeş,ama türkü felan diyo şikayet ettim müzik bölümüne açman lazımdı.15 gün hayırlı olsun.

canın sağolsun hocam gerekli açıklamam hazır konu kapanınca yönetime yaparım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Whenifeelit

quote:

okumadım kardeş,ama türkü felan diyo şikayet ettim müzik bölümüne açman lazımdı.15 gün hayırlı olsun.

15 gün yemezsen benim de bir çift lafım olur merak etme.
  • quote:

quote:

quote:

tamam canım zamanı gelince konuşuruz o zaman bunları hayırlı geceler, mesaj atmamanı rica ediyorum geri cevap vermeyeğim

• quote:

quote:

quote:

quote:

tamam canım zamanı gelince konuşuruz o zaman bunları hayırlı geceler, mesaj atmamanı rica ediyorum geri cevap vermeyeğim

allaşkına cevap ver

• up
  • Türkler'in hikayesi diye okudum.Şimdi geri gidiyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.