Şimdi Ara

Türkiye'de ÖTV ve KDV İndirimi yaparak nereye varabilir? Burda bir mantık hatası varmıdır? Gelin.... (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
194
Cevap
5
Favori
29.255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
96 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Portraitclub kullanıcısına yanıt
    Devir tasarruf devri..
  • Equris kullanıcısına yanıt
    Halkın tasarrufları ve birikimleri senelerdir ötv adı verilen sistemle eritildi, insanlar alım güçleri yetmediği için krediler ile gözleri boyandı, kredisiz kimse birşey almaz oldu.



    Bu memleketin 100 birim vergi toplayacak çapı varsa, 400 birim de ötv adı altında insanların cebinden alındı. Hiçbir şey üretmeden, satmadan devlet araç kullanmak zorunda olanlardan bunu tahsil etti. Böyle yapacaklarına biraz dişlerini sıksalar, kârdan makul vergilendirme yoluna gitseler, belki 250 birim vergi olacaktı ama bu hastalıklı bir gelir olmayacaktı.



    Senelerdir sizin yazdığınız şey yapılıyor yoksa, vergi oranı düştüğü için mi kriz çıktı. Bu ülkede 3 tane faaliyet gösteren alan vardı, inşaat, tarım, otomotiv. İnşaat zaten bitti, geri kalan ikisi de yakıt ve taşıt üzerindeki vergilerden dolayı çok zor durumda. Bu ülkede çarkları döndüren en önemli sektörlerden biridir otomotiv. O da olmasa ürettiğimiz birşey yok.

    Edit: Sizin kaçırdığınız nokta şu, araba da bir ihtiyaç, bunun almama gibi bir opsiyonu yok. Normal bir ekonomik sistemde bizim nüfusumuzda, senede en az 4.000.000 araç satılmalı. Bu da fiyatlar doğal hâlinde olsa kimsenin alım gücünü etkilemeyecek, servet eritmeyecek rakamlarda olursa olur zaten. Şu an Ekim satışını seneye vurunca 280.000 araba yapıyor.

    Bu ekonomik şartlarda tabi ki tasarruf önemli. Şahsi olarak tasarruf etmemiz gerek. Ama ihtiyacı olan, arabası olmayan, telefonu olmayan insanlar olacak, bunların daha düşük vergilerle araç, telefon vs. sahibi olması faydalı değil mi?

    Hatta geçen sene beyaz eşyaya yapılan ötv indirimine bakın. Vergi geliri artmış mı, azalmış mı? Kimin serveti erimiş? Fikir verecektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasan7 -- 3 Kasım 2018; 8:34:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mantık belli indirimlerle satış arttırmak ekonomik büyümeyi biraz arttırmak en önemlisi enflasyonu düşük göstermek ve ona göre düşük zam yapmak maaşlara 2019un ocağında geri gelcek bu ötv kdv'ler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SkeironnWH

    Bu mesaj silindi.
    kötü yöneticiydi ama partisi 2ye bölünmeye başladığında anladı neler olduğunu fetonun/amerikanin yeni akp projesini ölmeden önce çok önemli şeyler söyledi programlarda ama kimse dikkate almadı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 3 Kasım 2018; 10:22:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kaazto28 K kullanıcısına yanıt
    Arkadaş o diploma ile şansını yurt dışında denesene ne uğraşıyorsun bu ülkede. Benim 40 yaşındaki akrabalarım baktılar hicbirsey sahibi olamıyorlar turist vizesi alıp avustralya ya taşındilar. Sen o diploma ile krallar gibi yaşarsın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SkeironnWH

    Bu mesaj silindi.
    doğrudur birnevi dümene yön vermiştir tarikatlara/cemaatlara sempatik bakmıştır hernekadar sonradan fikri değişsede ama erbakan şimdiki siyasal islamcılarla kıyaslama yapınca mumla arancak bir adam.
    tabi bana kalırsa ecevit en iyisidi fakat o da feto'dan plaket aldı kendi istihbaratının cıa'ye çalıştığından haberi yoktu ne yazıkki 70yıllık politik tarihimiz çok kirli bir tarih tamamen iyi bir adam yok.
    50-55den beri amerikan kolonisi olmakda iğrenç bir durum boşuna siyaset konuşuyoruz sanki sahibimiz belli değilmiş gibi bir mamaya bakıyor geri dönmemiz sahibimize hiçbir parti farklı değil eğer farklıysa veya değişmek istiyorsa direk indiriyorlar aşağı zaten



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 3 Kasım 2018; 11:8:25 >
  • Devlet vergi gelirlerinden vazgecmesinin sebebi piyasadaki durgunluğun önüne gecmek istemesi. Burdaki kaybı ise para basarak karşılamayı düşünüyorlar bence. Enflasyon artacak ama en azından durgunluk olmayacak bir şekilde para dönecek diye düşünüyorlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Akıl olmadan fikir olunca işte böyle olur. Herkes kendini uluslararası ilişkiler ve ekonomi uzmanı zannediyor. Şu yazılanlara sadece gülüyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Equris kullanıcısına yanıt
    Maalesef bu durum var. Bizim kurumda da kiralık araçların parası iki aydır gelmiyor(ödenek çıkmıyor) ve şoförler iki aydır maaş alamıyor. Ha farklı kalemlerden gereksiz ödenekler geliyor o ayrı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SkeironnWH

    Bu mesaj silindi.
    Hocam yukarıda belirtmiştim ama tekrar belirteyim.

    Vergi indirimi kararı doğru bir karardır. Yıllarıdr sürekli ötv'nin yüksekliğinden burada hep beraber şikayet ettik değil mi? Ama bunun zamanı yanlış. Vergi indirimlerini ekonomi soğumaya başladığını gördüğümüz anda yapsaydık işte o zaman faydasını görürdük. Piyasa daha yumuşak iniş yapardı faydasını görürdük.

    Şimdi zamanı değil. Biraz piyasa kendine gelsin kurlar gerilesin faizlerde bir geri çekilme trendi görünce bunu piyasayı korkutmadan yapabilirdik. Örneğin bakanımız çıkıp açıklayacak ve diyecek ki "Biz 3 ayda bir 10 puan indirim yaparak 1.6lt altındaki araçlarda ötv'yi zamanla sıfırlayacağız. Ya da her ay 5 puan gibi. Bu sayede insanlar "%5 için beklemeye gerek yok ya %kurlar 1 ayda artarsa" diye düşünüp piyasada sürekli akışkan bir sistem yaratılabilirdi. Bu sayede zamanlada devlet sürümden kazanırdı.

    Ama tasarruflara bu kadar ihtiyaç varken bu adımın atılması yanlış. Birde 1 ay önce çıkıp vergi indirmeyeceğiz açıklaması yaptıktan sonra vergi indirimi yapıyorsun. Zaten yabancı bundan korktu yoksa zaten insanlar alımdan ziyade tasarruf eğilimindeler. Otomotiv sektörü çok fazla canlanmaz bu indirimle. Anca kurlar düşmeye devam ederse ve %15 ile birleşirse canlanır. Şuan ona doğru gidiyoruz zaten.




  • Hasan7 kullanıcısına yanıt
    Hocam ekonomik kriz gelmeden önce ötv indirimlerinin yapılması konusunda burada sürekli konuşuyorduk siz sanırım o dönemleri kaçırmışsınız.

    Hatta vergi indirerek daha fazla vergi toplayabileceğini bile yazmışlığım var benim. Ama şuan doğru zaman değil siz o noktayı kaçırıyorsunuz.

    Ama Allah'tan yabancılar enflasyonu ve alım gücümüzü hesaplayıp doğru modellemeler ile otomotiv satışlarında patlama olmayacağını ve bu yüzden açığın 1 milyar tl civarında maksimum olacağını gördüler bu yüzden bu olayı sümen altı edip giriş yapmaya devam ediyorlar.

    Yoska bende sizinle aynı fikirdeyim sadece zamanı konusunda şikayetçiyim çünkü bir ay önce yabancılara vergi indirimi yapmıcaz dedik ve vergi indirimi yaptık. Gerçek sorun bu tasarruflarımızın eriyecek olmasından ziyade.

    Hayatı ucuzlatmak icabettikçe, vergileri indirmek siyasetine devam edeceğiz. (Mustafa Kemal Atatürk)

    (01.11.1936 TBMM 5.Dönem, 2.Toplanma Yılı Açılışı)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: l.a.c.i.w.e.r.t

    Akıl olmadan fikir olunca işte böyle olur. Herkes kendini uluslararası ilişkiler ve ekonomi uzmanı zannediyor. Şu yazılanlara sadece gülüyorum.
    Siz de birşeyler karalayın hep beraber gülelim.
  • hıı 2023'te 1dolay;1gr bor

    2023 BOR YİCEZ BOR M.K.C.Z BOR ...... BOR ...... ...... BOR BOR BOR BOR
    2023VIE
  • Equris kullanıcısına yanıt
    İndirimin amacı iç piyasayı canlandırmak. Zamanlaması yanlıştır deyin veya oranları böyle olmamalıydı deyin vaydım da farklı sektörlere uygulansa daha iyi olurdu deyin tamam ama bence yerinde bir karar. Ben makro ekonomi dersi almadım ama nakit sıkıntısı çeken esnaf ve üretici için az da olsa kurtarıcı olacaktır. Öte yandan devlet adına gelirlerde azalma olacaktır doğru ama bu bir nevi zordaki esnafı sübvanse etmektir. Batma durumundan kurtarmaktır. Devlet şunu yapacağına bilmem şu kadar fabrika açsa diyenlerde ayrı bir tartışma konusu. Devlet komünist sistemdeki gibi fabrika açmamalı bence açanlara vergi indirimi gibi teşvik vermeli. Yerli üreticiyi teşvikle ilk maliyetini azaltmalı. Yoksa zarar eden işletme açmaktan öteye gitmez açılan kurumlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • l.a.c.i.w.e.r.t kullanıcısına yanıt
    Hocam birşeye talep olursa fiyatı artar, birşeye talep olmazsa fiyatı azalır. Aynı şey dolar/tl kuru için de geçerli.

    Reel sektör için piyasa neden durdu? Çünkü kurlar arttı. Kurlar neden aşağı geliyor?

    1) Dolar pahalı.

    2) Türk lirası nominal anlamda yüksek faiz veriyor.(Bu kısmı egemena için özel olarak nominal diye belirttim çünkü reel faiz düşük çünkü birazdan gelip bana "Hocam bak sende faiz yüksek kabul ediyorsun diyecek 10. defa:D )

    3) Biz yurtdışından ithal ettiğimiz şeylerde vergi indirimi yaparsak dolara olan talebi arttırırız. Ekonomi canlanırsa dolara talep patlar ve yine aynı sarmalı bu defa daha büyük şekilde yaşarız. Bu yüzden piyasayı "dengelenme sürecine" bırakmalıyız. Piyasa canlanmamalı soğumalı.

    Ama neyse olan oldu artık. Otomobil fiyatlarını düşürdüler. Otomobil fiyatları enflasyon sepetin yüksek ağırlığa sahip bu sayede son 2 ayda enflasyonu ne kadar düşük çıkarırlarsa sene sonunda emeklilere ve işçilere o kadar az zam demek. Amaç o zaten

    Selam ve dua ile..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mucoplus

    Devlet vergi gelirlerinden vazgecmesinin sebebi piyasadaki durgunluğun önüne gecmek istemesi. Burdaki kaybı ise para basarak karşılamayı düşünüyorlar bence. Enflasyon artacak ama en azından durgunluk olmayacak bir şekilde para dönecek diye düşünüyorlar.
    O halde çok yanlış düşünüyorlar. Her zaman ki gibi..

    Zaten bugün bu ülkenin bu hale gelmesinin sebebi bu yanlış düşünceler silsilesiydi.
  • SkeironnWH S kullanıcısına yanıt
    Hocam zaten benimde "Zeki adamdı ama keşke evrensel olsaydı" dan kastım oydu. Fazla islamcı olması..
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.