Şimdi Ara

Türkiye'de node js bilinmiyor diyenlere gelsin (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
1
Favori
4.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • gruba baktım:D ama sadece bakakaldım komedi:Dsus bariya yer işgal etme:D
  • Allah ını seven şu adamın verdiği facebook grubuna baksın ya lütfen:D ama lütfen seri bi şekilde:D bilmek ayrıdır ilgilenmek ayrıdır tecrübe ayrıdır.eğer ki tr de adam akıllı bilen birileri olsaydı ben stackoverflowda derdime çare aramazdım.(tecrübeyle sabit tr de sorularıma bir tane cevap gelmedi).bir şeyle ilgilenebilirsin ama her ilgilendiğin şeyde geliştirici ünvanınını alamazsın geliştirici node js de kimdir örnek vereyim farzı misal douglass wilson(nick) dur expressjs(kemik modul(bunsuz olmaz)) bu adamdan sorulur.amacım burada tr yi kotulemek değil fakat php gibi asp gibi ne bilim daha saysam bitmez bunlar gibi kendini yetiştirmiş kişi sayısı çok az.yanlış anlamayın ben de saymıyorum kendimi ama bu projeyi kendi başıma yaptım övünmek gibi bi yaklaşımım yok arkadaşlar diyorum sürüm beta lütfen bi yardım edin şurda bu eksik burda bu eksik.
  • @xmeteorx

    Derdin performans ise, yanlış yerlerde geziyorsun. Js dinamik bir script dili. Farkı asenkron çalışması. Neticede frontend dil.

    Batıda devamlı rekabet hali olduğundan ve sektördeki en büyük gider eleman gideri olduğu için. Aynı dili hem frontend hemde backend de kullanmak ajans sahiplerine son derece çekici geliyor.

    Tabii işin içinde bir npm var. Tonla paket bedava. Sen sadece kodunla uğraş (teoride).

    Bir diğer hususta, Node.js tayfasının projeye fanatikçe olan yaklaşımı. Düşünceme göre fazla tecrübe sahibi olmadan, php ye göre çarpıcı sonuçlar alınabildiği, dolayısı ile rahatsız edici rekabet imkanı sağladığı için, ister istemez iş bir noktadan sonra fanatizme dönüyor. (ben böyle yapıyorum sen kimsin aga. BKZ senin bu mevzuda ki tavrın)

    Tabii bu sosyal medya çılgınlığı patladığında, standart iş modeli (backend dil, sql server, web server) bunu karşılamakta zorlandığı için (ve veya ortalama yazılımcılar işi eline gözüne bulaştırdığı için) MEAN stack belli bir öne çıkma yaşadı.

    Lakin.

    Javascript in asenkron olması, işi sonunda callback / promise çukuruna sokuyor.
    Mongo DB nin Stabilite sorunları ve klasik SQL modeline göre daha güvensiz olması.
    NodeJS npm paketlerinin kafasına göre gitmesi, yönetime kızan adamın paketlerini npm den çekmesi veya yönetimdeki dallamanın birinin virüs tür bilmem nedir diye kritik paketi silmesi.

    Js dükkanının bir türlü oturmaması (oturmaz, Google, Microsoft, Mozilla foundation Allah ne verdiyse dalıyorlar birbirine. Tamam ortalık 2000 senesi değil ancak gene aynı dallamalıklar var daha düşük seviyede) ki ellerinden geleni yapsalarda sende 3 senelik telefon var nasıl olacak hacı ? olmuyor bir şekilde.

    Bu yüzden babeldir falandır filandır bir sürü ara katmanlar var ve her ara katman işleri daha çok karıştırıyor.

    NodeJS yazabilmek için, sürekli güncel olup, tool set değiştirmen lazım. Hal böyle olunca, eski yazılım diye bir şey olmuyor, sürekli yeni yazılım yapıyorsunuz. Yani senin sitenin kodu 1 sene sonra ne olur sende bilmiyorsun. NodeJS nin tepesindeki adam da bilmiyor.

    Şimdi buraya kadar olanlara 3 aşağı 5 yukarı NodeJS fanları katılır. Arkasından derki.

    Olsun NodeJS çok yüksek performanslı... Ve böylece bütün bu saydığımız olumsuzlukları karşılamış olur. Yani yüksek performans istiyorsan, bunları aşacak bilgi beceri ve dayanıklılığa sahip olman gerekir.

    Şimdi biz nodejs desteklemediğimize göre bilgi beceri ve dayanıklılığa sahip değiliz.

    Mi Acaba ?

    Birincisi, NodeJS performansı bir mit. Yani, PHP de asenkron moda sokarsan, NodeJS kadar performans verir diye düşündüler.

    ReactPHP var lakin bir NodeJS değil tabii.

    Sonra delini biri çıkar bir asenkron php framework ü yazar, sonrada bunu c extension olarak çevirir ve gömer.

    Swoole şu anda nodejs nin tam 3 katı performansı php içinde sağlıyor. Ha kendine göre handikapları var. onunda sebebi yine asenkron çalışması, yanı programlama mantığını değiştirmen lazım.

    İşin komik tarafı, PHP swoole ile Google GO performansı verebiliyor.

    Şahsen ben o topa girmem. Asenkron çalışmak belli iş tipleri için olabilir. Ancak asenkron temelli yazılım işine karşıyım, test debug sıkıntılı. Belki senin kuşak gerçekten çalışabilir model icad edebilir.

    O seviye işler çıktığında ben sahsen Google GO kullanırım. Çok zamanlar önce php yettiğinde ama bu iş böyle gitmez diye düşündüğümde, NodeJS
    ile oynayıp bazı şeyler kafama yatmamıştı, kendimi ikna etmek için ortamlarda aranırken, nette bir yerlerde bir mevzuda MainFrame zamanlarından kalma ihtiyarlar Asenkron yazılım işini yerden yere vuruyorlardı. Bu yüzden vazgeçip google GO ya yöneldim.

    Sebebine gelince, bir noktadan sonra anlıyorsun ki, yazılım işi, programı yazmak değil, yazdığın programa bakmak onu tamir edip geliştirebilmek. Yoksa yazdığın şey suya yazı yazmaktır.

    Şimdi gelelim sana ve projene.

    Projen başarılı, kısa kullanım neticesinde aklıma gelen tek şey, home iconunu çıkar ana link i sol tarafa logo ya koy ux bazında hata.

    Asıl eleştirim sana. Benim gençliğimi hatırlatıyorsun. Burnu büyüklük yapma, diğerlerinden farklı bir şeyler yapıyor olabilirsin, bunu iyi yapıyor da olabilirsin. Ancak bir takım şeyler yapıyor olman, NodeJS nin Polat Alemdarı gibi ortalarda dolanmanı gerektirmez. Bu gün iyi olsan da yarın senin gibi bir sürü adam olacak.

    Son olarak bu da benchmark çı abilerden gelsin.

    quote:


    Windows 10 64Bit
    32GB 2400 ECC Memory
    i5 6 Cores @ 4.7Ghz. No HT!

    Results:

    NodeJS ( Windows Root - Without Cluster ):

    14,930.33 [#/sec] (mean) ( maxing 50% CPU usage )

    NodeJS ( Windows Root - With Cluster 6 threads = match CPU ):

    14.999.51 [#/sec] (mean) ( maxing 55% CPU usage ) << Seem hitting a wall somewhere

    Crystal ( WSL )

    80,306.77 [#/sec] (mean) ( maxing 65% CPU usage )

    Swoole + PHP 7.0 ( WSL ... Automatic 8 threads active ) :

    111,661.30 [#/sec] (mean) ( 99% CPU usage )

    Go ( WSL ):

    138,823.71 [#/sec] (mean) ( 99% CPU usage )

    Go ( Windows Root):

    196,741.68 [#/sec] (mean) ( 99% CPU usage )




  • xmeteorx X kullanıcısına yanıt
    Facebook'u StackOverflow gibi kullanmaya çalışmışlar, gönderilerin coğu "şunu nasıl yaparım" seklinde fakat FB bu iş için uygun değil. En basitinden FB'de arama özelliği eksiktir. Yani gerçekten kullanışlı gönderiler olsa bile, 6 ay sonra o gönderiyi bulmanız cok zordur, FB'ta kendi gönderilerinizi dahi arama ile bulamamazsınız cunku FB'de veriler, gönderiler toplanır ama mümkün olduğunca dağıtılmaz, yani FB gönderileri, verileri kendi bünyesinde analiz etmek için toplar, sistem böyle işler. Benzer durum Linked in, Twitter için de geçerlidir. Zazten dikkat edin, bu sitelere üyelik için cep no gibi özel bilgileriniz talep edilir veya FB en az 3 arkadaşınız olmalı diye şart koşar. Yani fake hesapları engellemeye çalışırlar fakat FB ve Twitter fake hesaplarla doludur.





    Bu durumda FB, programcı tarafından hiç mi kullanılmaz. Kullanılır ama daha cok eğlence amaçlı örneğin Unix grubuwww.cyberciti.biz 'in FB'de nixcraft isimli grubu vardır ve amacı eğlencedir. HackerNews'un da FB sayfası vardır, arada sırada bazı gönderileri FB'ta yayınlar fakat son 1-2 senedir HN FB gönderilerini cok cok azalttı sebebi de HN ciddi bir gönderi yapıyor, Afrika'dan programcılıkla alakasız biri cıkıp kel alaka yorum yapıyor, tabi ki HN gibi ciddi bir grup böyle bir duruma destek vermemek adına FB paylaşımlarını sıfıra yaklaştırdı...



    Node.JS Türkiye grubunda dikkat çeken diğer sey, grupta Zeynep isimli biri "next() nasıl çalışır" gönderisine orantısız büyüklükte bir ilgi gösterilmiş. Ah işte tipik sosyal medya ortamı. Kız gibi görünen biri oldu mu hemen ilgi artar. Stackoverflow 'ta öyle birşey sözkonusu dahi olamaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Npm meselesini o kadar da kaotik değil. Projede illa kullanacaksın diye bir şey yok. Ayrıca yazılımı zaten solid tarzı prendiplerle gelustirirsen deprecate olanı replace edersin ve sistemin min etkilenir. Frontend de bile bir paket kullanırken onu soyutluyoruz. Mümkün olduğunca da 3. Party kullanmıyoruz. Ama konumuz node js iyi veya kötü değil. Konu sahibinin kendisini Türkiye de tek sanması.



    Tüm sayılan kötü yönlere rağmen. Non-blocking event based bir sistem. Bunun avantajları var. Hem meteor jse gibi araçlar da çok çekici

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Konu sahibi Türkiye'de node.js pek bilinmiyor dedi sadece, bunu konu sahini kendisini TR'de tek sanıyor şeklinde değerlendirmek yanlış. node.js ile güzel görünen ve çalışan bir site yapmış, yapmasa o zaman konu sahibi sadece boş konuşan biri olurdu ancak yapmış bu durumda takdir etmeliyiz.



    Bu arada Türkiye'de birçok şey yetersiz, yani bir kaldırım dahi doğru dürüst yapılamayan bir ülkedeyiz, Node.js gibi yenilikçi bir teknolojinin Türkiyede pek bilimmemesi son derece normal.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    Hack %50 teknik bilgi 50% sosyal yetenek, birleşimi. Benim ofiste Mac mini sunucu işletiyorum. Geçen sene bir iş için ssh'yi Internete açayım dedim cok geçmeden özellikle Çin'de bir bölgeden yoğun trafik gelmeye başladı. Bunun üzerine tehlikeli IP lerin listesini tutan bir siteden son IP listesini ekleyip Packet Filter 'ı devreye aldım, buna rağmen onlarca yeni IP ile saldırı gerçekleşti, aralarından iki örnek: 58.242.83.22 , 59.63.188.32 bu IP'ler PF devrede olduğu halde ssh 'de şifre denemeye devam ediyordu. Bunun üzerine ssh'yi Internete kapatmak zorunda kaldım. Şu anda ssh'yi sadece uzaktan kullanacağım zaman açıyorum, kullandıktan sonra kapıyorum. Tabi ki PF haricinde başka Firewall ile ssh'yi kapatmadan da bu sorunu halledebilirdim fakat o işi yapan Firewall'lar genelde lisanslı ve ücretli oluyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birincisi nodejs nin tr de bilinmediğine katılmıyorum.

    LinkedIN de kıyamet gibi nodejs, vuejs, reactjs yani MEAN stack adam arıyorlar.

    Bu adamların pazarı yurt içi değil.

    Türkiyede çok fazla SPA (single page application) yani facebook gibin veya iş yapmaya yönelik yazılım, çok yok. Çoğu site google reklamı ile para kazanıyor. Bu yüzden frontend javascript / spa tarafına fazla talep yok. Halen daha eski model seo bazlı para kazanma çalıştığı için, eski üsül işler devam ediyor veya bu model de nodejs astarı yüzünü kurtarmıyor.

    NodeJS falan yürütmek sadece nodejs bilmeyi gerektirmiyor, birde kendi sunucunu yönetebiliyor olman lazım. Koca koca şirketlerin ajansların sistem adminleri cpanel olmadan tuvalete bile gidemediği için nodejs out of option.

    Ha sağda solda içinde node çalışan laravel bazlı şeylerde yok değil. Ancak bu tamamen ortamın kaotikliğine delalet bir şey. Özetle iç pazarda yeri yok veya ön plana çıkacak yeri yok diyelim. SPA olmayan ortamda, öyle node, vue, angular son teknoloji hobaa diye dalarsan elinde patlar. Milyar dolarlık alman tur operatörleri patlattı. Sonra server side rendering diye bir şey çıktı ha oda kendine göre handikapları olan bir nane.

    Özetle, bu iş, arabadan örnek verelim. Lamborgini araba gibi. He güzel, havalı ve hızlı. Lakin sıkıyorsa günlük kullan, çarşı pazara da git göreyim meselesi. Fanatizme vuran arkadaşlar. (tabi burada Facebook unda etkisi çok) ha babam yeni konseptler geliştiriyorlar. Lakin bu sefer bizim lambo, arkasında treyler, üstünde port bagaj, suv gibi yol tutan acayip bir şeye dönüyor, ozaman insan sormadan edemiyor neden Lambo diye.

    Muhtemelen kullanması daha kolay diye (en azından yapılan işe göre).

    Yinede arkasındaki çabayı gözden kaçırmak doğru değil. Tabii bizde yaşını başını almış adamlar olarak, getoff my lawn formatında takılıyor da olabiliriz. Ancak çok fazla şey sosyal medya yörüngesinde dönüyor. Sosyal medyayı en kaldıran facebook dolayısı ile onun iş modeli de standart gibi bir şey oluyor.

    Neyse bakalım bu arkadaşın projesi tutarsa, belki hep beraber şahit oluruz.

    Ayrıca.

    Hack meselesine katılıyorum, lakin verdiğim linkteki yazı çok başka bir şeyden bahsediyordu.
    Vakit ayırıp okumanı tavsiye ederim.




  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    hack konusunda linkteki yazıyı okumayı bana tavsiye ediyorsan, onun tamamını zaten okudum nitekim hack %50 teknik 50% sosyal yetenek derken, o hack'in özetini yapmıştım. Ondan sonra da PF ile engelleyemediğim bir hack olayından bahsederek o hack'ten de ötesi var demek istemiştim.



    node.js bilinmiyor derken, adı biliniyor veya hello world yapan da vardır veya tutorial'dan bakarak bayağı bir uygulama yapan da olabilir fakat onlar biliyordan sayılmaz. Özgün ve gerçek bir proje yapan biliyor sayılır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Son cümlene bilhassa katiliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    hack konusunda linkteki yazıyı okumayı bana tavsiye ediyorsan, onun tamamını zaten okudum nitekim hack %50 teknik 50% sosyal yetenek derken, o hack'in özetini yapmıştım. Ondan sonra da PF ile engelleyemediğim bir hack olayından bahsederek o hack'ten de ötesi var demek istemiştim.



    node.js bilinmiyor derken, adı biliniyor veya hello world yapan da vardır veya tutorial'dan bakarak bayağı bir uygulama yapan da olabilir fakat onlar biliyordan sayılmaz. Özgün ve gerçek bir proje yapan biliyor sayılır.
    Verdiğim repoları bir incele bence. insanlarca kullanılan yerli nodejs repolar mevcut.
  • O repoları biliyorum :)kaç kişi kullanmış geri dönüşler ne sürekli konunun içinde olduğum için özellikle trden biri güzel bir modül yazsa da kullansak diye bekliyorum ama güzel ve kullanışlı bir modül yazmak ekip işi, projemi bitirdikten sonra şu anda ismini vermek istemediğim bir modül var ve bazı eksiklikleri var ve benim için kritik .onun üzerine yogunlasicam zaten şu anda kullandigim bazı modüllerle biraz oynuyorum.su an için modüller çok ve gerekli modüller tekrar yazılacak bir modülden ötürü olan modüllerin geliştirilmesi gerekir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.