Şimdi Ara

Türkiye'de Bitcoin yasal mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda yükseliş ve düşüşleriyle oldukça popüler hale gelen Bitcoin ve diğer kripto paralar, ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor. Ülkemizde sayısı çoğalan kripto para borsaları bu popülerliği kanıtlıyor. Peki bazı bakanlarımızın bile yorum yaptığı Bitcoin ve diğer kripto paralar, Türkiye’de yasal mı?

    Cevap: Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. – Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası.

    Bitcoin ve diğer kripto paralar Türkiye’de tamamen yasal veya yasal değil diyemeyiz. Bu yüzden, Türkiye Cumhuriyeti resmi kurumlarının yapmış olduğu açıklamaları inceleyelim: BDDK ve SPK. BDDK: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, SPK: Sermaye Piyasası Kurulu. Her iki kurumunda konuyla ilgili açıklamaları bulunuyor.

    BDDK tarafından yapılan açıklama (2013)

    BASIN AÇIKLAMASI

    Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.

    Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, yukarıda belirtilen hususların duyurulmasında ve bu çerçevede Bitcoin ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklerin kamuoyuna hatırlatılmasında fayda mülahaza edilmektedir.

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

    SPK Araştırma Dairesi’nin Bitcoin ve kripto para raporu (2016)

    Sermaye Piyasası Kurulu Araştırma Dairesi, Aralık 2016‘da Dr. Abdurrahman ÇARKACIOĞLU tarafından hazırlanan “Kripto-Para Bitcoin” başlıklı 84 sayfalık bir araştırma raporu yayınladı. Raporun 58. sayfasında yer alan 10.3 Türkiye’de Bitcoin’in Yasal Statüsü başlığında şöyle yazılmıştır:

    25 Kasım 2013’te Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Şekil 10.1’de görüldüğü gibi, Bitcoin’le ilgili bir açıklama yapmıştır. Açıklamada, dijital para Bitcoin’in, 6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” kapsamında olmadığını ve elektronik para olarak değerlendirilmediği için gözetim ve denetiminin mümkün olmadığını belirtilmiştir. Ayrıca, Bitcoin sisteminde kimliklerin bilinmemesi sebebiyle, Bitcoin’in yasadışı faaliyetlerde kullanılabileceği, değerinin aşırı oynak olması, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi, usulsüz kullanılabilmesi ve işlemlerin geri döndürülemez olmasının risklere açık olduğu da vurgulanmıştır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucis -- 15 Ocak 2022; 0:17:49 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Yasal da değil, yasak da değil.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.