Şimdi Ara

turbo boost ikinci çekirdeği kapatır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar i5 çift çekirdekli bir işlemcim var ama cpu z ve benzeri programlar tek çekirdek gösteriyor sadece aygıt yöneticisinde 4 tane işlemci gösteriyor ( 2 fiziksel den 4 thread oluyor sanırım.) Sonuçta biraz araştırınca turbo boost un bazen 2. çekirdeği kapattığını okudum. İllaki çalışsın diye bir amacım yok ama sadece test açısından 2. çeirdek çalışıyormu nasıl öğreneblirim. Bios ta turbo boost kapatma yada çekirdekle ilgili bir ayar yok. Donanımsal bir problem olmadığına emin olmak istiyorum. 2. çekirdeğin çalıştığını görmemi sağlayacak bir test programı varmı Teşekkürler.



  • Merhaba,

    Prime95'i indirip test edebilirsiniz:

    http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=103

    NOT: Kullanmadan once okuyunuz!

    Tesekkurler,

    Hicks
  • hocam prime95 test sırasında logical cpu#1 ve logical cpu#2 şeklinde gösteriyor.... bunlar çekirdeklermi oluyor bu durumda yoksa tek çekirdek ve onun hyperthreadingimi? çünkü test sırasında ikinci çekirdek aktif ise neden aynı anda cpu z hala 1 core gösteriyor?
  • Selam

    Öncelikle bişeyi düzelteyim turbo çekirdek kapatmaz. Isı ve güce göre her çekirdeği ayrı ayrı hızını ayarlar okadar. Eğer test programı tek threadli test yapsaydı diğer çekirdekler boş olup güc ve ısı kullanmadığından o çalışan çekirdeğin hızı artılıp diğer çekirdeklerin hakkı olan güc ve ısı sınırının kullanır ama eğer diğer çekirdekte iş yaparsa turboya geçemez. Çünkü ısı ve güc sorunun olur.

    Logical CPU ya gelince; İşletim sisteminde işlemci logical yani mantıksal işlemcidir. İşletim sistemi 4 işlemci bulursa bu 4 ayrı işlmeci, yada 2 tane çift çekirdekli ya da 1 tane 4 çekirdekli yada 1 tane 2 çekirdekli 2 şer threadli işlmeci olabilir. Prime95 sende 4 işlemci görünüyorsa primeda max 4 treadli test yapar orayı bi kontrol et en çok kaç thread açabiliyor.

    İşlemcini modeli nedir bu arada? CPUz kaç core ve thread gösteriyor?




  • ekran görüntüsü koyardım ama şu an laptop yanımda değil. Takrar şöyle anlatayım: öncelikle işlemcide problem yok görünüyor çift çekirdek +hyperthreading+turbo boost i5 m430 işlemcim aygıt yöneticisinde 4 tane görünüyor. Fakat cpu z 1 core 2 thread gösteriyor. everest te sitem bilgisinde işlemci çift çekirdek yazıyor ama cpu bölmesinde sadece core0 var. Bir de hypertheading ve turbo boost sürekli açık (ki biosta bunlarla ilgili ayar yok) görev yöneticisinde cpu için 2 grafik var HT açık olduğuna göre 4 olması gerekmezmi? 2. grafik 2.çekirdekmi yoksa 1. çekirdeğin HT si mi? son olarak görev yöneticisinde benzeşmeyi ayarlada ise cpu0 ve cpu 1 görünüyor. Yani ikinci çekirdek aktif mi değilmi çözemedim ben.
  • En azında çift çekirdek ile hyperthreading aktifken görev yöneticisinde 4 grafik olması gerekmezmi ? buna cevap verirseniz ona göre servise başvurabilirim. İkinci çekirdeğim bir kere bile çalıştığını ispat edebilirsem sonra hep kapalı kalsada önemli değil aldığım üründe mi sorun var onu anlamak istiyorum.
  • Sorunu çözdüm..teşekkürler.
  • Aynı sorunu yaşıyorum yardımcı olabilir misin?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: skyw@lker

    Aynı sorunu yaşıyorum yardımcı olabilir misin?

    Ben problemi şu şekilde düzelttim:
    "Başlat>çalıştır>msconfig" yazıp sistem yapılandırmasını açtıktan sonra "önyükleme" sekmesindeki "gelişmiş seçenekler" bölümünde "işlemci sayısı=2" olarak görünüyordu o sayıyı "1" yapıp tamam dedikten sonra bilgisayarı yeniden başlatınca düzeldi. Zaten sonradan öğrendim ki kesinlikle "1" olması gerekiyormuş tek bir fizisel işlemci olduğu için (çekirdek sayısı önemli değil). Sanırım yüklediğim bir program değiştirmişbu ayarı. Umarım sizde de işe yarar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.