Şimdi Ara

- Tüplü Televizyonda Hertz Sorunu ve Bir Takım Sorular -

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.793
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Geçenlerde crt 17 inçlik crt monitörümden dizi ve film izlemek sıktığı için bilgisayarımı televizyona s-video kablosuyla bağladım ve görüntü aldım. Fakat görüntü umduğumdan kötüydü (masaüstü için geçerli yazılar zor okunuyor) fakat film açtığımda masaüstünden daha net bir görüntü aldım.
    Şimdi sorunum şu: Tv bağlı bir şekilde görüntü özelliklerini açınca ekran yenileme hızının maksimum 25 hertz olduğunu görüyorum. Benim bildiğim tüplü televizyonlar 50 veya 60 hertze kadar yenileme hızlarını destekler. Bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir? S-video kablodan mı ? Tüplü televizyondan mı ? Ekran kartında mı ? Yada şöyle bir soru sorayım ekran kartı televizyona 25 hertzde çalışma komutu gönderse televizyon ekran yenileme hızını 25 hertze mi düşürecek yoksa bu ekran yenileme hızı televizyonlarda sabit mi (50 veya 60 hertz) (ekran kartının 25 hertz yenileme komutu göndermesine rağmen). Bu konudaki bilgilendirir ve yardım ederseniz sevinirim. Ve bu konudan yola çıkarak birkaç soru daha soru sormak istiyorum.

Sorunla ilgili bir kaç resim:

Burada gördüğünüz gibi 25 hertzden yukarı çıkartamıyorum Televizyonu.(Ekran kartının driverları son sürüm)

Desteklediği hertz 60 hertz olarak gösteriyor.

• Benim hatırladığım kadarıyla s-video kablosuyla ve normal hd olmayan bir tüplü tv ile 1024x768 imkansız,tv çözemiyor yazılar hiç okunmuyor,720x576 yada 640x480 de kullanın zaten standart sd yayın 720x576 pal için,yapabilirseniz 768x576 da olur,şimdi,Bu yazdığım çözünürlüklerde çıkmıyorsa 50hz büyük ihtimal size deinterlace halini söylüyordur program(50hz deinterlace edilirse 25hz oluyor),ama yukarda atlamalı(interlaced) demiş garip,Powerstrip yada ekran kartınızın panelinden çözünürlük ve yenileme oranı atayın,S-video 60 hz desteklemesi lazım,bende xp vardı nvidia kart ile 720x576 kullandım 60 hz de kompozit kabloyla 1 ay,Düşük çözünürlüklü filmler için harika oluyor,Yazıları zorlada olsa okuyabillmek istiyorsanız 720x576 maximum çözünürlük ordan sonrası okunmuyor,rahat okumak için 512x384 yada 400x300 çok rahat okunuyor,atide var ise flicker filter ,film harici uygulamalarda %55 civarında kullanırsanız gözünüzü mahfetmemiş olursunuz,onun dışında filmde %0 yapmanızı öneririm,detaylar daha çok ortaya çıkıyor)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EnemyTerritory -- 8 Eylül 2011; 21:41:38 >

• 1024x768 pixellik görüntüyü alıyorum televizyonda orda bi sorun yok. hatta 720x576 çözünürlüğe getiriyorum ama 25 hertzden öteye gidemiyorum. en düşük pixel oranlardında bile 25 hertzdeyim ve bu gözleri gerçekten yoruyor.
    Merak ettiğim ekran kartı 25 hertz komutu gönderdiğinde televizyona televizyona 25 hertzlik görüntü mü sunuyor ? yoksa 50 hertz mi ? yani sonuçta televizyonlar 50 ve 60 hertzde çalışır.
  • 25 hz olayında problem yok sanırım,bende flicker filter olmadan deli gibi titriyordu ekran,sendede büyük ihtimal öyledir ki bende 60hz di bu,Internette biraz bakınca probleminin çözümü yok gibi gözüküyor,ama televizyonun verebileceği bu kadar,bundan fazlasını 720x480 de 29.97 yada 30.00 hz olarak alabilirsin ama aspect ratio bozulacaktır(720x576 da bozuk aslında 512x384,640x480,1024x768 daha iyi olucaktır),Hz olayını kafana takmana gerek yok,50 hz pal tvler için,bunun progressive hali 25hz,o konuda sıkıntı çıkmaması lazım,Yapabileceğin en iyi şey bana kalırsa overscan oranını ayarlamak,Ben alttan ve üstten biraz boşluk bırakacak şekilde ayarlıyordum,Yoksa köşelerden görüntü çok fazla kaybediyorsun ve bazı filmlerde altyazı videonun aşağısındaysa gözükmüyor,İyi seyirler,Flicker filter ile titreme baya azalıyordu nvidiada,ama ne kadar az titreme o kadar bulanık görüntü ben o yüzden normal kullanımda %55 yapıyordum ama detaylarda kayıp oluyor filmde %0 yapıyordum,ati de varsa aktive etmeni öneririm,atide yoksa internette program varmı bunun için hiçbir fikrim yok.İyi seyirler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EnemyTerritory -- 9 Eylül 2011; 2:22:24 >

• aslında benim en merak ettiğim konu televizyon normal yayında 50 hz ile çalışıyor peki bunu pc mönitörü gibi değiştirebiliyor muyuz ? Yoksa televizyon gelen sinyale göre mi hertzini kendi ayarlıyor ? Pc'mi tvye taktığımda ekran kartının emrattiği hertze mi dönüyor 25 hertz gibi ? yoksa sabit bi değeri mi var ? mesela bir film açtığımızda saniyede 25 kare olan filmi 25 hertzde mi gösteriyor yoksa 50 hertzde mi ? ekran kartından gelen sinyal intercaling mi progressive mi ? gibi bi çok soru var kafamda. maalesef araştırmalırumda tatmin edici sonuçlarda alamadım. bilgili arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
  • Avrupada 50 hz,Amerikada 60 hz çalışır,,Crt monitör ile aynıdır sistemleri hemen hemen,Sinyale göre ayarlıyor dediğiniz gibi ama burda tüplü tvnin çözebilme kapasitesi önemli,Şimdi 50hz olması orda sadece tarama hızını gösterir isterse film 120 kare olsun yinede 50 hz de ise saniyede 50 kere tarayacaktır ekranı,Ekran kartından gelen sinyal interlaced,çünkü s-videonun kapasitesi bu kadar,benim denediğim televizyon çok rahat okunabilecek şekilde 400x300 çözüyordu,720x576 ise okunuyor ama 400x300 göre baya bir fark var,bu resmen kapasitesi 1280x1024 olan crt monitoru 1600x1200 e zorlamak gibi olur)S-video interlaced sinyal yollar,tüplü televizyonlarda progressive tarama çok zor bir olay,ama imkansız değil,bunun için özel bir kablo,özel ayarlar,gerekiyor,rgb scart dan vga ya girmek gerekir buda sabit bir kablosu yok,ekran kartına bağlı vs vs çok detaya girmeyim ama eğer bu tarz rgb kablo yaptırırsanız tüplü tvden alabileceğiniz en kaliteli görüntüyü alırsınız,tabi yinede titreme olur,progressive olarak 384x288 progressive görüntü alırsınız,ama bu olay imkansız s-video ile,rgb kablo apayrı bir dünya zaten kime sorsanız öyle saçma şeymi olur falan der,ingilizceniz varsa rgb kablo araştırabilirsiniz ama bu olayın %100 çalışan bir kablosu yok,%100 çalışan bir ekran kartı yok,deneme yanılma yoluyla yapabilirsiniz ancak,S-videoda kalmanız pratiklik açısından daha iyi...

Pc monitörü gibi değiştirebilirsiniz ama 60 hz en fazla alacağınız değer olur oda sanırım 384x288 interlaced gibi dahada düşük çözünürlüklerde,powerstrip ile değiştirebilirsiniz ama çok detaylı ayarlar var,tvye,100 hz,çok yüksek çözünürlük,pixel clock'u yüksek,çözünürlük gönderirseniz bozulabilme ihtimali varmış,ben denemedim ama bozulan tvler olmuş

Ekran kartınız ne kadar gönderiyorsa ona göre ayarlıyor tv,filmden filme değişmiyor,S-videonun kapasitesi 60 hz ve interlaced bu arada...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EnemyTerritory -- 9 Eylül 2011; 15:40:16 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.