Şimdi Ara

TÜKETİCİ OLARAK HAKLARIMIZ NELERDİR.AYIPLI MAL ALINCA NE YAPMALIYIZ. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
2
Favori
8.724
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • inanki bu gerçekten ilginç bir uygulama firmware güncellemesi her cihaz için geçerli olmayabilir çünkü cihazın baskı devresi üzerinde radyo ünitesi bölümünü boş bırakıyorlar eh bu durumda istediğin kadar frimware güncelle işe yaramayacaktır

inanki, geçenlerde aldığım bir telefonun kutusuna baktım TRT bandrolü hologramlı hale gelmiş üzerinde TRT ve seri numarsı yazıyor, eh malum bu TRT gelirleri arasında sayılmış kurum bu konuya baya önem veriyor (imal veya itjal edilen malın bedelinin %16'sı olması lazım az para değil)

saygılar, selamlar..

• quote:

_k_a_a_n_

inanki bu gerçekten ilginç bir uygulama firmware güncellemesi her cihaz için geçerli olmayabilir çünkü cihazın baskı devresi üzerinde radyo ünitesi bölümünü boş bırakıyorlar eh bu durumda istediğin kadar frimware güncelle işe yaramayacaktır

Doğrudur.. Fakat anlamadığım nokta, 'Müzik Telefonu' olarak lanse edilip piyasaya sürülen bazı cep telefonların Radyo özelliği malesef yok...? Nasıl 'Müzik Telefonu' oluyor ? Demek oluyor ki Radyo, 'Müzik' yayını yapmayan, sadece haber sunan bir iletişim aracı.. O yüzden yazılım konusu aklıma gelmişti.. Ve bunun firmaların ekstra vergi ödememeleri için yaptıkları bir uygulama olabilir düşüncesi aklıma gelmedi değil... (Fazlaca Koplo teorisi oldu galiba)

Senin söylediklerine katılıyorum.. Zaten bütün telefonlar için değil de yeni çıkan 'Özellikli' cep telefonlarını kastetmiştim.. ''Kaldı ki Motorola kullandığım için yazılım ile olsaydı eğer Z6'ya Radyo özelliğini ekleyebileceğimiz için Z6'yı alırdım'' ( Z6'da Radyo yok )

Konu dağıldı ama yinelemek istiyorum.. Radyo özelliği olmayan bütün cep telefonlarına

• quote:

_k_a_a_n_
    yani bu durumda ilgili kanunun 4. maddesinde belirtilen cihazları alırken bandrol aramalıyız sadece bu cihazlar değil bu cihazları içeren cihazları (örneğin radyolu cep telefonu tv li cep telefonu gibi) içeren cihazları alırkende..

quote:

_k_a_a_n_:
    geçenlerde aldığım bir telefonun kutusuna baktım TRT bandrolü hologramlı hale gelmiş

E6'nın kutusunu buldum... Hologram üzerinde TRT yazılı bandrol var.

Dikkat etmemiştim..
    Bilgi için teşekkürler.

İnan ki: İlave

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi inanki -- 6 Ocak 2009; 23:19:38 >

• quote:

Orjinalden alıntı: _k_a_a_n_

arkadaşlar birde TRT bandrolü konusu var. 3093 SAYILI TRT GELİRLERİ KANUNUNUN 4.maddesine göre;

Aşağıdaki cihazları imal veya ithal edenler satış sırasında, fabrika çıkış fiyatı veya ithal maliyeti üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere, (20.12.2004 tarihli ve 2004/8331 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.)
    1. Renkli televizyon için %16
    2. Siyah/Beyaz televizyon için %16
    3. Radyo, Portatif radyo-teyp, radyo-pikap için %16
    4. Video için %16
    5. Birleşik cihazlar için:
    a)Video-televizyon-radyo %16
    b)Video-televizyon %16
    c)Radyo-televizyon %16
    d)Müzik seti ve benzerleri %16
    6. Yukarıda sayılan cihazların dışında kalan ve radyo-televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazlar %16
    tutarında ücret tahsil ederler ve 5 inci maddeye göre Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna öderler.

bu cihazlar için bandrol uygulaması var ve yukarda ne oranda alınacağı belirtilmiş tabi bandrol alma sorumluluğu imlatçı veya ithalatçının sorumluluğunda, bizim burada tüketici olarak dikkat etmemeiz gereken nokta bu bandrolün cihazla birlikte verilmesi üstün yapıştırılması veya kutusuna yapıştırılmış olmasını aramalıyız aksi takdirde satıcıya ve ALICIYA idari para cezası uygulanıyor bununla ilgili madde şöyle;

Ceza Hükmü
    MADDE 6- (08.02.2008 tarih ve 26781 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5728 Sayılı Kanunun 439 uncu maddesi ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen cihazların bandrolsüz veya etiketsiz satışını yapan imalatçı veya veya ithalatçıya Kurum tarafından bandrolsüz veya etiketsiz satılan veya satışa arzedilen her cihaz için cihazın satış bedeli kadar idari para cezası verilir. Bu cihazları bandrolsüz veya etiketsiz satın alan, devralan veya kullananlara bandrolsüz veya etiketsiz her bir cihaz için cihazın rayiç değerinin yarısı kadar idari para cezası verilir.

yani bu durumda ilgili kanunun 4. maddesinde belirtilen cihazları alırken bandrol aramalıyız sadece bu cihazlar değil bu cihazları içeren cihazları (örneğin radyolu cep telefonu tv li cep telefonu gibi) içeren cihazları alırkende..
    saygılar..

Bilgisayarda TV kartları üzerinde de bu bandrolden var. Demekki nedeni buymuş. Öğrenmiş oldum. Bir sorumda tv li ve garantili satılan telefonlarda bu bandrol varmı?Birde piyasada 1 ytl ye satılan yada 3-5 ytl ye satılan düntanın radyosu var. Bunların hiçbirinde bu bandrolün olduğunu sanmıyorum. Şimdi 1 ytl lik ürüne rayiç bedelin yarısı kadar ceza versen ne olur vermesen ne olur :) Bu konudada bi düzenleme yapılmalı kanaatimce.

• evet tv li radyolu satılan ve bu cihazları içeren cihazlarda bu bandrol bulunması zorunlu, inanki nikli arkadaşta bunu teyit etmiş zaten.

1tl ye satılan radyolarda varmı bu soruda güzel olmuş 3093 SAYILI TRT GELİRLERİ KANUNUNda bununla ilgili bir istisna olmadığına göre kanımca onlarda da olması gerekiyor. bu tür çin malı cihazlar ithal edilirken gümrükte bandrol alınması lazım 2-3 tl ye sattığına göre malı çok çok ucuza ithal etmiş olmalı ki bu tutar üzerinden %16 hesaplansa çok cüzi bir rakkam çıkacaktır.. dediğinde doğru bunun üzerinden hesaplanan idari para cezasıda çok komik olacaktır o yüzden de kanuna belli bir bedelin altındaki ürünler için bir istisna getirilmeli diye düşünüyorum..
  • güncel
  • güncel
  • Eline sağlık, güzel paylaşım
  • Arkadaşlar üreticiler son zamanlarda övücü ve teşfik edici şeyler yapıyorlar
    insanlarda bu markalara güvenip bu ürünleri alıyor .
    bu noktaya kadar sorun yok
    ancak alınan ürün bazen büyük hayalkırıklığına neden oluyor,
    bu yüzdende insan aldığı ürünü iade etmek istiyor
    fakat teknosa (aslında çok seviyorum) ürün iade alırken bırakın para teslimini
    1 gün bile kullanılmış olsa üründen
    %15 lik kesinti yapıyor,
    bu adilmidir?
  • KESİNLİKLE ADİL DEĞİL TÜKETİÇİ MAHKEMESİ KANALIYLA İADE YAPILMALI....VE BU KANUNUN BİR ÖRNEĞİNİ DE İADE YAPARKEN YANIMIZDA BULUNDURMALI VE BİR NÜSHASINI TEKNOSAYA HEDİYE ETMELİ
  • nokia /n82 başlığı altında n82 ve darty arızalı telefon diye bir başlık açtım.mobilden yazdığım için link veremiyorum.konuyu ve kanunu bilen arkadaslar bana bir fikir verebılir mi? Teşekkürler
  • TELEFON ALMADAN ÖNCE BU SAYFANIN KESİNLİKLE İNCELENMESİ GEREKİR
  • quote:

Orijinalden alıntı: _k_a_a_n_

arkadaşlar birde TRT bandrolü konusu var. 3093 SAYILI TRT GELİRLERİ KANUNUNUN 4.maddesine göre;

Aşağıdaki cihazları imal veya ithal edenler satış sırasında, fabrika çıkış fiyatı veya ithal maliyeti üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere, (20.12.2004 tarihli ve 2004/8331 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.)
    1. Renkli televizyon için %16
    2. Siyah/Beyaz televizyon için %16
    3. Radyo, Portatif radyo-teyp, radyo-pikap için %16
    4. Video için %16
    5. Birleşik cihazlar için:
    a)Video-televizyon-radyo %16
    b)Video-televizyon %16
    c)Radyo-televizyon %16
    d)Müzik seti ve benzerleri %16
    6. Yukarıda sayılan cihazların dışında kalan ve radyo-televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazlar %16
    tutarında ücret tahsil ederler ve 5 inci maddeye göre Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna öderler.

bu cihazlar için bandrol uygulaması var ve yukarda ne oranda alınacağı belirtilmiş tabi bandrol alma sorumluluğu imlatçı veya ithalatçının sorumluluğunda, bizim burada tüketici olarak dikkat etmemeiz gereken nokta bu bandrolün cihazla birlikte verilmesi üstün yapıştırılması veya kutusuna yapıştırılmış olmasını aramalıyız aksi takdirde satıcıya ve ALICIYA idari para cezası uygulanıyor bununla ilgili madde şöyle;

Ceza Hükmü
    MADDE 6- (08.02.2008 tarih ve 26781 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5728 Sayılı Kanunun 439 uncu maddesi ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen cihazların bandrolsüz veya etiketsiz satışını yapan imalatçı veya veya ithalatçıya Kurum tarafından bandrolsüz veya etiketsiz satılan veya satışa arzedilen her cihaz için cihazın satış bedeli kadar idari para cezası verilir. Bu cihazları bandrolsüz veya etiketsiz satın alan, devralan veya kullananlara bandrolsüz veya etiketsiz her bir cihaz için cihazın rayiç değerinin yarısı kadar idari para cezası verilir.

saygılar..

Geçenlerde gittiğim bir hipermarketteki bazı tv lerde TRT bandrolü görmedim. Bunun yapıştırılma zorunluluğu yok mudur? Bununla alakalı örnek dava var mıdır?

• güncel----Up
  • güncelldir görmeyenler olmasın. çünkü bu herkesin hakkı bilmeyenlerin sıkıntı çektigi bir konuya deginmiş sağlsun arkadaş...
  • arkadaşlar elektroworlden bir laptop aldım aldığım laptopun bataryası sorunlu çıktı....yalnız ürünün kutusunu kaybettim... ürünün geri kalan her şeyi tam garanti belgesi, içinden çıkan kullanım kılavuzları falan hepsi tam.. ve daha 30 gün dolmadı ben ürünün değişimini talep edebilirmiyim...diyelimki elektroworld değişimi kabul etti ellerinde aynı ürünün bulunmaması durumunda ne olacak? çünkü ben para iadesi istemiyorum bilgisayarı 999 tl ye aldım ben bi daha o özelliklerde bilgisayarı o paraya bulamam .......... bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum
  • Bilgilendirme için teşekkürler
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.