Şimdi Ara

Transistör (Slayer Exciter)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Darlington transistör yaptım, BC241C kullanarak. Lakin slayer exciter devremde kısa devreye sebep veriyor. Yani güç kaynağına bağladığımda voltajı arttırırken 3-4v arasında amper 2'ye fırlıyor, ötüyor ve enerjiyi kesiyor, göstergeyi bıraksak gidecek. Isınma gibi bir durum yok. Tip31C ile çalışıyor. 400 sarım sekonder, 5 sarım primer normalde. Ben yaptım 1000 sarım sekonder, 10 sarım primer.
    Tip31C aşırı ısınıyor soğutucu yetmiyor. Daha güçlü bir transistör kullanmam gerek. Lakin devrede modifiye yapmadan. Ha olmaz derseniz varsa elinizde bir devre yollarsanız sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 55electronicdesign -- 22 Mayıs 2014; 20:01:26 >



  • UP
  • Up ki ne up. Transistörlerimin hepsi yandı BC241C
    Tip31'de dahil. Nasıl oldu anlamadım ama ya başka devre yapacağım ya da tekrar kuracağım.
  • NPN tip transistörleri denemekten çekinme. Dene dene dene elbet biri olcaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Transistörlerin SOA denilen parametresi yani safe operating area denilen emniyetli çalışma bölgesi vardır. Bir transistörün gücü kontrol ettiği devreye aktardığı güç değil o devreye güç verirken üzerinde tuttuğu voltaj ile üzerinden geçen akımın çarpımıdır. Örneğin 100 Volt 10 amperlik bir transistör 100 watt gücünde ise bu transistörden 10 amper akıtırken üzerinde (kollektör emitör arası) voltaj en fazla 10 volt olabilir. yada 110 volt ile beslenen bir devrede transistör üzerine 100 volt düşerken o transistörden 1 amper akıtabilirsin. Anlayacağın transistörün üzerindeki voltaj ve akan akımının çarpımı hiçbir zaman gücünü aşmamalı. Tabi bir de bu değer 25 çevre sıcaklığında uygun soğutucu ile soğutulan transistör için geçerli. Ayrıca gözden kaçırmaman gerekn bir değer de beyz-emitör voltajının asla katalog değerini aşmaması. Bu değer düşük voltajlıdır ama şu tabi önemli hangi tip montaj yapıldığına bakmak lazım. Yine de yukarıda yazdıklarım önemlidir. Bipolar transistörler akım kazancı olan transistörlerdir yani iletim durumunu beyz den geçen akım belirler. Beyze verdiğin voltaj aslında transistör iiçin kollektör akımını kontrol eden bir beyz akımı oluşturur. Devre tasarlarken her hangi bir anda eğer soa eğrisindeki değerini yani akım x gerilim transitörün gücünü aşarsa tahrip olması muhtemeldir. Transistör veri kağıtlarında bu grafik olarak verilir varsa o grafiği okumayı öğrenirsen iyi olur.




  • Cevaplar için teşekkürler.
    @Sozuak peki Tip31C'den daha güçlü bir transistör bulabilir miyim? BD serisi mesela? Ama sürmesi de zor.
  • Sürmesi zor derken sürmek zahmetli oluyor demek istedin değil mi?

    Transistörlerin güçleri arttıkça kazançları düşer. Small signal denilen küçük transistörler 100-1000 gibi kazançlara sahip olur. Transistörün gücü arttıkça bu kazanç değeri düşer o nedenle ya anahtarlama işlerinde gerilimle sürüldüğü için kullanması görece kolay mosfetleri seçeceksin ki tecrübeli değilsin tavsiye etmem şimdilik yada bildiğimiz klasik bjt yani bipolar jonksiyon transistörle şimdilik idare edeceksin.

    Devreni bilmiyorum belki şemasını koysan daha yardımcı olabilirim ama transistörleri sürerken kademe kademe yükseltip örneğin bc serisi ile bd 141 gibi orta güç altı transistörü onunla da 2n 3055 yada mj3055 tipi birşey süreceksin ki seçenek binlerce. Dediğim gibi önce şema ver. Başka bilgi varsa elinde onları ver. Bir de yüksek kazançlı yüksek güçlü bipolar serisinden darlington yani iki transistör tek kılıfta düşük giriş akımı yüksek kazanç sağlayan bir tip seçersin. En bilineni bdx53-54 tür. Bunların TO3 kılıfta yani 3055 gibi olan motorolada çok vardı eskiden kullanırdık mj serisi güç tarnsistörleri var şimdi bir sürü vardır ben ihtiyaç duymadığım için bilmiyorum. Onları seç. Ayrıca yüksek voltaja dayanıklı olarak hani bobin vs sürerken ters emk nedeni ile bobinde ortaya çıkan yüksek henryli bobinlerdeki voltaja dayansın dersen içinde tümleştirilmiş avara diyodu olan tipleri kulanabilirsin bunlar switching transistor diye geçer. Yine bir seçenek tvleri yatay çıkış katlarında kullanılan bu508 vb transistörlerden kullanabilirsin. Ama temel olarak yüksek akımlı transistörlerin baz akımları da yüksektir örneğin 1A baz akımı ile 10A kollektör akımını kontrol edebilirsin gibi. Bunu da kullanacağın transistörün veri kağıdığındaki grafiklerden IC/IB grafiğine bakarak hangi giriş akımı ile ne kadar akım akıttığından yada hfe değerinden kendin hesaplayabilirsin. HFE 10 ise 1 A ya 10 A kollektör akımı akar yada 5A ihtiyacım var ne kadar baz akımı yani sürücü transistörün kollektör akımı gerekir diye sonra da sürücü transistörün hfe sinden gereken baz akımını bulursun. Final olarak bir şema koyup var olan parametreleri bir ekle derim.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SudaEriyenAspirin Fan club
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkürler.
    Tecrübe konusunda emin olun düşündüğünüz gibi berbat değilim. :)
     Transistör (Slayer Exciter)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 55electronicdesign -- 24 Mayıs 2014; 19:15:25 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.