Şimdi Ara

Transhumanizm Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Transhumanizm günümüzde gittikçe popüler olmaktadır. Artan sayılarla bilim insanları, bilimi temel alan felsefeciler ve toplum düşünürleri transhumanizmin potansiyelini ciddiye almaya başlamışlardır. Pek çok ülkede aniden ortaya çıkan ve büyüyen transhumanist gruplar ve hatta dünya çapında oluşturulmuş transhumanist organizasyonlar ile transhumanizm, gerçekten ciddiye alınması gereken bir akım olarak karşımıza çıkmakta ancak yinede ülkemizde pek fazla bilinmemektedir. Bu yazının temel amacı transhumanizm akımına kısmi bir giriş oluşturmaktır.

    Transhumanizm insan türünün içinde bulunduğu, biyolojik evrimin ortaya çıkardığı formunun gelişimimizin son halini temsil etmediği aksine oldukça erken bir halini temsil ettiği önermesi üzerine temellenmiş gelecek üzerine olan bir düşünüş şeklidir. Transhumanistler biyolojik evrimin bizi kendi gelişimimizi teknoloji aracılığı ile kontrol edebilecek düzeye getirdiğini söylerler. Oldukça kullanışlı teknolojileri insanın mevcut halini iyileştirmek, özellikle yaşlanmayı ortadan kaldırmak ve entelektüel, fiziksel ve psikolojik gücünü yükseltmek için kullanılması gerektiği düşüncesini onaylayan ve insanın özü gereği sahip olduğu kısıtlamaların üstesinden gelmeyi ve ötesine geçmeyi olanaklı kılacak teknolojilerin dallarını, vaat ettiklerini ve muhtemel tehlikelerini araştıran ve bu teknolojilerin belirtilen amaç için kullanılmasıyla alakalı etik meseleleri inceleyen entelektüel ve kültürel bir harekettir.

    Transhumanizm kısmen humanizmin gözden geçirilmesi ve genişletilmesinden türemiştir. Humanistler insanların, bireylerin önemli olduğuna inanır. Humanistler, biz kusursuz olamasak bile yinede akılcı düşünce, özgürlük, hoşgörü, demokrasi gibi şeyleri geliştirerek insan türünü daha iyi bir hale getirebileceğimiz düşüncesine sahiplerdir. Transhumanistlerde aynı fikirdedir ancak bu sayılanlar dışında daha iyi bir hale gelmek için sahip olduğumuz potansiyele vurgu yaparlar. Aklımızın potansiyelini insan halini ve dış dünyayi iyileştirmek için kullandığımız gibi, bu potansiyeli aynı zamanda kendimizi, insan organizmasını iyileştirmek için de kullanabileceğimizi söylerler. Transhumanistler pratikte eğitim ve kültürel gelişim gibi geleneksel humanist metotlarla sınırlı değillerdir. Aynı zamanda teknolojik araçlarımızın kimilerinin "insan" olarak tasavvur ettikleri organizmanın ötesine geçmemizi sağlayacak şekilde kullanabileceğimizden dem vurur.

    Biz insanlarda değerli olduğu söylenebileceke şey insan biyolojimizin bedeninden ziyade arzularımız, ülkülerimiz, deneyimlerimiz, ve sürdürdüğümüz yaşamlarımızdır. Bir transhumaniste göre insanlar ne zaman daha güçlü olmak için kendilerini, hayatlarını ve ötekileriyle olan ilişkilerini derin değerlerle uygunluk içinde şekillendirirse o zaman ilerleme vuku bulur. Transhumanistler bireysel otonomiye yani bireyin kendi kendine karar alabilecek bağımsızlığa sahip olmasına büyük önem atfederler. Transhumanistlere göre bireyler, kendi hayatlarının yaşam biçimini seçme ve planlama için gerekli olan haklara ve kabileyete sahiptir. Bazı insanlar elbette kimi sebeplerden ötürü kendi organizmasını geliştirecek teknolojilerden yararlanmamayı tercih edebilir. Transhumanistler belki teknoloji tarafından geliştirilmeyi belki de geliştirilmemeyi tercih etmiş bireylerin tercihlerine saygı duyulacağı bir dünya isterler ve bunun için çabalarlar.

    Teknolojik gelişimin ve bilimin ilerleme hızının artması vasıtasıyla insanlık tarihinde topyekün yeni bir evreye gireceğiz. Görece yakın bir gelecekte yapay zekadan yapmasını beklediğimiz şeylerle yüzleşebiliriz. Yeni bilişsel araçlar yapay zeka ile arayüz teknolojisinin birleşimiyle oluşabilir. Moleküler nanoteknoloji herkes için bol kaynaklar üretme ve bedenimizde ki biyokimyasal süreçlerin kontrolünü sağlama, hastalıkları ortadan kaldırma ve istenmeyen yaşlanma sürecini ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir. Bilgisayar arayüzlü beyin ve nörofarmakoloji gibi teknolojiler insan zekasını, duygusal refahını arttırmak, hayat projemize veya aşık olduğumuz kişiye istikrarlı bağlılığımızı geliştirmek için ve hatta muhtemel duyguların süresini ve şiddetini arttırmak için kullanılabilir. Spektrumun karanlık yüzünde ise transhumanistler yaklaşan bu teknolojilerden bazılarının insan yaşamına büyük zararlar vermeye elverişli olduğunu; hatta türümüzün varlığını sürdürmesini riske dahi atabileceği ihtimalinin varlığını onaylarlar. Tehlikeleri farketmek ve felaketlerin önüne geçmek için araştırma yapmak transhumanistlerin gündeminin ana parçasıdır.

    http://libertevonskepticus.blogspot.com.tr/?m=1

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.