Tıp okuyan bir kuzenim var. Onu çok pis kıskanıyorum. Geçen gün komşumuzun oğlu ABD'ye yüksek lisansa gitmiş. Onu da çok pis kıskandım. Okuldan arkadaşım başarılı bir startup kurdu ve onu da kıskandım. Eminim siz de etrafınızdaki başarılı yakınlarınızı kıskanıyorsunuz. Mesela, Etiler'de oturan Berkcan Boğaziçi'ni kazanınca çok dert etmezsin ama kuzenin kazanınca yutkunamazsın. Peki ama neden böyle bir kıskançlığa sahibiz? Neden tanıdıklarımızın bizden daha başarılı olması bizi içten içe rahatsız eder?
Bunun sebebi tamamen evrimsel süreçten miras kalan dürtüsellik ile alakalı. Çok eskiden en yakınlarımızla sürü hallinde yaşıyorduk ve sürü içinde hiyerarşi vardı. En güçlü olan her şeyi alırdı ve geri kalanlar yine güçleriyle doğru orantılı olarak paylaştırıldı. Kardeşiniz ya da kuzeniniz sizden güçlü olup size hükmedebilirdi. Bu da doğal olarak canınızı sıkar. Yüzyıllarca böyle yaşadık ama sonra modern hayata vardık. Modern hayatta da ne yazık ki bu dürtüye sahibiz. Fakat bu dürtü aslında modern hayatta bizim çıkarımızı zedeliyor ve bizi zarara sokuyor. Çünkü tanıdıklarımızla aynı sürüde değiliz. Hatta dünya sürü şeklinde değil daha çok ağ şekilde yönetiliyor. Birçok kişi aynı anda birçok sürüde farklı pozisyonlarda olabiliyor. Ve teknoloji geliştikçe daha çok ağa ekleniyoruz. İstanbul'da çalışan bir yazılımcıyken hop diye ABD'deki bir firmada işe girme ihtimaliniz var. Bu açıdan düşününce aslında yakınlarımızın bizden daha iyi duruma gelmesi bizim çıkarımıza.
İlk örnekten devam edersek kuzenimin başarılı bir doktor olması benim işime geçir çünkü onun desteğiyle hastanede özel ilgi görebilirim. Başhekim tanıdığı olup da devlet hastanesinde VIP hizmeti alanı düşünün. ABD'ye yerleşmiş komşumun yardımıyla belki ben de oraya göçebilirim. O kadar olmasa bile bilgi edinme konusunda destek alabilirim. Yeni açılan iş pozisyonlarını bana bildirebilir. Bakkal olsa ne işime yarayacaktı ki? Startup kuran arkadaşım beni işe alabilir. Hemen iş bulabilirim. İşsiz olsaydı hiçbir işime yaramazdı.
Kısacası etrafınız başarılı olursa siz de başarılı olursunuz. Kıskanmayın, destekleyin.