Şimdi durum şudur yeni gelen ötv zamıyle telefon fiyatlarının satışı pek örtüşmüyor samsungu eliyorum maglum bölgesel fiyatlandırmaya sahipler amerikada 1000dolara satılan cihaz burda 6000 lira olması gibisinden artı chipsetlerde tabi ortusmedıgı gıbı fıyata oynamalar yaratabılıyor exynos avrupa içi snapdragon amerikada kullanması gibi neyse gelelim esas konuya
şimdi yeni düzenlemede 640 altı %25 ötv 1500 altı %40 ötv onların üstü %50 gelelim hesaba öncelikle trt bandrol sonrasında ötv onun üstüne kdv uygulanıyor burada bir sorun yok oranlar sırayla %10-%50(duruma göre)-%18 şimdi hesaba gelelim örnek cihaz olarak xiaomi mi 9t alıyorum kendim bakmakta oldugum cihaz olur fiyatını görmemle beraberr vergi arasında bir tuhaflık farketim
suan en uygun 6/64gblik cıhaz ithalatcı garantili 3000 lira bir üstü bir asagısı olabılır garantiye göre neyse 3500 bile cok gorenler olmustu ha az demıyorum tabı ama sımdı vergı ısıne gorunce ne demek ıstedıgımı anlarsınız vergıye ragmen fıyat ıyı gıbı gozukecektır
3000 liradan hesap yapalım global satış fiyatı 320 dolar avrupa satış 300 euro cogu avrupa ulkesının vergilendirmesi %20 yaklasık satıs fiyatı 300 euro neyse gelelım bizim vergisiz alıs fiyatımıza
3000-kdv=2460 2460-ötv(%40 kabul ediyorum)=1476 1476-trt=1328
son fiyatımız 1328 suankı kurla 240 dolar bunu fiyatan alanlar ithalatcı firmalar yada xioami türkiye için verilen satış fiyatı 240 dolara normalde bu telefonu bulmanın mumkunatı yok ha dersınız %20 vergisi cıkarılmıs halı 240 dolar yapar benim sorum olarak biz avrupadan ithalatı yapılan cihazın yada cinden onların vergisi üstüne eklenmiş hali olarak biliyorum diger türlü belki bu durumda farklılıklar vardır kendi ketirdigin cihazlarda vergi iadesi alınır ulkenın sınırlarında o ulkenın vergisini odemekle mukellef degılsın kendı ülkene odemen yeterli oluyor.
Şimdi bu durumda ithalatı yapılırken mi vergi alınmıyor yada satış fiyatını mı düşük tutuyorlar yoksa bu bahsetıgım vergılendırme mı bu sekılde degıl daha mı az uygulanıyor. Şu da var hadi ithatını yaptıgın ulkeye vergi vermedin o fiyatan aldın ithalatcı yada garanti servis garanti dagıtım şirket giderleri hic mi yok burda olanı bilen varsa bilgilenebilrsek ne ala.