Şimdi Ara

Tekel Mi Özgürlük Mü? LİNUX

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
859
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

(En Son Oy Tarihi: 6.11.2009)
Giriş
  • Evet arkadaşlar bu başlık altında size Linux'u bu linuxten de Pardusu tanıtacam.
    Şimdi size yazılar ile yazacam:

Linux Nedir?(www.ozgurlukicin.com'dan alınmış bir yazı)

* Peki Linux nedir?
    * Hemen efendim: Linux 1991 yılında Finlandiya'lı bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından geliştirilmeye başlanmış olan bir işletim sistemi çekirdeği projesidir.

* İstirham ediyorum. “Linux nedir” derken ne kast ettiğim gerçekten ortada değil mi?
    * Hmm. Linux gerçekten bir işletim sistemi çekirdeği projesi ama. Fakat ben senin asıl duymak istediğin yanıtı anladım. Senin aradığın yanıta giden yolda ihtiyacımız olabilecek bir iki ufak kavramdan bahsedeyim önce, nasılsa sonrası gelir: 'İşletim sistemi', muhtemelen bildiğin gibi bilgisayarımızda istediğimiz uygulamaları çalıştırmamıza ve donanımlarımızı kullanmamıza olanak sağlayan en temel, olmazsa olmaz yazılımlar topluluğudur. 'Çekirdek' ise işte bu yazılımlar topluluğunun en temel bileşenidir. Linux da aslında bir çok açık kaynak kodlu işletim sisteminin çekirdeğini oluşturan bir yazılımdır, fakat yıllar içerisinde Linux adı açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin bütününü tanımlar bir hâl almıştır.

* Hah. Şu meşhur “açık kaynak kodlu yazılım” hadisesi. Eğer şu kaynak kod denen şeyin ne olduğunu bir anlarsam çok bomba bir soru soracağım sana.
    * Çok ayrıntılı bir açıklamayı hak etmesine rağmen basitçe özetlemeye çalışayım. Yazılımlar ile onların kaynak kodları arasındaki ilişki, yemekler ile o yemeklerin tarifleri arasındaki ilişkiye benzetilebiliriz. Kaynak kod bir yazılımın belirli, formal bir yapı içerisinde, insan tarafından anlaşılabilecek bir notasyonudur. Bir yazılımın kaynak kodu, o yazılımın neyi tam olarak nasıl yaptığını anlatır. Kaynak kodlar belirli işlemlere tabi tutulur ve ortaya meşhur 1 ve 0'lardan ibaret, bilgisayar tarafından anlaşılıp işletilebilecek ikili yazılımlar çıkar. Bu arada bu dönüşüm tek yönlüdür, yani bir yazılım kaynak koduna dönüştürülemezken kaynak kod, yazılıma dönüştürülebilir.

* Bomba sorudan vazgeçtim. Sonra soracağım onu. Başka bir soru: Linux'u bir sürü insan geliştiriyor. Doğru mu?
    * Doğru.

* Ama bu projeyi Linus Torvalds başlattı... Peki günün birinde Linus denen beyefendi Linux'un kaynak kodunu kapatırsa ne olacak? Bunca insan yardım ediyorsa bir bildikleri vardır herhalde değil mi?
    * Bir şeyleri anlama arefesinde olan kişilerin klişe sorusunu sordun fakat bana güzel bir başlangıç noktası sağladın. Evet, Linus Torvalds böyle bir şey yapabilir. Bu güne kadar Linux'un kaynak koduna katkıda bulunmuş herkese yazdıkları kod karşılığında para verip telif haklarından feragat etmeleri konusunda anlaşıp Linux'un kaynak kodunu kapatabilir. Fakat bir önceki çekirdek sürümünün kaynak kodu üzerinden çekirdeğin farklı bir isimle geliştirilmesine engel olamaz. Bunu sağlayan ve katkıda bulunanların güvende hissetmesini sağlayan şey ise GPL, yani Genel Kamu Lisansı'dır.

* Konu benim ilk sorduğum sorunun asıl cevabına doğru gidiyormuş gibi bir his var içimde. Senin başta bana göstermediğin nezaketi gösterip seni utandırayım ve mevzunun gidişatını bozmamak için “nedir bu GPL lisansı” diye sorayım.
    * Çok naziksiniz, teşekkür ederim. GPL bir özgür yazılım lisansıdır. Bir yazılım bu lisans ile lisanslandığında kaynak kodu topluma armağan edilmiş olur ve dünyadaki herkese ayrım gözetmeksizin şu hakları verir: “Bu yazılımı istediğin amaçla çalıştırabilirsin”, “Bu yazılımın kaynak kodunu istediğin gibi değiştirebilirsin”, “Bu yazılımın orijinalini ya da değiştirdiğin halini toplumla paylaşabilir, istediğin kadar kopyalayabilirsin”. Bu kurallarına alışık olduğumuz bilişim dünyasının anlayışından öte, insana yakın bir yaklaşım.

* Faideli duyuluyor da bunun pratik bir faydası kafamda canlanmadı aslında.
    * Aslında hem pratik hem de dolaylı bir takım faydaları var. Bir kere GPL şemsiyesi altında geliştirilen bir yazılım özel bir çaba sarf etmeye gerek bırakmadan, başlangıcından sonuna değin, ayrım gözetmeksizin “toplumun” ve “insanlığın” yararına geliştirilmiş olur. Neden? Çünkü, yazılım geliştiricileri tekerleği yeniden keşfetmekle vakit harcamaz, daha önceden çözülmüş problemleri yeniden çözmeden, o çözümleri doğrudan kullanarak yeni yazılımlar üretebilirler. Böylece ayrıntılarla vakit kaybetmek yerine yeni fikirleri hayata geçirmelerine zaman kalır (örneğin Firefox buna bilinen bir örnek). Yeni fikirler sayesinde bilgisayar kullanıcılarının önünde daha çeşitli ve iyi alternatifler olur. Öte yandan kullanıcılar özgür yazılımlara çoğunlukla 0 maliyet ile “sahip” olabildikleri için yazılım ücretlerine ayırdıkları kaynakları donanıma ya da diğer ihtiyaçlarına ayırabilir, yaşam ve çalışma standartlarını yükseltebilirler. Yüksek çalışma standardı verimi artırır vesaire.

* Güzel açıkladın. Fakat sen yabancı değilsin, açık konuşayım. Maliyet olayı bence pek de geçerli bir argüman değil, “DVD dolusu program 3 YTL, ne maliyetinden bahsediyorsun?” derler adama.
    * Eh teşekkür ederim. Madem yabancı değiliz ben de açık konuşayım. Bir çok kişi senin söylediğin şekilde düşünüyor ve bilgisayarlarını lisans bedelleri ödenmemiş, kopya yazılımlar ile kullanıyorlar. Bunu yapanlar hem vicdanen hem de yasal olarak suçlular ne yazık ki. Eğer bir üretici bir yazılımı için bir bedel istiyorsa, ona emeğinin karşılığını vermemek ve yazılımı kaçak kullanmak üreticiye yapılmış büyük bir haksızlık bence. Bunu yapan insanlar vicdanlarına nasıl hesap veriyorlar bilmiyorum, fakat bunun çok hızlı gelişen bilişim sanayisi yüzünden bilişim ahlakının oturmasına vakit kalmamış olmasına bağlıyorum. Vicdan konusu bir kenara, bu insanları yasalar karşısında hırsız durumuna düşüren bir eylem. İnsanların sırf ihtiyaçlarını karşılamak istedikleri için hayatları boyunca yapmayı akıllarından bile geçirmeyecekleri suçları yasalar önünde işlemiş sayılmaları üzücü. Fakat daha üzücü olan ise buna alışmış olmaları ve alternatifleri görmezden gelmeleri. Öte yandan birey olarak bir DVD dolusu program ile hayatını sürdürebilir birisi, peki ya devlet kurumları? Tamamen duygusal bir şekilde bizim ülkemiz özelinde düşünürsek, devlet her yıl milyonlarca dolarlık yazılım satın alıyor, açık kaynak kodlu alternatifleri olduğu halde. Kesinlikle bu para ile çözülecek pratik sorunları vardır ülkenin değil mi?

* Vicdan filan diyerek beni utandırdığın için bu sohbetimizde ikinci kez istirham ediyorum.
    * Hem bir de şöyle bir şey var, örneğin kapalı kaynak kodlu bir yazılımın lisans bedelini ödedin ve kullanıyorsun. Böylece hem yasalar hem de vicdanın mutlu. Diyelim bir arkadaşın bu yazılımın bir kopyasını istedi senden, fakat yazılımın lisansı buna müsaade etmiyor. Ne yaparsın?

* Tuzak soru. Ne söylesem kurtaramayacağım. Sen nasıl istersen öyle devam et madem.
    * Lütfen sorulara cevap verelim. Ben size böyle mi yapıyorum?

* İyi. Veririm.
    * Verirsin. Peki bunu yaptığın zaman lisans sözleşmesine aykırı davrandığın için baştaki duruma geri dönmüyor muyuz? Hem vicdanen hem de yasal olarak yanlış bir şey yapıyor hem de arkadaşının da aynı yanlışı yapmasına ön ayak olmuyor musun?

* İyi. Vermem.
    * Kızdı. Neyse. Bir yerde doğrusu bu, vermemek: değneğin diğer ucuna seyahat. Bence böyle bir ikilemin yaratılmış olması insanlığa atılmış en büyük kazıklardan birisidir. Ayrıca bence bu durum açık kaynak kodlu yazılımların temelinde yatan ve insanlara sağladığı kavramlardan birisini ortaya çıkartıyor: paylaşım.

* Özgürlük diyeceksin sanmıştım.
    * Ben de öyle derim diye hesaplamıştım ama orada pat diye “özgürlük” demek olmayacaktı. Fakat GPL hükümlerini şöyle bir düşündüğünde genel bir özgürlük anlayışının varlığını hissedebilirsin sanırım.

* Tamam anladım. Yani kafamda bir şeyler canlandı diyelim. Güzel bir olay, birileri var, kod yazıyorlar ve açıyorlar, diğerleri onların yazdıklarını kullanabiliyor, onlar diğerlerinin yazdıklarını kullanabiliyor, bir lisans var, bu kodları kamunun malı yapıyor filan. Ayrıca özgür yazılımları kullanmak güzel bir şey.
    * Ve özgür yazılımları kullanmanın en etkin yolu bir Linux dağıtımı kullanmak.

* Hah, Linux dağıtımı, bu ne oluyor?
    * Linux dağıtımı dendiğinde, Linux çekirdeği ve onun çevresindeki özgür yazılımları uyum içerisinde çalıştıran, yeni uygulamaların kurulması ve kaldırılması noktasında kolaylıklar sağlayan bir işletim sisteminden bahsediliyor.

* Açık kaynak kodları oradan buradan toplayıp uyumlu halde çalışacakları sistemler haline getiriyor insanlar ve bu Linux dağıtımı oluyor öyle mi?
    * Evet, kimileri kendi araçlarını yazıyor, kimileri diğerlerine nazaran daha kolay oluyor. Fakat her biri kullanıcılara özgür bir şekilde bilgisayar kullanmanın tadını ve huzurunu vaat ediyorlar.

* Tabi sana huzur vaat ediyordur, fakat insanların Linux'un zorluğundan bahsettiklerine şahit oluyorum. Ben deneyeyim diye başına otursam kim bilir neler gelecek başıma. Bu konuda bir cesaretsizliğim var.
    * Artık dağıtımlar çok gelişti. Kabul ediyorum, eskiden bu kadar kolay değildi. Fakat Pardus yedi tıklama ile kuruluyor örneğin, diğer Linux dağıtımlarının da ondan aşağı kalır yanı yok. Bir sürü insan kısa bir alışma sürecinin ardından rahatlıkla Pardus ya da diğer dağıtımları kullanabiliyor. Bir yerde buna cesaret etmek ve Linux'a bir şans vermek gerekiyor. En nihayetinde bu akıma güç veren şey kullanıcılar. Sadece kullanmakla dahi ciddi bir katkı sağlamış olacaksın.

* Eh. Bu kadar laftan sonra denerim artık. Sonuçta Linux'un anlamı biraz genişlemiş durumda anladığım kadarı ile. Linux deyince insanlar artık özgür yazılımlar ile çevrelenmiş bir işletim sistemi ve bir anlayıştan bahsediyorlar sanki.
    * Evet, aynen öyle. Ben kısaca özgürlüğün anahtarı diyorum.

Evet kafanızda az çok şekillendi değil mi?

Peki linux ile windowsu karşılaştırsak ne dersiniz?

İşte size Umur Erdinç'in blogundan yazı:

Merhabalar...

Uzun bir aradan sonra bugün sizler için Windows ve Linux' u kıyaslamak istiyorum (Yeterince objektif olmaya çalışacağım.):

Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Bu yazının görüntü resmini Pardus (Ulusal Linux Dağıtımı) kullanarak (her Windows dosyasına erişebildiğim gibi) sabit diskimin Windows bölümünden seçtim. Ama tabii ki Windows'ta böyle bir şansım yok. O yüzden 80 gb'lık sabit diskimin 25 gb'ını Pardus'a, kalanını Windows XP'ye ayırdım. Tüm müzik ve resimler (oldukça fazla) Windows bölümümde (mecburen). Bu şekilde her iki işletim sisteminden de erişebiliyorum.

Yani Linux'la Windows üzerindeki her belgeye erişebilirken Windows'ta bu imkansızdır.

Bu, önemsiz gibi gözüken önemli bir fark olmasına rağmen büyük bir detay değildir.

Bundan sonrasını elimden geldiğimce yorumsuz ve kısaca özetlemeye çalışacağım.

Windows ücretlidir (oldukça dolgun bir ücret), Linux ise tamamen (birkaç istisna dışında) ücretsizdir. İşte bu en büyük farklardan biridir.

(Linux:1-Windows:0)

Windows kapalı kaynak kodludur, Linux açık kaynak kodludur. Açık kaynak kod, tehlike değil, güvendir. İstediğiniz gibi içeriğini değiştirebilir ve kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda adeta modifiye edebilirsiniz. Tabi bu tüm programların da ücretsiz olması demektir (açık kaynak kodlu olanların).

(Linux:2-Windows:0)

Linux için binlerce ve hatta daha fazla program vardır ve bunlar ücretsizdir; fakat Windows için daha fazla program vardır. Çünkü çok büyük bir kullanıcı kitlesi Windows'u tercih ettiğinden yazılımcılar da bu platformu tercih ederler. Fakat bu fark çok hızlı bir şekilde kapanmaktadır.

(Windows programlarının büyük kısmının ücretli olduğunu bir an için unutursak:)
    (Linux:2-Windows:1)

Eğer oyuncuysanız Linux sizi pek tatmin etmeyebilir. Nitekim oyunların neredeyse tamamı Windows için tasarlanmaktadır (daha büyük kullanıcı kitlesi sebebiyle). yavaş yavaş Linux için tasarlanan oyunlar da vardır. Bunun yanısıra emülatörlerle Linux'te Windows oyunlarını da oynayabilirsiniz. Fakat bu bazen sorunlu ve sıkıcı olur. Unutmamak lazım ki Linux oyun için tasarlanmamıştır (en azından şimdilik) (oyuncular için özel bir dağıtımı olsa da).

(Linux:2-Windows:2)

Linux'u her şekilde (açık kaynak kodlu olduğundan) modifiye edebilirsiniz. Çok şık masaüstülerde çalışabilir, çok işlevsel menüler kurabilirsiniz. Windows'ta bu (inanın) mümkün değildir. Aero arayüzünü örnek vermek isterseniz cevabım hazır: Linux bunu çoktan yaptı: XGL. Hem de yalnızca alt+tab tarzı pencere geçişleri vb.'de değil, çok geniş bir efekt yelpazesi vardır.

(Linux:3-Windows:2)

Linux tam anlamıyla profesyonellere hitap eder, her ihtiyaçlarını karşılar. Hemen hemen tüm profesyonel yazılımcılar Linux'u tercih eder. Windows bu bakımdan çok geridedir. Tabi Linux, yalnızca profesyonellere değil, her kesime de hitap eder (Yanlış anlaşılma olmasın.)

(Linux:4-Windows:2)

Linux, Windows'a göre çok daha stabil ve güvenlidir. (BELKİ İLERİDE BU KONUYU AYRINTILI OLARAK ELE ALABİLİRİM.) Aylarca, hatta yıllarca stabil bir sürüm, aralık vermeden bilgisayarınızı hatasız çalıştırabilir...

(Linux:5-Windows:2)

Windows'taki her önemli ve sık kullandığımız programın Linux için birden çok karşılığı vardır: OpenOffice vb.
    Bu Linux programları, Windows programlarını, açık kaynak kodun etkisiyle hiç bir ticari amaç gütmeden birçok gönüllü yazılımcı sayesinde
    her bakımdan geçmektedir.

(Linux:6-Windows:2)

Linux, Windows'tan çok daha hızlı gelişmektedir. Sayısız dağıtım her yıl, her altı ayda bir yeni versiyon çıkarır. Masaüstü yöneticileri devamlı gelişir, programlar devamlı gelişir, çekirdek devamlı gelişir... Windows ise gördüğümüz gibi çok büyük aralıklarla yeni (ticari adıyla) ürün çıkarır. Bu şekilde devam ederse Linux, Windows'a çok daha büyük bir fark atacaktır. Zira Linux birçok koldan gelişimini oldukça hızlı bir şekilde sürdürmektedir.

(Linux:7-Windows:2)

Windows'un yeni paketlerinde getirdiği sidebar, gelişmiş arama, aero arayüzü gibi devrim ve kilometre taşı niteliği taşıdığı söylenen birçok yenilik, zaten Linux'te yıllardır var. Hem de inanın çok daha iyileri, çok daha fazla seçenek ve alternatifle. Eğer bu yenilikler için Vista'ya geçecekseniz, paranızı cebinize koymanızı ve ücretsiz bir Linux edinmenizi tavsiye ederim.

(Linux:8-Windows:2)

Windows kısmından düzeltiyorum: Pardus'ta "Yayına Al" tuşu çalışmadığından bu yazıyı Windows'tan yayına alacağım. (MİLLİYET BLOG SAYFASINDAN BAHSEDİYORUM.) Aslında komik bir durum. O kadar Linux'u öv, öv... Ama "Objektif olacağım." demiştim. O yüzden buna da yer verdim. Fakat site ile ilgili olabilir, ayrıca fazla da uğraşmadım açıkçası, hâlledilebilecek bir sorun, yeni kurulmuş bir işletim sistemi, ayrıca yalnızca tek bir dağıtımı bağlıyor. Ayrıca bu sitede blog yazarken Windows'ta kopyala, yapıştır yapamıyorum; Linux'ta bu çok kolay. Ve bunu çok kullanırım. Ama gene dearadaki farkı kapatmak adına:

(Linux:8-Windows:3)

Şimdilik bu kadar yeter, çünkü bu maç uzadıkça uzar, sanırım Linux daha fazla farkı atmadan bitiş düdüğünü çalmalıyım. Hâlâ Windows'ta mısınız?

Eeee düşünceleriniz neler oldu? Tabi canım doğru oyun meselesi ya oyunlar ne olacak....

Şimdi size linux ve pardustaki en önemli olan ve çoğu bilgisayar kullanıcısının bu yüzden windows gibi tekelci bir markayı kullanmasını sağlayan neden:

OYUNLAR VE PROGRAMLAR...

Doğru bu çok önemli bir konu ancak acaba Cedega adlı program ile tüm (%90) oyunları çalıştırabildiğinizi ve Wine adlı program ile de tüm(%80) programları çalıştırabildiğinizi biliyor muydunuz?

Birde dağıtımlardan bahsedelim biraz:

Linux bildiğiniz gibi ücretsiz bir kod çeşididir. Öyle ise dünyada sürüyle dağıtım olmalı değil mi?

Evet doğru baya dağıtım var bunlar aklıma gelenler; Ubuntu,RedHat,Pardus(Tübitak'ın),Kubuntu,Edubuntu...

Bunlardan önereceğim en iyileri bence Ubuntu ve Pardus...

Ben şu an pardus kullanıyorum gayet rahat ve kullanışlı yani windowsta 1 saatte bir işi yaparken pardusta bunu 15 dk de yapıyorum...

İşte size pardus ve ubuntudan kareler:

Benim bu nasıl ama?

Ubuntu dan bir görüntü

Bir şey daha vista'nın 3d teknolojisinden daha önce compiz fusion ile ücretsiz aynı özellikler daha az ram vb. şey ile linuxte çıktı...

Bunlar da pardus görüntüleri...

Pardus'un resmi sitesi:www.pardus.org.tr

Yazıda yazısı geçen herkese ve ekran görüntü sahiplerine teşekkür ederim...

Bu yazı GPL Lisansı ile lisanslanmıştır...

• Piyasada Kullanmadığım Linux sürümü Linux dağıtımı kalmadı
    ama olmuyor ki olmuyor Linux halen isteklerimin 5de birini bile karşılamıyor
    tamam güzel bedava ama benim ihtiyaçlarımı karşılamıyorsa ben neden
    linux kullanim ki.
  • WİNDOWSTAKİ PROGRAMLARIN LİNUXTEKİ KARŞILIKLARI...

-------------------------------------------------------------------------------------
    ------Windows-----------Son Güncelleme : 01 Şubat 2006--------------Linux--------
    -------------------------------------------------------------------------------------
    Windows Media Player_______________ - __________________AmaroK, Mplayer, VLC Media Player
    Winamp___________________________ - __________________Xmms
    Internet Explorer___________________ - __________________Firefox, Konqueror
    Outlook Express____________________ - __________________Thunderbird, Kmail
    Microsoft Office____________________ - __________________Open Office Org
    Frontpage_________________________ - __________________NVU
    Denetim Masası____________________ - __________________Tasma, Yast, Anaconda
    Program Ekle Kaldır_________________ - __________________Pisi
    Görev Yöneticisi____________________ - __________________KsysGuard
    Nero_____________________________ - __________________K3B
    Photoshop________________________ - __________________Gimp
    3D Studio Max_____________________ - __________________Blender
    Autocad__________________________ - __________________Qcad, Varicad
    Delphi____________________________ - __________________Lazarus ,Kylix (Dellphi linux)
    Visual Basic_______________________ - __________________Real Basic , Gambas
    .Net Framework____________________ - __________________Mono
    Visual Studio .Net__________________ - __________________Mono Develop
    DC++____________________________ - __________________valknut
    Dreamveawer Flash_________________ - __________________Flash4linux
    IIS_______________________________ - __________________Apache Web Sunucu
    Notepad__________________________ - __________________Kate
    Wordpad__________________________ - __________________Kwrite
    Edit (Konsol Ekranında)______________ - __________________Emacs (Konsol), Xemacs (Pencere)
    Partition Magic_____________________ - __________________QTparted
    JVM______________________________ - __________________JVM JRE
    FlashGet__________________________ - __________________Flashgot
    Bittorent__________________________ - __________________Cbittorrent (c++ ile linux için yazılmış hali)
    Mirc______________________________ - __________________KVIrc, Xchat
    Msn Messenger_____________________ - __________________Amsn
    Yahoo Messenger, ICQ_______________ - __________________Kopete, Mercury
    WS Ftp, Bullet Proof Ftp, CuteFtp______ - __________________Kasablanca, Gftp, KBear
    Ulead Video Studio__________________ - __________________Kino
    Matlab____________________________ - __________________Octave, Scilab, R, Yorrik, rlab, Yacas, Euler
    ------------------------------ORTAK PROGRAMLAR----------------------------------
    Skype_____________________________ - __________________Skype
    Gaim______________________________ - __________________Gaim
    Doom 3____________________________ - __________________Doom 3
    Nero______________________________ - __________________NeroLINUX
    eDonkey___________________________ - __________________eDonkey
    Matlab_____________________________ - __________________Matlab
    -----------KATEGORİK OLARAK LİNUX PROGRAMLARI VE WEB ADRESLERİ-----------
    Knazar________________ -> __Firewall
    Firestarter_____________ -> __Firewall (http://www.fs-security.com/download.php )
    Süperkaramba__________ -> __Theme
    gdesklets______________ -> __Theme
    Firefox________________ -> __Web Tarayici
    Kmail_________________ -> __E-Posta İstemcisi
    Kaffeine_______________ -> __Film Oynatıcı
    Amarok________________ -> __Müzik Çalar (http://amarok.kde.org/ )
    Kate__________________ -> __Metin Düzenleyici
    Kwrite________________ -> __Metin Düzenleyici
    Ark___________________ -> __Arşiv Programı (winzip-winrar gibi)
    OpenOffice_____________ -> __Ofis Paketi(word-excel-ppoint-access)
    Kopete________________ -> __Mesajlasma (messenger)
    Gimp__________________ -> __Resim Düzenleyici (photoshop)
    Quanta________________ -> __Web Sayfası Düzenleme
    Apollon(Gift)____________ -> __Dosya Paylaşımı (Kazaa vs.)
    Tasma________________ -> __Kontrol Paneli
    Pisi___________________ -> __Paket Yöneticisi
    Kdar__________________ -> __Disk, Partition İmaj ve Yedekleme

Windows'tan Pardus'a İlk Geçiş Nasıl Olacak?

Evet bu başlığı açmak uzun bir zamandır aklımdaydı. Geçte olsa nasip bugüneymiş,

Pardus çıktığından beri Türkiye'de Linux kullananların sayısı Pardus sayesinde arttı. Tabi bu birçok sorunu beraberinde getirdi. Linux bilmeyen ve Pardus kullanmaya çalışan insanlar... Bu sayının çokluğu (Aralarında ben de varım) bu kişilerin sorunlarına çözüm yetiştirmeyi gerçekten zorlaştırıyor.

Bu sebeple Windows'tan Pardus(Linux)'a geçenler için kılavuz niteliğinde olacağına inandığım bu yazıyı yazıyorum.

-----------------------------------------------------------
    Pardus bir Linux Ulusal Dağıtım Projesi'dir(Bu cümle bile pek çok kişiye karışık gelecektir).

Birçoğumuz Windows ile Bilgisayarlar sayesinde tanışdık ve Bilgisayar denince aklımıza Windows geldi. Halbuki biz bunları düşünürken bizim bilmediğimiz(Buradaki biz gözlerini Windows'ta açmış Kullanıcılar) bir işletim sistemi(Linux) bir gönüllü ordusu tarafından geliştirilmeye devam ediyordu(Bu arada işletim sistemine bizim ile Bilgisayar Donanımı arasında yapacağımız işleri düzenli ve kolay bir biçimde yapmak için çalışan bir çeşit program diyebiliriz).

Bu işletim sisteminin kökenide aslında daha da eskilere dayanan başka bir işletim sistemi UNIX'den gelmekte ancak onun çekirdeğinin türevi olan minix'in bir üniversite öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından değiştirilmiş bir halidir.

Aslında biz Linux'a işletim sistemi desekte öyle değil. Linux bir çekirdek'tir. Yani o gördüğümüz pencereler ve pek çok program bir çekirdek üzerinde çalışan programlardan başka birşey değildir. Bu çekirdek tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Çekirdek birçok donanıma ve temel donanım komutlarına destek veren, Bilgisayar ile asıl iletişimi sağlayan işletim sisteminin temel parçasıdır.

Peki biz Linux derken aslında ne anlamalıyız?

Mesela şu anda Pardus'u kurmuş olanlar aslında Linux Çekirdeği üzerine eklenmiş bir Bash kabuğu ve KDE pencere sistemini görmekteler. Buradaki Bash Windows'tan tanıdığımız Komut isteminin bir benzeridir. Yani tabanlı komutlar ile çalışabileceğimiz siyah bir ekran. KDE'yi ise Windows'un pencere sistemine benzetebilirsiniz.

Nereden çıktı bu Pardus?

Aslında Pardus'tan önce çıkmış birçok Linux Dağıtımı(İşte Pardus ve diğer sistemler için asıl kullanacağımız terim bu) vardır. Pardus sadece bu Linux dağıtımlarından birtanesidir.

Peki biz neden Pardus'la birlikte bu kadar önemsedik bu Linux'u?

Çünkü Pardus ile birlikte ilk defa Windows ve MacOS dışında bir işletim sistemi Türkçe'ye bu kadar büyük bir destek veriyor ve Türkçe karakterlerin hatasız kullanılmasını sağlıyordu.

Neden Windows ve MacOS değil de Pardus?

Çünkü en önemlisi Pardus(Linux) gibi ücretsiz(Tecrübeli Linux kullanıcıları bu kısma sakın kızmasın. Anlaşılsın diye böyle yazdım) ve yapısına kendi ihtiyaçlarınıza göre değiştirebileceğiniz, aynı zamanda Türkçe ve Teknik Desteği bu kadar büyük olan başka bir işletim sistemi bulamazsınız.

Sanırım bu kadar Hikaye ve Tanıtım yeter. Biz Asıl işimiz olan Windows'tan Pardus'a geçerken nelerle karşılaşacağımız ve sorunlarımıza nerelerden çözüm bulacağımıza dönelim.

Öncelikle yukarıda da belirttiğim gibi Windows'taki Komut İstemi Penceresi ya da diğer bir değişle Ms-Dos penceresinin yerine Pardus'ta Bash Kabuğu ile karşılaşırsınız. Ama unutmayın Linux dağıtımlarında alternatif çok. Mesela Bash'ın dışında sh, ksh, csh, tcsh gibi diğer kabuklar da kullanilabilir.

Peki Windows'taki Pencere Sistemi'nin Pardus'taki karşılığı nedir? Çoğu kez KDE. Çünkü Pencere sisteminin yanı sıra içerisinde birçok yararlı program daha barındıran geniş bir paket. Ama Linux Dağıtımları için KDE dışında da alternatifleriniz var. Bunların en önemlisi Gnome. Gnome da yaygın kullanılan bir pencere sistemidir. Bunun dışında IceWM, XFce gibi pek çok pencere yöneticisi daha vardır ve sisteminizi bu pencere yöneticileri ile kullanabilirsiniz.

Bilgisayarım ve Belgelerim klasörlerinin karşılığı ise Masaüstünde görebileceğiniz System simgesidir. Harddisklerinize ve açmış olduğunuz kullanıcının belgelerine bu simgeden ulaşabilirsiniz.

Burada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Windows ve Pardus dosyalarınızı Harddiskinize aynı yöntemlerle yazmazlar. Biliyorum yöntemler ne diyeceksiniz? Ne mi? Dosya sistemleri tabi. Windows Fat ve NTFS dosya sistemleri üzerinde çalışır ve bu sistemlere yazabilir. Pardus ise güncel olarak ext2 ve ext3 dosya sistemleri ile çalışır. Tabi Linux için bunun da alternatifleri vardır(ext, minix, reiserfs vb.). Linux'un kullandığı bu dosya sistemleri dışında desteklediği yani üzerine kurulmasada üzerinde işlem yapabildiği dosya sistemleri de vardır. En önemlileri ise yine Windows'tan tanıdığımız Fat ve NTFS.

Windows'ta kullandığımız Denetim Masası'nın karşılığı Pardus'ta Tasma'dır. Yer ve dil ayarlarını, fare ayarlarını ve daha bunun gibi pek çok denetim ayarlarını bu program ile yaparız.

Şimdi en önemli soruya geldik. Ben Windows'ta programları genelde kur.exe , setup.exe ve install.exe gibi dosyalar yardımıyla kurardım. Şimdi Pardus'ta ne yapacağım diyorsanız aslında bu yapıdan farklı bir yapıda çalışmayacağınızı bilmeniz gerekir. Pardus'ta programlar bir tıklama ile kurulabilir. Ama bu kurulum dosyalarının uzantısı (Hani Windows'ta dosya ismi ve noktadan sonra gelen 3 harf ) Windows'ta alışık olduğumuz (exe) Son zamanlarda da (msi) değil (pisi)'dir. Ve dosya ismi genelde kur, setup, install değildir. Çünkü pisi paketleri sadece ve sadece kurulum paketleridir. Yani uygulama dosyaları gibi çalışmazlar.

Burada birşeyi daha belirtmek gerekir. Windows'ta standart olarak dosya uzantısı en fazla 3 karekterdir. Pardus'ta ise böyle bir kısıtlama yoktur. Yani bir karekter de olabilir hiç olmayabilirde. Uzantı ne işe yarar diyenler içinde belirtelim. Uzantı o dosyanın cinsini belli eder. Çok iyi bildiğimiz mp3 ve jpg dosyaları gibi. Mesela mp3 dediğimiz müzik dosyalarının uzantısı (mp3) 'dür. Ve çoğunlukla kullandığımız resim dosyası uzantısı da (jpg) 'dir. Tabi bu sadece (mp3) uzantılı dosyalar müzik dosyasıdır ya da sadece (jpg) uzantılı dosyalar resim dosyalarıdır demek manasına gelmez.

Evet kurulumdan bahsetmiş iken Windows'ta Program kurulumlarını ve Kaldırmasını takip ettiğimiz bölüm olan Program Ekle/Kaldır Bölümünün Pardus'taki Karşılığının Pisi-Kga olduğunu söylemeden olmaz sanırım. Ama Windows'tan farklı olarak birçok açık kaynak kodlu ve ücretsiz programı İnternetteki pisi dosyaları için açılmış depolardan bu program yardımıyla Pardus'umuza yükleyebiliriz. Burada Windows gibi neredeyse sadece ticari programlarla çalışan bir sistemin bunu yapmasının mümkün olmadığını söylemek sanırım kahinlik olmayacaktır.

İyi güzelde biz Windows'taki pek çok belgeyi dosya uzantısına göre anlayabiliyordum. Ama şimdi neredeyse dosya uzantılarının tamamına yabancıyım. Ben Pardus'taki bu yeni dosya uzantılarını nasıl anlayacağım?

Derseniz eğer;

Dedik ya Windows'ta kullandığımız birçok programın Pardus'ta büyük ihtimalle bir veya daha çok karşılığı vardır diye. En belirginlerini yazalım.

Windows ile kullandığımız (.zip) ve (.rar) sıkıştırma formatlarını Pardus ile kullanabiliriz ama Pardus'ta bunların yanında karşınıza çok kullanılan başka dosya sıkıştırma formatlarıda çıkacak.

Bunlar;

gzip ile sıkıştırılmış dosyalar : .gz
    gzip ile sıkıştırılmış tar arşivi : .tgz , tar.gz
    bzip2 ile sıkıştırılmış dosyalar : .bz2
    bzip2 ile sıkıştırılmış tar arşivi : .tar.bz2

Bunun dışında yine Windows'ta kullanılan sıkışmamış ses dosyaları olan (.wav) dosyaları gibi pardus'ta (.au) dosyaları da aynı iş için kullanılır. Tabi (.wav) dosyaları yine Pardus'ta kullanılabilir.

Sıra geldi Office dosyalarına. Yine Microsoft Office'ile oluşturulan (.doc) , (.xls) , (.ppt) , (.pps) dosyalarını Pardus'ta OpenOfis yardımı ile kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak Open Office sayesinde Pardus'ta çoğunlukla daha farklı dosya uzantılarını göreceksiniz.

Bunlarda ;

OpenOffice.Org Kelime İşlemci (Writer) : .sxw - (Microsoft Office Word formatı olan .doc yazı belgesi gibi)
    OpenOffice.Org Hesap Tablosu (Calc) : .sxc - (Microsoft Office Excel formatı olan .xls hesap tablosu belgesi gibi)
    OpenOffice.Org Sunu (Impress) : .sxi - (Microsoft Office PowerPoint formatı olan .ppt ve .pps sunum proje ve belgeleri gibi)
    OpenOffice.Org Veri Tabanı (Base) : .odb - (Microsoft Office Access formatı olan .mdb veritabanı belgesi gibi)

Peki Winows'ta kullanılan standart sıkışmamış resim dosyası olan (.bmp) için durum ne? Tabi bu formatı da Pardus'ta kullanabilirsiniz ama bunun Pardus'ta asıl karşılığının (.xpm) olduğunu göreceksiniz.

Peki Windows'ta birçok program kurulurken system'in içine atılan (.dll) dosyaları gibi dosyalar pardus'ta yok mu? (.dll) dosyaları yapısı gereği Windows'a özgü kütüphane dosyalarıdır. Pardus'ta ise (.so) dosyaları bu amaçla kullanılan dosyalardır.

Windows'ta birçok programın yapılandırma için kullanmış olduğu (.inf) dosyalarında durum ne mi? Oda aslında bir Windows dosya formatıdır. Pardus'ta onun yerine (.conf) dosyaları aynı iş için kullanılır.

Bunun dışında Windows'ta normal ayarlar ile göremediğimiz gizli dosyalar vardı. İşte onların gizliliğini Pardus'ta dosya niteliklerinden değil, dosya isminin başına konmuş olan noktadan anlıyoruz. Örnek : (.hakamaka) Yanlız dikkat edin burada hakamaka dosya uzantısı değil. Çünkü noktadan önce belirtilmiş başka herhangi bir isim yok.

Ve ek olarak Windows'ta kullanılan birçok programın muadilini Pardus'ta bulabilirsiniz.

Bunlar;

--------------------------
    Pardus - Windows
    Kword -> Wordpad
    KolourPaint -> Paint
    AmaroK+Kafein -> Windows Media Player
    Xmms -> Winamp
    K3b -> Nero
    Krec -> Ses Kaydedicisi
    Kmail -> Outlook Express
    Krdc -> Uzak Masaüstü Bağlantısı
    Konqueror -> Internet Explorer
    Konqueror -> Dosya Yöneticisi
    Kwrite -> Notepad
    KPPP -> Çevirmeli Ağ Aracı
    Kopete, Amsn -> MSN Messenger
    Gaim -> Gaim
    Skype -> Skype
    Pisi-kga -> Program Ekle Kaldır
    Tasma , KDE Kontrol Merkezi -> Denetim Masası
    Kmag (Ekran Büyüteci) -> Büyüteç
    KCalc (Hesap Makinesi) -> Hesap Makinesi
    KFax , KFaxView (Fax Görüntüleyici) -> Faks Konsolu
    KDE Adres Defteri, Kontact (Daha Gelişmiş) -> Adres Defteri
    ProcessTable (KDE Sistem İzleyici) Kısayolu CTRL+ESC , Ksysgourd (Daha Detaylı) -> Görev Yöneticisi
    QTparted (Disk Bölümleyicisi) -> Disk Yönetimi (Bilgisayar Yönetiminin İçinde)
    KSystemlog (KSistemGünlüğü) -> Performans Günlükleri ve Uyarılar (Bilgisayar Yönetiminin İçinde)
    ----------------------------------------------------

Windows'ta kullanılan Administrator yani yönetici kullanıcı yerine Linux'ta root yönetici kullanıcısı vardır.

Pardus'ta da windows'ta olduğu gibi başlangıçta yönetici gizli kullanıcıdır. Eğer istenirse açılması gerekir. Ama bu pek tavsiye edilmiyor. Zira yönetici olarak yapmamız gereken işleri x pencere sunucusunu kullanmadan da konsol ekranından yapabilmekteyiz.

Windows'ta gelişmiş haklara sahip olmak için gerekli olan yönetici kipinde bir kullanıcı olmak yerine Linux'ta yapacağın işlem sırasında kullanacağın komutun başına sudo ekleyerek yönetici kipini gerektiren tüm işlemleri yapabilirsiniz. Ya da birden fazla kabuk penceresinden(Windows'taki MS-Dos komut istemi) birinde(X sunucu ekranında yani pencere ekranında CTRL+ALT+F1 ya da F2 bu şekilde F6 tuşlarına basarak 6 Farklı kullanıcı ile konsol hesabını çalıştırabilirsiniz) root olarak işleminizi kabuk'ta da yapabilirsiniz.

Konsol ekranında dikkat etmeniz gereken önemli şeylerden biri $ işareti. Bu işaret sizin normal bir kullanıcı, # işareti ise sizin root yani yönetici kullanıcı olduğunuzu gösterir. Eğer $ işareti ile belirtilmiş normal kullanıcı kipinden root yani yönetici kullanıcı kipine geçmek isterseniz su komutunu vermeniz, kullanıcı adı olarak root şifre olarakta Pardus'un kurulumunda ayarlamış olduğunuz root şifresini yazmanız durumunda # işaretini göreceksiniz. Yani artık root kipindesiniz.

Birde ~ işareti sizin Ev Dizininde olduğunuzu gösterir.

Size çok işinize yarayacağını bildiğim için kabuk ekranında kullanılan komutları öğrenmenizi tavsiye ederim.

Bu niye bu kadar önemli diyebilirsiniz ama pencereler ile anlatılması çok uzun sürecek işlemleri arkadaşınızın size verdiği üç satırlık bir kod ile basitçe halledebileceğiniz için desem beni anlamış olursunuz sanırım. Tabi bunun bir nedeni de Pencere sisteminde o anki kullanıcıyı değiştirmeden yönetici işlemlerini yapabilmek. Zira bunun sağlayacağı güvenlik ve kolaylık yadsınamaz.

Sıra geldi Windows'ta alışmış olduğumuz temel bazı klasörler ve kısayollar için yaklaşık olarak Pardus'ta denk düştüğü karşılıklara.

Bu noktada öncelikle açıklamam gereken birşey var. Pardus'ta Windows'ta olduğu gibi C: yada D: gibi harddisk bölümleri bulacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Zira Pardus'ta bütün dosyalar tek bir dizin hiyerarşisinde tutulur. Windows kurulu bölümlerinize Pardus'ta ana dizindeki yani / dizinindeki media klasörünün içinde hda1, hda2 gibi isimler alan klasörlerin içinden erişebilirsiniz. Unutmadan şunuda belirteyim Windows'ta olanın aksine Pardus her harddisk bölümünü sadece o bölüme erişilmek istendiğinde ilk kez çalıştırır ve sonraki denemelerde bu ilk erişimden gelen tampon bilgilerle bu disk bölümüne daha çabuk erişir.

Şunu özellikle belirtmek gerekir. Linux, Windows'tan farklı bir dizin hiyerarşisi izler. Nasıl derseniz. Windows'ta genellikle yüklenen programlar program files klasörü altında saklanırken Pardus'ta durum size çok daha karışık gözükecektir. Pardus'ta bir programın dosyaları aynı türdeki dosyaları saklayan gerekli klasörlere dağıtılır. Bu şekilde aradığınız bir yerelleştirme dosyasını yani programın Türkçe çalışması için yapılmış çeviri dosyasını, programın kullandığı kütüphane dosyasını yani Windows'taki (.dll) Pardus'taki (.so) dosyası ve bunun gibi belirli bir amaç için kullanılan dosyaları yerleştirilmiş oldukları kendine özgü klasörin içinde bulabilirsiniz.

Bu yapı size başlangıçta biraz karışık gelecektir ama zamanla işlerinizi daha da kolaylaştırdığını anlayacaksınız.

Başlangıç olarak masaüstünde bulunan Bilgisayarım klasörünün yerini Pardus'ta Sistem klasörü alır.

Yine masaüstünde bulunan diğer bir klasör olan Geri Dönüşüm Kutusu'nun bir benzeride Pardus'ta Çöp olarak yer almaktadır.

Şu ünlü Başlat çubuğunun yerini ise Pardus'ta yine Pardus isimli bir çubuk almaktadır.

Masaüstünde bulunan Sistem klösürünün içinde, Depolama Ortamı(yani harddiskler ve cd sürücüler gibi ortamlar), Başlangıç Dizini, Çöp(yada Windows'tan hatırladığınız Geri Dönüşüm Kutusu), Kullanıcı Dizinleri ve Uzak Yerler bulunur.

Windows'ta kurulu bölümün ana dizininde bulunan Documents and Settings klasörünün yerini Pardus'ta büyük oranda Ev Dizini (harddiskin içinden erişmek istediğinizde bu dizini home ismiyle görürsünüz) alır. Ancak yönetici yani root dosyaları ayrıcalıklı olarak yine root isimli dizinde yer alır.

Şimdi gelelim Program Files klasörünü yaklaşık olarak Pardus'ta ne temsil ediyora. Bu klasör ana dizindeki usr klasörüdür. Ama onun içide Windows'a göre karışıktır.

Sanırım Windows klasörünün Pardus'ta yaklaşık bir karşılığı bile olmadığını söylememe gerek yok. Dediğim gibi her dosya kendi tipindeki dosyaların olduğu dizinde yer almakta.

Pardus'ta (.so) yani kütüphane dosyaları diğer bir değişle Windows'ta bulunan (.dll) dosyalarının benzerleri lib ve usr/lib dizinlerinde yer alır.

Windows'ta bulunan CONFIG.SYS ve AUTOEXEC.BAT gibi sistem açılışı ve pencere sisteminin düzenini etkileyen dosyaların yer aldığı dizin ise etc dizinidir.

Programların dil dosyaları ise Pardus'ta usr/share/locale dizininde saklanır.

Açılış seçeneklerinin ve Linux çekirdeğinin yer aldığı dizin boot dizinidir.

Geçici dosyaların yer aldığı dizinde Pardus'ta tmp ve /var/tmp dizinidir.

Ek olarak Konsol ekranındaki komutların saklandığı dizin bin ve sbin dizinleridir.
    ----------------------------------------------------
    Şimdilik bu kadar devamı gelecek...

Windows'tan merak ettiğiniz başka konular olursa buraya yazabilirsiniz.

Not: Hatam olursada beni düzeltin lütfen.
    -------------------
    Windows Programlarının Linux Karşılıkları
    (http://www.pardus-linux.org/forums/viewtopic.php?p=989#989)

Bilgisayara Hem Windows Hemde Pardusu Birarada Kurmak
    (http://www.pardus-linux.org/forums/viewtopic.php?t=880)
    -------------------------------------------------
    -------Pardus Başucu Adresleri------
    http://www.pardus.org.tr/ (Pardus Resmi Sitesi)
    http://www.uludag.org.tr/ (Pardus Ulusal Dağıtım Resmi Sitesi)
    -
    http://www.pardus-wiki.org/ (Pardus Ansiklopedisi)
    -
    http://www.pardus-linux.org/ (Pardus Tartışma ve Öğrenme Forumu)
    -
    http://www.belgeler.org/ (Linux ile ilgili birçok Bilgiyi bulabileceğiniz Temel Kaynak)
    -
    http://sanat.pardus.org.tr/ (Pardus Temaları, Sesleri ve Duvar kağıtlarını bulabileceğiniz adres)
    -
    http://pardon.pardus.org.tr/ (Pardus Donanım Uyumluluk Listesi)

--------------------------------------
    ------Pisi-kga Destekli Depolar------
    --------------------------------------
    http://paketler.pardus.org.tr/pardus-1/pisi-index.xml (Resmi Pardus 1 Son Kullanıcı Deposu)
    http://paketler.pardus.org.tr/pardus-1.1/pisi-index.xml.bz2 (Resmi Pardus 1.1 Son Kullanıcı Deposu)
    http://ahmet.fasafiso.org/pardus/pisi-index.xml (Pardus Gayriresmi Kullanıcı Deposu)
    -------Pisi-kga Desteği Olmayan Depolar-------
    http://www.umutzafer.com/pardus/pisidepo.html (Pardus Gayriresmi Kullanıcı Deposu)
    http://pisidepo.dt.gen.tr/paketler/ (Pardus Gayriresmi Kullanıcı Deposu - Pisidepo.dt.gen.tr)
    -------------------------
    -----Paket Listeleri-----
    -------------------------
    http://paketler.pardus.org.tr/ (Pardus Paketleri)
    -----Kaynak Deposu-----
    http://svn.pardus.org.tr/ (Paketlenmemiş-pisi haline getirilmemiş- Kaynak Deposu)
    --------------------
    http://bugs.pardus.org.tr/ (Pardus Hata Bildirim Sitesi)
    -
    http://liste.pardus.org.tr/ (Uludağ Mail Listeleri)
    -
    http://gezegen.pardus.org.tr/ (Pardus Geliştiriciler Gezegeni)
    -
    http://www.pardus-dergi.org/ (Pardus e-Dergi)

Bu yazılarhttp://forum.pardus-linux.org tan alınmıştır...

Sorunlarınız için önerebileceğim siteler:

http://www.pardus.org.tr nin açmış olduğuhttp://hata.pardus.org.tr/

Vehttp://www.pardus-linux.org/index.php un destek forumuhttp://forum.pardus-linux.org/index.php

Karar sizin...

Özgürlük orada pars adımlarıyla ilerlerken tekelci amerikalı şirket fiyat artırırken sektörü temizliyor....

• Yazıyı yazan arkadaş çok fanatik davranmış linux konusunda.
    Kullanılabilirligi ve yaygınlıgı açısından windows 1 numara
  • quote:

Orjinalden alıntı: soryy

Yazıyı yazan arkadaş çok fanatik davranmış linux konusunda.
    Kullanılabilirligi ve yaygınlıgı açısından windows 1 numara

+1000
  • Bu soruya verilebilecek tek cevap var:

Kişinin kendi işine yarayanı!
  • Öncelikle;
    @macrolight senin bir pc den beklentin nedir?
    Birde tüm linux sürümlerini kullandım demişsin kullandığın sürümleri söyler misin ? Yani Pardus 2007.1 ile 2007.3 sürümü arasında dağlar kadar fark var...

@soryy hiç de fanatik davrandığımı zannetmiyorum alın özet karşılaştırma:

-Linux'un eksileri : Oyunlar ticari amaçlı yazıldığından windows için yazılmıştır oyun yüzdesinin %80i pardusta emül ile çalışır.
    Bazı donanımlar desteklenmez.
    Programlardada aynı şey geçerlidir.

-Windowsun eksileri:
    Sistemiziniz çok kolay hantallaşır, virüsten bol birşey yoktur, Ücretli alırsanız kazığı yersiniz korsan alırsanız suç işlersiniz.Windows ta teknik resmi destek için dk başına para öder ve herkes genel olarak kendi başına bakar.

Listesi uzar daha windowsun...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Linux mu Android mi?
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • her ne kadar tekele karşı çıksamda linux benim ihtiyaçlarıma tamamen cevap veremediğinden dolayı microsoft winxp diyorum.
  • ya iyi hoşda ben buna bi ekran kartı sürücüsü yüklemek için 1 saat uğraştım...
  • yazıyı yazan arkadaş tamamiyle linux fun ı normalde windows tekeline karşı çıkabilirim ama eğer daha iyi rakip yoksa bence buna olumsuz bi tekellik denemez

o zaman dünyanın % 65 i nokia kullanıyor olsun nokia tekel nokia almayınmı dicez tekelcilik kalitesiz bile olsa bi hizmeti alternatifi olmamasından yararlanarak kazık fiyatlarla sunmaya denir bence

edit:bu arada şıklar çok yanlış bence tekelci değilim ama windowsu kullanıcam özgürlüğü seven bi insanın windows kullanmasıda gayet normal bişey bence şıklarda insanı kısıtlandırmışsın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Carnige -- 12 Ocak 2008; 0:11:48 >
  • Az önce linux kurdum, ubuntu 7.1...
    Ekran kartı sürücüsünü yükleyemedim ve alışık olmadığım için kullanmak zor geldi, geri XP'yi kurdum
  • quote:

Orjinalden alıntı: Riqimaru

Az önce linux kurdum, ubuntu 7.1...
    Ekran kartı sürücüsünü yükleyemedim ve alışık olmadığım için kullanmak zor geldi, geri XP'yi kurdum

kardeş ubuntu da çok zor yani üzerinde hiçbirşey yüklenmemiş olarak geliyor keşke pardus kursaydın bak ben kurdum ve sadace ekran kartını yükledim ki o da çok kolay müzik dinleyip internette gezebiliyor hatta resim falan düzenliyorum
  • Valla ne desem doğru olmaz 2 sene evvel red hat 6 yı yüklemiştim 2 hafta evvel pardusu ve ubuntu yu denemek için yükledim muazzam gelişmişlik var diyebilirim ofis ve internet için biçilmiş kaftan multimedia özellikleri pardus ta daha ağır basıyor ubuntuda codecler yüklenemden geliyor ama pardusta hepsi var acaip sıkıştırmışlar bu yüzden pardusun kurulumu uzun sürüyor ama iş oyuna ve ekran kartının gelişkin özelliklerine geldiği zaman orada duruyor linux oyunların %99 u dx9-10 destekli wine kullansan hem emulator'un hemde normalde win de bile doğru dürüst çalışmayan oyun sistemi ağlatır üstelik wine her uygulamayı çalıştıramıyor istesemde istemesemde windows kullanılması zorunlu olan bir os artık nedeni basit anlaşmaları çok sağlam ve teklif götürdüğü firmalar onu red edemiyor çünkü program geliştiricisi de satış derdinde gönüllüler hariç zaten piyasa bu şekilde 2 ye ayrılmış durumda idealistler ve satış oğlu satış diyenler ne yaparsınız dünyada dönen işler de işte böle os lerin şekillenmesinde pay sahibi.kısaca windowssuz olmuyor olamıyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: geberit

Valla ne desem doğru olmaz 2 sene evvel red hat 6 yı yüklemiştim 2 hafta evvel pardusu ve ubuntu yu denemek için yükledim muazzam gelişmişlik var diyebilirim ofis ve internet için biçilmiş kaftan multimedia özellikleri pardus ta daha ağır basıyor ubuntuda codecler yüklenemden geliyor ama pardusta hepsi var acaip sıkıştırmışlar bu yüzden pardusun kurulumu uzun sürüyor ama iş oyuna ve ekran kartının gelişkin özelliklerine geldiği zaman orada duruyor linux oyunların %99 u dx9-10 destekli wine kullansan hem emulator'un hemde normalde win de bile doğru dürüst çalışmayan oyun sistemi ağlatır üstelik wine her uygulamayı çalıştıramıyor istesemde istemesemde windows kullanılması zorunlu olan bir os artık nedeni basit anlaşmaları çok sağlam ve teklif götürdüğü firmalar onu red edemiyor çünkü program geliştiricisi de satış derdinde gönüllüler hariç zaten piyasa bu şekilde 2 ye ayrılmış durumda idealistler ve satış oğlu satış diyenler ne yaparsınız dünyada dönen işler de işte böle os lerin şekillenmesinde pay sahibi.kısaca windowssuz olmuyor olamıyor.

sadece oyunseverler için bu dediklerinde haklısın ama windows vazgeçilemeyecek bir işletim sistemi değil mesela ofislerde sadece yazı yazılıyor internete giriliyor vs. rahatlıkla pardus kullanılabilir. ileri düzey ve oyun oynamayı sevmeyen kullanıcılar içinde linux daha ideal diye düşünüyorum çünkü windows birçok açıdan insanları kısıtlıyor fakat linuxta öyle bir sıkıntı yok ve benim gözlemlerime göre ağ bağlantısı konusunda linux doğası gereği windowstan bir adım önde hatta birkaç adım

• ben linux cu olmam

ama TEKELi de sevmem

Tekele zarar veririm...Para vermem
  • ben bildim bileli hep windows la haşır neşir oldum. Şimdi linux u kurup kasmak istemiyorum. Bilmediğim birşeyi kasıp boşu boşuna yorulmanın neresi özgürlük? Zaten windows u crack kullanabiliyosun türkiyede
  • laptop ta linux kullanıyorum. şu anda distro olarak linux mint deyim. güç yönetimi güçlü, hızlı ve gnome çok fonksiyonel. bütün gereksinimlerimi fazlasıyla karşılıyor fakat masaüstümde windows kullanıyorum. bir çok açıdan çözülmeye yakın olsada oyun oynamak gerçekten çok zor. o yüzden 250 dolar saydığım ekran kartımın tek amacı oyun olduğu için windows kullanıyorum. işin asıl yönü bu. be linux, use windows linux kullanmamamın sebebi linux değil, aksine tekelci microsofttur.
  • Size inanamıyorum ya hem yasadışı crack yapıyorsunuz birde bunu övüne övüne anlatıyorsunuz...

Şuan pardus ta ve diğer linux dağıtımlarında tek ekran kartı sorunları ATI dir. Onuda görürsünüz 2 seneye kalmadan hallederler. Bu arada linux dağıtımlarının bazıları farklı gelebilir bunun nedeni masaüstü yöneticileri gnome ubuntunundur o yüzden ubuntu yükleyen arkadaşlar zorlanmış.Ancak pardus kde 3.5 kullanıyor hem winden daha kolay.

Bazı arkadaşlara da inanamıyorum...

Bir marka tüm işletme sistemlerinde kendi ürünlerini sunarsa kullanıcılar büyük oranla o ürünlere yönelir...

Şimdi ben microsoft sahibiyim diyelim. Ürünlerimde ie veriyorum mplayer veriyorum. Oyun üreticilerine para verip başka işletim sistemlerinin kullanılmasını engelliyorum. Ve tekelci olmuyorum. Ohhh ne ala....

Kısaca arkadaşların bana verdiği özet mesaj bu:

Ben tekelci birini tekelci kabul etmiyorum aynı zamanda onu yasadışı kullanıp korsan alıp suç işlemekten zevk alıyorum.

Bu arada siz korsan kullanarak bir mağaza soymuş gibi olursunuz arada fark yok...

O şirket haksız tekelci ama siz onu soyarak siz haksız duruma düşersiniz...

• quote:

Bu durum bir seçim değil savaş kanımca..
    yani ilerde illaki biri diğerini biterecek, kimin biteceğini tahmin etmek de zor değil, ama zaman lazım tabiki...

ayrıca birçok kişi zaten Linux kullanıyor olacak ama farkında olmayabilir,

şöyle ki :
    kapışılan Asus EEEPC linux üzerinde çalışıyor.
    Google'ın cep telefonları için geliştirmeye başladığı Android mobil platformu linux tabanlı...
    piyasadaki birçok ADSL modemde linux yüklü, [ kendi modemime telnet ile bağlanıp dosya yapısını görebiliyorum :) ]
    vs...
    vs...
    ve benim de bilmediğim birçok elektronik cihazda gömülü olarak linux kullanılıyor.

şuna adım gibi eminim ki,
    gelecekte linux kullanan sistemlerin sayısı katlanarak artacak...

düzeltme: yazım hatası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muteber -- 13 Ocak 2008; 0:33:14 >

• ben crack falan yapmıyorum. Laptopla birlikte geldi orcinal vista. Zamanında çok crack kullandım windows, çünkü o zamanlar istesen bile bulamazdın orjinalini.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.