Şimdi Ara

Tarih Araştırma/İnceleme Kitabı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
2
Favori
271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben EAcıyım ve ders olarak tarihi çok seviyorum, özel olarak eskiden beri ilgim var tarihe. Akşam vakti veya dinlenme saatlerimde tarihle ilgili kitaplar okumak istiyorum ama nereden başlasam bilmiyorum. Bana olayları objektif olarak ele almış, yazımı kaliteli olan kitaplar önerir misiniz? Yazar da önerebilirsiniz.

**Troll cevap gelmezse sevinirim :]

• Dönem fark etmez ama dünya tarihi hakkında olan eserleri özellikle okumak istiyorum.
  • Bernard Lewis ve Halil İnalcık’ın kitaplarına bakabilirsiniz hocam.
  • Halil İnalcık başlangıç için ağır kaçabilir hocam. Birkaç dili fazla ağır olmayan kitap yazayım okudukça dipnotlardan vs kendinize göre olanları zamanla daha iyi anlıyorsunuz zaten.

Bilim Tarihi Sohbetleri - Fuat Sezgin

Defterimden Portreler - İlber Ortaylı

Osmanlı Dünyası - Önder Kaya

Bunlar biraz daha sohbet tadında olan kitaplar gayet güzeldir.

• Erenk1903 E kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ediyorum
  • steepstone kullanıcısına yanıt
    Çok çok sağ olun hocam
  • Konuyu daraltırsan önerilerde bulunabilirim. Direkt olarak tarih kitaplarına mı girmek istiyorsun yoksa tarih felsefesi, tarihyazımı gibi teorik konular mı istiyorsun? Eğer ilki ise hangi dönem coğrafya?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JusteMilieu -- 3 Mart 2021; 0:31:57 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • JusteMilieu kullanıcısına yanıt
    • Ağırlıklı olarak bölgeselden ziyade dünya tarihine ilgi duyuyorum.
    • Aşırı aşırı ağır olmayan, insana farklı bakış açısı kazandıran tarihi kitaplar okumak istiyorum.
    Konu olarak:
    - Soğuk savaş dönemi
    - Almanya tarihi, Rusya tarihi, ABD tarihi vs.
    - Türk tarihi
    - Hukuki sistemler/işleyiş ön planda olabilir.
  • Dünya tarihi için William McNeill, Norman Davies, J M Roberts, Fernand Braudel’in Uygarlıkların Grameri kitabı olabilir. Bayly’nin Modern Dünyanın Doğuşu güzel. Bunlar en geniş perspektiften dünya tarihleri, en aşağıdakiler daha spesifik.

Rusya tarihi için 19. Yüzyıldan Günümüze gibi tarih vakfından çıkma bir kitap var. Nataşa’nın Dansı kültürel tarihidir Rusya’nın. Onun dışında başlangıçtan günümüze rusya tarihi vardı.

Abd tarihinde eli yüzü düzgün pek kitap yok. Abd halkları tarihi Howard Zinn bu en kapsamlısı.

Almanya için yine kısıtlı. Ama erken Germenler için Kronik Kitap’tan ince bir kitap çıktı. Erken Modern dönem için Reformasyon Dünyası kalın kitaptır. Vakıfbank Kültür Yayınları’dan Kutsal Roma İmapartorluğu yine incedir ama herhalde Türkçedeki tek kaynak olabilir. 19. Yüzyıl için John Breuilly’nin Prusya kitabı var. Runik kitap’tan çıkan kısa bir Prusya tarihi kitabı var. Onun dışında kısa almanya tarihi gibi yormayan bir kitap alabilirsin. 20. yy sonrası, II. Dünya savaşı pek ilgilendiğim konular değil ama kesin vardır o konular için.

Ortaçağ dünyasının işleyişi hakkında Kralın İki Bedeni klasiktir ama ağır gelebilir. Yine Ortaçağ için Jacques Le Goff’un bütün kitapları olur. 19. yüzyıl için Eric Hobsbawm klasiktir. Immanuel Wallerstein 4 cilt kapitalist sistemin modern dünya-sistemi olarak 16. Yüzyıldan 20.yya kadar tarihini inceler ama yorabilir. Wallerstein öncesini Janet Abu-Lughod’un kitabı inceliyor. Bana farklı perspektifle katmıştı Çin Hindistan üzerine vs tavsiye ederim. Fernand Braudel’in Akdeniz serisi 3 cilt yorar ama alanında ilk 3’tedir. Yine Braudel’in Maddi Uygarlık’ı modern dünya tarihidir.

Türk tarihi için yazılmış zaten İnalcık klasiktir. Ağır geleceğini sanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JusteMilieu -- 3 Mart 2021; 1:1:0 >

• JusteMilieu kullanıcısına yanıt
    Hocam çok çok teşekkür ederim, ellerinize sağlık yazı için
  • saintyku kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Umarım yardımcı olmuşumdur. Başka danışmak istediğiniz konu varsa açığım.
  • Rica ederim hocam, @JusteMilieu hocama ek olarak ABD tarihi için "ABD Tarihi" adlı bir kitap var Doğu Batı basmış Halil İnalcık çevirisiyle ona da bakabilirsiniz.

• steepstone kullanıcısına yanıt
    Eski bir kitap ama iyi olabilir incelemedim.

Osmanlı tarihi için Cemal Kafadar, Oktay Özel, Baki Tezcan gibi isimler çağdaş Osmanlı tarihçiliğinde çok önemlidir. Bunları ekleyebilirim İnalcık’ın üstüne.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.