Şimdi Ara

Taklit en iyi öğrenme stratejisi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İnsanlar ve hayvanlar birçok şeyi gözlem ve taklit yoluyla öğreniyorlar. İnternet üzerinden gerçekleştirilen bir yarışmayla taklidin en iyi öğrenme stratejisi olduğu anlaşıldı.

    Cumhuriyet

    Bilim ve Teknoloji- Birden bire tamamen farklı bir çevrede bulunduğunuzu düşünün. Nerede yiyecek bulabileceğinizi, kimin dost kimin düşman olduğunu bilmiyorsunuz.

    Bu durumda ne yaparsınız? Kendi kendinize bir çözüm mü düşünürsünüz, yoksa diğer insanları gözlemleyip, taklit mi edersiniz? İşte St. Andrews Üniversitesi evrim biyologu Kevin Laland, web sayfasında bu tür sorularla en başarılı stratejinin ne olduğunu bulmaya çalıştı: sosyal öğrenme mi yoksa yaratıcı davranış mı? Başkalarından görerek öğrenme yetisi insanın evriminde önemli bir yer tutar. Hatta bazı araştırmalar kültürümüzü bu faktöre borçlu olduğumuzu kanıtlamıştır. Toplumsal gelişimimizi, yeni bilgileri gelecek kuşaklara aktarabilmeyi ve böylece kültürümüzü kalıcı kılmayı büyük gruplar halinde yaşamamıza borçluyuz. Sosyal öğrenme daha ilk bakışta mantıklı gelir.

    Sonuçta “deneme-yanılma” gibi gereksiz zahmet ve riskleri önler. Yarışma için 16 ülkeden 100’ü aşkın ekip başvurmuş. Yarışmacılar çiftler halinde programlanmış stratejileri kullanmak zorundaydılar. Seçeneklere göre kazanç gibi bazı parametreler 10.000 oyundan sonra bile değişebiliyordu. Sonuçta en çok oyuncuyu hedefe taşıyan strateji en başarılısı olacaktı. Finale kalan on ekip yeniden karşı karşıya gelmiş. 65.000 saatlik hesap süresinden sonra kesin galip belli olmuş: “İskonto makinesi” . Yarışmayı kazanan iki Kanadalı öğrenci stratejilerini bu şekilde isimlendirmişler.

    Burada temel ilke şu: Yeni bir şey denemek kârlı değil. Gözlem her zaman en iyi seçenek. Kaliforniya Üniversitesi’nden Robert Boyd, bu stratejiyi gayet akılcı buluyor. Durmadan değişen bir dünyada taklit en iyi stratejidir. Ayrıca kazanmak için öğrenmeye çok fazla zaman harcamamak gerekiyordu. Yani şöyle yarışmada kullanılan oyuncakların çoğu daha önce denenmiş davranış biçimlerini değerlendirmek için kullanılırken, sadece yüzde onu öğrenme seçeneklerinde kullanılmış. Başarıyı taklit etmek daha kârlı, tabii bu stratejilerin artık işlemediğini gösteren işaretler yoksa.

    Sonuçta yeni fikirler ve gelişmeler için birilerinin bir şeyleri geliştirmesi gerekiyor. Bu tür simülasyon oyunları her ne kadar somut gerçekliği yansıtsa da araştırma sonuçları Santa Fe Enstitüsü ekonomi bilimcisi Samuel Bowles’e göre kültürel evrim açısından büyük bir önem taşımakta. Türümüzün başarısı her şeyden önce sosyal yeteneklere ve kimi ne zaman taklit edeceğimize bağlı diyor Bowles.

    23 Nisan 2010


    http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=133654








  • Çok kısa bir süre önce ciddi bir ekonomi gazetesindeydi galiba, okumuştum gülerek! Alanında Türkiye de duayen sayılan bir işadamı aynı sektörde olan en büyük rakibiyle muhabbet ederken " yatırım kararlarınızı alırken neye dikkat ediyorsunuz" diye sormuş. Karşıdan bir kahkahayla cevap gelmiş " sen nereye ne yatırırsan bizde oraya onu yatırıyoruz"! Başkasını taklit etmek ve başkalarının hatalarından öğrenmek önemli bir öğrenme kaynağı ama yinede abartılmamalı bence. Sahi bizim öğrenme sistemimizde neredeyse hiç yoktur, ama örneğin İngiltere de Tiyatro önemli bir öğrenme aracıdır, simulasyonda çağdaş Eğitimde önemli bir yer tutar.
  • yaşayarak öğrenme kadar etkili bir öğrenme yok epey yıpratıyor uzun sürüyor ama bir daha unutmuyorsun taklidi öğrenmede bir tarafı eksik kalıyor hep
  • Ben de öğreterek öğrenmenin en iyi öğrenme türü olduğunu, bu şekilde, anlatılan şeylerin sanıyorum deneklerin %75'inin belleklerinde kaldığını okumuştum.

    Katılımlı / uygulamalı öğrenmenin de çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yarım yamalak anladığım şeyleri, beceremeyeceğimi bile bile denerim mutlaka, bu becerememe durumu, hataların ve bunların doğru şekillerinin akılda daha iyi kalmasını sağlıyor.
  • Taklit etmek işe yarıyor, ben mesela çizim programları gibi karmaşık şeyleri öğrenirken taklitle işe başlıyorum, ondan sonra kendi kendine Amerika'yı keşfetmek gerekiyor, en sonunda da birisine öğrettiniz mi iş bitiyor, kapasitede bir sorun yoksa çok verimli bir şekilde öğreniyorsunuz..

    Birisine öğretmek çok iyi bir pekiştirme yöntemidir..
  • Bence iyi birşeyin Taklit'i yapıp öğrenmek iyi bişe.


    Özelikle grafik gibi şeylerde tasarımda.
  • Zaten Çinde bu şekilde gelişmedi mi Avrupa yapıyor çin taklit ediyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.