bu yazılımların birbirinden farklı kılan özellikleri nelerdir ücünüde karsılastırma yaparsak öne çıkan belirgin özelliklerini yazarmısınız.
Aralarında çok fazla fark olduğunu söyleyemeyeceğim. Çünkü hepsi linux. Çok fazla penguen vardır ama..bütün penguenler birbirine benzer. Saydığınız sürümler RPM tabanlıdır.Yani kuruduğunuz paketler rpm (Redhat Package Manager) dosyalarıdır. Ben programları kendi işlemcime göre optimize ederek derlediğim için hazır paket kullanmayı sevmiyorum.
Aralarındaki en belirgin fark: Suse, alman Mandrake, fransız Redhat, amerikandır.
ben suseyi donanım konusunda daha gelişmiş buluyorum, windows'tan fazlası var onda. Ancak 7.1 sürümü türkçe problemliydi. Bunu aşmak için windows fontlarını sisteme yüklemek ve bir sürü ayar yapmak gerekiyordu (en azından o zaman çok gelmişti). Zaten PCnet dergisi satılmayan suse versiyonunu bize kakaladı gibi geliyor. Neyse günahları boyunlarına... 9 live versiyonunda ise en büyük şaşkınlığım yıllar önce bir derginin verdiği knoppix'in bile gördüğü ntfs desteğinin hana üründe yer almamasıydı. Ancak görsel anlamda ve program desteği olarak gerçekten etkilendiğimi iytiraf etmeliyim. Neyse.
redhat ise karakter sorununu en az yaşadığım sistemdi. 8 ve 9 versiyonlarıyla 2 dakikada ayarlayıp internete girebilmiştim. Fazla yoruma gerek yok. Sanırım en kolay bulunan ve en çok kullanılan sürüm redhat.
mandrake ise daha kullanıcı dostu ve sevimli geliyor ama piyasada daha çok lg cdrom olduğunu düşünürsek lg ile ilgili sorunları yakışmamış. Ancak yıllar önce win98le birlikte fat32 üzerine kurmuştum ve bu özelliği çok hoşuma gitmişti. O zaman modemimi çalıştıramadığım için sıkılıp silmiştim (aslında 33600 isa modemimi görmüştü ama ben o zamanlar şimdikinden daha cahildim).
LG ile ilgili sorun Mandrake'den değil, LG firmasının CDROm üretiminde ATAPI standartlarına uymamasından kaynaklanmıştı. Zaten şu an öyle bir sorun kalmadı.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by yalcink01</i> <br />LG ile ilgili sorun Mandrake'den değil, LG firmasının CDROm üretiminde ATAPI standartlarına uymamasından kaynaklanmıştı. Zaten şu an öyle bir sorun kalmadı. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
evet ama yine de mandrake gibi büyük firma gerekli testleri yapmalıydı diye düşünüyorum.
Sorunun ortaya çıktığı sürüm beta idi. Beta demek deneme sürümü demektir. Sorun deneme aşamasında iken çözülmüştü. Burada Mandrake'nin hiç bir hatası yok. Donanım konusunda sorumlular işletim sistemi şirketleri değil, donanım üreticileridir. ATAPI dünyada genel kabul görmüş bir CdROm standartıdır. Stnadartlar uymak için vardır.
Vay be Mandrake için iyi sözler söylemekte varmış kaderimde, breh breh breh...
Yalçın[jwdwn]
hmmm, ben sorunun bir yama ile giderildiğini ve o zamana kadar birkaç arkadaşın cdromlarını kaybettiğini duymuştum. Beta olduğundan haberim yoktu.
Yine de bu olay sonunda bende mandrakeye karşı büyük bir güven erezyonu oldu. Şimdi kurmadan birkaç kere düşünürüm. Ve suse veya redhat bulamazsam belki o zaman kurarım...
CDROM'larında hasar meydana gelenler LG'nin sitesinden bir yama indirip, CDROM'larını kurtarabilirler. Kulaktan dolma haber ve eksik bilgilendirme GNU/Linux dünyasınki en büyük sorunlarından birisi. Lütfen insanları yanlış yönlendirmeyelim. Biraz daha özen rica edeceğim.
Yalçın
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme