Şimdi Ara

SUSE LINUX 10.0 AÇILIŞ HATA MESAJI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • " /dev/sda3/ has gone 63 days without being checked, check forced "

açılışta bu hata mesajını aldıktan sonra sistem açılmıyor. google da yaptığım aramada da kayda değer bir bilgi bulamadım. Bu sorun daha öncede başıma gelmişti ancak dvd den tekrar kurulum yapar gibi açılış yapıp sistem repair ile sorunu çözmüştüm. ama öğrenmek istediğim bu hata mesajını neden alıyorum. Sürekli DVD den açıp sistem repair seçeneği ile mi düzeltmem gerekecek belli periyotlarla. Yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

• merhaba,bu bir hata mesajı değil sitemin belirlenen açılış sayısının ardından dosya sistemini kontrol etmesi gerekli,onu diyor tune2fs uygulaması ile bu açılış sayısını vb ayarlayabilirsin.ama sanırım sorun senin sisteminde bu belirlenen açılış sayısı sonunda kontrolün ( fsck ) yapılmaması.belki bu sayıyı tune2fs ile arttırıp zaman zaman kendinin dosya sistemini fsck ile kontrol edip onarman sorununu çözebilir.
  • ok pekela şimdi bulunduğum durum üzerinden dvd takmadan bu sorunu çözebiliyor muyuz? yoksa çoktan ben şu ana kadar dvd takıp repair ile çözmüştüm olayı ancak bu sorunu basit bir iki komutla halledebilir miyiz? mesela fsck herneyse.. yada o ayarı nasıl yapıyoruz ve nereden? sistem açıldıktan ve dediğin program kurulduktan sonra sanırım bu ayarları yapabiliyoruz. ilgili bir link verebilirsen ve kısaca açıklarsan sevinirim. teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: farketmez

evet haledebilirsin;
    tune2fs -c 999 (999 yerine istediğin sayıyı yazabilirsin) bu komutla istediğin açılış miktarını değiştirebilirsin
    fsck içinse man fsck ile bence önce bir bak ardından veyahttp://www.belgeler.org/sag/sag_fs-fsck.html (genel olarak kullanımı fsck /dev/hda vb. gibi)

hocam bilgiler ve verdiğin link için teşekkür ederim. dediklerini yaptım olmadı. bu arada daha önceden olduğu gibi dvd ile halletmek istedim ama başarılı olamadım şu an itibari ile suse 10 linux um sizlere ömür.

• knoppix veya benzeri bir live cd ile fsck denersen sorunun ortadan kalkabilir.fsck için önemli olan o anda diskin bağlı olmaması.
  • quote:

knoppix veya benzeri bir live cd ile fsck denersen sorunun ortadan kalkabilir.fsck için önemli olan o anda diskin bağlı olmaması.

çok sağol. knoppix live cd ile açıp dediğin fsck /dev/sda3 komutu root haklarıyla yazınca belli bir tarama yaptı açıp kapadığımda suse linux çalıştı. bu tune2fs -c 999 demek tam olarak ne demek? bu tarama aralığını mı uzatıyor. bu komutu konsoldan yemedi? nerede yazmam gerekiyor bunu?
    Daha Fazla Göster
  • tune2fs ile kabaca kaç açılış sonra dosya sisteminin kontrol edileceğini belirler. man tune2fs ile kontrol edersen iyi olur 999'u salladım okadar büyük bir rakama izin verirmi bilmiyorum işin doğrusu.keşke ne hata verdiğini yazsaydın.(söylemeye gerek duymadım ama root haklarıyla vermen gerekiyor bu komutu)
  • quote:

tune2fs ile kabaca kaç açılış sonra dosya sisteminin kontrol edileceğini belirler. man tune2fs ile kontrol edersen iyi olur 999'u salladım okadar büyük bir rakama izin verirmi bilmiyorum işin doğrusu.keşke ne hata verdiğini yazsaydın.(söylemeye gerek duymadım ama root haklarıyla vermen gerekiyor bu komutu)

bişiler yaptım bakalım saldım çayıra mevlam kayıra daha olmazsa aylık bi fsck yaparız napalım. birde linux defrag gibi bakım vs gerektirmez denir; kim demiş? al sana fsck

• 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.