Şimdi Ara

Su pompasında dimmer kullanmak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
735
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elimde 220 Volt bir su pompası var.Pompa ihtiyacımdan çok daha fazla su basıyor (1800Litre/saat).
    Bana 1000litre cıvarı yeterli.
    Bildiğimiz bir dimmer araya bağlayarak voltaj kontrolü yapabilir miyim?Yoksa sağlıklı değil mi veya hiç çalışmaz mı?Triaclı dimmerlar galiba sinüs dalgasını kısıyordu,voltaj sabit kalıyordu.

Trafo mu kullanmalıyım yoksa?1000litre saat gibi bir değer elde etmek için pompaya kaç volt vermeliyim?

• 220 Volt la çalışan kondansatörlü motorların dimmerle devir ayarı olmaz.
  • Bu konulardan çok anlamam ama alternatif akımla çalışan motorlarda devir ayarı yapmanın tek yolu voltaj frekansını değiştirmek, bunu yapmanın tek yolu da inverter kullanmaktır diye biliyorum. Bunun ucuz ve güvenli başka bir yolu olsaydı muhtemelen inverterler bu kadar pahalı olmazdı gibime geliyor (arz-talep dengesi meselesi)
  • quote:

Orjinalden alıntı: EGEHAYDAR

220 Volt la çalışan kondansatörlü motorların dimmerle devir ayarı olmaz.

abi senin dediğin olayı tam anlayamadım ama frekans kaydırarak o iş olabilir yani dimmerler tabiki evlere taktığımızı kullanırsan sabaha parçasını bulamazsın o ayrı konu ama sana bi öneri söyleyim bendede aynı sorun vardı babamın zeytinliğindeki motorla ilgili gittim motoru aldığım ustayla konuştum bana dimmer tarzı devre yerine suyun çıktığı hortumun ucuna vana bağla dedi veya motordan hortumun çıktığı ilk bağlantı yerine redüktör bağlayıp hortumun çapını küçültmemin daha mantıklı olduğunu söylemişti bilgin olsun
  • frekansla oynayıp devri düşürebilirsin voltajı düşürürsen motoru yakarsın
  • quote:

Orjinalden alıntı: ottocu

frekansla oynayıp devri düşürebilirsin voltajı düşürürsen motoru yakarsın

frekansı düşürürse motoru yine yakabilir zaten frekans değiştirici bir sistem kullanmaktansa yeni motor takmak daha ucuza gelir herhalde
  • motorum cinsi ne.shunt motor mu induction motor mu benim bildiğim 4-5 ceşit motor var ve devir değişimi farklı farklı.motorun plate inde yazar ne tip motor olduğu onu bildirirsen daha iyi sonuç alırsın.

en.wikipedia.org
    Electric motor - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_motor

bu adresten bakabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ihsancan -- 21 Kasım 2007; 1:44:50 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kombinin su basma vanası yok
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Konu ile ilgili pratik olarak şunları söylemek isterim. Öncelikle arkadaşların kondansatörlü motor dedikleri yardımcı sargılı asenkron motorları bildiğiniz basit triyaklı ve diaklı bir dimmerle kontrol edemezsiniz. Bunun yerine basit bir ujt'li kontrol devresi kullanabilirsiniz. Çok iyi sonuç verecektir. Öyle frekans değiştirmeye hiç gerek yok. Bu tür devreler çok ucuza mal olabilmekte. Motorunuzda yardımcı sargı yoksa bu durumda işiniz daha kolay. Sadece kolektör sargısına seri bir diyot bağlayarak devri neredeyse yarıya yakın bir yere indirebilirsiniz. Ayrıca bu tür motorlarda basit dimmerler (yine kolektöre uygulayarak) devir ayarı yaptırabiliyor. Sadece çok düşük devirlerde ciddi tork düşümü ve sallantılı çalışma gibi sorunlar olur, ama çok düşük devirler zaten sizin uygulamanızda işe yaramaz. Bildiğim kadarıyla pompa motorları zaten bu kategoriye giren motorlar. Çok emin değilim ama, incelemekte fayda var.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.