Şimdi Ara

Şu çok basit mat probleminin mantığını bilen ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Arkadaşlar karşıma böyle bir eşitlik çıktı a 4 ve b 8 Peki bunun matematik dilinde bir mantığı varmı (Şu şunun katıdır diye şöyle olcak böle olcak vs) yoksa tamamen kafamızdan mı veriyoruz değerleri bilgili arkadaşlar yardım ederse sevinirim. Ösym böyle sormaz sanırım ama mantığını öğrenmek istiyorum

• Hiç bir bilen yok mu ?
  • mantığı değil belki ama ben olsam şöyle yapardım. 95 i neyle çarparsan ya sonu 0 yada 5 gelicek. 49b-12 yi sonu 0 yada 5 olacak şekilde düzenlerim. eşit gelmesse birini çoğaltır yada azaltırım.
  • Hocam bende aynısını düşünerek çıkardım. Fakat daha kolay bir yolu varmıdır diye merak etmiştim. Teşekkür ediyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Logic54

95a = 49b-12

Arkadaşlar karşıma böyle bir eşitlik çıktı a 4 ve b 8 Peki bunun matematik dilinde bir mantığı varmı (Şu şunun katıdır diye şöyle olcak böle olcak vs) yoksa tamamen kafamızdan mı veriyoruz değerleri bilgili arkadaşlar yardım ederse sevinirim. Ösym böyle sormaz sanırım ama mantığını öğrenmek istiyorum

95a = 49b-12

95a= 49b-7-5

95a + 5 = 49b - 7

5(19a + 1) = 7(7b - 1)

5 ve 7 aralarında asal olduğundan 19a+1 kısmı 7 veya 7 nin katı , 7b-1 kısmı 5 veya 5 in katı olmalıdır eşitliğin sağlanması için.

19a+1 = 7k

7b - 1 = 5k

burada a ve b tamsayıdır demesi gerkiyor soruda , yoksa cevap

19a+1 = 7 ve a = 6/19

7b-1= 5 ve b= 6/7

oludu.

büyük ihtimalle tam sayılardır demiştir , o nedenle k ya öyle bir değer vereceksinki a ve b tam sayı çıkacak , k ya 1 den başlayarak değer vermeyi deneyebilirsin 11 verdiğinde a 4 b 8 çıkacaktır. 11 e kadar çok uğraştırıcı olmazmı dersen şöyle düşünebilirsin. 7b-1 de b ye kaç verirsem 5in katı olur 8 verirsen 56 , 56-1 =55 olur ve 5k =55 olduğundan k =11 i bulup a nın değerinide k yı yerine yazarak bulabilirsin.

tabi ygs de soruyu bu şekilde çözmeyip direk değer veriyoruz ama mantığı bu.

edit : şöyle bir baktımda biraz karışık olmuş , anlaşılmayan yer varsa söyleyin :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi attj4d -- 18 Ocak 2014; 20:07:44 >

• attj4d kullanıcısına yanıt
    Hocam çok ayrıntıya girip zahmet etmişsin. Yorumun ve bakış açın çok hoşuma gitti.biliyorum ösym böyle bir soru sormaz bence. Değer vermelik kolay sorar ama merak işte sağolasın
  • quote:

Orijinalden alıntı: Logic54

Hocam çok ayrıntıya girip zahmet etmişsin. Yorumun ve bakış açın çok hoşuma gitti.biliyorum ösym böyle bir soru sormaz bence. Değer vermelik kolay sorar ama merak işte sağolasın

bişey değil hocam :D mat1 sorularında az da olsa bu tarz olaylara girmek lazım sınava hazırlanırken. Soruları anlamada kolaylık sağlıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • attj4d kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle hocam
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.