Şimdi Ara

Stüdyo ortamında çekilen fotoğrafın kalite sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
220
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar,

    Stüdyo fotoğrafçılığına yeni başladım. Ürün fotoğrafları çekmek istiyorum bunun için bi ışık sistemi ve çekim masası aldım. Ancak dün akşam ki çekimlerde gördüğüm kadarıyla ışık ne kadar iyi olursa olsa fotoğrafların kalitesi biraz düşük. Işık gayet yeterli durumda ama objenin keskinliği hiç yok. Bi kolonya şişesini çektim (sildiğim için yükleyemiyorum) kolonyanın kapağına falan baktığımda hep flu yine kolonyanın üzerinde ki logo vs de flu görünüyor keskinlik neredeyse hiç yok.

    Cihazım Sony a550 ve lensim de 18-200. Odaklanma konusunda ilk başta zorluk yaşadım ancak sonunda odakladım. Ayarlarda hem JPEG hemde RAW seçili ve kalite olarak en yüksek değerde. Yine de beni tatmin etmedi.

    Birde bi arkadaşım stüdyo ortamında fotoğraf çekerken lensin üzerinde ki UV filtresini çıkar ona gerek yok demişti ama ben çok bi fark göremedim.
    Sizce sorun yanlış lensten dolayı mı yoksa ben mi bir şeyi yanlış yapıyorum.

    Teşekkürler







  • Sanırım sorun alan derinliği etkisi. Şişe gibi silindirik ve 3 boyutlu-derinliği olan şeylerde çok daha belirgin görünür bu etki. Siz baktığınız fotoğrafın sorunu nedir onu göremiyorsunuz bile sanıyorum ki... Böyle vakalarda da kanıt sizin söylediğinizden çok daha fazla doğru bilgi içerir. Çünki sorununu teşhis etmek konusunda dahi bilginiz yeterli olmayınca sizin dediğinizden biz ne anlayabiliriz ki ? O ise bu kadar mesaj yerine bir tek foto koyup "Bunun neden her yeri net değil" deseydiniz çok daha anlaşılır olurdu. Herhalde benzer 1 foto çekmek zor olmasa gerek. Bence bir kanıt koyun da sorununuzu fotoğrafta görerek daha kesin bir şekilde teşhis edelim.

    Fakat benim dediğim gibi olduğuna %99 eminim. Yakın mesafeden çekimde alan derinliği etkisi daha da artar. Odaklanılan bölgede çok dar bir alanda netlik görülür.

    Stüdyo ortamında çekilen fotoğrafın kalite sorunu
    AlanDerinligi_netalan-sıgalan_depthoffield by Ciddi iyi1i, on Flickr

    Örnek görseldeki alttaki şemayı örnek alalım. Buradaki tüm insan simgelerinin tamamını bizim şişemiz olarak kabul edelim. Çünki şişeye şu örnektekinden çok daha yakın mesafeden odaklayıp fotoğrafını çekmişsinizdir. Dolayısı ile burada odaklanan ve fotoğrafta net çıkan bölgenin ne kadar dar bir kesimde kaldığını görüyorsunuz. Net alanın daha geniş bir bölgeyi kapsaması için F değerini yükseltirsiniz. Sanırım lensiniz F3.5 - F22 arası diyafram değerlerindedir. F11, 16 gibi değerler ile fotoğraf çekilip bu örneklere bakın. Eğer yine de olmuyor ise yapılacak bir diğer yol da "focus bracketing" ve "fosuc stacking" (bunları youtube'dan aratırsanız görürsünüz) yapmak olabilir ama o lensle hal edebilirsiniz diye düşünüyorum bu focus stack olayına girmeden. Çünki neticede makro lens değil. Makro lensler ile makro çekimlerde bu alan derinliği etkisi çok fazla olur, net alan çok çok daha dar bir bölgede kalır.

    F11, F16 ile çektiniz falan olmadı mı, bu sefer de objeden uzaklaşın biraz. Çünki uzaklaşınca da net alanın kapsama alanı artacaktır. Obje biraz daha ufak olarak çıkacak fotoğrafta ama biraz kesit alınarak o da hal edilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 25 Kasım 2017; 20:7:59 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.