Şimdi Ara

Stephen Hawking, evrenin amacı var mı???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1. Stephen Hawking, Evreni Kucaklayan Karınca, Alkım Yayınevi, 1992, s. 143

Evren bilim konusunda önemli çalışmaları olan ünlü matematikçi Roger Penrose şöyle bir açıklama yapar:

... Ama evrenin kesinlikle bir amacının olduğunu gösteren bir şey var ki, o da evrenin şans eseri orada durmadığıdır. Bazı insanlara göre, "evren sadece oradadır işte." Öylesine olmaya devam ediyor. Biz de kendimizi birdenbire bu şeyin içinde buluvermişiz. Bu bakış açısının, evreni anlamamızda çok verimli ya da yardımcı olacağını sanmıyorum. Bence evren ve onun varlığının altında bugün henüz pek sezemediğimiz çok daha derin bir şeyler gizli. 1

2. Henry Margenau, Roy Abraham Vargesse, Cosmos, Bios, Theos, (La Salle IL: Open Court Publishing, 1992) s. 241

Ünlü ateist felsefeci Anthony Flew :

İtiraflarda bulunmanın insan ruhuna iyi geldiğini söylerler. Ben de bir itirafta bulunacağım: Mevcut kozmolojik konsensüs (Big Bang modeli), bir ateist açısından oldukça sıkıntı vericidir. Çünkü bilim, dini kaynaklar tarafından savunulan bir iddiayı ispat etmiştir: "Evrenin bir başlangıcı olduğu" iddiasını. Sadece evrenin bir sonunun ve başlangıcının olmadığını kabul ettiğimiz sürece, evrenin şu anki varlığının mutlak bir açıklaması olduğunu savunabiliriz. Ben hala bu açıklamaya inanıyorum, ama bunu Big Bang karşısında savunmanın pek kolay ve rahat bir durum olmadığını itiraf etmeliyim.1

-------------------------------------------------------------

Kendisini ateist olmak için körü körüne şartlandırmayan pek çok bilim adamı ise, evrenin yaratılışında sonsuz güç sahibi bir Yaratıcının varlığını kabul etmiş durumdadır. Bu Yaratıcı, hem maddeyi hem de zamanı yaratmış olan, yani her ikisinden de bağımsız bir varlık olmalıdır. www.maddeninardındakisir.com

• Bence çok güzel yazmışlar, bunda bir tutarsızlık yok. Özellikle Roger Penrose (aynı zamanda "kaos" biliminin kurucularındandır). Çok güzel düşünceler bunlar.

Ama bu düşünceleri din mantığı ile yorumlamamak lazım. Bu yazılanları aynen ben de düşünüyorum. ben bu soruların cevaplarını din kitaplarında bulamadım. Cevap dinlerde değil daha ötelerde bir yerde...
  • quote:

Orjinalden alıntı:
    2. Henry Margenau, Roy Abraham Vargesse, Cosmos, Bios, Theos, (La Salle IL: Open Court Publishing, 1992) s. 241

Ünlü ateist felsefeci Anthony Flew :

İtiraflarda bulunmanın insan ruhuna iyi geldiğini söylerler. Ben de bir itirafta bulunacağım: Mevcut kozmolojik konsensüs (Big Bang modeli), bir ateist açısından oldukça sıkıntı vericidir. Çünkü bilim, dini kaynaklar tarafından savunulan bir iddiayı ispat etmiştir: "Evrenin bir başlangıcı olduğu" iddiasını. Sadece evrenin bir sonunun ve başlangıcının olmadığını kabul ettiğimiz sürece, evrenin şu anki varlığının mutlak bir açıklaması olduğunu savunabiliriz. Ben hala bu açıklamaya inanıyorum, ama bunu Big Bang karşısında savunmanın pek kolay ve rahat bir durum olmadığını itiraf etmeliyim.1

-------------------------------------------------------------

Kendisini ateist olmak için körü körüne şartlandırmayan pek çok bilim adamı ise, evrenin yaratılışında sonsuz güç sahibi bir Yaratıcının varlığını kabul etmiş durumdadır. Bu Yaratıcı, hem maddeyi hem de zamanı yaratmış olan, yani her ikisinden de bağımsız bir varlık olmalıdır. www.maddeninardindakisir.com

gerçektende itirafta bulunmak insan ruhuna iyi gelir...

• evrenin bi amacı varsa eğer, kendisine bu amacına ulaşmasında başarılar diliyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 16 Kasım 2005, 17:28:25 >
  • Belki de size garip gelecek ama insan aklı sürekli anlamı sorguladığı için sürekli bir şekilde hayatının anlamlı olduğuna dair etrafa, tüm atomlara, tüm atomaltı parçacıklara, tüm kozmolojiye bir tür enerji yaymaya devam ederse evrim sürecinde ortaya hayatın anlamlı olduğunu ortaya çıkaracak ve insanların adalet diye nitelendirdikleri tüm şeylere cevap verecek bir Tanrı oluşturamaz mı?Yani burada yanlış anlaşılmak istemem dini konulara ve onların değişmez gerçeklerine karşı saygım sonsuz ancak ben serbest bir şekilde düşünüyorum şu an.Hiç bir tesir altında kalmadan düşünüyorum.Evrim süreci bir Tanrı yaratabilir mi?Yani bunca insanın sesine kulak verecek, hayatın anlamsız olmadığına dair sert cevaplar sunacak bir kozmik güç yaratabilir mi evrim?Ya da yaratmış mıdır?Hani ne bileyim bu evrim denen muazzam güç benim anlamlandırma savaşı veren aklımı meydana getirdiyse bu evrim denen muazzam güç yine biz insanlardan daha güçlü ve biz insanların akıl bile erdiremeyeceği her şeye anlam katan bir Tanrı da yaratmış olabilir mi?Ne dersiniz?

• trackfind500, evrim yoktan bir şeyi var etmez. adı üstünde zaten evrim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 16 Kasım 2005, 17:51:01 >
  • İddiaya göre evrim insanı nasıl bu hale getirip insan yaptıysa, tanrı dediğimiz varlığa da zamanla tanrısal vasıfları kazandırmış olamaz mı diyor sanırım..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: [cins]

İddiaya göre evrim insanı nasıl bu hale getirip insan yaptıysa, tanrı dediğimiz varlığa da zamanla tanrısal vasıfları kazandırmış olamaz mı diyor sanırım..

ha olabilir tabi, belki de bi çocuğun dönem ödeviyiz, kim bilir ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Lacrima

trackfind500, evrim yoktan bir şeyi yaratmaz. adı üstünde zaten evrim...

Zaten yoktan olup olmamasının bir önemi yok ki.Ben tamamen serbest bir şekilde düşünüyorum.Dini hiç bir kurala takılı kalmadan.Her şeyi yoktan var eden bir Tanrı kavramından uzak düşünüyorum ben.Düşün bir kere sen bana cevap yazarken aklını kullanıyorsun.Bu aklın ile akıl yürütüyorsun, fikirler sorguluyorsun, hayatına yön veriyorsun.Şimdi senin bu aklını oluşturan o kozmik güç ki adına evrim, devrim veya her ne dersen de daha farklı ve güçlü oluşumları da meydana getirmiş olamaz mı?Benim sorguladığım bu.Yoksa yoktan var olmuş bir Tanrı dan bahsetmiyorum ben.Evrim sürecine dahil olmuş bir Tanrı dan ya da Tanrılar dan bahsediyorum ben.Yani evrimin de bir başlangıcı olduğuna göre ki olup olmadığı hakkında kesin bi bilgim yok akıl bu hale evrilmiş ise Tanrı denen bir gücü de eviremez mi?Soru bu yani?Yoksa ben de hayat anlamsızdır abicim yaşa gitsin işte, oksijeni kullan gitsin, üzümünü ye bağını sorma gibi sözlerle kendimi evirebilirdim.Ancak dünya üzerinde var olan dinlere baktıkça ve 4 milyar üzerindeki insanları tesiri altına almış olan bir şeyi evrim niye evriltsin ki?Yani akıl var değil mi?Bu akıl ile dinlere yönelenler de var.O halde bir yerlerde bir terslik yok mu?Tek taraflı düşünmek yanlış olmaz mı?Belki Tanrı ya inanmaya meyilli olan bunca insan var ise buna cevap ve karşılık verecek olan bir Tanrı nın olduğunu da düşünmek çok mu abesle iştigal olur?Gerçi isteyen istediğini düşünür buna karışmaya kimsenin hakkı yok ancak bir bilim adamının da Tanrı nın ve hayatın anlamının var olabileceğine yönelik düşünmeleri bizi niye bu kadar rahatsız ediyor ki?Analayamadığım bu bir de.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.