Şimdi Ara

Soruşturmada savcının istediği ismi vermemek suç mudur?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
654
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yerel bir haber sitemiz var. Bu sitede takma isimle yazan bir yazarımızın yazdıkları nedeniyle savcılığa şikayet edildik. Arkadaşa, ismini hiçkimseye söylememe adına söz vermiştim. Bugüne kadar da bu sözümün arkasında durdum. Yapılan tüm baskılara rağmen ismi deşifre etmedim. Fakat sözü verdiğim zaman arkadaşa "Eğer savcılık kanalıyla ip nolar istenirse veririm" demiştim, o da "tamam" demişti.

Merak ettiğim şu, yakında savcılığa ifadeye çağrılacağım. Eğer ifade sırasında savcı benden o yazarın ismini isterse ne yapmam gerekiyor. Bu durumda ismi vermemek kanunen suç teşkil eder mi?

Diğer bir sorum ise, şikayetçi olan taraf yaklaşık 15 gün önce noterden bana bir ihtarname göndererek 2 gün içerisinde yazarın (isimlerini verdikleri) yazılarının siteden kaldırılmasını, aksi takdirde şikayetçi olacaklarını bildirdiler. Biz de yazarla birlikte yaptığımız istişare sonucu yazıların tamamını kaldırdık. Şimdi bu ihtarnameye binaen nasıl bir savunma yapmam gerekiyor?

• evet,savcının istediği bilgileri vermek zorundasınız.suçluyu koruma diye bir suç var çünkü
  • Cevap için teşekkür ederim.
  • Bugüne kadar herhalde 200-250 civarında haber sitesi yapmışlığımız var. Bazı haber sitelerinin whois bilgileri bizim üzerimize. Büyük kurumsal olanlar kendi bilgilerini giriyor. Ama küçük çaplı olanlarda domaini satın alan kişi bilgileri görünüyor. Dolayısı ile ayda 1 defa ofise polisler uğrar çayımızı içer. Yapılan yorumlardan dolayı, girilen içeriklerden dolayı vs vs. Bizde kim olursa olsun, öyle ismini vermemek filan olmaz. Tüm seceresini çıkarır veririz vallah. Hiç umrumda olmaz. Kim olursa olsun, öyle söz vermiştim filan ayakları boş işler. Belki sizin durum basit bir olaydır ama, gidin cezaevine sorun, orada yatan her 3 kişiden 2 si arkadaşımı satmam ben dediği için yatıyor. Bizzat bu şekilde yattığını bildiğim birçok kişi var.

Siz siz olun, yanlış yapanı savunmayın. Ve sadece tanıdığınız kişiden dinlemeyin birde karşı tarafı dinleyin. Sadece tanıdığınızı dinlerseniz herzaman onu haklı sanırsınız.

• Gizlilik politikası diye bir şey var. Benim fikrim sitendeki her şeyi gizli tutma hakkına sahip olman. Geçenlerde bir çocuk kaçırılmıştı. Polis Live'den bilgi almak istedi ancak Live, sistemimizdeki bilgiler 3. şahıs ile paylaşılamaz deyip vermemişti.. Yine de şu siteye sormanı öneririm. Burada hukuk okuyanlar ve avukatlar oluyor genelde.. Bu arada her ihtimale karşı bir avukatınız olsun.

http://www.hukuki.net/
  • quote:

Orijinalden alıntı: abrahamme

Bugüne kadar herhalde 200-250 civarında haber sitesi yapmışlığımız var. Bazı haber sitelerinin whois bilgileri bizim üzerimize. Büyük kurumsal olanlar kendi bilgilerini giriyor. Ama küçük çaplı olanlarda domaini satın alan kişi bilgileri görünüyor. Dolayısı ile ayda 1 defa ofise polisler uğrar çayımızı içer. Yapılan yorumlardan dolayı, girilen içeriklerden dolayı vs vs. Bizde kim olursa olsun, öyle ismini vermemek filan olmaz. Tüm seceresini çıkarır veririz vallah. Hiç umrumda olmaz. Kim olursa olsun, öyle söz vermiştim filan ayakları boş işler. Belki sizin durum basit bir olaydır ama, gidin cezaevine sorun, orada yatan her 3 kişiden 2 si arkadaşımı satmam ben dediği için yatıyor. Bizzat bu şekilde yattığını bildiğim birçok kişi var.

Siz siz olun, yanlış yapanı savunmayın. Ve sadece tanıdığınız kişiden dinlemeyin birde karşı tarafı dinleyin. Sadece tanıdığınızı dinlerseniz herzaman onu haklı sanırsınız.

@ abrahamme, öncelikle cevap için teşekkür ederim. Sizin durumunuzu bilmiyorum, sadece iş ilişkisi olabilir. Ama benimki farklı, bu nedenle sizin umurunuzda değildir ama benim umurumda. Cezaevine de gitsem, ceza da alsam kolay kolay arkadaşımı satmam. Bizde söz bir kez verilir, biz böyle öğrendik atalarımızdan. Fakat kanunen suçlu duruma düşmek de istemiyorum.

Arkadaşımın hata yaptığını zaten biliyorum, kendisini bu nedenden dolayı da eleştirdim. Fakat bu başka şey, verdiğim sözde durmamak başka şey. Bugün arkadaşına verdiği sözde durmayan, yarın da bana verdiği sözde durmayacak demektir değil mi? Arkadaşa en başında demiştim ki, eğer savcılık tarafından ip no istenirse bunu veririm ama bunun dışında senin kimliğini hiç kimseye vermeyeceğim.

@ F5, verdiğin linkteki foruma da danışacağım. Teşekkür ederim.

• savcı ya da mahkeme isterse yasal olarak, kim olursa olsun cevap vermek zorundasınız ama polisin biri cay icmeye geldiginde(!) bir sey isterse cevap verme zorunlulugunuz yok elbette.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: F5

Gizlilik politikası diye bir şey var. Benim fikrim sitendeki her şeyi gizli tutma hakkına sahip olman. Geçenlerde bir çocuk kaçırılmıştı. Polis Live'den bilgi almak istedi ancak Live, sistemimizdeki bilgiler 3. şahıs ile paylaşılamaz deyip vermemişti.. Yine de şu siteye sormanı öneririm. Burada hukuk okuyanlar ve avukatlar oluyor genelde.. Bu arada her ihtimale karşı bir avukatınız olsun.

http://www.hukuki.net/

türkiyede resmen faaliyet gösteren şirket seve seve vermek zorunda.ama mesela facebook'un burada resmi faaliyeti yoktur,vermez

• Şimdi ortada iki farklı görüş var, büyük ihtimalle gelecek hafta ifade vermek için çağrılacağım. Ne yapmam gerektiğini anlayamadım.
  • Sen ismini ver, arkadaşına ip'den bulmuşlar dersin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: GodSmacker

Sen ismini ver, arkadaşına ip'den bulmuşlar dersin.

Yani kibarca arkadaşını sat diyorsun. Peki siz gerçek yaşamınızda arkadaşlarınızı satıyor musunuz? Hani mertlik, delikanlılık, vefakarlık... Bu kadar kolay olmamalı insanın verdiği sözünden dönmesi. Diğer türlü insanlara nasıl güvenebiliriz ki?

Ayrıca yalanın beyazından da siyahında da uzak duran biri olarak böyle bir şeyi yapma ihtimalim sıfır. Benim endişem, kanunen suçlu duruma düşmek. Zaten arkadaşa izin vererek yeterince hata yaptım, şimdi bir de kanun önünde hata yapmak istemiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mert25

quote:

Yani kibarca arkadaşını sat diyorsun. Peki siz gerçek yaşamınızda arkadaşlarınızı satıyor musunuz? Hani mertlik, delikanlılık, vefakarlık... Bu kadar kolay olmamalı insanın verdiği sözünden dönmesi. Diğer türlü insanlara nasıl güvenebiliriz ki?

Ayrıca yalanın beyazından da siyahında da uzak duran biri olarak böyle bir şeyi yapma ihtimalim sıfır. Benim endişem, kanunen suçlu duruma düşmek. Zaten arkadaşa izin vererek yeterince hata yaptım, şimdi bir de kanun önünde hata yapmak istemiyorum.

Özür dilerim ama suçlu birini korumak ne zamandan beri mertlik, vefakarlık oldu.

Onu suçu işlemeden önce arkadasınız düşünecekti.
    Savcının istediği bilgileri biliyorsanız söylemek durumundasınız.
    Suçluyu korumak da suçtur bildiğim kadarıyla.

• Arkadaşın ismini ver derim ben. Bu satmayla falan alakası yok suçu olan dışarda dolaşacak suçu olmayan içerde yatıcak birde sabıkasına işleyecek , Yani öyle bir durumda baska kisilere isim vermem ama savcıya veririm.
  • quote:

Şimdi ortada iki farklı görüş var, büyük ihtimalle gelecek hafta ifade vermek için çağrılacağım. Ne yapmam gerektiğini anlayamadım.

suçluyu korumadan alsınlar içeri,aklın başına gelir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya siz anlamadınız, ya da ben anlatamadım. Ortada tam olarak bir suç yok. Bazı siyasiler yazarın yazdıklarından rahatsızlar ve esas amaçları onun kim olduğunu öğrenmek. Soruşturmadan bir şey çıkacağını sanmıyorum, çünkü yazılanlar etik olarak yanlış ama kanunen suç olmaması gerekiyor. Örneğin "göbek performansı yerinde", "belli ki ezik büyümüş" ya da "tek tük kalmış perçemini eliyle taradı" sözleri suç olmaması gerekiyor. Fakat yaşça büyük birini eleştirirken saçını, göbeğini konu etmek benim ilkelerime göre hata. Durum bu işte. Yoksa, elbette suç işleyen birini asla korumam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

quote:

Şimdi ortada iki farklı görüş var, büyük ihtimalle gelecek hafta ifade vermek için çağrılacağım. Ne yapmam gerektiğini anlayamadım.

suçluyu korumadan alsınlar içeri, aklın başına gelir

Bakın, bir öneriniz, görüşünüz varsa yazın, ne demek "aklın başına gelir" filan. Kullandığın dil hiç hoş değil, konuyu açtığıma pişman olmaya başladım.
  • quote:

quote:

quote:

suçluyu korumadan alsınlar içeri, aklın başına gelir

Bakın, bir öneriniz, görüşünüz varsa yazın, ne demek "aklın başına gelir" filan. Kullandığın dil hiç hoş değil, konuyu açtığıma pişman olmaya başladım.

Yukarıda adam gibi yazdım, hâlâ kararsız kaldım diyorsanız benim gözümde bu yorumu hak etmişsiniz demektir. Arkadaşınız, akrabanız olması fark etmez, dürüst ve sorumluluklarının farkında olan bir birey adalete katkıda bulunur.

• quote:

Yukarıda adam gibi yazdım, hâlâ kararsız kaldım diyorsanız benim gözümde bu yorumu hak etmişsiniz demektir. Arkadaşınız, akrabanız olması fark etmez, dürüst ve sorumluluklarının farkında olan bir birey adalete katkıda bulunur.

Ya kardeş senin sorunun ne, adam gibi yazdığına birşey mi dedik, sizin yazdıklarınızdan sonra gidip bir avukata da danıştım, fakat avukat "kesinlikle açıklamak zorunda değilsin" dedi. Yine de yazılan cevaplara teşekkür ettim. Ama sen kalkıp da "aklın başına gelsin" dersen, bu ukelalığa girer. Çünkü bu dil, sorunlu bir dildir. Tamam, toplum olarak agresifiz, sorunlarımızı çözerken (örnek olarak mecliste yaşananlar) kavgayı seçiyoruz (ve de hiç bir sorunumuzu da çözemiyoruz). Fakat bu kadar basit bir şeyde dahi sorunlu dil kullanmanın en alemi var. Siz güzelce yazdınız da teşekkür etmedikse, gelin bunu eleştirin.

Kusura bakma ama senin yazdığın cümledeki hitabı sevmem, ne kimseye ederim, ne de kimseden duymak isterim. Şimdi benim bu sözlerimde yanlış birşey mi var?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mert25 -- 25 Mart 2012; 14:32:21 >

• quote:

quote:

Kardeş adam zaten bulunacak yüzde 99, burada senin yaptığın mertliğin kimseye faydası olmayacak. Belki adam ismini vermediğin halde seni suçlayacak, ihbar ettin diye. Tam suçlu durumuna düşeceksin. Benden söylemesi. 2 gün sonra aynı duruma düşsen, o adam dürüstlüktür vefadır sözdür bunları dinleyeceğini mi sanıyosun ?

• Arkadasinı karsına al konus, durum bu dostum sen ne diyorsun de duruma gore hareket edersin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.