Şimdi Ara

Sony MDR-100A Kulaklık İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
1.219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda, yakın zamanda elime geçen ve henüz Türkiye’de bulunmayan Sony’nin yeni “Yüksek Çözünürlüklü” ürün gamına eklediği MDR-100A model kulaklığını inceleyeceğim.

    (Biliyorsunuz müzikte, High Definition & High Resolution veya kısaca Hi-Res, 16 bit standart kayıt kalitesinin üzerindeki –dolayısıyla dinlediğiniz müziğe dair daha fazla bilgi içeren- kayıtlar için kullanılan genel bir isim. 24 veya 32 bit olabilir. İstisnası 1 bit’lik DSD formatı, lakin onun da örnekleme kalitesi (sampling rate) standart 16 bit kaydın 60 küsür katıdır. Dolayısıyla DSD de yüksek çözünürlüklü bir müzik formatı olarak geçer.)

     Sony MDR-100A Kulaklık İncelemesi

    Belki duymuşsunuzdur, Sony, “Hi-Res” ürün gamını genişletme kararı aldı. Yani yakın zamanda Sony’nin bu segmente yönelik daha da fazla ürününü görmeye başlayacağız.

    Neyse efendim, sadede geleyim. Yakın zamanda Sony Eurasia Türkiye’den, Head-Fi adlı sitede yazdığım incelemeler üzerine bir e-posta aldım ve benden Türkiye pazarına sunacakları bazı ürünleri incelememi istediler.

    (Bana sadece kulaklığı verdiler ve ürünleri hakkında iyi / kötü istediğim her şeyi yazmam konusunda beni teşvik edecek bir özgüven sergilediler. Burdan Sony Eurasia’dan Şükrü Çetinkaya ve Kazuteru Makiyama’ya teşekkürlerimi sunayım.)

    Bu ürünlerden biri bu ekim ayının ortasından itibaren satışa sunulacak MDR-100A adlı kulaklık. İnceleme sonuçlarımı birkaç başlık altında toplamayı uygun buldum.

     Sony MDR-100A Kulaklık İncelemesi

    Öncelikle, Sony Japonya’nın sitesinden elde ettiğim aletin teknik verilerini paylaşayım :


    Alet, 40 mm’lik dinamik ve açılı sürücüye sahip (Angled Drivers)

    Hassasiyet : 103dB (Sound Pressure Level - SPL)

    Frekans Aralığı : 5 – 60.000Hz

    Empedans : 24 Ohm

    Kablo : 1.2m



    Test Ekipmanı :

    Portatif kullanım için tasarlanmış bu kulaklığı sadece iki adet Walkman ile denedim efendim. Kendileri A16 ve A25.

    Tiz sever bir dinleyici olarak dinlemelerimde ekolayzır kullandım.

    Ayarlarım soldan sağa şunlardır : Clear Bass +1, 0, +1, +1, 0, +1

    (Bu ayarla, A16’da özellikle Daft Punk – Get Lucky (24/88.2khz Studio Master) dinlemekten çok keyif aldığımı belirteyim.)

    1) Görünüm & Ebat :

    MDR-100A’nın oval çizgileri var. Görünümü şık. Ve kulaklık oldukça portatif. Her ne kadar –tahminimce- aynı veya hafifçe mod’lanmış 40 mm’lik sürücüyü kullansalar da MDR-1 serisinden belirgin derecede küçük, onu belirteyim. Bunu, kulaklığı bir yere taşırken en iyi biçimde anlıyorsunuz. Hafif bir alet. Dinlemediğiniz zaman boynunuzda dururken varlığını unutturuyor. Elimdeki kırmızı rengi özellikle tam kız arkadaşa hediye almalık duruyor.

    MDR-100A aynı zamanda içe doğru katlanabiliyor. Bu sayede sadece bir avucu dolduracak bir ebada gelebiliyor.

     Sony MDR-100A Kulaklık İncelemesi

    Aletin tek taraflı, çıkarılabilir, mikrofonlu ve 3.5 mm jaka sahip bir kablosu var. Kablonun kulaklığa giren kısmının da 3.5 mm olması avantaj, ilerde değiştirme durumunda bolca seçenek bulunabilir.

    2) Sürülme

    Düşük empedans / kısmen yüksek hassasiyete sahip olması dolayısıyla aleti herhangi bir portatif cihazdan doyurmanız mümkün. Yani amfisi kuvvetli bir müzikçalara ihtiyacınız yok. Standart müzikçalarlar veya akıllı telefonlarla oldukça yüksek ve kulağa zarar verebilecek ses seviyelerine ulaşılabilir. Ben elimdeki A16 ve A25 Walkman’lerle kullandım.

    3) Konfor

    Kafa yastığıyla destekli pad’leri sayesinde kullanırken ben herhangi bir rahatsızlık yaşamadım. Birkaç saat boyunca sorunsuzca kullanılabilir.

    4) Ses

    Hi-Res etiketine sahip bir kulaklıktaki haliyle en önemli noktaya geleyim.

    Baslar : Aleti ilk taktığımda fark ettiğim yönü sert basları oldu. Oldukça sıkı (tight) diyebileceğim basları var. Kros davulun vuruşlarını belirgin bir toklukta duyuyorsunuz. Çok vurgulu değil ama yumuşak da değil.

    Kulaklıklarda bas frekanslar konusunda genel bir kural vardır. Eğer bas miktarını arttırmak istiyorsanız, bir noktadan sonra basların mid’lere sızmasına ve sesi karanlıklaştırmasına neden olabilirsiniz. (Grado PS-500’ümü satma sebeplerimden biri buydu.)

    Mdr-100A’da hoşuma giden bir özellik bu oldu. Kros sıkı, bas gitarlar (ve diğer bas enstrümanlar) mid’lere göre hafif arkada. Bu sayede daha derin ve heybetli geliyor ve en önemlisi birbirlerine karışmıyorlar. (Ki bu bence Beats kulaklıkların karakteristik zayıf yönüdür.)

    Mid Sesler : Midler temiz, hafif Sony sıcaklığı ve parlaklığı var ve baslara göre biraz öndeler. Bu da ses berraklığına olumlu etkide bulunuyor. Ve geniş, kulağı kavrayan pad tasarımı sayesinde oldukça berraklar. Müzikle aranızda bir perdelilik duymuyorsunuz.

    Kulaklık özellikle vokallerde başarılı. Midler kısaca sıcak ve temiz.

    Tizler : Hitap ettiği kitle açısından bu kulaklık kayıt veya stüdyo kullanımı için değil, müzik dinlerken keyif almak üzere tasarlanmış ve ses karakteri ayarlaması (tuning) buna göre yapılmış. Ve bu işi de oldukça iyi başarıyor.

    Ziller kapalı bir kulaklığa göre havadar. İngilizce’de “recession” diye tabir edilen sıkıştırılmaya bu kulaklığın tizlerinde rastlamadım. (Örneğin, birçok kapalı kulaklıkta (Audio Technica Esw9 gibi) tizler baskılanmıştır, yani “recessed”dir. Kayıt ortamı ve enstrümanlar arası “hava”yı fazla duyamazsınız.)

    Lakin aklınızda bulunsun. MDR-100A’nın tizleri kesinlikle “nötr” diye tabir edilen renksiz karaktere sahip değil. Stüdyo ortamından ziyade bir konser mekanının havasını hissettiren hafif Sony sıcaklığına sahipler. Yalnız bu sıcaklık oldukça kontrollü. Aşırı değil.

    Tiz uzanımı (treble extension) fazla değil ; yani tizlerde belirli bir noktadan sonra tiz yuvarlamasını (treble roll-off) hissedebiliyorsunuz. Ama ilginç bir şekilde, bu durum müziğin “hava” kaybetmesine neden olmuyor ve diğer yandan tizlerin kulağınızı yormamasını sağlıyor. Bu durum, özellikle uzun süreli dinlemelerde baş ağrısı (ve uzun vadede işitme kaybı) yaratmama konusunda olumlu.

    Sahne : MDR-100A’nın sahnesi kısmen başarılı. Lakin yine de bu kulaklıkta bulduğum geliştirilmeye en açık nokta bu oldu.

    Derinlik ve özellikle “layering” denen, sesin katmanlara bölünmesi oldukça iyi. Yukarda bahsettiğim gibi baslar (bir altyapı enstrümanının gelmesi gerektiği gibi) arkadan gelirken, midler ve tizler daha öndeler ve bu sayede hem sahneden daha fazla derinlik hissiyatı alıyorsunuz, hem de ses karışması durumu en aza iniyor.

    Bu açıdan, MDR-100A enstrüman ayrımı açısından da başarılı.

    Yalnız, sahne derinliği (stage depth) her ne kadar başarılı olsa da genişlik olarak sahne daha iyi olabilirdi. Ben bunu biraz kulaklık yastıklarının tasarımına bağlıyorum. Oval olmak yerine biraz daha dairesel tasarlansalardı sahne genişliğine olumlu etkisi olabilirdi. (Gördüğüm kadarıyla benzer pad tasarımına sahip Sony MDR-1 serisi ve Audio Technica Msr7’de pad’leri çevirerek sahneyi az da olsa değiştirebiliyorsunuz. Bu kulaklıkta böyle bir şansınız yok.)

    Detay : MDR-100A, hafif tiz yuvarlamasına rağmen ses detayı konusunda başarılı. Hatta, kabin tasarımından dolayı MDR-1 serisindekinden daha yakın bir sahne sunumu aldığınız için müzikteki detaylar daha fazla göze batıyor denebilir.

    MDR-100A’nın fiyatı gördüğüm kadarıyla 200 dolar civarı Japonya’da. Türkiye’de de 600 – 700 TL gibi bir fiyata sahip olacağa benziyor.

     Sony MDR-100A Kulaklık İncelemesi

    Sonuç : Sony MDR-100A Kimler İçin..?

    Kısacası, müzik dinlerken keyif almak isteyen, hafif bas vurugusuyla beraber sıcak ve dengeli bir ses karakteri arayan ve kolay taşınabilen, taşınırken de duruma göre katlanarak çanta cebine sığabilecek bir kulaklık arayanlar için iyi bir tercih MDR-100A. En güzel taraflarından biri de kendisinden yüksek kaliteli ses almak için herhangi kuvvetli bir amfiye veya özel cihaza ihtiyaç duymaması.

    Kulaklık dünyasında genel bir kaide vardır : Bir kulaklık ne kadar “tarz sahibi” ise, ses kalitesi konusunda da o kadar şüphe uyandırır. (En iyi ses veren kulaklıkların aynı zamanda en kötü görünüme sahip kulaklıkları olmaları genel bir durumdur örneğin.)

    Lakin Sony MDR-100A herhangi açık bir probleme sahip olmayan bir kulaklık kanımca. Rahatlık, güzel, şık dış görünüm, yüksek taşınabilirlik ve ses kalitesine sahip.

    Yakında elime ZX100 ve ZX2 geçtiğinde test için kullanacağım kulaklıklardan biri olacak, takipte kalınız..!

     Sony MDR-100A Kulaklık İncelemesi Sony MDR-100A Kulaklık İncelemesi Sony MDR-100A Kulaklık İncelemesi Sony MDR-100A Kulaklık İncelemesi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenedosian -- 10 Ekim 2015; 12:46:45 >







  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.