Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (414. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
15.389
Cevap
548
Favori
1.264.513
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 412413414415416
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Özgür Bey,

Bizler rakip değil paydaşız.. merak etmeyin hiçbir ulusal marka butik üretim firmalardan çekinmiyor ya da gelecekte yerimizi alır diye korkmuyor..

Sizler üretim kalitesinin artmasına fayda sağladıkça bizler gibi dolumcularda daha iyi hammadde tedariki yapabiliyoruz..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Markalılar icinde en iyisi
    komili Naturel sızmadır.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: xgizlix

Markalılar icinde en iyisi
    komili Naturel sızmadır.
    Kime göre neye göre :)
    Komili oldukça vasat ve sıradan bir konvansiyonel zeytinyağıdır. Biraz araştırırsanız "markalı" pek çok ve daha iyi ürün olduğunu görürsünüz.
  • quote:

Markalılar icinde en iyisi
    komili Naturel sızmadır.
    Fikrinizdir, saygı duymak gerekir. Ama ne yudum (ister normal naturel sızması, ne de egemden serisi), ne de komili (ister normal naturel sızması, ne tunustan ithal edilen akdeniz lezzetleri, ne de ege sızması) SOĞUK SIKIM değildir. İstediğiniz kadar araştırın.

Ve bana göre soğuk sıkım olmayan bir yağın en iyi veya en kaliteli olma imkanı yoktur. Ister fabrikasyon olsun, ister butik üretici yağı olsun. Soğuk sıkım yapıp faydalı bileşenleri yağa geçirmedikten sonra gerisi hikaye.

Mesela kristalin (ister dolgun güçlü, ister yumuşak doğal) tenekesinin üstünde tokat vurur gibi yazar SOĞUK SIKIM diye.

O yüzden fabrikasyon yağlar içinde büyük markalarda en iyisi en kalitelisi kristaldir bana göre.

• Kristal dolgun güçlü yazan tenekesi guzel kotu degil ama bu isin kralı komilidir bi kere ay cicrk yagindada kraldir ustune varmi diger yaglarin rengine bakin bife komiliye bakin gürmeyim ama sonra gürme degil

• quote:

Kristal dolgun güçlü yazan tenekesi guzel kotu degil ama bu isin kralı komilidir bi kere ay cicrk yagindada kraldir ustune varmi diger yaglarin rengine bakin bife komiliye bakin gürmeyim ama sonra gürme degil
    Hocam ayçiçek yağını ne tartışırım, ne de yemeklerime katarım. Sen tamamen bir nevi fanatizm gibi, takım tutar gibi, isme takılmışsın komili de komili diye.

Önceden gurme sonradan gurme muhabbetlerine hiç girmeyelim istersen ama sana şu kadarını söyleyeyim, maalesef renk asla bir kalite unsuru değildir yağda. Bunu bir araştır. Renge göre asla kaliteli veya kalitesiz denilemez bir yağa. Bu nedenle zeytinyağı tadım yarışmalarında (yurtici veya uluslararası) zeytinyağı koyu renkli bardaklarda tadılır. Bardağın içindeki yağın rengi belli olmasın, tadan kişiyi etkilemesin diye.

Öğrenin demeyeceğim ama lütfen bir araştırın zeytinyağının kalitesini belirleyen unsurlar, onu "kral yağ" yapan unsurlar nedir, renk bunlardan biri midir diye. Afiyet olsun size komili.

• Bu arada şunu belirtmek isterim, ne herhangi bir markanın avukatı, ne de bir diğerinin düşmanı değilim.

"Benim damak tadıma göre en kral zeytinyağ ... dır" cümlesine hiç bir itirazım olmaz, damak tadı kişisel bir şeydir.

Ama "en kral zeytinyağı ... dır" diyorsan ve kusura bakma söylediğin marka sağdan soldan yağ toplayıp şişeleyip satıyorsa, soğuk sıkım dahi yapmıyorsa, yanlışsın ve bilerek veya bilmeyerek insanları yanlış yönlendirmeye teşebbüs ediyorsun.

• Marvelklein M kullanıcısına yanıt
    Yaw ben sana yemegine aycicek koy demedim riveria yemek yagidir demek istedigim aycicek yagininda krali komilidir takimda tutar gibi savunmam benim tadim benim damagim sen istersen sana yagı iyi de

• xgizlix X kullanıcısına yanıt
    Benim de bu foruma takılmadan önce bitirdiğim son zeytinyağı komiliydi. Zaten ondan sonra birdaha markette satılan yağlardan almadım.

• Yine bir derleme toplama yapalım mı...

Belki defalarca benzer şeyleri yazdım ama, eski yazılanlar pek okunmadığı için gene biraz anlatayım istedim. En kral komili falan denince zeytinyağı konusunda damağımızın ne kadar kötü eğitildiğini ve zeytinyağını ne kadar tanımadığımız belli oluyor.

Öncelikle zeytinyağının kalitesini renginden anlayamazsınız. Renk zeytinyağında kalite kriteri değildir, bu yüzden zeytinyağı degustasyonu lacivert bardaklarda yapılır, tadımcı rengin cazibesine aldanıp kararı etkilenmesin diye.

Sonrasında, zeytinyağı kaliteli mi veya hileli mi konusunda buzdolabına attım dondu, donmadı veya tuzruhu döktüm renk değiştirdi, renk değiştirmedi gibi konular da son tüketici olarak nafile çabadan başka bir şey değildir maalesef. Eğer zeytinyağının düzgün veya hileli olup olmadığını anlamak bu kadar kolay olsaydı, ne bu laboratuvarlar olurdu ne de üreticiler laboratuvar analizleri için dünya kadar ücret ödemek zorunda kalırdık :)

Peki, zeytinyağında kalite kriterleri nedir diyecek olursanız, bunu ikiye ayırabiliriz;
    1- Kimyasal Değerler
    2- Duyusal Özellikler

1- Kimyasala Değerler: Bu konu hepimizin etiket üzerinde görebildiğimiz ve Türk Gıda Kodeksinde de açıkça belirtilen kimyasal aralıkları tarif eder. En çok bildiğiniz değerler serbest asit oranı ve peroksit değeridir. Tadarak veya evde yapacağınız saçma testler ile anlayamazsınız. Kimisi basit kimisi kompleks kimyasal deney yöntemleri ile ölçülür bu değerler. İyi bir zeytinyağı arıyorsanız, öncelikle kimyasal değerler açısından Naturel Sızma Zeytinyağı kategorisine girmelidir. Bu da Maksimum 0,8 serbest asit ve maksimum 20 peroksit değerini ifade eder.

2- Duyusal Özellikler: Kimyasal kalite kriterlerinin ardından duyusal test gelir. Bu noktada iyi bir zeytinyağ mı tüketiyorsunuz konusunu test edebilmek için aranacak 3 özellik vardır
    a- Meyvemsilik: Zeytin meyvesinden gelen meyvemsi aromalar. Hasat dönemi, bölge, meyve cinsi gibi farklılıklar alacağınız meyvemsi koku ve tadı farklılaştırabilir. Kaliteli yağları kokladığınızda başlıca burnunuza gelebilen kokular taze kesilmiş çimen, golden elma, tere, roka, domates sapı gibi kokular olabilmekte.
    b- Acılık: Dilin üst ve yan taraflarında hafif bir acılık hissedebilirsiniz. Bu zeytinyağındaki polifenol göstergesidir, iyi üretimin işaretidir. Kırmızı biber acısı gibi kavurucu ve rahatsız edici olabilecek bir acılıktan ziyade karabiber acısını andırabilir.
    c- Yakıcılık: Genizde ve boğazda yanma meydana gelir. Bu da polifenol göstergesidir, iyi üretimin işaretidir. Özellikle erken hasat yağlarda acılık ve yakıcılık yüksek olduğunda sizi öksütrebilir bile :)

Eğer yağınız soğuk sıkım yapılmamışsa, kötü üretilmişse, kötü saklanmışsa bu özellikleri kaybeder.

Bunun yanında duyusal analizde yani tadımda kusurlar istenmez. Kusur nedir derseniz, oksidasyon kokusu (ransid), kızışma kokusu (zeytinin çok bekledikten sonra yağının sıkılması sebebiyle fermentasyon, sirkemsi bir koku), posa kusuru (zeytinyağı posasıyla çok uzun süre beklemiştir), toprak kokusu, tahta kokusu vs. gibi istenmeyen kokular olmalı. Eğer bu kusurlar var ise, o zeytinyağı doğrudan naturel sızma kategorisinden çıkar.

Maalesef benim deneyimim konvansiyonel üretim yapanlar bu duyusal kriterler açısından oldukça zayıf kalmaktadırlar zira köylerden toplanan yağlar genel itibari ile kötü saklanmış veya soğuk sıkım yapılmamış, üretim sırasında bazı talihsiz durumlar ile karşılaşmış yağlar oluyor.

Kimse kusura bakmasın, konvansiyonel üretim yapan firmalar ile butik üretim yapan firmaların kaliteleri arasında (genelde) ciddi farklar oluyor. O yüzden kralı komilidir vs. dediğinizde yanlış yaparsınız. Sizin damak tadınıza daha uygun olabilir veya farklı yağlar tatmadığınız için iyi zeytinyağının ne olduğunu bilmiyor da olabilirsiniz ama kral komilidir sözünüze itiraz edilmesinin sebebi gayet açık.

Zeytinyağında kral üretici veya en iyi bölge yoktur, iyi üretici ve iyi üretilmiş ürün vardır. Gerisi damak tadıdır.

Muhabbetle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozguruzden -- 10 Haziran 2018; 17:43:41 >

• quote:

Yaw ben sana yemegine aycicek koy demedim riveria yemek yagidir demek istedigim aycicek yagininda krali komilidir takimda tutar gibi savunmam benim tadim benim damagim sen istersen sana yagı iyi de
    Biz de sana onu söyledik. Senin damak tadına uyan o olabilir, ama senin damak tadına uyması başka, kral yağ olması başkadır kardeşim. Senin damağına uyan yağın kral olduğunu kim söyledi. Kral yağ dediğin yağın soğuk sıkım olmaması, zeytinyağında rengi kalite göstergesi sanman zaten senin zeytinyağı hakkındaki gurme(!)liğini zaten ispatlıyor. Ister önceden gurme ol, ister sonradan gurme. Önce zeytinyağı nedir, kalitesi nasıl anlaşılır onu bi araştır. Sonra kral yağ muhabbetine gir. Sabahtan beri aynı şeyi söylüyorum. Senin damak tadına kimsenin lafı yok, ama kral yağ damağa göre değişmez kardeşim anlamadığın şey bu. Kral zeytinyağını asit oranı, polifenol değeri, soğuk sıkım olup olmaması, doğru şekilde toplanıp toplanmadığı, en kısa zamanda sıkılıp sıkılmadığı, sıkıldıktan sonra da düzgün muhafaza edilip edilmediği belirler sevgili "gürme" kardeşim. Hayırlı gürmeler.

• Köklü usada dünya 2.liği ödülü almış.

• Zetay markasını denedim gerçekten kusursuz kesinlikle tavsiye ediyorum mutlaka deneyin dostlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: zanaks

Köklü usada dünya 2.liği ödülü almış.
    Köklünün iyi de kampanyası varmış. Websitesine baktım da. 5 lt taş baskı soğuk sıkım 125 tl. Ek olarak 17 hazirana kadar koklu10 koduyla 100 tl üzerine 10 tl indirimi var 115 tlye geliyor. 2 tane alıp 200 tlyi geçince de 2 kg yeşil zeytin hediyesi var. O zaman da 5 lt 100 tlye geliyor bence erken hasat soguk sıkım taş baskı için çok iyi fiyat. Stoğum şişmeyeydi iyiydi.

• Bayram için eve geldim bizimkiler Kırlangıç zeytinyağı almış. Salatada ve zeytinyağlı yemekte bas bas bağırıyor ben buradayım diye. Bu yağları tadinca piyasada neden riveria diye bir yağ olduğu anlaşılıyor. Oysa soğuk sıkım zeytinyağı hem kendini hem yemeğin lezzetini yukarı taşıyor.

• Merhaba şu an butik üretici firmalarda fiyat performans ürünü var mıdır? İndirim kodu vb. Kampanyası olan var mı? Bilgisi olan paylaşabilir mi?

• üstatlar köklü erken hasat 125TL alınır mı?
    ayrıca yemeklerde ben önceleri kristal riviera kullanıyordum.
    Sizin tavsiyeniz nedir?
    Bu sızmalar koku yapar mı yemeklerde.
    riviera yapmıyordu.
    Kokarsa biz yiyemiyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kusva571 -- 20 Haziran 2018; 2:32:40 >
  • üstatlar köklü erken hasat 125TL alınır mı?
    ayrıca yemeklerde ben önceleri kristal riviera kullanıyordum.
    Sizin tavsiyeniz nedir?
    Bu sızmalar koku yapar mı yemeklerde.
    riviera yapmıyordu.
    Kokarsa biz yiyemiyoruz.

www.kokluzeytincilik.com.tr
    5 Lt Taş Baskı Soğuk Sıkım Erken Hasat Natürel Sızma Ayvalık Zeytinyağı | Zeytinyağı
    https://www.kokluzeytincilik.com.tr/urun/5lt-tas-baski-soguk-sikim-erken-hasat-dogal-sizma-ayvalik-zeytinyagi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kusva571 -- 20 Haziran 2018; 2:34:13 >

• kusva571 K kullanıcısına yanıt
    Soğuk sıkım zeytinyağı koku yapmaz agir da olmaz. Sıcak ve soğuk yemeklere lezzet katar. Bence başka bir soğuk sıkım yağ bakın köklü ağır gelebilir.

• RENGİN SUAR (ayvalık)---- hepsiburada’da satılan erken hasat 500 ml. olanı denedim. Ürün, koku yönünden biraz zayıf, acılığı/burukluğu iyi, yakıcılığı ise gayet iyi. Genel olarak daha önce deneyip beğendiğim özgün 0.4’ü andırıyor, fakat ondan bi tık aşağıda. Fiyatı 15.90, değişik tatlar denemek isteyenler için f/p yönünden uygun bir ürün, bence verilen parayı fazlasıyla hak ediyor.

aşağıdakiler de şimdiye dek denediklerim..

Sızma Zeytinyağı Hakkında BilgilerSızma Zeytinyağı Hakkında BilgilerSızma Zeytinyağı Hakkında BilgilerSızma Zeytinyağı Hakkında BilgilerSızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

bunlar arasında tekrar satın almayı düşünebileceklerim:

özgün 0.4--rengin suar--sazak
    menteşe som--kristal selection--tibak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abdullah sancak -- 24 Haziran 2018; 21:40:49 >

• 
Sayfa: önceki 412413414415416
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.