Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (396. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14.790
Cevap
530
Favori
1.192.690
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
48 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 394395396397398
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ozguruzden kullanıcısına yanıt
    Hocam daha once anlatmissinizdir muhakkak. Ancak soguk sıkım kac derecede sıkılıyor? Hangi teknik kullaniliyor? Genel bir özet rica etsek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ali222 A kullanıcısına yanıt
    hocam bizde üreticiyiz bursada. bizim burda 24-25 derecede soğuk sıkım uygulanıyor. Asiti ise 0.1 den başlar asit tamamen malın kaç gün beklediğiyle alakalıdır. bekledikçe kapta artar yani. teknik olarak zeytin ilk yıkanıyor sonra ezilip kabuğu çekirdeği ayrılıyor sonra sıkılıyor...
  • 27 derece altı soğuk sıkım olarak kabul görüyor bence en hası değirmendeki hamurun torbaya konulduğunda, sızan ilk yaglar ve ilk preste çıkan yagdır. hiç sıvak su görmemistir. ikinci ücüncü preslerde hamurdan daha fazla yag almak için mecburen sıcak su verilir. bu yagı heryerde bulamazsınız ve ücreti bu kadara yağ olur mu dedirtir akhısar da soguk sıkım yoktur biz sıcak sıkım yaparız fabrikalar kontinüdür.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ali222

    Hocam daha once anlatmissinizdir muhakkak. Ancak soguk sıkım kac derecede sıkılıyor? Hangi teknik kullaniliyor? Genel bir özet rica etsek.

    Merhabalar,
    Soğuk sıkım kitabi olarak zeytinin bütün proses boyunca maksimum 27 derece sıcaklığı aşmayacak şekilde işlenerek zeytinyağı üretilmesi anlamına gelir.

    Biz bu sezon kafayı kırdık, sistemi hiç ısıtmama yoluna gittik yağlarımızı üretirken. Bu da ortam sıcaklığı anlamına gelmekte. Ekim ayında 21-22 derece sıcaklıklarda sıkım yaptık. Sonuç çok başarılı, gerçekten övgüler yağıyor, mutlu oluyoruz :) Bu sene türkiyeden 5 yağ Türkiyeyi temsil etmek için Fransaya bir gastronomi kongresine gidiyor, biri bizim ürünümüz.

    Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

    Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

    Üretim prosesi kabaca şöyle;
    Zeytinler tartılır, önce yaprakları ayırılır, yıkanır, kırılır (zeytin eti ve çekirdeği beraber kırılır, ayrılmaz), dekantörde santrifüj etkisiyle yağ ve hamur ayırılır, separatörde tortu ve su ayırılır. Akabinde üreticinin yöntemine göre, yağ ya dinlendirilerek tortusu alınır ya da filtrelerden geçirilir. Ayrıca filtresiz ürün satışları da yapılmaktadır fakat birkaç ay sonra filtresiz ürün tercih edilmemelidir.

    Proses sırasında su kullanmamak genel kaide olmakla beraber, hamurun kıvanıma göre minimum miktarda su katmak gerekebilmektedir. Zira zeytin hamuru eğer çok katı bir kıvamda olursa, makinada sıkışma yapabilmekte ya da hamuru dekantöre besleyemeyebilmektesiniz. Bu konu üretimdeki teknik konulardan biridir ve çok kafanızı karıştırmamak için detay vermeyeceğim. Su zeytinyağında sevmediğimiz bir faktör olduğu için, 2 fazlı üretim yapan sistemler organoleptik açıdan daha kaliteli yağlar vermektedir. 3 Fazlı makinalarda sistemi sürekli su ike işletmek zorunda kalınıyor.

    Bunun yanında, kaliteli @mcroses hocamın dediğ gibi, kaliteli yağ kalitelidir, bu kişiye göre değişmez. Ancak damak tadınız kötü eğitilmiş ise, en kaliteli yağlar bile sizi rahatsız edebilir. Bu yağın kalitesinden ziyade, kişinin kaliteli yağı tanımamasıyla ilgilidir. Yağın kalitesi kitabi kriterlere, IOC standartlarına bağlıdır. Damak tadınıza değil.

    Ayrıca, @HASANPDR beyfendi sözlerinize katılamıyorum, yanlış biliyorsunuz. Taş baskı veya sulu baskı denilen yöntemi övmeye kalkarken 2-3 kere düşünmek lazım zira bu konu da doğru bilinen yanlışlar arasında. Biz bu konuda güzel bir metin hazırladık, emek verdik, lütfen siz de vaktinizi ayırarak şu yazıyı okuyunuz:https://www.orfion.com.tr/tas-baski-zeytinyagi-mi-kontinu-zeytinyagi/

    Ortada yine pek çok yanlış bilgi dönmeye başlamış, yetişebildiğim kadarıyla izah etmeye çalıştım.

    Muhabbetle.




  • Paylasiminiz icin tesekkur ederim ozgur bey dikkatlice okudum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • newrophat kullanıcısına yanıt
    Ülkede tarım çökertildi sen gelmiş zeytinyağıni kiyaslamışsın. A dan başlayarak tüm tarim ürünlerini bir gözden geçir istersen. Tarima destek değil köstek var. İthalata tam destek var bu şartlarda üretim yapmak bile takdir edilmeli.
  • 5ltlik yağı 0.5lik şişelere aktarmıştım. havalar soğuyunca şöyle bir durumla karşılaştım. zeytinyağının içinde tereyağını andıran küçük topçuklar var. bazı yerlerde o topçukların biraraya gelmiş şekilleri de var. bu nedir özgür bey? bahsettiğim durum z.yağı için kusur mudur?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: newrophat


    quote:

    Orijinalden alıntı: Ozbi

    Ülkede tarım çökertildi sen gelmiş zeytinyağıni kiyaslamışsın. A dan başlayarak tüm tarim ürünlerini bir gözden geçir istersen. Tarima destek değil köstek var. İthalata tam destek var bu şartlarda üretim yapmak bile takdir edilmeli.

    yav he he gazlayın böyle adamları sonra sizin gibi meriçler yüzünden gariban zeytinyağı yiyemiyor. hükümetin burnunu sokupta rezil etmediği daha doğrusu dönen paralara çökmediği tek yer zeytinyağıdır onuda sayenizde öğrenecekler, aç kalacak butik zeytinciler. kazıklanmaktan keyif alıpta bunu ballandıra ballandıra anlatan sonrada yanlışı söyleyenlere karşı kazıklayanları savunan enteresan bir türsünüz aferin aynen böyle devam

    Arkadasin yazdiginda hicbir yanlis yok. Neyi yanlis yazmis somut bilgi verin o zaman. Kim kazikliyormus bizi öğrenelim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: abdullah sancak

    5ltlik yağı 0.5lik şişelere aktarmıştım. havalar soğuyunca şöyle bir durumla karşılaştım. zeytinyağının içinde tereyağını andıran küçük topçuklar var. bazı yerlerde o topçukların biraraya gelmiş şekilleri de var. bu nedir özgür bey? bahsettiğim durum z.yağı için kusur mudur?

    Donunca öyle oluyor Abdullah Bey, donuk hali yarı erimiş tereyağı gibi =)
    Kusur değil, zeytinyağı çeşitli şekillerde kristalize olarak donmaya başlayabilir, mesele yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozguruzden


    quote:

    Orijinalden alıntı: abdullah sancak

    5ltlik yağı 0.5lik şişelere aktarmıştım. havalar soğuyunca şöyle bir durumla karşılaştım. zeytinyağının içinde tereyağını andıran küçük topçuklar var. bazı yerlerde o topçukların biraraya gelmiş şekilleri de var. bu nedir özgür bey? bahsettiğim durum z.yağı için kusur mudur?

    Donunca öyle oluyor Abdullah Bey, donuk hali yarı erimiş tereyağı gibi =)
    Kusur değil, zeytinyağı çeşitli şekillerde kristalize olarak donmaya başlayabilir, mesele yok.

    peki bir süre böyle kalması uygun mu
    balkondaki şişeler donmuş ama içerde daha kullanacağım yağ var .........ne kadar bekleyebilir öyle?




  • Selam, Güven Asa isimli büyük bir firma var Balıkesir üretimi olan. Aynı zamanda web sitesi de var,http://www.guvenasazeytinyagi.com Çekmeköy Merkezde de Tanıtım ve satış yapılan Merkez Ofisleri var. Şahsen zeytin çeşitlerini ve yağını zevkle kullanıyoruz. İncelemenizi tavsiye ederim.
  • Arkadaşlar n11 gibi sitelerden alınan orfion , ovilo, vs vs markaların ürünlerini kendi stoklarından elde beklemiş malları mi yolluyorlar bu siteler acaba , yoksa üretim tarihleri yeni mi yani geçen sezonun yağını verme gibi durumlar oluyor mu bu sitelerde. Geçen kupon ile vs alan bir sürü arkadaş vardı, onlara ürünler nasıl geldi acaba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • n11 den Zeytinyağı almadım ama kuruyemişleri bir firmadan doğrudan ve n11 vasıtası ile aldım. Aynı firmadan geçen sene de aldım, bu sene n11 vasıtası ile aldım. Sonrada tekrar direk olarak aldım. Maalesef firmadan direk aldıklarım arasında ciddi kalite-lezzet farkı vardı. Firmadan doğrudan aldıklarım aynı kalitede idi. Buna rağmen n11 den gelenler için kötü diyemem ama beklemiş mallar olabilir. Benzerini otel rezervasyonlarında da hissediyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: egeliyizbiz45

    n11 den Zeytinyağı almadım ama kuruyemişleri bir firmadan doğrudan ve n11 vasıtası ile aldım. Aynı firmadan geçen sene de aldım, bu sene n11 vasıtası ile aldım. Sonrada tekrar direk olarak aldım. Maalesef firmadan direk aldıklarım arasında ciddi kalite-lezzet farkı vardı. Firmadan doğrudan aldıklarım aynı kalitede idi. Buna rağmen n11 den gelenler için kötü diyemem ama beklemiş mallar olabilir. Benzerini otel rezervasyonlarında da hissediyorum.

    Tam yine bir donanımhaber klasiği , cevap ver ver ver soru sorunca kimse cevap vermez durumu diyecektim , siz cevap yazmışsınız . Teşekkür ederim . Soru sor sor kaç oldu burası iyice . Ben yine diğer danıştığım şeyler de olduğu gibi , cevap gelmeyince kendi bildiğimi yaptım ve sipariş verdim . Geldi de ürünler , deneyimlerimi yine yazayım ama forum ahalisi yine ben sorunca cevaplamasın



    Kendi sitelerinden alınca 107 tl + kargo tutan ürünleri aracı siteden kredi kartı kampanyası ile 70 tl + kargo ile aldım. Yani arada 30 - 40 tl gibi bir fark oldu. 3 şişe , şişesi 25 er tl oldu 500 er ml



    - Nova Vera 500 ml Erken Hasat Naturel Sızma Güçlü ve Yoğun Soğuk Sıkım deniliyor . 19 derecelerden bahsetmişler ve yorumlar çok iddalı geldi bana. 2017 zeytindostu gümüş madalya , şişe çok şık , ancak Üretim Aralık 2016 bazı üretici firmalar da kendi sitelerinde eski tarihli ürün yolluyor ama aracı firmalar istisnasız eski tarihli . Çok büyük , en tanınmış olanları bile öyle denk geldi bana. Aralık 2016 üretim olması kaliteyi düşürür sanıyorum. Daha denemedik . Ancak kart kampanyası ile ucuza aldığım için çok sorun etmedim ama normal fiyatına eski tarihli olsa hoş olmazdı . Eski tarihli olması kaliteyi düşürür mü bilemem.



    - Nar Gourmet Erken Hasat Soğuk Sıkım Naturel Sızma oda klasik bilinen bir yağ markası , kalite iyi , en iyisi diyemem ama iyi . Üretim tarihi yok tüketim 08/2019



    Daha önceden aldığım Nermin Hanım yani Ovilo marka 2014 üstün lezzet ödüllü gümüş madalya sanırım , yağ ve zeytinleri yine aynı kart kampanyası sayesinde ( bu huyum yüzünden kartı kapattım :) ) 20 tl indirim ile üreticisi olan siteden ucuza almıştım. Zeytinyağını henüz denemedim ama 08/2019 son kullanma tarihli geldi . Iki teneke de yeşil zeytin aldım ama onlar tekrar sipariş verecek kadar hoşuma gitmedi. Kargo çok çok hizli ve sağlamdı. İlgi Özgür Bey kadar değildi ;) Ovilo marka hakkında çokça olumlu yazı var. Filtresiz 2 lt Erken Hasat Naturel Sızma Soğuk Sıkım. 85 tl idi sanirim. Zeytinler 25 tl Toplamda 135 tl den 115 geldi . Kargo dahil. Yani 2 lik 1 teneke yeşil zeytin bedava geldi .



    Sonuç olarak bu sene hariç her sene yaptığım gibi yerinden tadarak butik kaliteli üreticilerden yeni tarihli zeytinyağı almak en iyisi o olmaz ise üretici sitesinden yeni tarihli olmak kaydı ile almak ( tabi Eski tarihli olanları kampanya vs ile veriyorsa ayrı doğru olanda o bence ) oda olmaz ise aracı firmalardan kesinlikle kampanya olmadan yani çok ucuza gelmedikçe almamak.



    Birde onca yağ markası denedim. ( Zeytin konusunu hala standart yapamadım günlük abartı Zeytin tüketen biri olarak bir iyi alıyorum bir kötü , değişken kaliteler ) İçlerinde gerçekten çok iyi olanları var ama kalite her sene standart olmuyor doğal olarak . Ara ara başka marka alıyoruz. O nedenle 4-5 marka belirledik araların da değişik değişik alıyoruz. Kaz dağları civarı benim tercihim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kendi adımıza söyleyeyim,
    N11, Gittigidiyor, Hepsiburada'daki siparişler bizim tarafımızdan hazırlanıp gönderiliyor.
    Tazemasa, Tazedirekt gibi yerler ise belli bir miktar ürün sipariş ediyorlar bizden, o ürünleri sattıkça yenilerini talep ediyorlar. Yani aynı yağ, aynı ürün, sıkıntı yok. Sadece sezon geçişlerinde ellerinde eski ürün var ise, biraz yeni ürünleri sunmaları gecikebilmekte.

    Muhabbetle :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozguruzden


    quote:

    Orijinalden alıntı: abdullah sancak

    5ltlik yağı 0.5lik şişelere aktarmıştım. havalar soğuyunca şöyle bir durumla karşılaştım. zeytinyağının içinde tereyağını andıran küçük topçuklar var. bazı yerlerde o topçukların biraraya gelmiş şekilleri de var. bu nedir özgür bey? bahsettiğim durum z.yağı için kusur mudur?

    Donunca öyle oluyor Abdullah Bey, donuk hali yarı erimiş tereyağı gibi =)
    Kusur değil, zeytinyağı çeşitli şekillerde kristalize olarak donmaya başlayabilir, mesele yok.

    Hocam bir soru da benden. Vakıflardan gemlik sele zeytin alıyordum. Son aldığım yeni hasat edilmişler belli, acı çıkıyor sürekli kimisi süper lezzette kimisi çok acı. Yeni hasat edilmişler hep böyle acı mı oluyor ? 2 gün su da beklettim geçmedi. Bir de siz zeytin satmıyor musunuz sizden alsak ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: DaYWaLkeR


    quote:

    Orijinalden alıntı: ozguruzden


    quote:

    Orijinalden alıntı: abdullah sancak

    5ltlik yağı 0.5lik şişelere aktarmıştım. havalar soğuyunca şöyle bir durumla karşılaştım. zeytinyağının içinde tereyağını andıran küçük topçuklar var. bazı yerlerde o topçukların biraraya gelmiş şekilleri de var. bu nedir özgür bey? bahsettiğim durum z.yağı için kusur mudur?

    Donunca öyle oluyor Abdullah Bey, donuk hali yarı erimiş tereyağı gibi =)
    Kusur değil, zeytinyağı çeşitli şekillerde kristalize olarak donmaya başlayabilir, mesele yok.

    Hocam bir soru da benden. Vakıflardan gemlik sele zeytin alıyordum. Son aldığım yeni hasat edilmişler belli, acı çıkıyor sürekli kimisi süper lezzette kimisi çok acı. Yeni hasat edilmişler hep böyle acı mı oluyor ? 2 gün su da beklettim geçmedi. Bir de siz zeytin satmıyor musunuz sizden alsak ?

    Bizim zeytinler henüz hazır değil. Az bir miktar kurduk, bekliyoruz olgunlaşmasını. Zeytinin içindeki oleuropein bileşeni bu acılığı yapar, yetersiz olgunlaşmada bu acısını almazsanız dediğiniz acılık meydana gelir. Zeytin olayı standardı tutturması oldukça zor bir mevzu. O yüzden biz de merakla bekliyoruz nasıl olacak =) Biz zeytinden çok zeytinyağcıyız, iddiamız orada, bakalım bu seneki mahsul ile değişir belki durum :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozguruzden


    quote:

    Orijinalden alıntı: abdullah sancak

    5ltlik yağı 0.5lik şişelere aktarmıştım. havalar soğuyunca şöyle bir durumla karşılaştım. zeytinyağının içinde tereyağını andıran küçük topçuklar var. bazı yerlerde o topçukların biraraya gelmiş şekilleri de var. bu nedir özgür bey? bahsettiğim durum z.yağı için kusur mudur?

    Donunca öyle oluyor Abdullah Bey, donuk hali yarı erimiş tereyağı gibi =)
    Kusur değil, zeytinyağı çeşitli şekillerde kristalize olarak donmaya başlayabilir, mesele yok.

    böyle donuk halde ne kadar süre kalabilir yani belli bir süresi ya da derecesi var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilonsahiden


    quote:

    Orijinalden alıntı: ozguruzden


    quote:

    Orijinalden alıntı: abdullah sancak

    5ltlik yağı 0.5lik şişelere aktarmıştım. havalar soğuyunca şöyle bir durumla karşılaştım. zeytinyağının içinde tereyağını andıran küçük topçuklar var. bazı yerlerde o topçukların biraraya gelmiş şekilleri de var. bu nedir özgür bey? bahsettiğim durum z.yağı için kusur mudur?

    Donunca öyle oluyor Abdullah Bey, donuk hali yarı erimiş tereyağı gibi =)
    Kusur değil, zeytinyağı çeşitli şekillerde kristalize olarak donmaya başlayabilir, mesele yok.

    böyle donuk halde ne kadar süre kalabilir yani belli bir süresi ya da derecesi var mı?

    Soğukta sıkıntı olmaz, sıcak problemdir zeytinyağında. Bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz.




  • 
Sayfa: önceki 394395396397398
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.