Şimdi Ara

Site içi arama motoru rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
936
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Belki bu konu daha önceden açılmıştır fakat forumda çok yeniyim. Yanlış birşey yaparsam affedin..

Ben HTML 4.01 Traditional formatta bir web sitesi yaptım ve yönetiyorum. HTML dilinden az çok anlarım. Bugün birkaç site dolaştım ve PHP'ye sıfırdan giriş dersleri buldum. Ancak içlerinde aradığım konuya dair hiçbirşey yoktu.. Benim problemim şu;

Sitemde HTML olarak yapılmış ve FTP'ye girdiğimiz zaman her bir klasörün içinde bir sayfa (index, page, resimler ve js kodları dahil) bulunan yaklaşık 1000 sayfam var. Standart web siteleri gibi tek bir indexin çalıştırdığı 100lerce sayfa değil. Her klasörün içinde kendine ait bir indexi var.

Şimdi soruma gelince, ben sitemin içinde tasarımı bana ait olacak bir arama motoru kurmak istiyorum. Örneğin arama kutucuğuna "bilgisayar" yazıldığında, gelecek olan sayfada içinde bilgisayarla ilgili birşeyler yazan her sayfayı getirsin istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim ? Veritabanı şart mı ? Şart ise bunları sıfırdan nasıl oluşturulacağına dair anlatan bir kaynak var mı ? Ücretli veya ücretsiz .. Şöyle düşünün sanayide çalışan bir demir ustası okumaya başlasa 1 ay sonra veritabanına giriş yapmayı öğrenebileceği bir kaynaktan söz edebilmemiz mümkün olur mu ?

Cevap yazacak olan herkese şimdiden çok teşekkür ederim..

• alberguzey A kullanıcısına yanıt
    Kolay yolu. google dan bir hesap acip oradan site ici arama moturu al. Onu sitene yukle o kendi indexlediginden cekip gostersin.
    Yok ben yapicam diyorsan.
    Yeni bir database olusturup butun siteyi oradan cekmen lazim.
    arama.php diye bir sayfa acarsin.
    sql= SELECT * FROM websitem WHERE content = '%$arama%' ......
    gibi bir sql yazarsin hemen cektirirsin sonuclari. aslinda oldukca basit.
    En kolay ve anlasilabilir kaynak w3schools.com dur ama ingilizcedir.

Kolay gelsin.
  • Veritabanı şart değildir. Sen klasörlerde ki her bir dosyanın ismini ve dosya yolunu bir text dosyasında saklayıp, JQuery ve PHP kullanarak site için anlık arama veya sadece PHP kullanarak basit bir arama yapabilirsin. Burada önemli olan şey yazılan metnin senin dosyaların adlarını içermesi. Örneğin "bilgis" yazdığında bile arama sonucunda dosya isminde "bilgis" içeren her şeyi getirmen lazım ki bir arama yapısı oluşabilsin. Şöyle bir mantık yapabilirsin :

Bilgisayar Nedir ? www.siteyolu.com/bilgisayar-nedir
    Bilgisayar ? www.siteyolu.com/bilgisayar
    Donanımhaber Nedir ? www.siteyolu.com/donanimhaber-nedir

Bunun bir txt dosyası olduğunu farzet. Bir matris dizisi(2d array olarakta geçer) tanımlayarak arama yaptırabilirsin. Aranılacak metni aramak için dizinin 0. sütununa bakarsın, listelerken hem 0. sütun hem de 1. sütununu alarak linkleme yaparsın.

$dizi = array
    (
    array("Bilgisayar Nedir ?","www.siteyolu.com/bilgisayar-nedir"),
    array("Bilgisayar ? ","www.siteyolu.com/bilgisayar"),
    array("Donanımhaber Nedir ?","www.siteyolu.com/donanimhaber-nedir")
    );

Şuraya kaynakta bırakayım incelersin :
    www.w3schools.com
    PHP File Open/Read/Close
    http://www.w3schools.com/php/php_file_open.asp

www.w3schools.com
    PHP Multidimensional Arrays
    http://www.w3schools.com/php/php_arrays_multi.asp

www.w3schools.com
    PHP AJAX Live Search
    http://www.w3schools.com/php/php_ajax_livesearch.asp

Not : Anlık arama için JQuery-Ajax muhabbetine bakmanı tavsiye ederim.

işçi / amatör çizer / yazılımcı

• Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Peki bir de şunu sormak istiyorum;

Benim bir sayfam var. Bu sayfamın index.html dosyasının içinde keywordsler var. Örneğin "meta-name="keywords" Content="bilgisayar, ekran kartı" gibi. Ben bir kutunun içine bilgisayar yazdığımda, hangi sayfanın keywordslerinde bilgisayar kelimesi var ise, o sayfayı karşıma (benim önceden belirleyeceğim) resim ile getirsin. Bunun en kolay şekli nedir ? Ya da böyle basit bir sistem var mıdır ?

Teşekkür ederim

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.