Şimdi Ara

Sistem kurmamda yardımcı olur musunuz? Birkaç sorum var (RX 6800XT)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, geçen yıl sonunda kuracağım sistemi şimdi kurabilecek hale gelebildim ekran kartı stoklarının gelmesiyle.


    Elimde Asus TUF 6800XT var, serinin en uzun kartı. 31 cm uzunluğunda, 2.9 slots diyor bu anladığım bir şey değil ama belki alakalıdır diye söyleyeyim. Ben aslen 6800 alacaktım ama madenciler botlarıyla bu kartları ucuz çıktığında asla bırakmadığı için ve XT'nin maden kazancı 6800le aynı olduğundan ona yanaşmadıkları için bu kartı almayı tercih ettim. O yüzden bazı konularda soracaklarım var özellikle.


    Ben bilgisayarda normalde 3 ekran kullanırım, geçen yıl yaşanan bir elektrik arızası hem ekran kartımı hem PSU'mu sakat bıraktığından artık bunu yapamıyorum. İşim de bilgisayarda, hobim de bilgisayarda, ama hep yavaş ve devamlı donan bilgisayarlar kullandım. Aktif olarak 3 ekran kullanıyor olmam RAM ihtiyacımı gösterir diye söylüyorum detaya girmeye gerek kalmadan. Bu notun yanında almayı planladığım ve karar veremediğim parçaları size notlarıyla aktarayım:


    CPU: AMD Ryzen 5 5600x (6800 için uygundu ancak bunu seçmemin üstünden 9 ay geçti ve ekran kartını yükselttim, o yüzden geleceğe yönelik önerileriniz varsa dinlerim)

    Anakart: MSI MAG B550M Mortar (Bu anakart Micro ATX ancak benim grafik kartım için bunu mu yoksa Tomahawk'ı yani ATX versiyonu mu seçmeliyim bilemedim, nasıl arattıysam soruma cevap bulamadım. Micro ATX kasalar ekran kartıma uymuyor yazdığına göre, kart 32 cm, kasalar 30-31 cm max limit koymuş. Tomahawk ile Mortar arasında boyut dışındaki tek fark Tomahawkta 2 PCIE slotu olması)

    Bellek: Crucial Ballistix 2x16 DDR4 3600

    Hafıza: Kingston A2000 1 TB M.2 2280 NVME SSD (NVME'ler hakkında bilgim gerçekten az o yüzden bir uyumsuzluk veya anlamsız bir seçim varsa belirtebilirsiniz)


    ----


    PSU: Şimdi elimde sakat kaldı dediğim FSP 750W Gold çok da beğendiğim bir ürün var, bu ürün tam performansta çalışıyor mu bundan emin dğeilim. Kartım için önerilen düzey 750W bunu gördüm. Bu PSUyu acaba muayene mi ettirsem yoksa zaten 750W üstü harcayabileceğimden farklı bir PSU'ya mı yönelsem karar veremedim, bu konuda da yorumlarınızı merak ediyorum. Elektrik şirketinin yolladığı taşeron şirket ben evde yokken girip PSU'nun sigortasını değiştirmiş, bunu da kendileri söylemedi ben eski yanık sigortayı evde buldum. Binada elektrik sıkıntısı olmuştu tüm elektronikler yanmıştı. Muayene ettirirsem güvenebilir miyim tam olarak? PSU sakatsa sisteme sorun çıkarabilir gibi geliyor, bu kadar para yığmışken böyle bir hataya düşmekten korkuyorum.


    Kasa: Anakartı mortar mı tomahawk mı almalıyım boyut olarak grafik kartıma uygun olanı bilmediğimden kasa da seçmedim, önerilerinize açığım.


    UPS: Anlattığım elektrik olayları ve binanın topraksız sistemi yüzünden kesintisiz elektrik sağlayıcısı alacağım. Bunları araştırdım, bana uygun online ve line-interactive denilen 2 tür var. Online hep çalışıyor adından belli olduğu gibi ve minimum risk (2000-3000 TL), line-interactive'ler elektriği aletin içinden geçirip bir yandan şarj ediyor ama küçük bir transfer süresi oluyor (500-1000 TL). Line interactive almak sorunuma önlem olur mu? O aradaki transfer süresi PCye zarar verme riskine sahip mi? Bazı dönemler ciddi elektrik kesintileri oluyor defalarca art arda gelip gitmelerle ve benim elektroniğim hep açık olur.


    Monitör: Seçtiğim monitörü yine 9 ay geçmesinden piyasada bulamıyorum. Oyun oynayacağım ancak ben hayatını 20 fps'e sığdırabilen biriyim. O yüzden daha önce hiç 60 hz üstü deneyimim olmadı. Seçtiğim monitör 27 inç 2K 165 hz 1ms bir monitördü. Monitör fiyatları gerçekten inanılmaz değişiyor, bu konuda da tavsiyenizi alabilirim. Mesela GSync, FreeSync gibi elementler varmış daha önce duymadığım.


    Tek tek kasalara bakınca gördüm ki mesela Corsair iCue 220T Midtower'ın max grafik kart uzunluğu 30 cm, bendeki kart 32 cm. ATX kasa MicroATX anakart alırsam kasanın içi dolmayacak sanırım?


    İlginiz için teşekkürler.


    Edit: Bu kadar yazıyı okumak istemeyen olursa diye aşağıya partpicker resmini bırakıyorum. Yine de yukarıda alakalı partların parantez içinde veya devamında yazdığım yorumlar önemli bilgiler içeriyor sistemle ilgili:


    Sistem kurmamda yardımcı olur musunuz? Birkaç sorum var (RX 6800XT)
    Sistem kurmamda yardımcı olur musunuz? Birkaç sorum var (RX 6800XT)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adoramereku -- 18 Ağustos 2021; 16:11:17 >







  • Öncelikle 6800xt varken o psu direk kenara çekilir, düşünmeye gerek yok. Şu aralar Corsair Rm850, Asus Strix 850, Corsair Tx850m gibi modeller ciddi indirimlere girmişti bunları takip edebilirsin.

    Söylediğin anakart genelde küçük boyutlu kasalar için kullanılıyor, o yüzden kasa seçimim ekstra küçük olmalı demiyorsan Tomahawk daha mantıklı olur. İkisi 1-2 opsiyonel özellik dışında işlemci,ekran kartı,ssd,ram gibi bileşenlerin aynı modellerini çalıştırabilir, bu konuda fark yok.

    Kasa zevk işi o yüzden önerim yok ama Tomahawk alacaksan atx desteklediğine bakman lazım.

    Kullanacağın ekran kartı Amd olduğu için seni sadece FreeSync ilgilendiriyor, ki yeni monitörlerin çoğunda mevcut. Farklı bir görüş olarak 49 veya 34 inç monitörde bakabilirsin, bu öneriyi 3 ekran kullandığını söylediğin için yapıyorum. 49 için Samsung Odyssey serisi var, 34 için Xiaomi vardı. Fiyatları biraz tuzlu haliyle.

    Ups konusunda bilgim yok. Diğer bileşenler de gayet makul, belki işlemci 5800x olabilir ama o da gereksinim meselesi, gerek yoksa 5600x'de başarılı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 1,ups ucuzuda işini görecektir 2- psu yu tamir bakım vs hiç uğrasma direk platinyum serisi düzgün bi psu al o senin sisteminide korur merak etme .3- monitör ben 32 inç kullanıyorum sene 2021 27 inç alınmaz online ağırlıklı oyun oynamıyorsan ki zannetmiyorum online oynasan bile alışırsın bn lol oynuyorum bi dez avantajını yaşamadım :)

  • Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için hepsini dikkate alıyorum.


    Başka bir sorum daha olacak. Arkadaşım geçen yıl mortar b550m almış ancak ramlerinin hızını azaltması gerekmiş. Full hızı desteklemiyormuş. Tomahawkla bu problemi yaşar mıyım veya bu problemi yaşayıp yaşamayacağımı nasıl kestirebilirim bilgisi olan var mıdır?

  • Adoramereku A kullanıcısına yanıt
    Kaç mhz aldığını bilmiyorum arkadaşının ama bellek kontrolcüsü işlemci içerisinde olduğundan tek bakılacak yer anakart değil, işlemcisi ile alakalı bir durum da olabilir. 3600mhz gibi sıradan hızlarda ram uyumsuzluğu yeni nesilde daha nadir oluyor, 5600x ile sorunsuz çalışacaktır diye tahmin ediyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba.

    Öncelikle tam olarak sistemi ne için düşünüyorsunuz.( Yani %50 render, %40 oyun, %10 yazılım gibi bir özet geçebilirseniz daha makul çözümler önerilebilir.)


    Anakart olarak mATX- ATX arasında ram slotu (modele göre değişebilir), pci slotları gibi farklılıklar mevcuttur.

    Kullanacağın kart ağır ve geniş bir kart olduğu için Ekran kartı giriş kısmının korumalı olması senin için iyi olacaktır.

    Bu yüzden Atx tomahawk bakılabilir. Ram hızı konusundada sorun yaşatmaz.


    Monitör için kampanyaları takip edersen 1200-1600 bandında 24 inç 144hz 1 ms monitör rahatlıkla bulabilirsin.

    Kullanım tarzına göre panel ve model biraz sana bağlı kalıyor. Asus, Aoc, Lg, Viewsonic, MSI gibi markaların bir çok modeli güzel indirimlerle satışa çıkıyor.


    PSU olarak elinde psu için fazla belirsizlik mevcut. Ama tam performans'ta çalışıyorsa senin ekran kartı ve sistem için yetecektir. Ben kendi sistemimde 750w 80+Gold psu kullanıyorum. Ekran kartı olarakda 6900XT mevcut. (Kullandığım sistem imzada mevcut ordan bakabilirsin)


    Kasa Alacağın bileşenlere göre değişiklik gösterecektir. Mesh bir yapıda hava akışı iyi olan bir Atx kasa seni üzmeyecektir. Bütçe belirtmediğiniz için fazla birşey söyleyemeyeceğim.


    İşlemci 5600x seni çok rahat götürecektir. Tabi render vs gibi işlerde kullanacaksan o zaman değişiklik gösterebilir. Oyun odaklı ise 5600x rahatlıkla hem ekran kartını hem seni yarı yolda bırakmaz.


    Ram tercihlerin gayet makul crucialler seni yarı yolda bırakmaz.


    UPS biraz kişisel tercih. Uygun ve f/p bir ups işini görecektir. Yada onun yerine PSU'yu platinium bir model alarak sistemi yine güven altına alabilirsin.


    SSD tercihinizde çok önerilen bir model f/p ürün listesinde kendisi. İsterseniz sandisk ultra 3D m.2 1 tb de alabilrisiniz f/p bir üründür kendisi de.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi StamP0fRadiation -- 18 Ağustos 2021; 20:6:6 >




  • Evet SSDyi daha iyi bir model aldım Amazon'da yurtdışından gelen uygun fiyatlarda görünce.


    Kullanım yüzde 25-30 oyun, kalanında yoğun bir şekilde tarayıcı kullanıyorum (epey yoğun) ve çeşitli programlar kullanıyorum ama yüzde 80 ofis işleri şeklinde oluyor yani render yok.


    Şu an monitör, UPS ve kasa seçimim kaldı sadece. Tomahawk seçtim, o yüzden ATX iyi hava akışlı bir kasa bakacağım.


    UPS konusunda şöyle bir durum gördüm, diyorlar ki mesela 1000VA UPS 600 Watt ve şebekeden bundan fazla çekilme olursa kendini kapatır (technopat forumunda). Diyelim ki benim sistemim bi nedenle 650 Watt çekti, UPS kapandı, tam o sırada da elektrik surge'ü yani atma/gitme bi şeyler oldu. Ben zarar görür müyüm? Eğer durum buysa direkt 1500VA-2200 VA modellere, yoksa da direkt 1000VAlara yöneleceğim. Tunçmatik ve Makelsan kullansam problem yaşayıp yaşamayacağımı araştırıyorum şu an çünkü ciddi fiyat avantajları var.


    @St@mP




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adoramereku -- 18 Ağustos 2021; 20:56:7 >




  • 27" + 2K + 165Hz + 1ms özelliklerine sahip monitör önerisi:


    https://www.hepsiburada.com/viewsonic-27-vx2718-2kpc-mhd-qhd-1ms-165hz-hdmi-curved-freesync-monitor-p-HBCV000003YMDW

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.