< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Şirket Adına SIFIR Binek Otomobil Almak Avantajlı mı? (3. sayfa)

-
-
Yazdığınız/Mali Müşavirinizin söylediği bilgiler doğrudur. Sadece binek araçlarda amortisman ilk sene kıst olarak uygulanır. O işin teknik tarafı, mali müşaviriniz zaten uygulamasını yapar.
Faaliyet konusu binek otomobillerin (bir şekilde) işletilmesi olmayan tüm şahıs firmaları ve şirket türleri için gider yazma konusu ve tutarları aynıdır.
-
2018 sonunda aldığım aracı işyerine kaydetmiştim.Şimdi satmaya kalksam araç fiyatları yükseldiği için yüklü miktarda vergi çıkıyor.Aracı sattığım an yeni araç alarak bu vergiyi düşürme imkanım varmı.(serbest meslek)
Muhasebeci yok dedi ilk geçici vergide çıkan vergiyi ödersin dedi ama farklı kişilerden düşer tarzında şeyler duydum.Bu işin oluru varmı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icemy -- 16 Ağustos 2023; 21:57:28 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
çalıştığım şirketin sahibinin 4 tane lüks binek aracı var hiç birini şirket üzerine yapmadı, satarken okkalı vergi çıkıyor ve de şirket batsa araçlar yok pahasına icrada satılıyor diye
-
Akıllılık etmiş.Aracı aldığımızda böyle bir fiyat artışı yoktu.Şuan alsaydım kesinlikle yapmazdım.Son 1 senede 2 ye katladı,bilseydim geçen sene değişim yapardım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bilanço usulünde defter tutuyor olsaydınız sorun olmazdı ama serbest meslek erbabı olduğunuz için maalesef satıştan doğan kazanç geçici vergi dönemlerinde kar olarak yansır ve vergisini ödersiniz.
-
Hocam aynı dönemde tekrar araç alsam sonuç değişmezmi.Yani araç alsam yine geçici vergiden düşmüyormu.Yada miktarını azaltıcı etki yapmazmı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icemy -- 17 Ağustos 2023; 17:1:50 > -
Elbette faydası olur, hiç olmaz diyemem. Araç satış bedelini bilmiyorum ama sıfır alacağınız aracın 440 bin TL sini araç aldığınız anda gide olarak düşersiniz. Az bir rakam değil bu da.
-
Aman diyeyim sakın aldanıp da gider yazma hevesi ile şirket üzerine araba almayın.
Ben 2019 yılında 235.000TL'ye aldığım arabayı şahıs şirketim üzerine gider yazdım.
Simdi ise satmak istediğimde, kasko değeri 1.400.000TL gözüktüğü için bu bedelden çok da aşağı satamam. Aksi takdirde vergi incelemesine girdiğimde ceza yerim.
Yani ben 1.400.000TL + %1 Kdv'li fatura keserek satacağım ve 1.400.000TL lik gelir elde etmişim gibi 1.400.000*0,35=490.000TL ilave vergi ödeyeceğim.
Kesinlikle tavsiye etmiyorum....
-
Bilanço usulünde defter tutuyorsanız, satıştan doğan karı yenileme fonuna alıp hiç vergi ödemeden bu işten sıyrılabilirsiniz. Mali Müşavirinize danışın.
Ama işletme ya da s.meslek defterine tabi iseniz böyle bir hakkınız olmaz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X