Şimdi Ara

Sinema Sistemi Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?Ne Kullanılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.011
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,
    Evin çatı katında ev sineması kurmayı düşünüyorum.Çatı katı ama normal bir oda gibi düşünün,çok büyük değil.Bunun için projeksiyon,perde,ışıklandırma,ses sistemi,vs. hazır fakat kurmadan önce odanın ses akustiğini ve ses yalıtımını sağlamak istiyorum ki alt katlara ses gitmesin.Bunun için nasıl bir malzeme kullanmam lazım ve bana ne kadara mâl olur?
    Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.
    Teşekkürler



  • Arkadaşlar LAVA GRUBU olarak LAVA AKUSTİK marka altında ses izolasyonunda ve akustik düzenlemede çok fazla deneyim yaşadık. Size kısaca ses yalıtımı konusunda yapılmaması gereken ve yapılması gerekenlerden bahsetmek istedim...

    Ses Yalıtımı ve Akustik düzenleme birbirinden farklı şeylerdir... Bir odanın akustiğini düzenlemek için 3 tane malzeme kullanılmalı.

    1. Yutucu malzemeler ( bunlar sünger tarzı her türlü satılan akustik malzemeler, evinizdeki battaniyeler, kalın kumaşlar vb delikli gözenekli elyaflı yapılar. Taş yünü, cam yüzü, ahşap yünü vb. Ses dalgası sert duvara çarparak içinden geçer, içine hapsolur ve içinden yansır. Yutucu malzemeler içinden geçen ses dalgasının duvardan yansımasını önler. Kalınlığa ve yoğunluğa bağlı olarak ses de kesmiş olur. Fakat bu oran en fazla % 30 civarında olur. Bu da şöyledir. Bu malzemeden geçen ses dalgası içinden geçerken enerjiyi titreşim / mekanik enerjiye dönüştürür. Böylece gücünü kaybeder. Fakat insanın duyabileceği en küçük dalga boyu 1.7 cm ile en büyük dalga boyu 17 metre olduğundan, sizin koyacağınız 1 -2 veya 5 cm malzeme içinden geçen dalganın ne kadarını ısı enerjisine dönüştürebilir ki?. Ses Dalgasının katı mekanlarda hazlı ilerlediğinden sesi kestiği kadar içinden belli bir oranda ayrıca sesi hızlandırmaktadır. Söylemek istediğimiz şeyin özü. Bu tür malzemeler oda içine yansıyan ses dalgalarını kesmeye yaramakla birlikte, oda içine yansıyan ses dalgalarının sayısı azaldığından, oda içindeki akustik düzenlenmiş olur ayrıca oda içindeki ses seviyesi azalmış olur. Böylece dolaylı yoldan 10 db civarında sesi yalıtmış olursunuz. Fakat tekrar söylem istediğim şudur. Bu tür malzemeler ses izolasyon malzemesi değildir.

    2. Dağıtıcı / Diffusor. Her türlü yamuk yüzeyli. Özel yapılmış; strafordan, tahtadan, camdan, taştan, buruşuk her türlü malzemeden oluşan akustik malzemelerdir. Bu tür malzemeler orta frekanstaki seslerin oda içinde bu tür yüzeylere çarparak dağılmasını sağlamaktadır. Böylece sünger vb ince malzemeler tarafından çok fazla emilemeyen ses dalgalarının oda içinde dağıtılarak. Yankı olayı ortadan kaldırılmış olur. Özellikle dağıtıcıların, kolonların arkasına ve tam karşısına konulmalıdır. Çünkü orta frekanstaki seslerin dalga boyu çok büyük olmadığından, kolonlardan çıktıktan sonra karşı yüzeye çarpar. Bas seslerin ise dalga boyu çok büyük olduğundan, köşelerde daha çok sıkışarak akustik anlamında sıkıntı yaratmaktadır. Bu nedenle köşelere bas tutucuların konulması gerek. En ucuz bass yutucular akustik köpüğünden yapılanlarıdır. Fakat bass seslerin dalga boyu çok büyük olduğundan 15 cm sünger ile çok profesyonel stüdyolarında gerçek performans alınamaz. Çok daha karmaşık hesaplamaları gerektiren özel düzenekleriyle gerçekleşir. Gerçek anlamda bass tuzakların yapımı ile.

    3. Yansıtıcılar. Bu tür malzemeler, direk duvarların kendisi olduğu gibi, sonradan konulan her türlü sert yüzeyli cisimlerdir. Bu tür yüzeyler gelen ses dalgasının çok fazla yüzeye emilmeden yansımasını sağlamak içindir. Hazır akustik yansıtıcılar daha çok yüzeyi yamuk olanlardır, hem yansımayı hem de ses dağıtmayı aynı anda sağlamaktadır. Aslında diffuzor görevi görmektedir.

    Ses Yalıtımında ise iki kural geçerlidir, kütle - yay - kütle kanunu. iki sert yüzey arasında emici malzeme yerleştirilmesiyle. Kütleler ne kadar ağır olursa yay da ne kadar dirençli olursa performans o kadar artar. Bu nedenle ses yalıtımında alçıpan içine farklı malzemeler konulur. Bunun nedeni ise; sert kütleye çarpan ses dalgasının büyük bir oranı geriye yansır, bir bölümü kütle tarafından emilir, bir kısmı kütle içinden diğer kütleye geçmeye çalışır. İkinci sert kütleye gelince orada da aynı olayı yaşar. İki kütle arası davul gibi olacağından. aradaki boşluğu yutucu malzeme ile doldurulması gerekir. Bunun nedeni sesi kesmek fakat dolaylı yolla. İki kütle arasında sıkışan sesin baskısını azaltmak, ekstra ses yalıtım performansı arttırmak. Diğer bir kanun ise kütle kanunu. Burada ise ne kadar çok ağırlık. O kadar ses yalıtımı. Fakat ağırlık oluşturmak çok kolay değil. Her yere 1 metrelik beton duvarlar yapılmayacağından tercih edilen bir uygulama değildir.

    Tek alçıpanlı arası farklı yutucu malzemeler ile yapılan çift duvarlar, konuşma sesleri çoğu durumda kesmemekte. Bunun en basit örneği girdiğiniz her ofis yerinde iki oda arasındaki konuşma seslerin geçişi. Bu nedenle tek başına özellikle yüksek müzik dinlenilen veya üretilen yerlerde çok daha karmaşık, daha pahalı, kompozit malzemeler ile ve sistemin bir bütünü olarak ses yalıtımı sağlanır. Duvarlara sadece 3 cm sünger yapıştırılarak ses yalıtımı tam anlamıyla yapılamaz. Kapı ve pencerelerin dahi ses izolasyonlu olması gerek. Bu tür yalıtımlar için dışarıdan danışmanlık almanız gerekebilir.

    Daha detalı bilgiler içinwww.lavagrubu.com veyawww.lavaakustik.com adreslerimizi ziyaret edebilirsiniz.

    Saygılarımızla Lava Grubu




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.