190 ülkede faaliyet gösteren Siemens, 8 ülkede faaliyette olan 13 araştırma merkezine ek olarak 5 ülkede daha araştırma-geliştirme merkezi açmaya karar verdi. Bu kapsamda Nisan 2009''da Ankara''da hayata geçirdiği Ar-Ge merkezinin ardından 20 Ekim''de de Gebze GOSB Teknokent alanında bir merkez açtı. Böylece, Siemens Türkiye''ye ve yurtdışındaki diğer Siemens şirketlerine teknoloji geliştirip ihraç edebilme fırsatını verecek.
50 binin üzerinde patent ve dünya çapında yıllık 3.8 milyar euroluk araştırma-geliştirme (Ar-Ge) harcamaları ile dünya çapında en yenilikçi şirketlerden biri olan Siemens, bu konudaki yatırımlarına Türkiye''de de devam ediyor.
190 ülkede faaliyet gösteren Siemens, 8 ülkede faaliyete geçirdiği araştırma-geliştirme (Ar-Ge) merkezlerinin 14''üncüsünü Gebze yerleşkesinde açtı. Gelecek teknolojileri araştırma konusunda önemli bir görevi yerine getirecek ve dünyadaki sayılı Ar-Ge merkezlerinden biri olacak merkezde ilk aşamada 30, 2011 yılı sonunda da 100 kişinin çalışması öngörülüyor. Merkezin faaliyetleri arasında enerji iletim otomasyon sistemleri, enerji üretim yönetimi sistemleri, endüstriyel otomasyon panelleri ve bina otomasyon sistemleri bulunuyor.
Açılış, Siemens AŞ CEO''su Hüseyin Gelis ve Siemens Kurumsal Teknolojiler Direktörü Erdem Alptekin''in yanı sıra 17 buluşu ve 24 patentiyle 2008 yılında Siemens tarafından yılda 12 kişiye verilen ''Yılın Mucidi 2008 Ödülü''ne layık görülen Dr. Tevfik Sezi''nin katılımıyla gerçekleşti.
Siemens AŞ CEO''su Hüseyin Gelis, yaptığı açıklamada, bu departmanın sadece Siemens için değil, Türkiye için de önemli bir kilometre taşı olduğunu vurgulayarak, ''Siemens, bu merkezle Türkiye''ye ve yurtdışındaki diğer Siemens şirketlerine rahatlıkla teknoloji geliştirip ihraç edebilme fırsatını verecektir" dedi.
Siemens Kurumsal Teknolojiler (CT) Direktörü Erdem Alptekin, bu açılışla Siemens''in faaliyet gösterdiği bölgeler içinde Türkiye''ye verdiği önemi gösterdiğini vurguladı. Siemens Türkiye''nin Ar-Ge merkezlerinden biri seçilmesinin en önemli nedenlerinin Türkiye''deki kaliteli mühendislik hizmetleri ve yetkin mühendislik kaynakları olduğunu dile getiren Alptekin, Türkiye''nin Avrupa''ya yakın coğrafyada potansiyeli en yüksek iş gücü piyasasına sahip olmasının ve Avrupa''ya kültürel ve coğrafi olarak yakın olmasının da bu tercihte etkili olduğunu belirtti. Türkiye''nin Avrupa''daki en genç nüfusa sahip olduğunun ve BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerinden sonra gelişmekte olan en önemli ülke olduğunun altını çizen Alptekin, Siemens Türkiye''nin 150 yılı aşkın süredir Türkiye''de devam eden başarısının da burada bir Ar-Ge merkezi açılmasında önde gelen etkenler arasında yer aldığını ifade etti.
Türkiye''yi bir üretim merkezi olarak seçmiş olan Siemens, kurulmuş olan Ar-Ge merkeziyle birlikte Türkiye''nin gelişmekte olan araştırma ve ürün geliştirme potansiyelinin de önemini vurgulamaktadır. Siemens Türkiye tarafından bu merkezde geliştirilecek ürünler, Siemens''in faaliyet gösterdiği 190 ülkede pazara sunuluyor.
Siemens, Ar-Ge merkezinin faaliyetleriyle, Türkiye için ek katma değer sağlamanın yanı sıra, yapılacak araştırma ve geliştirme projeleri sayesinde ülkemize enerji, sağlık ve endüstiriyel teknolojiler alanında çok önemli bilgi transferleri sağlamayı planlıyor. Siemens, üniversiteler, araştırma kurumları ve sektörde ortak çalıştığı firmalarla gerçekleştireceği Ar-Ge projeleriyle, bu bilgi birikiminin Türkiye''ye daha büyük kazanımlar sağlayacağını düşünüyor.
Siemens''in yıllık Ar-Ge bütçesi Türkiye''ninkine eşit
Cirosunun yaklaşık % 5''ini Ar-Ge yatırımları için harcayan Siemens''in 2008 yılı Ar-Ge bütçesi 3.8 milyar euro''yu buluyor. Bu rakam yaklaşık olarak Türkiye''nin Ar-Ge harcamasına eşittir. Tüm dünyadaki faaliyetleriyle Ar-Ge çalışmalarına verdiği önemi gösteren Siemens''te toplam 32.500 Ar-Ge çalışanı bulunuyor.