Oyun ve Yapay Zeka İçin Sistem Önerisi
Merhabalar. Yeni bir sistem toplamak istiyorum. Parçalardan bazıları var. Olanlar:
- Ekran Kartı: MSI Suprim X RTX 3090
- PSU: Corsair HX1200
Almayı düşündüğüm bileşenler:
- CPU: i7 13700k (veya Ryzen 9 7900x)
- CPU Soğutucu: Noctua NH-D15
- Anakart: Asus Prime Z790-P (MSI veya başka marka olabilir. Önerilere açığım.) (AMD olacaksa X670 bir kart ile değiştirilebilir)
- Ram: DDR5 ve 2x16GB herhangi bir RAM
Yukarıdaki sistem daha "fiyat-performans" sistemi. Eğer hakikaten değecekse CPU'yu i9 13900k ile de değiştirebilirim. Emin olmadığım taraflardan başka bir tanesi de anakart.
Olası ulaşılmaya çalışılan amaçlar
- Beyaz kasa toplamak gibi bir amacım var. Parçaları ona uygun seçmeye çalıştım elimden geldiğince.
- Sıkça yapay zeka uygulamaları geliştirilecek. Ekran kartı ciddi şekilde kullanılacak. Ekran kartının tamamını (hatta 2 ekran kartını birden) besleyecek bir işlemci gerekli.
- Mütemadiyen oyun da oynanacak.
- Sistemde 2 ekran kartı kullanımı muhtemel ama kesin değil. NVLink kullanılabilir. Bundan dolayı anakart PCIE slotları arasında 4 slotluk boşluk olanlar öncelikli.
Sistemde beğenmediğiniz, ek yapmak istediğiniz veya değiştirmek istediğiniz bir şey olur muydu? Bütün tavsiyelere açığım.
Farklı yerlerde kullanılacak projeksiyon tavsiyesi
Merhaba arkadaşlar.
8000 TL'ye kadar güzel bir projeksiyon arıyorum. Kullanım şekli daha çok şu şekillerde olacak:
- Evin içinde farklı odalarda veya farklı evlerde veya ev dışında kullanılabileceği için perdeye ihtiyaç duymasa daha iyi olur.
- Hoparlörü kabul edilebilir derecede olsa yeterli.
- Zifiri karanlıkta izleme şansı pek olmayabilir. Akşam ışıkları ile (ay, sokak lambası vs.) iyi bir görüntü verebilmesi önemli.
- Bataryalı olursa iyi olur, ama sanırım batarya işin içine dahil olduğunda iyi görüntü ve yüksek parlaklıktan vazgeçmek gerekiyor. Bundan dolayı çok da önemli değil. Rahat taşınabilir olsun yeter.
- Kompakt bir cihaz olursa güzel olur.
Fiyat limiti gerekli olduğu durumlarda yukarı yönde esnetilebilir.
Projeksiyon konusunda pek bilgi sahibi değilim, bundan dolayı cehaletimi mazur görün. Öneri verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
1500 TL'ye kadar TWS Kulaklık Önerisi
Overhead kulaklıklar sıktığı için başımı ağrıtabiliyor. Bundan dolayı TWS kulaklığa geçmeyi düşünüyorum. 1500 TL yumuşak bir sınır, yani üstüne verilecek parayı hak ettiğini düşünüyorsanız üstünü de önerirseniz çok sevinirim. Galaxy Earbuds Pro veya Airpods 2 pro düşünüyorum ancak yazan fiyatlara değer mi bilemedim. İstediğim özellikler şu şekilde:
- Odyofil değilim, ama her kullanıcı kadar iyi müziği seviyorum ve tidal gibi platformların sunduğu hi-fi müzik dinlemeyi seviyorum.
- En önemli kriterim ergonomi. Kulağımdaki varlığı rahatsız etmeyecek, saatlerce kullanabileceğim bir kulaklık arıyorum.
- Telefonla görüşme yaparken karşı tarafla kavga edip en sonunda telefona geçmek istemem açıkçası. Yani telefon görüşmeleri net olsa iyi olur.
- ANC olursa iyi olur, ancak olsa bile TWS kulaklıktan beklentim makul düzeyde (bir overhead kulaklıktaki gibi beklentim yok). Passive noise cancellation'ı iyiyse (dışarıdaki sesleri güzel kesiyorsa) gerek de olmayabilir.
- Mümkünse özellikleri çorba olmayan, sunduğu bütün özellikleri makul ve kullanılabilir ölçüde iyi sunan bir ürün olursa sevinirim.
Önerilerinizi bekliyorum.
8000 TL'ye kadar telefon tavsiyesi
Merhaba arkadaşlar. Cok arada kaldığımdan dolayı size de danışmaya karar verdim. Bütçe yaklaşık 8000 TL ama ne kadar düşük rakam olursa o kadar iyi olur tabii.
Öncelikle aradığım birincil (olmazsa olmaz) özelliklerden bahsedeyim:
- Stabil olması. Sıkıntı çıkarmaması gereken yazılımlar kullanabiliyorum. Bundan dolayı Cin telefonlarının bir çoğu liste dışı kalıyor.
- Şarjı orta kullanımda telefonun pek özelliğinden kısmayarak (GPS kapalı, Bluetooth açık, ekran parlaklığı %60 civarı ile 4-6 saat ekran açık süresi) 1 günü rahat sayılabilecek şekilde çıkarabilmesi
- Ekran/kasa sağlamlığı
İkincil (olsa iyi olur) özelliklerin önem sıralaması da şu şekilde:
- Akıcı animasyonlar (tercihen 120 Hz ekran)
- Doygun ve canlı renkler
- Kamera kalitesi
- Aksesuar çeşitliliği
- Yüksek ekran/kasa oranı
- Nispeten küçük kasa boyutu
- Ekosistem genişliği (saat, araç, bileklik uyumu gibi)
- Resmi olmayan geliştirmenin olabildiği kadar aktif olması (Rom/yazılım geliştirme gibi)
- En azından 2 yeni yazılım versiyonu daha görebilecek olması (güncelleme desteği)
- Gelecek geçirmez (future-proof) olması. Örneğin 5G desteği gibi.
Şimdilik bu taleplerime en iyi cevap verebilecek telefonlar Samsung Galaxy S20, S20 FE ve iPhone 12 Mini gibi duruyor. Aralarından öne çıkan S20 gibi. Şu anda kullandığım telefom ise Xiaomi Mi8. Sizin de görüşlerinizi bekliyorum
Honda Bora hukuki yardım
Merhaba arkadaşlar.
Temmuz ayında Honda Bora (Ankara) şubesinden 0 Honda Civic aldım. Yaklaşık 1.5 ay sonrasında maalesef ön taraftan çarparak bir kaza yaşadım. Daha sonra tamiri için Honda Bora bayiisinin servisine bıraktım. Arabadanın ön kısmında sol ön çamurluk ve kaput haricindekileri değiştirdiler (Ön tampon, saü ön çamurluk, farlar, sensörler vs). 3 hafta sonrasında eksik parçalar ile (yurt dışından geleceklerini ve o süreçte arabasız kalmamam için şimdilik bu şekilde olacağını söyleyerek) teslim ettiler.Tutanakta bu eksiklikler de yazılıydı. Ama aldığımdan beri bir kaç sorun ile karşılaştım. Sorunlar ve çözümleri şu şekilde:
- Sağ kemer kısmının kolonunun plastiği tam oturmamıştı. Götürüp iki kere vurunca tırnaklar yerine oturdu ve düzeldi.
- LPG'nin kalibrasyonu tamamen bozuk teslim ettiler. LPG'yi tam doldurup LPG tuşuna 3 saniye bastığımda kalibrasyon tamamlandı ve sorun düzeldi.
- Sol ön park sensörü kendiliğinden ötmeye başladı. Yerinden çıkmış. Tamponu indirip tekrar yapıştırıp topladılar. Tutanağı mevcut.
- Kaputu yerine tekrar takarken santimetreye yakın bir biçimde yamuk takmışlar. Bunun fabrikada bile hata paylarının olduğunu söyleyerek düzeltmeyi reddediyorlar.
- Sağdaki cam suyu fıskiyesini iyi oturtamadıklarını gördüm (yeni fark ettim). Bunu da götürüp tutanaklı bir şekilde yaptıracağım.
Gördüğünüz gibi aracı teslim aldığımdan beri bir kaç sorun yaşadım, ve ilginç derecede yüksek servis tamirat ücretlerine rağmen baştan savma iş yaptıklarını düşünüyorum. Bunların üstüne, yukarıda belirttiğim gibi kaputu düzeltmeyi reddetmeleri de ayrıca sinir bozucu. Özellikle defaatle bana aracın servisten çıkarken 0 gibi çıkacağı sözlerini tekrar tekrar vermelerine rağmen.
Sormak istediğim soru şu: Hukuki haklarım nelerdir? Tamiratın eksik veya noksan yapıldığı durumlardaki uygulayabileceğim yaptırımlar nelerdir? Bu servisin, düzgün iş yapması için baskı yapmak için hangi kanun maddelerini önlerine sunabilirim?
Simdiden teşekkür ederim.
Honda Bora hukuki yardım
Merhaba arkadaşlar.
Temmuz ayında Honda Bora (Ankara) şubesinden 0 Honda Civic aldım. Yaklaşık 1.5 ay sonrasında maalesef ön taraftan çarparak bir kaza yaşadım. Daha sonra tamiri için Honda Bora bayiisinin servisine bıraktım. Arabadanın ön kısmında sol ön çamurluk ve kaput haricindekileri değiştirdiler (Ön tampon, saü ön çamurluk, farlar, sensörler vs). 3 hafta sonrasında eksik parçalar ile (yurt dışından geleceklerini ve o süreçte arabasız kalmamam için şimdilik bu şekilde olacağını söyleyerek) teslim ettiler.Tutanakta bu eksiklikler de yazılıydı. Ama aldığımdan beri bir kaç sorun ile karşılaştım. Sorunlar ve çözümleri şu şekilde:
- Sağ kemer kısmının kolonunun plastiği tam oturmamıştı. Götürüp iki kere vurunca tırnaklar yerine oturdu ve düzeldi.
- LPG'nin kalibrasyonu tamamen bozuk teslim ettiler. LPG'yi tam doldurup LPG tuşuna 3 saniye bastığımda kalibrasyon tamamlandı ve sorun düzeldi.
- Sol ön park sensörü kendiliğinden ötmeye başladı. Yerinden çıkmış. Tamponu indirip tekrar yapıştırıp topladılar. Tutanağı mevcut.
- Kaputu yerine tekrar takarken santimetreye yakın bir biçimde yamuk takmışlar. Bunun fabrikada bile hata paylarının olduğunu söyleyerek düzeltmeyi reddediyorlar.
- Sağdaki cam suyu fıskiyesini iyi oturtamadıklarını gördüm (yeni fark ettim). Bunu da götürüp tutanaklı bir şekilde yaptıracağım.
Gördüğünüz gibi aracı teslim aldığımdan beri bir kaç sorun yaşadım, ve ilginç derecede yüksek servis tamirat ücretlerine rağmen baştan savma iş yaptıklarını düşünüyorum. Bunların üstüne, yukarıda belirttiğim gibi kaputu düzeltmeyi reddetmeleri de ayrıca sinir bozucu. Özellikle defaatle bana aracın servisten çıkarken 0 gibi çıkacağı sözlerini tekrar tekrar vermelerine rağmen.
Sormak istediğim soru şu: Hukuki haklarım nelerdir? Tamiratın eksik veya noksan yapıldığı durumlardaki uygulayabileceğim yaptırımlar nelerdir? Bu servisin, düzgün iş yapması için baskı yapmak için hangi kanun maddelerini önlerine sunabilirim?
Simdiden teşekkür ederim.
Vega 64 için sistem tavsiyesi
|
10000 TL ye kadar sistem tavsiyesi
|
120 liraya kadar kulaklık önerisi
|
Wireless mouse önerisi
|
Son Giriş: 24 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 678
İkinci El Bölümü Mesajları: 46
Konularının görüntülenme sayısı: 7.827 (Bu ay: 136)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 263 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Eğitim ve Sınavlar