Şimdi Ara

trafosuz dc adaptör yapma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
5.197
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Birkaç tane 5 12 ve 18 volt adaptöre ihtiyacım var. Hazır vaktim varken ben yapayım, hem şebeke elektriğini kullanmayı da az çok öğrenmiş olurum diyorum. Telefon şarj etmekle başlayacağım olaya. Ne zaman güç kaynağına ihtiyacım olsa bir şeyleri kesiyorum da, artık öğreneyim dedim.

    Trafolar ciddi manada pahalı, 30 watt 12v trafo 30-40 lira diyor. Trafo kullanmak pek akıl karı değil. Sorularımı böleceğim madde madde, böylece daha anlaşılabilir sormuş olmayı umuyorum.

    1-) Küçücük şarj aletlerinde, adaptörlerde vs. trafo kullanıldığını düşünmüyorum. 5 liraya satılıyor 12 watt güç veriyor mesela. Demek ki çok daha ucuz yolları var. E hal böyleyken, neden insanlar hala trafo kullanıyor ? Düşük güç gerektiren şeylerde pratiklik olsun diye mi ?

    2-) Trafosuz devrelerde zener diyot görüyorum hep. Bildiğim kadarıyla regüle işlevi görüyor bu arkadaş. Ama regüle dediğimiz olay ne biliyim (en azından araştırmalarım böyle gösterdi bana) mesela 5 volt gerektiren yerde kullanırsın 5,2 voltu 5 volt verir öyle yerlerde kullanılıyor gibi geldi bana. Ama şu devreye baktığımızda,

    http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2009/08/power-supply-9vdc-no-transformer.jpg

    300 volttan yüksek bir dc gerilimini 9 volta çeviriyor. Bu nedir arkadaş ? Bu kadar kolay olmamalıydı 300 voltu 9 volt yapmak. Bilmediğim bir şey mi var devrede ? Harbi harbi çok basit çünkü. Şaşırıyorum insanlar neden trafo kullanıyor diye.

    3-) O devrede dirençler ne işe yarıyor ?

    4-) Kapasitöre paralel bağlı diren. wattlı iken öbürü niye dandirik direnç ? Onu niye küçümsemişiz ondan da aynı akım geçecek.

    Sanırım bunları öğrenirsem güzel bir giriş yapmış olacağım. Çok teşekkürler şimdiden. :)







  • Cep telefonu şarj cihazları swichmode çalışırlar ,swichmode devrelerin çalışma prensibinde transformatör bulunur.
    Sadece şebekeye seri bir kondansatörle güç kaynagı olayını unut..Trafosuz olarak yapılan devrelerle şebekeden çekilebilecek akım 100mA'i pek geçmez ve en önemli etken bu devrelerde çıkış uçlarına dokunulursa çarpacaktır. Bu tip devrelerin en iyi kullanım alanları birkaç led yakmak, gece lambası yapımı vs olabilir ama devre çalışırken hiçbir şekilde dokunmamak kaydı ile

    Daha faydalı şeylerle ilgilen
  • Örneğin uydu cihazından cıkan SMPS Swich Mode Power Supply. Fazla akım çekersen kapasitor kurtarmıyor voltaj yükselip geliyor. Stabilize 0 oluyor.

    Yüksek güç harcayacaksan;

    TRAFO KULLAN.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 30 40 liraya trrafo satanlardan alma..

    karaköyde yapılmış 50 tl ye güç kaynakları var . hurdacıları gez ara sıra trofo cıkıyor bazen işe yarar onları kullan.

    yada pc güç kaynağı kullan derim
  • Hurdacıları gez. En temizi. O üçkağıtçılara paranı kaptırma. Çoğu ezbere iş yapıyor elektronikçilerin.
  • Ankara'dayım, hurda olayına en azından şimdilik bulaşmak istemiyorum.

    40-50 liraya satanlardan alma denmiş de, sadece onlar var. 20 watt 12v trafo lazım mesela bana, 30-35 lira. E nereden alacağım ki ?
  • 50 - 100 Watt arası bir trafo alın, 0 - 30 Volt arası ayarlı bir güç kaynağı yapıp yıllarca kullanın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DC 4.5V ADAPTÖR
    14 yıl önce açıldı
    12V DC RÖLE bacak bağlantısı
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kukubara

    50 - 100 Watt arası bir trafo alın, 0 - 30 Volt arası ayarlı bir güç kaynağı yapıp yıllarca kullanın.

    Ama şimdi lazım bana 5v veren küçük bir şey. 5v 2a yeterli.
  • Konuya yardım amaçlı gelmedin k.b ama bizim atölye mi desem ne desem artık çalışma yaptığımız yede babamla tabi, orada babamın eski yaşadığı memleketinden gelme bir sürü eşya var onun haricinde 6 adet trafo var 2 tanesi çok ağır ve 5cmx5cm şeklinde küp gibi düşünün öyle bir şey fakat sorunum şu trafolarda etiket yok etiketler gitmiş zamanla fakat bozuk değil etiketteki yazılar solmuş tabi 25-30 senedir dura dura sürtüne sürtüne eşyaların arasında mı oldu bilemem bunlar iş görür mü 220v versem diğer uçlarının kaç V olacağını nasıl ölçebilirim ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kimyasalatik

    Ankara'dayım, hurda olayına en azından şimdilik bulaşmak istemiyorum.

    40-50 liraya satanlardan alma denmiş de, sadece onlar var. 20 watt 12v trafo lazım mesela bana, 30-35 lira. E nereden alacağım ki ?

    Fiyatlardan şikayet eden birinin hurdaya "bulaşmak" istememesi, olayı çıkmaza sokar..

    Hurda cihazlar alıp parçalamak öyle kötü ve pis bir şey değildir.. Bir kere tadını alsanız bırakamazsınız..
    Bozuk 5+1'lerden çok değerli trafolar çıkar mesela..
    Şu an elimde 2 wattan 90 watta kadar 20-30 tane trafo varsa bunun çoğunu gençliğimde parçaladığım hurdalara borçluyum..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: djoz


    quote:

    Orijinalden alıntı: kimyasalatik

    Ankara'dayım, hurda olayına en azından şimdilik bulaşmak istemiyorum.

    40-50 liraya satanlardan alma denmiş de, sadece onlar var. 20 watt 12v trafo lazım mesela bana, 30-35 lira. E nereden alacağım ki ?

    Fiyatlardan şikayet eden birinin hurdaya "bulaşmak" istememesi, olayı çıkmaza sokar..

    Hurda cihazlar alıp parçalamak öyle kötü ve pis bir şey değildir.. Bir kere tadını alsanız bırakamazsınız..
    Bozuk 5+1'lerden çok değerli trafolar çıkar mesela..
    Şu an elimde 2 wattan 90 watta kadar 20-30 tane trafo varsa bunun çoğunu gençliğimde parçaladığım hurdalara borçluyum..

    Hocam düz mantık yapıyorum, 12v 2 amper adaptör 10 lira bile değil neredeyse. Ama trafosu 30 lira. Toptan alımla falan açıklanamaz bu, çok pis söğüşlüyor birisi arada.

    "Bulaşmamak" istememin sebebi ben işin teorik eğitimini almadım, anca Arduino kullanabilen 1 yıldır pic'te led bile yakamamış transistör kullanırken bile internetten sürüyle devre arayan birisiyim. Olası bir sorunu göremem, çok büyük kazalara/zararlara sebebiyet verir bu da.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.