|
Bu kullanıcının dükkanına eklenen son 4 ürün
|

|
|
ISO 9001 konusu ilk bakışta biraz karmaşık görünebiliyor ancak temel amacı oldukça anlaşılır. İşletmedeki süreçlerin daha düzenli ilerlemesini, görevlerin netleşmesini, hataların takip edilmesini ve müşteri memnuniyetinin sürekli geliştirilmesini sağlayan bir kalite yönetim sistemidir. Paylaşılan içerikte ISO 9001:2008 sürümünden söz edilmiş. Bu sürüm artık güncel değil; belgelendirme süreçlerinde ISO 9001:2015 standardı esas alınıyor. Ayrıca ISO doğrudan belge veren bir kuruluş değildir. ISO standardı yayımlar, uygunluk denetimi ise bağımsız belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. ISO 9001 belgesini yalnızca ihalelerde veya müşteri görüşmelerinde gösterilecek bir evrak olarak değerlendirmemek gerekir. Sistem doğru kurulduğunda işlerin belirli kişilere bağlı kalmasını azaltır. Sipariş, üretim, satın alma, hizmet, müşteri şikâyeti ve tedarikçi değerlendirmesi gibi süreçlerin daha kolay izlenmesine yardımcı olur. Burada danışmanlık firmasının yaklaşımı da önem taşıyor. Hazır dokümanları işletmeye uyarlamadan kullanmak kısa vadede kolay görünebilir ancak uzun vadede fayda sağlamaz. Öncelikle işletmenin faaliyet alanı, çalışan yapısı ve mevcut işleyişi incelenmeli; ardından gerçekten uygulanabilecek bir sistem hazırlanmalıdır. Araştırdığım firmalar arasında ADL Belge bu alanda değerlendirilebilecek kuruluşlardan biri. ISO 9001 danışmanlığı konusunda araştırma yapanlar ADL Belge’yi de inceleyebilir. Firmanın ISO 9001 sistem kurulumu, dokümantasyon, eğitim ve belgelendirme sürecine yönelik hizmetleri bulunuyor. Web sitesinde örnek dokümanlar, iç denetim listeleri ve farklı ISO standartları hakkında açıklayıcı içerikler de yer alıyor. Teklif almadan önce hizmet kapsamını, sürecin ne kadar süreceğini, hangi eğitimlerin verileceğini, denetim hazırlığını ve belgenin hangi kuruluş tarafından düzenleneceğini sormakta fayda var. Sadece en düşük fiyata odaklanmak yerine işletmeye uygun ve sürdürülebilir bir sistem kurulup kurulmayacağını değerlendirmek daha sağlıklı olur. Kısacası ISO 9001, işi zorlaştırmak için hazırlanan bir evrak sistemi değil; doğru uygulandığında işleyişi daha düzenli ve ölçülebilir hâle getiren bir yönetim aracıdır. Belge elbette önemlidir ancak asıl fayda, kurulan sistem işletmenin günlük çalışmasına gerçekten yansıdığında ortaya çıkar. |
|