Arkadaşlar son zamanlarda vajinismus konusunda biraz araştırma yaptım. Özellikle evli çiftlerde veya evlilik hazırlığında olanlarda düşündüğümden daha sık karşılaşılan bir durum olduğunu gördüm. Erkeklerin de bu konuda biraz bilinçli olması gerektiğini düşünüyorum çünkü sadece kadının çözmesi gereken bir problemmiş gibi yaklaşmak bence işleri daha da zorlaştırıyor.
Vajinismus en basit haliyle, cinsel birleşme veya vajinal penetrasyon sırasında vajina çevresindeki kasların kişinin kontrolü dışında kasılması olarak anlatılıyor. Kadın aslında ilişkiyi istese bile birleşme anında korku, geri çekilme, ağrı beklentisi veya istemsiz kasılma yaşayabiliyor. Bazı kadınlarda jinekolojik muayene, tampon kullanımı veya genital bölgeye dokunma konusunda da benzer bir kaygı görülebiliyor.
Bu noktada erkeğin sürekli ilişkiyi denemesi, “rahatla, bir şey olmayacak” diyerek baskı yapması veya durumu kişisel algılaması bana çok yanlış geliyor. Tam tersine eşinin yanında olduğunu hissettirmek, acele etmemek ve suçlayıcı davranmamak çok daha önemli. Çünkü korku ve kasılma birbirini besledikçe mesele çift için daha yorucu bir hale gelebiliyor.
Nasıl aşılır diye araştırdığımda ise tek bir yöntemden ziyade kişinin yaşadığı duruma göre bir süreç izlenebildiğini gördüm. Cinsel terapi kapsamında kişinin ilişki ve penetrasyonla ilgili korkuları, düşünceleri ve kaygıları ele alınabiliyor. Bunun yanında gevşeme, bedeni tanıma ve bazı kademeli çalışmalar da uzman yönlendirmesiyle sürecin bir parçası olabiliyor. Ağrı gibi fiziksel bir şikâyet varsa bunun başka bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını değerlendirmek için kadın doğum uzmanına başvurmak da önemli diye düşünüyorum.
Ben araştırırken Klinik Psikolog Esra Akkuş’a da denk geldim. Kendisi Aydın’da çalışıyor ve sitesinde çalışma alanları arasında cinsel terapi ve vajinismus da yer alıyor. Yetişkinlerle ve çiftlerle çalışıyor; görüşmelerini Aydın’daki ofisinde yüz yüze ve online olarak da gerçekleştiriyormuş.
Özellikle vajinismus gibi çiftin ikisini de etkileyebilen ve konuşması zor olabilen bir konuda, bu alanda çalışan bir psikologla görüşmenin faydalı olabileceğini düşünüyorum. Aydın’da yaşayan ve vajinismus konusunda kime danışabileceğini araştıranlar Psikolog Esra Akkuş’u da inceleyebilir.
Bir erkek olarak benim düşüncem, bu süreçte “ne zaman ilişkiye gireceğiz?” baskısından çok “bunu beraber aşacağız, acelemiz yok” yaklaşımının çok daha kıymetli olduğu. Kadının kendisini güvende hissetmesi ve gerekiyorsa profesyonel destek alınması bana en sağlıklı yol gibi geliyor.
ISO Belgesi Nedir ve İşletmeler İçin Neden Önemlidir?
ISO belgesi, bir işletmenin belirli bir yönetim standardının gerekliliklerini karşıladığının belgelendirme süreci sonucunda gösterilmesini sağlar. Ancak ISO sürecini yalnızca duvara asılan bir sertifika olarak değerlendirmemek gerekir. Doğru kurulan bir yönetim sistemi; süreçlerin daha düzenli ilerlemesine, sorumlulukların netleşmesine, performansın takip edilmesine ve sürekli iyileştirme kültürünün gelişmesine katkı sağlar.
ISO 9001 Belgesi Nedir?
ISO 9001, kalite yönetim sistemi alanında en yaygın kullanılan standartlardan biridir. İşletmenin süreçlerini belirli bir sistem içerisinde yönetmesine, müşteri beklentilerini daha doğru değerlendirmesine, performansını ölçmesine ve geliştirilmesi gereken noktaları takip etmesine yardımcı olan bir yapı sunar.
ISO 9001 sürecinde yalnızca doküman hazırlamak yeterli değildir. Kuruluşun kendi faaliyetlerine uygun bir kalite yönetim sistemi oluşturması ve bu sistemi günlük işleyişinin bir parçası haline getirmesi önem taşır.
Bu süreç genel olarak;
🔸 İşletme süreçlerinin ve sorumlulukların
🔸 Kalite yönetim sistemi dokümantasyonunun oluşturulması
🔸 Risk ve fırsatların değerlendirilmesi
🔸 Performans kriterlerinin takip edilmesi
🔸 İç tetkiklerin gerçekleştirilmesi
🔸 Yönetimin gözden geçirme çalışmalarının yapılması
🔸 Tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesi
🔸 Belgelendirme denetimine hazırlık
gibi aşamaları kapsar.
Hangi ISO Belgeleri Bulunur?
Her işletmenin faaliyet alanına ve ihtiyacına göre tercih edeceği standart farklı olabilir. En sık karşılaşılan yönetim sistemi standartlarından bazıları şunlardır:
🔸 ISO 9001 – Kalite Yönetim Sistemi
🔸 ISO 14001 – Çevre Yönetim Sistemi
🔸 ISO 45001 – İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
🔸 ISO 27001 – Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
🔸 ISO 22000 – Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
🔸 ISO 50001 – Enerji Yönetim Sistemi
Doğru standardın belirlenmesi ise işletmenin sektörü, müşteri talepleri, ihale şartları, faaliyet yapısı ve kurumsal hedefleri gibi birçok faktöre bağlıdır.
ADL Belge Olarak Ne Yapıyoruz?
ADL Belge olarak işletmelerin ihtiyaç duyduğu uluslararası standartlar ve belgelendirme süreçlerinde profesyonel destek sunuyoruz. Amacımız yalnızca ISO belgesinin alınmasına yönelik bir süreç yürütmek değil; işletmenin ihtiyaç duyduğu standardı doğru anlamasına ve süreci daha sağlıklı yönetmesine yardımcı olmaktır.
ISO 9001 başta olmak üzere farklı yönetim sistemleri konusunda belgelendirme, dokümantasyon ve eğitim süreçlerinde kuruluşlara destek sağlıyoruz.
Özellikle ISO 9001 sürecinde işletmenin kendi yapısına uygun prosedürlerin, formların, talimatların ve kalite yönetim sistemi dokümanlarının oluşturulması büyük önem taşır. Hazır ve işletmeyle ilgisi olmayan bir doküman yapısı yerine, gerçekten uygulanabilir bir sistem kurulması sürecin işletmeye sağlayacağı katkıyı artırır.
ISO belgesi almak veya hangi standardın işletmeniz için uygun olduğunu öğrenmek istiyorsanız ADL belge üzerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Son Giriş: 2 hafta önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 6
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 188)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0