Şimdi Ara

Bu anakarta AHCI MODE yapılabilir mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
2.196
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: ::FoxRiver::

quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

quote:

Orijinalden alıntı: Bay_KG

quote:

Teşekkür ederim, sata3 PCIe kart almadım. Ne önerirsiniz? Siz kullanıyor musunuz?

Kendiliğinden sata3 destekleyen anakartlardaki okuma/yazma hızını veriyor mu?

Selam

Ben kullanmıyorum bu karttan. Çünkü SSD takılı değil. Diğer 2 bilgisayarda da SATA 3 portu olduğu için kart takmama gerek yok. Yani SSD direkt SATA 3 portuna bağlı..
    Asus ve Asrock bu PCIe kartlardan üretiyor ama burada bulabilir misiniz bilemiyorum.
    Kolay gelsin..

Konu sahibi dönüş yapıyor... :) anakartımı hala kullanmaktayım, şimdilik gidiyorda gidiyor, yalnız sata 3 olmaması tek dezavantajı, zaten birkaç aya i5 3570K ve z77 anakart alıyorum,
    işlemciyi 4.10GHz de stabil kullandırıyor, orası ayrı güzel ancak SSD diskimi sata3 olarak kullanabilseydim birde, bu anakartı bırakmazdım, alırdım Q9xxx bi 4 sene giderdim.

Asus'un u3s6 model bir kartı var. Pci x4-8-16 destekliyor. Bu kartı pci x16'dan takarsam ekran kartını takamıyorum. Dolayısıyla sata3 ssd'yi sata2 üzerinden kullanacağız heralde.

o anakarta böyle bir düzeneğe hiç gerek yok aslında. Şu anda bu anakartı kullanıyorum ve ssd disk üzerinde windows 7 işletim sistemi kurulu. SSD diskin power kablolarını bağlamak için ayriyeten birde dışarıya kablo bağlayacan, Data kablosu bağlayacan, diski ortalıkta bırakmamak için kılıf alacan, güzel bir yerde sabitliyecen vs.vs. Hiç hoş olmaz açıkçası. Ancak belirttiğin gibi ekran kartı kullanamıyorsun, saçma olur resmen. şuda var, bu anakartı sevmiyor olabilirim ama zamanında verdiğim paranın hakkını verir. gerek usb besleme voltajlarıyla, gerek işlemci ram besleme voltajıyla, gerek FSB hızıyla, gerekse depolama amaçlı kullandığın 3TB üstü harddisk kullanımında kendini gösterir. kolay kolayda arıza yapacağını zannetmem(işlemcime 1.54V veriyorum ram 1.6V(bir ara neden çıkamıyor diyerekten 1 gün boyunca 2.1V verdim ve ram belleğin tekini yaktım, USB den 2Amper akım çektiğimi bilirim,köküne kadar overclock ile hala banamısın demiyorda zaten)

• quote:

Asus'un u3s6 model bir kartı var. Pci x4-8-16 destekliyor. Bu kartı pci x16'dan takarsam ekran kartını takamıyorum. Dolayısıyla sata3 ssd'yi sata2 üzerinden kullanacağız heralde.

Selam
    Ekran kartı ile PCIe SATA 3 kartı nasıl takılmıyor bilemiyorum. Kartınızın resmine bir şeyler yazdım..

Yorumcu bir üye, kılıftan falan bahsetmiş. Kadife mi, yoksa Ceylan derisi mi olacak SSD için bu kılıf onu açıklamamış?
    Kart görmeden yorum yazmak ne kadar doğru onu bilemm? Ancak adı geçen kartta 2 adet SATA 3 6GB/s, 2 Adette USB 3.0 portu var.. Kasa içinde kalan SATA 3 portlarından anakarta takılan normal SATA 2 portları gibi bağlantı yapılmalıdır. SSD'yi de herhangi bir yere monte eder veya sokuşturursunuz..

Bendeki SSD'ler kasa altında montesiz olarak duruyor. Yani atıverdim kasa içine..

Bu anakarta AHCI MODE yapılabilir mi?

• quote:

quote:

Selam
    Ekran kartı ile PCIe SATA 3 kartı nasıl takılmıyor bilemiyorum. Kartınızın resmine bir şeyler yazdım..

Yorumcu bir üye, kılıftan falan bahsetmiş. Kadife mi, yoksa Ceylan derisi mi olacak SSD için bu kılıf onu açıklamamış?
    Kart görmeden yorum yazmak ne kadar doğru onu bilemm? Ancak adı geçen kartta 2 adet SATA 3 6GB/s, 2 Adette USB 3.0 portu var.. Kasa içinde kalan SATA 3 portlarından anakarta takılan normal SATA 2 portları gibi bağlantı yapılmalıdır. SSD'yi de herhangi bir yere monte eder veya sokuşturursunuz..

Bendeki SSD'ler kasa altında montesiz olarak duruyor. Yani atıverdim kasa içine..

Ben zaten kendi anakartımdan bahsetmiştim, PCI-ex 1 slot olduğu için mecburen 16 slotuna takacaksın, buda ekran kartı takamıyacağım anlamına geliyor, demek istedim. Sizin tavsiye ettiğiniz anakartta PCI -ex 16 slota takılacağı için ekran kartı takamayacaksınız. Değişen birşey yok gerçi. diğer PCI ex slotuna dikkat ederseniz PCI-ex 4 değildir, takılamaz, Farkettiysen metal taraftaki kart bağlantısı tamam ama kesiklikten sonraki kısım daha büyük, yoksa ben mi yanlış gördüm??
    Kılıf derken, ben o kartı direk SATA 3 çıkışlı gibi gördüm, diğer kablo ile bağlanan aparatı sonradan farkettim, onu arkaya hiç bağlamaz direk içerde bırakır kabloyla taşırsın, sadece görüntü hoş olmaz. vaktim olmadığından zaten geç mesaj yazdım. orada SSD diski sağda solda bırakmamak adına böyle birşey yazdıydım.
    Arkadaş kılıftan bahsettiğimi görünce ne kılıfı falan demiş. Ceylan derisinden kılıf. ne kılıfı olacak. 300 TL verip SSD alacaksın ve kasanın sağına soluna kablo bağı atıp tutturacaksın, güzel zihniyetmiş doğrusu. Hiç değilse harici harddisk kutusuna benzer birşey gerekir.
    kasa içinede 2.5'' 3.5'' dönüştürücü alacaksın, 12 13 TL civarıdır heralde.

• quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII
    Ben zaten kendi anakartımdan bahsetmiştim, PCI-ex 1 slot olduğu için mecburen 16 slotuna takacaksın, buda ekran kartı takamıyacağım anlamına geliyor, demek istedim. Sizin tavsiye ettiğiniz anakartta PCI -ex 16 slota takılacağı için ekran kartı takamayacaksınız. Değişen birşey yok gerçi. diğer PCI ex slotuna dikkat ederseniz PCI-ex 4 değildir, takılamaz, Farkettiysen metal taraftaki kart bağlantısı tamam ama kesiklikten sonraki kısım daha büyük, yoksa ben mi yanlış gördüm??
    Kılıf derken, ben o kartı direk SATA 3 çıkışlı gibi gördüm, diğer kablo ile bağlanan aparatı sonradan farkettim, onu arkaya hiç bağlamaz direk içerde bırakır kabloyla taşırsın, sadece görüntü hoş olmaz. vaktim olmadığından zaten geç mesaj yazdım. orada SSD diski sağda solda bırakmamak adına böyle birşey yazdıydım.
    Arkadaş kılıftan bahsettiğimi görünce ne kılıfı falan demiş. Ceylan derisinden kılıf. ne kılıfı olacak. 300 TL verip SSD alacaksın ve kasanın sağına soluna kablo bağı atıp tutturacaksın, güzel zihniyetmiş doğrusu. Hiç değilse harici harddisk kutusuna benzer birşey gerekir.
    kasa içinede 2.5'' 3.5'' dönüştürücü alacaksın, 12 13 TL civarıdır heralde.

Selam
    Son yazacağımı baştan yazayım..
    Eğer iyi bir teknik bilgiye sahipseniz, başkasının göremediğini siz görecek ve uygulayacaksınız. Yoksa ağzınızla kuş tutsanız nafilesiniz.. En azından benim için..
    O anakarta, o SATA 3 kart takılır ve aslanlar gibi de çalışır..

Bende mevcut 4 adet SSD var(yaklaşık 2500 TL), laptop hariç diğerleri kasa içine bırakılmış durumda çalışıyorlar.. Sizin dediğiniz gibi ne kılıfı var nede adaptörü. Yılardır aslanlar gibi de çalışıyorlar.. Mekanik depolama aygıtı olmadığı için bu kadar önemsenecek bir tarafı yok sanırım.

Zihnim ve mantığım o kadar kuvvetlidir ki, civarımdaki insanlar zaman zaman bilgi alırlar benden..
    Neyse; bilgi edinmeniz için size aşağıya bir resim ekliyorum, ona bakarak daha fazla bilgi dağarcığınızı genişletirsiniz umarım!

• Helal olsun hocam. resimli anlatım yapmayı seviyorsunuz. HDDler hassastır, medya üzerinde sürekli kafa gidip gelir. Mekanik hareket vardır bu sebeple yatay konumda ve kasaya sabitlenmiş şekilde çalışması gerekir. Bu durum ssd için geçerli değildir, SSD'Nin etrafı güzelce silikonlanırsa suyun içinde bile çalışabilir.

Sata3 kart takılacak dediğiniz yere ahanda bu kart takılır mı? Kesin ve net olarak soruyorum?

Güncel sistemim; Dark Blade Usb 3.0 kasa G3258 Asus H81M-Plus Hi-level 120GB SSD Hilevel - Kingston Ram 8gb WD 1TB Blue HD7750 VGA Everest 300w psu-----Antika Sistem 1 ; E8400 Jetway XBLUE-P43-L-LF 6GB DDR2 ram - HD7750 Ekran Kartı 1TB WD Blue HDD 2004 üretimi 450watt psu ----- Antika Sistem 2 ; Q9550 16 GB DDR3 RAM (4x4) Gigabyte GA-P43T-ES3G - HD6570 - 1 TB Samsung- OCZ 600W 80 Mod. Psu ----- Antika Laptop; Acer 6930g t9550 cpu, 4 gb ddr2 - 750gb hdd - 1gb vga

• quote:

Helal olsun hocam. resimli anlatım yapmayı seviyorsunuz. HDDler hassastır, medya üzerinde sürekli kafa gidip gelir. Mekanik hareket vardır bu sebeple yatay konumda ve kasaya sabitlenmiş şekilde çalışması gerekir. Bu durum ssd için geçerli değildir, SSD'Nin etrafı güzelce silikonlanırsa suyun içinde bile çalışabilir.

Sata3 kart takılacak dediğiniz yere ahanda bu kart takılır mı? Kesin ve net olarak soruyorum?

Selam
    Resimli anlatmakla ilgisi yok aslında. Fakat birileri SSD'ye kılıf takmak istediği için resimle açıklama yapma durumunda kaldım..

Eklediğiniz SATA 3 kart, resme göre anakarta uygun gözükmüyor..

Anakartta ön port yuvası tırnakları daha uzun, SATA 3 Kartta ise arka daha uzun. Yani tam tersi.. Aradaki tırnak nedeniyle yuvaya girmeyecektir.
    Örnek verecek olursam, DDR 2 - DDR 3 RAM misali..

Asus veya Asrock SATA 3 PCIe kartlara bakın..

Şu linklerdeki kartlar uygundur..
    http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar/asus-u3s6-usb-3-0-ve-sata3-pcix4-kart-33537455 Buradaki satıcı ile irtibata geçebilirsiniz..
    http://www.asrock.com/mb/spec/card.asp?Model=SATA3%20Card
    http://www.alibaba.com/product-gs/622707340/ORICO_PAS3064_2S2E_laptop_SATA3_mini.html
    http://www.aliexpress.com/store/product/USB3-0-Power-over-eSATA-PCI-express-Card-PCIe-SATA3-0-eSATAp-combo-port-low-profile/909573_511453488.html

En iyisi siz google'ye sata3 pci kart yazın ve aratın..
    Kolay gelsin..

• quote:

quote:

Helal olsun hocam. resimli anlatım yapmayı seviyorsunuz. HDDler hassastır, medya üzerinde sürekli kafa gidip gelir. Mekanik hareket vardır bu sebeple yatay konumda ve kasaya sabitlenmiş şekilde çalışması gerekir. Bu durum ssd için geçerli değildir, SSD'Nin etrafı güzelce silikonlanırsa suyun içinde bile çalışabilir.

Selam
    Resimli anlatmakla ilgisi yok aslında. Fakat birileri SSD'ye kılıf takmak istediği için resimle açıklama yapma durumunda kaldım..

Eklediğiniz SATA 3 kart, resme göre anakarta uygun gözükmüyor..

Anakartta ön port yuvası tırnakları daha uzun, SATA 3 Kartta ise arka daha uzun. Yani tam tersi.. Aradaki tırnak nedeniyle yuvaya girmeyecektir.
    Örnek verecek olursam, DDR 2 - DDR 3 RAM misali..

Asus veya Asrock SATA 3 PCIe kartlara bakın..

Şu linklerdeki kartlar uygundur..
    http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar/asus-u3s6-usb-3-0-ve-sata3-pcix4-kart-33537455 Buradaki satıcı ile irtibata geçebilirsiniz..
    http://www.asrock.com/mb/spec/card.asp?Model=SATA3%20Card
    http://www.alibaba.com/product-gs/622707340/ORICO_PAS3064_2S2E_laptop_SATA3_mini.html
    http://www.aliexpress.com/store/product/USB3-0-Power-over-eSATA-PCI-express-Card-PCIe-SATA3-0-eSATAp-combo-port-low-profile/909573_511453488.html

En iyisi siz google'ye sata3 pci kart yazın ve aratın..
    Kolay gelsin..

Hocam selam tekrar, sata 3 için pcie x1 kartlara bakacağız, pcie x16'yi ekran kartı kullanıyor.

Anakartı daha yeni kurdum, montajını dün bitirdim. Aklıma takılan tek bir soru var,

Anakart default olarak Sata Mode IDE olarak geliyor, AHCI yaptım. Ardından IDE DVD Yazıcıyı ve 2 TB Sata3 diski taktım. Bilgisayarı başlattım ve BIOS'a girdim. BIOS'ta sadece DVD-ROM gözüküyordu (IDE OLDUĞU İÇİN) Sata Disk gözükmüyordu.

Sonra sistemi kurdum. Açılışta bios ekranından sonra AHCI MODE HDD'yi sıralıyor, sayıyor sanki, bir an TOSHIBA diskin modelini gördüm ve windows 7 açıldı.

Sistemi vs kurdum. Sonra 4 Adet Sata-Sata2 HDD daha taktım. Toplam 5 HDD, 5 TB depolama oldu. Disklerin bazıları 500GB

Gene sistemi boot ettim, bios'a girdim, gene HDD'ler gözükmedi, devam ettim ve bios'tan sonra gelen AHCI ekranın'da HDD isimleri modelleri tek tek yazdı. Sonra ilk taktığım diskten sistemi açtı.

Burada bir terslik yok mudur? Benim bildiğim Sata-Ahci portunda bağlı disklerin MASTER-SLAVE ayarı biostan yapılır. Boot seçme sırası biostan değiştirilir. Ben bios'ta bağlı olan 5 diski göremiyorum ama sistem açılınca bilgisayarım kısmında görebiliyorum.

Sata2 Diskten sata3 diske 400 GB kadar data kopyaladım, 100MB/Sn ile kopyaladı, normal midir.?

Sizin linkini verdiğini gigabyte sitesinden AHCI driverini vs yüklemem gerekir mi?

Not: Bios update yaptım, gigabyte programı ile.
    Güncel sistemim; Dark Blade Usb 3.0 kasa G3258 Asus H81M-Plus Hi-level 120GB SSD Hilevel - Kingston Ram 8gb WD 1TB Blue HD7750 VGA Everest 300w psu-----Antika Sistem 1 ; E8400 Jetway XBLUE-P43-L-LF 6GB DDR2 ram - HD7750 Ekran Kartı 1TB WD Blue HDD 2004 üretimi 450watt psu ----- Antika Sistem 2 ; Q9550 16 GB DDR3 RAM (4x4) Gigabyte GA-P43T-ES3G - HD6570 - 1 TB Samsung- OCZ 600W 80 Mod. Psu ----- Antika Laptop; Acer 6930g t9550 cpu, 4 gb ddr2 - 750gb hdd - 1gb vga

• quote:

Hocam selam tekrar, sata 3 için pcie x1 kartlara bakacağız, pcie x16'yi ekran kartı kullanıyor.

Anakartı daha yeni kurdum, montajını dün bitirdim. Aklıma takılan tek bir soru var,

Anakart default olarak Sata Mode IDE olarak geliyor, AHCI yaptım. Ardından IDE DVD Yazıcıyı ve 2 TB Sata3 diski taktım. Bilgisayarı başlattım ve BIOS'a girdim. BIOS'ta sadece DVD-ROM gözüküyordu (IDE OLDUĞU İÇİN) Sata Disk gözükmüyordu.

Sonra sistemi kurdum. Açılışta bios ekranından sonra AHCI MODE HDD'yi sıralıyor, sayıyor sanki, bir an TOSHIBA diskin modelini gördüm ve windows 7 açıldı.

Sistemi vs kurdum. Sonra 4 Adet Sata-Sata2 HDD daha taktım. Toplam 5 HDD, 5 TB depolama oldu. Disklerin bazıları 500GB

Gene sistemi boot ettim, bios'a girdim, gene HDD'ler gözükmedi, devam ettim ve bios'tan sonra gelen AHCI ekranın'da HDD isimleri modelleri tek tek yazdı. Sonra ilk taktığım diskten sistemi açtı.

Burada bir terslik yok mudur? Benim bildiğim Sata-Ahci portunda bağlı disklerin MASTER-SLAVE ayarı biostan yapılır. Boot seçme sırası biostan değiştirilir. Ben bios'ta bağlı olan 5 diski göremiyorum ama sistem açılınca bilgisayarım kısmında görebiliyorum.

Sata2 Diskten sata3 diske 400 GB kadar data kopyaladım, 100MB/Sn ile kopyaladı, normal midir.?

Sizin linkini verdiğini gigabyte sitesinden AHCI driverini vs yüklemem gerekir mi?

Selam
    @Bios'ta Advanced BIOS Features bölümüne girin ve oradan Hard Disk Boot Priority üzerinde ENTER tuşuna basarsanız, tüm takılı aygıtları görmüş olursunuz(aynı yerden Full Screen LOGO Show'u Disabled yapablirsiniz).

Eğer Gigabyte logosunu Disabled yaparsanız, IDE modunda iken bilgisayar ilk açılışta HDD'leri ve DVD-ROM'u gösterir.
    AHCI modunda ise, bunları 2. ekranda gösterir.

Benim bildiğim Sata-Ahci portunda bağlı disklerin MASTER-SLAVE ayarı biostan yapılır. Bunu yanlış biliyorsunuz.. Anakartaki portlara takılan sıralamaya göre belirlenir.
    Gigabyte anakartlarda Master - Slave olayı ise şöyledir.
    0 ve 1 portları, 0 master - 1 slave olarak çalışır. Veya 1 ve 2, 3 ve 4 portları şeklinde vs.. Yani istediğiniz her aygıtı MASTER-SLAVE olarak çalıştırabilirsiniz.

Yazdığınızdan anladığım kadarı ve benim yazdığım durumda çalışıyor ise, sistem doğru çalışıyor demektir..
    100 MB/s kopyalama gayet güzel bir kopya hızı demektir. Zannedersem 300-400 MB/s kopyalama hızı beklemiyorsunuz sistemden.

Anakartın sitesinden install edilebilecek tüm güncel sürümlerini indirip kurarsanız, sistem daha kararlı çalışacaktır.

Siteye bir göz attım ve Win7 64-Bit kurduğunuzu varsayarak seçtiğim sistem için, aşağıdaki resimdekilerin tümünü indirip kurabilirsiniz..
    Kolay gelsin..

Edit: Yeniden açıklama ilave.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bay_KG -- 19 Şubat 2013; 1:03:46 >

• quote:

quote:

Selam
    @Bios'ta Advanced BIOS Features bölümüne girin ve oradan Hard Disk Boot Priority üzerinde ENTER tuşuna basarsanız, tüm takılı aygıtları görmüş olursunuz(aynı yerden Full Screen LOGO Show'u Disabled yapablirsiniz).

Eğer Gigabyte logosunu Disabled yaparsanız, IDE modunda iken bilgisayar ilk açılışta HDD'leri ve DVD-ROM'u gösterir.

Benim bildiğim Sata-Ahci portunda bağlı disklerin MASTER-SLAVE ayarı biostan yapılır. Bunu yanlış biliyorsunuz.. Anakartaki portlara takılan sıralamaya göre belirlenir.
    0 ve 1 portları, 0 master - 1 slave olarak çalışır. Veya 1 ve 2, 3 ve 4 portları şeklinde vs.. Yani istediğiniz her aygıtı MASTER-SLAVE olarak çalıştırabilirsiniz.

Yazdığınızdan anladığım kadarı ve benim yazdığım durumda çalışıyor ise, sistem doğru çalışıyor demektir..
    100 MB/s kopyalama gayet güzel bir kopya hızı demektir. Zannedersem 300-400 MB/s kopyalama hızı beklemiyorsunuz sistemden.

Anakartın sitesinden install edilebilecek tüm güncel sürümlerini indirip kurarsanız, sistem daha kararlı çalışacaktır.

Siteye bir göz attım ve Win7 64-Bit kurduğunuzu varsayarak seçtiğim sistem için, aşağıdaki resimdekilerin tümünü indirip kurabilirsiniz..
    Kolay gelsin..

Teşekkür ederim, deneyip yine konu altına yazacağım. Anakarttaki sata portlarından Master / Slave olduğunu tahmin etmiştim ve sizin mesajınızı görmedin sistem diskini SATA 0 'a takmıştım. Laptopum da AHCI destekliyor. Onun bios'unda Master/Slave yapılıyor. Bu yüzden öyle dedim. (Laptopta 2 hdd'li yer var)

Bugün kargodan 8 gb ram daha gelecek, toplamda 16 GB ramim olacak inş. Kingston 1333Mhz.

• quote:

quote:

Selam

Kolay gelsin..

merhaba hocam tekrar,

Ramleri taktım sistem 16 gb oldu, çok memnunum. Sistemi kurduğum toshiba 2tb diske de benchmark yaptım, sıralı okuma yazmada 178 mb/sn veriyor disk bakımından da sıkıntım yok. Bozulan SSD yerine yenisini gönderecekler onu da takınca makina daha hızlı açılacak. HDD ile sistem ne kadar hızlı olursa olsun gerçekten yavaş açılıyor.

Bir yandan da ebay'den sata 3 usb3 kart kovalıyorum, şu kartı buldum.

Satıcı x16'dan takacaksın diyor ama pinleri x1'e benziyor. Bu kart hangi slota girer sizce?

Gelecek olan sata3 ssd'yi bu kartın sata3 portuna takmak istiyorum. O zaman inşallah 300-500 MB'larda okuma yazma hızı elde edebilirim. Bir de quad işlemci aldığım zaman eski teknolojiyle yeni teknolojiye rakip bir sistemim olacak :)

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.