Bilgisayara SSD Takıldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Yeni bir SSD (Solid State Drive) taktıktan sonra, performansını ve kullanım ömrünü optimize etmek için aşağıdaki adımları izlemelisin:
- İşletim Sistemini SSD'ye Taşı: İşletim sistemini eski sabit sürücünden yeni SSD'ye taşı. Böylece işletim sistemi, uygulamalar ve dosyalar daha hızlı yüklenir ve çalışır.
- SSD'yi TRIM Et: TRIM, SSD'nin silinen verileri işlemesine yardımcı olan bir komuttur. Bu, SSD'nin optimum performansta çalışmasını sağlar.
- Güncel Sürücüler Kur: SSD üreticinin web sitesinden en son sürücüleri indir ve yükle. Bu, SSD'nin sisteminle uyumlu çalışmasını ve en iyi performansı sunmasını sağlar.
- Hızlı Başlatmayı Devre Dışı Bırak: Hızlı Başlatma, Windows'u kapatıp yeniden başlattığında bazı sistem dosyalarını hafızada saklar. Bu, SSD ile kullanıldığında gereksiz olabilir ve SSD'nin ömrünü kısaltabilir.
- Sayfa Dosyasını SSD'den Devre Dışı Bırak: Sayfa dosyası, işletim sistemi tarafından sanal bellek olarak kullanılan sabit sürücü alanıdır. SSD'ler hızlı erişim sağladığından, sayfa dosyasını SSD'den devre dışı bırakmak gereksizdir.
- Uygulamaları SSD'ye Taşı: Sık kullandığın uygulamaları eski sabit sürücüden SSD'ye taşı. Bu, uygulamaların daha hızlı açılmasını ve yanıt vermesini sağlar.
- Disk Birleştirmeyi Devre Dışı Bırak: SSD'ler, geleneksel sabit sürücülerden farklı olarak disk birleştirmeden fayda sağlamaz. Bunun yerine, disk birleştirmeyi devre dışı bırakmak SSD'nin ömrünü uzatabilir.
Bu adımları takip ederek, yeni SSD'ni optimize edebilir ve yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanabilirsin.