Şimdi Ara

Start and Stop Nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
11.539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bugünki istanbul içi yolculuğumda toplam aracın durduğu süreyi gösteriyor. Araçtan indiğimde 34dk olmuştu toplamda fotoğrafta 30. dakika.
    Araç 34 dakika boşu boşuna çalışmadı yani toplam 2 saatlik yolculuk süresince.
     Start and Stop Nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozturkce -- 17 Nisan 2011; 2:21:49 >
  • Aslında böyle kullanıcı arkadaşlar yorum, görüş, tecrübe,sistemin çalışma şartları ve prensipleri şeklinde belirtirlerse bizler de bu sistem hakkında doğruları öğrenmiş olur ve daha sağlıklı bilgiler olur kanaatindeyim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozturkce

Bugünki istanbul içi yolculuğumda toplam aracın durduğu süreyi gösteriyor. Araçtan indiğimde 34dk olmuştu toplamda fotoğrafta 30. dakika.
    Araç 34 dakika boşu boşuna çalışmadı yani toplam 2 saatlik yolculuk süresince.
     Start and Stop Nedir?

• quote:

Orijinalden alıntı: isatil

1-) araç soğuk iken start-stop devreye girmiyor
    2-) Uzun yol sonrası turboyu soğutmak amacıyla arabayı 2-3 dk rölantide çalıştırmak gerektiği malum.. Araç uzun yol sonrası durdurğumda start-stop devereye girmiyor..

Adamlar herşeyi düşünmüşler.!!!!

Turbo sadece uzun yoldamı çalışıyor? Turbo motorun her devrinde görevini sürdürür ister araba 1 km ister 1000 km yapsın turbo her daim çalışır bazı motorlarda 1750 bazılarında 1800 bazılarında 2000 devirde tam gücünü verir ama her devirde çalışır..Şehir içinde kullanırken stop ettimi ne olacak peki?

Ford Focus TDCİ/11
  • Ne zaman yeni bir teknoloji çıksa birileri illa çıkar "engin deneyim ve uzmanlığıyla(!) olayı inceler ve hemen "tü!- kaka!" modunda yaftalamaya başlar.. TSI'da da böyle olmuştu.. Şimdi Start&stop teknolojisi için de böyle..

Neymiş.. bir süre sonra bu araba sahipleri turbolarını kucağına almaya başlarmış..

Neymiş.. Uzun duracaksam zaten kontak kapatırım..

Neymiş.. Gereksizmiş..

Gereksiz olan sizlerin yeniye karşı bu ön yargınız.. Beğenmeyebilirsin.. İşine yaramayabilir. Ama karalamaya çalışmak ile sadece kendi hanene bir eksi puan kazandırmış olursun.

Start&Stop Stop&Go Cleartech gibi isimlerle daha birçok markada göreceğimiz bu teknolojide turbolu hatta çift turbo beslemeli motorlarda bile(http://www.articlesbase.com/videos/5min/255760936) herşey düşünülmüş..

ÖZellikle İStanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerde yaşayan arkadaşlar için ibrebir.. Şuan Ankarada Cleartec'li 1.3 Colt kullanan bir arkadaşımızın Ankara şehir içi benzin ortalaması 5.3.. Üstelik depoda.. Gerisini siz düşünün..
    DH 2005 Üyesi

• Değil mi bir sen biliyosun zaten?Kimsenin mantığını fikrini söylemesine gerek yok (!) Adamlar yapmış fiyatta koymuşlar donanım olarak git hemen al tartışma sorgulama...Ee o zaman forumda ne işiniz var? Burda kimsenin karalama yaptığı yok..Herşeyi düşünmüş adamlar diyosun neyi düşünmüşler anlatta bizde anlayalım o zaman?Ne sistemi kurmuşlar? Tamam bazı araçlarda marş motorları güçlendirilmiş peki turbo çalışması için nasıl bir sistem geliştirmişler?Yani bu kadar yüksek öngörü ile yazmışsın madem biliyosun sistemin çalışma prensibini anlatta bizde faydalanalım o teknolijiden..

Bundan 3-4 sene öncesine kadar araçlarda otomatik kapı kitleme sistemleride standartlaşmıştı..Ne oldu bugün? Kaza anında tehlikeye düşürdüğü gerekçesi ile kimi firmalar bu uygulamaya tamamen son verdi kimileri manuel olarak yani butonla elle kilitleme şeklinde donanım geliştirdiler..Al o çok iyi teknolojinin en basit örneği

Ford Focus TDCİ/11

• Ekleme start stop sisteminin çalışma prensibini yazıyorum..

Start stop sistemi otomobillerde aslen yakıt tüketimini ve co2 salınımı azaltmak için geliştirilmiş bir sistem..Bu donanımın bulunduğu araçlarda marş motorları normal araçların marş motorlarına göre daha çok geliştirilmiştir çünkü bu sistemlerde standart marş motoruna oranla daha fazla marş motoruna yük binmektedir..Bu sistem çalışma prensibini motorun ecu'sundan yani beyin diye sanayi dili ile tabir edilen parçadan ve ve bir sensörden alır.bu sensör akü'ye bağlı bir sensördür ve akünün güç dağılımını yani o anki enerji durumunu ölçerek gerekli talimatları ecu'ya bildirir..Bu firmalara göre değişkenlik göstermekle genel olarak belli bir sürenin sorunda motorun tamamen çalışmasını durdurması ama aynı anda tamamen durmaması anlamına geliyor..Yani kontağı kapatmışsınız gibi motor kapanmıyor tamamen çalışmaya hazır olarak beklemeye devam ediyor.Tabiki bunu yaparkende aküden gerekli olan elektirği çekmeye ve gerekli organlara akü gücünü vermeye devam ediyor..Daha sonra ise hareket etmek için debriyaj pedalına bastığınız an sistem motoru aktif hale getiriyor ve aracı yürütüyorsunuz olayın kısaca mantığı budur..Ama görüldüğü gibi sistemin hiç bir şekilde özel olarak bir tubo yapılandırması,turbonun yağ basıncını devam ettirmesi gibi bir durum söz konusu değil..Düşünülen ve güçlendirilen şey marş motoru ve akünün güç durumunu ölçmeye yarayan sensör nokta.

Ford Focus TDCİ/11

• Bu konunun daha önceden enine boyuna tartışıldığı konu başlığınıda buldum..Detaylı olarak buradan blgi almak isteyen arkadaşlar alabilirler..Buyrun forumda otomobil tekniğinden iyi anlayan arkadaşların ayrıntılı fındık fıstık teknik ve mekanik üzerine açıklamalarınıda bir okuyun..

http://forum.donanimhaber.com/m_38115619/tm.htm

Ford Focus TDCİ/11
  • quote:

Orijinalden alıntı: zugasi_berepe

Değil mi bir sen biliyosun zaten?Kimsenin mantığını fikrini söylemesine gerek yok (!) Adamlar yapmış fiyatta koymuşlar donanım olarak git hemen al tartışma sorgulama...Ee o zaman forumda ne işiniz var? Burda kimsenin karalama yaptığı yok..Herşeyi düşünmüş adamlar diyosun neyi düşünmüşler anlatta bizde anlayalım o zaman?Ne sistemi kurmuşlar? Tamam bazı araçlarda marş motorları güçlendirilmiş peki turbo çalışması için nasıl bir sistem geliştirmişler?Yani bu kadar yüksek öngörü ile yazmışsın madem biliyosun sistemin çalışma prensibini anlatta bizde faydalanalım o teknolijiden..

Bundan 3-4 sene öncesine kadar araçlarda otomatik kapı kitleme sistemleride standartlaşmıştı..Ne oldu bugün? Kaza anında tehlikeye düşürdüğü gerekçesi ile kimi firmalar bu uygulamaya tamamen son verdi kimileri manuel olarak yani butonla elle kilitleme şeklinde donanım geliştirdiler..Al o çok iyi teknolojinin en basit örneği

Yukarıda linkini verdiğim video'yu izleyebilirsin. Çift turbolu motorda Start&Stop nasıl çalışıyor anlatıyor.

Ayrıca insanların eleştirmelerine birşey demiyorum. Kendi işine yaramayan şeye, "işe yaramaz" bilmediği şeye de "zararlı" demelerine kızıyorum. Start&Stop'a "kendim kontağı kapatırım" demekle otomatik cam için "elle açıp,kapatırım" klima için de "AÇS var gerek yok" yorumlarını gördük burda.. benim eleştrim bunlara..

otomatik kapı kitleme de benim bahsettiğim manada bir teknolojik yenilik değildir. Bir uyarlamadır. Kendine güvenmeyen firma koymaz.. Kendine güvenen koyar..

Bir dönem arka camları elektrikli olmayan Seat, VW gibi araç sahiplerinin bunları (cahillik diz boyu) arka yolcuları ve özellikle çocukları korumak için yapıldığıyla açıklamaya çalıştıklarını gördük, okuduk hatta dalga geçtik.. Göremedikleri şey bunun araçlarındaki donanım zayıflığıydı.. Firmalar resmen kırpmışlar ama onlar Polyanna modunda hala markalarını savunuyorlardı.. ÜStelik sıkışma önleyici teknolojiden bi-haber olarak..

Sonuç: Her teknolojik yenilik, maddi külfettir.. Özellikle de ilk başlarda.. Ancak ileriye dönük ve tasarruf amaçlı bir teknoloji kendini amorti edebilir. Eğer gerçekten emin olduğumuz doneler yoksa, başkalarını yanlış yönlendirmemiz doğru olmaz.. Ben mesela gidin alın demiyorum.. Ama "kendim dururum.. Gereksiz, işe yaramaz.. Otomobil üreticileri bundan vaz geçer" gibi büyük sözlerle iddiada bulunanlara kızıyorum.
    DH 2005 Üyesi

• quote:

Orijinalden alıntı: synthesizer

quote:

Değil mi bir sen biliyosun zaten?Kimsenin mantığını fikrini söylemesine gerek yok (!) Adamlar yapmış fiyatta koymuşlar donanım olarak git hemen al tartışma sorgulama...Ee o zaman forumda ne işiniz var? Burda kimsenin karalama yaptığı yok..Herşeyi düşünmüş adamlar diyosun neyi düşünmüşler anlatta bizde anlayalım o zaman?Ne sistemi kurmuşlar? Tamam bazı araçlarda marş motorları güçlendirilmiş peki turbo çalışması için nasıl bir sistem geliştirmişler?Yani bu kadar yüksek öngörü ile yazmışsın madem biliyosun sistemin çalışma prensibini anlatta bizde faydalanalım o teknolijiden..

Yukarıda linkini verdiğim video'yu izleyebilirsin. Çift turbolu motorda Start&Stop nasıl çalışıyor anlatıyor.

Ayrıca insanların eleştirmelerine birşey demiyorum. Kendi işine yaramayan şeye, "işe yaramaz" bilmediği şeye de "zararlı" demelerine kızıyorum. Start&Stop'a "kendim kontağı kapatırım" demekle otomatik cam için "elle açıp,kapatırım" klima için de "AÇS var gerek yok" yorumlarını gördük burda.. benim eleştrim bunlara..

otomatik kapı kitleme de benim bahsettiğim manada bir teknolojik yenilik değildir. Bir uyarlamadır. Kendine güvenmeyen firma koymaz.. Kendine güvenen koyar..

Bir dönem arka camları elektrikli olmayan Seat, VW gibi araç sahiplerinin bunları (cahillik diz boyu) arka yolcuları ve özellikle çocukları korumak için yapıldığıyla açıklamaya çalıştıklarını gördük, okuduk hatta dalga geçtik.. Göremedikleri şey bunun araçlarındaki donanım zayıflığıydı.. Firmalar resmen kırpmışlar ama onlar Polyanna modunda hala markalarını savunuyorlardı.. ÜStelik sıkışma önleyici teknolojiden bi-haber olarak..

Sonuç: Her teknolojik yenilik, maddi külfettir.. Özellikle de ilk başlarda.. Ancak ileriye dönük ve tasarruf amaçlı bir teknoloji kendini amorti edebilir. Eğer gerçekten emin olduğumuz doneler yoksa, başkalarını yanlış yönlendirmemiz doğru olmaz.. Ben mesela gidin alın demiyorum.. Ama "kendim dururum.. Gereksiz, işe yaramaz.. Otomobil üreticileri bundan vaz geçer" gibi büyük sözlerle iddiada bulunanlara kızıyorum.

Videoyu izledim daha öncede izlemiştim..Vermiş olduğunuz videoda çift turbolu bir bmw'nin sistemi tanıtılmakta..Türkiye'de bilmiyorum ne kadar çift turbolu araç kullanıcısı var neyse kısaca start stop sisteminin nasıl çalıştığı benzinli-hybrid motorlarda sistemin nasıl işlediği sensörler akü marş motorları gibi parçaların tanımı var..ve benim dediğim gibi standart bir araca oranla bu sistemin olduğu araçlardaki parça farklılıklarına iyileştirilen sistemi tanıtan tanıtımlar var..Benim merak ettiğim sorunun cevabı hala yok..Ayrıca bukadar tasarruf tutkunu iseniz kesinlikle hemen bir hybrid yada tam elektirikli bir araç alın yada onu tavsiye edin..Çünkü bu sistemlerde çalışan araçlar illaki uzun vadede ettiğiniz karı sizden zaten çıkaracak..Bugun araçların sensör marş motorları akü gibi parçaları en çok değişen parçalar..Yani zamanla bu parçaların ömründen ödün vermemek mümkün değil...Buda üretici için sorun değildir kar kapısıdır..Hiç bir firma kullanım kitapçığına turbo araçların çalıştırma ve stop etme esnasında bekleme sürelerini belitren bir uyarı koymuyor sanırım bir tek kia'da varmış..Çünkü bu onlar için bir getiri unsuru arabayı satmaktan elde edilen kardan çok daha fazlası servis ve parçadan kazanılıyor çünkü...Bu sistemin kullanıldığı bir motoru alıp inceleme şansımız yok forum olarak ama done olarak bir sistem her daim tek basına baz alındığında kağıt üzerinde bir getirisi varmış gibi görünebilir önemli olan bunun uzun vadede açacağı sorunlar..Ayrıca otomatik kilitlemeyle ilgili kendine güvenmiyorsa firmalar koymaz demişsiniz ozaman forda opele artık ülkede binmemek gerekli bunlar kendilerine güvenen ve iyi firmalar olmaktan çıkar...Konuyla ilgili diğer başlıkta O.B.K ve tralles ustalarınki ikiside otomobil uzmanı ünvanını almışlardır forumda o ünvanı alabilen çok yoktur konuyla ilgili yorumlarından ve bazı hesaplamalardan bazı alıntılar..

quote:

Orijinalden alıntı: O.B.K

Merhabalar.

Bu soru turboşarjlı araçlar başlığında da sorulmuştu. Maalesef sistem hakkında net bir bilgi yok.

Mühendis gözüyle en mantıklı çözüm tralles hocamın da yazdığı yalnızca kontak kapalıyken turbo yağlamasını üstlenen harici bir elektrikli yağlama sistemi. Bir valf sayesinde kontak kapalıyken devreye giren ve kontak açılınca devreden çıkan ikinci bir yağlama tesisatı...

Ancak kullanılan motor PSA-Ford grubunun ortak motoru. Bu motorun üreticisi Volvo değil. Volvo bu motorun sadece müşterisi. Dolayısıyla patenti kendinde olmayan bir motor üzerinde geliştirme yapabilir mi, veya yapar mı bilmiyorum.

Açıkcası baştan beri ben bu tip çok kısa süreli kontak kapatan sistemlerin yakıt tüketimine de etkisinin kaydadeğer olacağını sanmıyorum. Bu gibi sistemler göz boyamaya yönelik oluyor. Çünkü kullanıcı aracın yakıtı verimli kullanıp kullanmadığını, hangi aralıklarla cut-off'a girip girmediğini, enjeksiyon milisaniyesini bilemez de göremez de... Dolayısıyla kullanıcıya tasarrufluymuş izlenimini doğrudan hissettiren en etkili yöntem bu start-stop sistemi. Daha düne kadar ürettikleri araçların kullanım klavuzlarına 60 sn altındaki duraklamalarda kontak kapatmayın yazan üreticiler şimdi bu yolla sözde tasarruf hedeflemekteler...

Ben ar-ge'nin yakıtın daha verimli kullanıldığı yöntemler üzerinde yoğunlaşmasından yanayım. Bu tip, daha çıkış noktasında bile tasarrufu ve trade-off'u tartışılır sistemler bence sadece magazinel çözümler olur.

Kaldı ki aynı üreticilerin turbo milinin düzgün yağlanıp yağlanmamasını da pek umursadıklarını sanmıyorum. Muhtemelen marş dinamosu da, turbo yağlaması da birebir PSA-Ford motorunun aynısıdır. Zaten farklı bir sistem olsaydı bunu duyardık. Gururla da paylaşırlardı.

Bu yazdıklarımdan bu şekilde çalışmasına rağmen turboya zarar vermeyen bir sistem mümkün değil anlamı çıkmasın. Özellikle alternatif elektrikli bir ilave yağlama sistemiyle bu sorun çözülür. Ama bununla uğraşmanın getirisiyle kıyaslandığında anlamsız olduğunu vurguluyorum.

quote:

Orijinalden alıntı: tralles

Turbo timer sistemin mantığına aykırı. Sadece ışık süresi kadar, ya da ardışık dur-kalklar için tasarlanmış sistem zaten motorun 1-2 dakika kapatılmasını öngörüyor. 30 sn ya da 60 sn.'ye ayarlı bir turbo timer sistemin varoluş amacına büyük darbe indirir, birbiriyle çelişik şeyler.

Öte yandan güzel bir soru. Sistemin detaylarını bilmiyorum. Esasları ise görece basit. Markadan markaya değişmekle birlikte Volvonun kullandığı Bosch'un geliştirdiği mikro-hibrid statrt-stp olsa gerek. BMW'nin ki yanılmıyorsam daha farklı bir mantığa dayanıyor. Ama genel olarak gücünü güçlendirilmiş bir aküden alan ve çift amaçlı çalışan (motor durduğunda anında çalıştırmak için ve motor yavaşlarken veya fren esnasında elektirk üretmek için alternatör olarak) bir elektirk motoru ana işlevi üstleniyor.

Peki motor turboluysa?..

Zurnanın zırt dediği yer burası.

Genel olarak turbolar dur-kalk trafiğinde boost üretmez ve dolayısıyla aman aman bir soğuma süresine gerek duymazlar. Bu bir faktör.

Ben sistemin nasıl çalıştığını bilmiyorum ama 3 tahminim var:

1. Bir sensör turbo mili hızını sürekli izliyor, milin hızı belli bir devre düşünceye kadar motorun kapanmasına izin vermiyor veya belli bir devrin altındaysa motor kapatılıyor, aksi halde kapatılmıyor. Bu sistem sıkışık trafikte çok başarılı çalışır ama ışıktan ışığa hızlı akan bir trafikte o kadar başarılı olmayabilir.

2. Redundant olarak elektrikle çalışan ikinci bir yağ pompası turboyu yağ ile beslemeye devam ediyor. Bu pompa motor çalışırken bir by-pass süpap aracılığı ile devre dışı bırakılıyor. motor stop ettiğinde turbo hala yüksek devirlerdeyse (yine turbo hız sensörü var) pompa çalışmaya başlıyor, turbo belli bir devrin altına düşünce de otomatik olarak stop ediliyor. Burda kayıp-kazanç dengesi önemli. Motorun kapalı durması ile elde ettiğiniz enerji kazancı, elektirkli yağ pompasına harcadığınız elektrikten büyük olmak zorunda. Aksi halde sistemin anlamı kalmaz. Bunun mühendislik hesapları yapılır, sonuç olumluysa yani net bir enerji kazancı varsa uygulama bulur.

3. Turbonun hemen üzerine mesela 0,3 litrelik bir yağ rezervuarı eklenir, yağ pompa tarafından önce bu rezervuara gönderilir, ordan turbo yataklarına geçer. Motor stop ettiğinde yağ rezervuarındaki yağ yerçekimi etkisiyle akmaya devam ederek turbo yataklarını yağlamayı sürdürür. Bu en az ihtimal verdiğim sistem.

Yöntemler çoğaltılabilir. Mühendislik buna müsait. Sistemi geliştiren bunun önlemini de almıştır. Günümüzde 3-5 yıl garantiler verildiği düşünülürse, firmaların bunun önlemini almayacakları düşünülemez.

Sistemin esaslarını zamanla öğreniriz ama bunun önleminin alındığını düşünüyorum, sadece nasılını henüz bilemiyorum. Yukarıdaki senaryolarla da merak eden arkadaşlara bir öngörü verecek örnekler bulmaya çalıştım. Sizde benzer çözümler üretebilirsiniz.

Bunlar ik anda benim aklıma gelenler.

quote:

Orijinalden alıntı: Rice-R

Turbo timer adlı parça dahilse motora zarar göreceğini zannetmiyorum

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: osmanlı13

Şimdi benim bir sorum olacak.

Turbonun yağlanma konusu tamam anlaşılmıştır ucu açıktır ama denilenler anlaşıldı.Peki ya marş dinamosu ve akü de ne gibi kayıplar olabilir/olacaktır banada tamamen reklam amaçlı geliyor adam akıllı beklediğimiz yok zaten trafikte.

Aracın marş dinamosu dişlileri kavramalı ise kısa sürede kavraması aşınacaktır. Kavramalı değilse ya dişli aşınacak, ya da karşılığındaki volantı aşındıracaktır. Marş dinamosu da ömrünü daha erken tamamlayacaktır. Ayrıca araç tesisatından sık sık yüksek akım çekildiğinden zamanla tesisatta da sorunlar oluşabilir. Ortalama bir araçta stop durumunda 12V, çalışırken 14.4V, marş esnasında 10-11V civarında vaoltaj vardır. Şimdi bu denli dalgalı voltajın sık tekrarlanması hem tesisata bağlı elektronik aksamı, hem alternatörü, hem de aküyü zorlayacaktır.

Ha tabi bunu yapanların bunları düşünmesi ve bu ağır şartlara göre özel alternatör, marş dinamosu, dinamo dişlisi, volant, voltaj regülatörleri kullanmaları gerekir.

Yaparlar mı? Tasarruf beklentisi büyükse yaparlar. Peki nedir ortalama 1.6 dizel bir aracın rölantide 1 saatte harcadığı yakıt? 0.6 litre. Bir kırmızı ışık en fazla ne kadar sürer? 100 saniye. Bu da demek oluyor ki en uzun kırmızı ışıkta bile bu sistem teoride 0,016 litre tasarruf sağlar. Kaldı ki bu hesaba marş basılırken gönderilecek zengin karışım ve marş esnasında yanmadan atılacak yakıt dahil değildir.

quote:

Orijinalden alıntı: tralles

Hocam haklısın, turbo timer turbo korumasında etkili bir yöntem. Orda elbette mutabıkız. Sorun turbo timer böyle bir uygulama içinde anlamlı değil çünkü turbo timer'in çalışma prensibi start-stop sisteminin çalışma mantığı ile çelişiyor, birbirlerinin faydalarını götürüyorlar...

Öte yandan sözünü ettiğin senaryoda turbo korumasız bir start-stop sistemi turboyu yağsız bırakma potansiyeline sahip. Ama evden iş için yola çıkılmış, 500 m sonra trafiğe yakalıanılmış ve adım adım ilerleniliyor, böyle bir kullanımda motor fazla devirlenmeyeceği için turbo zamanının çoğunda idle konumunda çalışacaktır ve ekstra yağlamaya gerek duyulmayacaktır.

Turboda sorun sistemin serbest spin esasıyla çalışması. Turbolar full boostta 100-150K (hatta 200k devirlenenleri var) devir çeviren aparatlar. böyle yüksek devirlerde turbo ve kompresör milleri ile yatakları arasında esaslı bir sürtünme kaynaklı ısı oluşuyor ve bu nedenle bu bölgenin sürekli yağlanması gerekiyor, yağlanma kesilirse bu devirlerde aradaki yağ filmi yanarak buharlaşıyor ve metal metale temas başlıyor. Ancak düşük turbo devirlerinde bu problem değil, turbo bir kez devrini kaybetti mi hızla soğumaya başlıyor ve tolere edilebilir sıcaklık değerlerine iniyor. Bu soğuma için gereken süre ortam sıcaklığına da bağlı olduğu için şu kadar sürede turbo soğur diyemiyorum ama yüksek performanslı kullanımdan düşük performanslı kullanıma geçildiğinde makul bir sürede turbo soğumaya başlıyor.

Sonuçta sistemde büyüklüğü sadece turboyu besleyecek boyutlarda ikinci bir yağ pompası varsa, bu tür senaryoları dert etmek gereksiz.

Bir de günümüzde yeni geliştirilmiş bazı turbolarda yataklar ısınmaya daha mukavim üretiliyorlar. Mesela aşağıdaki linkte verdiğim seramik rulman yataklar kullanan turbo gibi. Bu da yağlama ihtiyacını azaltan bir unsur. Teknolji gelişiminde bu yol da dikkate alınıyor gördüğüm kadarıyla...

http://www.free-press-release.com/news-new-turbocharger-ball-bearing-technology-1252091049.html

quote:

Orijinalden alıntı: Rice-R

Ben araç stop ettiğinde turboyu yağlanamanın tek yolu olarak turbo timer'ı biliyordum ondan söyledim.

Genel olarak turbolar dur-kalk trafiğinde boost üretmez ve dolayısıyla aman aman bir soğuma süresine gerek duymazlar. Bu bir faktör.

Bu turbonun önceden bir ısısı olacak mesela ankaradan istanbula geldim köprüde yakalandım trafiğe. Turbolu motorlarda sanki start stop biraz riskli gibi geliyor, sistemini bilmediğim için böyle konuşuyorum tabi.

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: fake plastic

bosch kendisi iddia ediyor

http://rb-kwin.bosch.com/at/en/automotivetechnology/overview/newsspecial/startstopp_startermotor/index.html

Link güzel oldu. Sistemi anlamış olduk. Biraz bakındım ama turbo, marş dinamosu veya tesisat ile alakalı bir önlem göremedim. Sadece her araca uygulanabilecek bir modül geliştirilmiş ve 7 km içinde 12 ışıkta durarak %8 tasarruf hesaplanmış. Minimum %5 ibaresi göremedim. Zaten mantıksız da olurdu.

Linke biraz daha bakınalım. Bakalım neler yapmışlar.

Ford Focus TDCİ/11

• _____________________________
    Karadenizli ve Öfkeli

Ford Focus TDCİ/11

• Bu sistem kalkışta zaman kaybına yol açıyorsa trafik ışıklarında arkadaki araçların tepkisini; özellikle de dolmuş v.s şöferlerinin tavrını çok merak ediyorum. Düşünsenize bu sisteme sahip 3 araç arka arkaya onların arkasında da sabırsız bir şöför sonuç inanılmaz bir korna sesi.....

Benim Rüyam...O Yürümeyen Otomobil "DEVRİM"
  • quote:

Videoyu izledim daha öncede izlemiştim..Vermiş olduğunuz videoda çift turbolu bir bmw'nin sistemi tanıtılmakta..Türkiye'de bilmiyorum ne kadar çift turbolu araç kullanıcısı var neyse kısaca start stop sisteminin nasıl çalıştığı benzinli-hybrid motorlarda sistemin nasıl işlediği sensörler akü marş motorları gibi parçaların tanımı var..ve benim dediğim gibi standart bir araca oranla bu sistemin olduğu araçlardaki parça farklılıklarına iyileştirilen sistemi tanıtan tanıtımlar var..Benim merak ettiğim sorunun cevabı hala yok..Ayrıca bukadar tasarruf tutkunu iseniz kesinlikle hemen bir hybrid yada tam elektirikli bir araç alın yada onu tavsiye edin..Çünkü bu sistemlerde çalışan araçlar illaki uzun vadede ettiğiniz karı sizden zaten çıkaracak..Bugun araçların sensör marş motorları akü gibi parçaları en çok değişen parçalar..Yani zamanla bu parçaların ömründen ödün vermemek mümkün değil...Buda üretici için sorun değildir kar kapısıdır..Hiç bir firma kullanım kitapçığına turbo araçların çalıştırma ve stop etme esnasında bekleme sürelerini belitren bir uyarı koymuyor sanırım bir tek kia'da varmış..Çünkü bu onlar için bir getiri unsuru arabayı satmaktan elde edilen kardan çok daha fazlası servis ve parçadan kazanılıyor çünkü...Bu sistemin kullanıldığı bir motoru alıp inceleme şansımız yok forum olarak ama done olarak bir sistem her daim tek basına baz alındığında kağıt üzerinde bir getirisi varmış gibi görünebilir önemli olan bunun uzun vadede açacağı sorunlar..Ayrıca otomatik kilitlemeyle ilgili kendine güvenmiyorsa firmalar koymaz demişsiniz ozaman forda opele artık ülkede binmemek gerekli bunlar kendilerine güvenen ve iyi firmalar olmaktan çıkar...Konuyla ilgili diğer başlıkta O.B.K ve tralles ustalarınki ikiside otomobil uzmanı ünvanını almışlardır forumda o ünvanı alabilen çok yoktur konuyla ilgili yorumlarından ve bazı hesaplamalardan bazı alıntılar..

O.B.K. nin uzman kişiliğine güveniyorum. Zaten o da payaştığınız mesajlarında önce klasik motorda bu sistemin ne gibi handikapları olacağından bahsetmiş.. Eğer bunu yaptılarsa şuna şuna çözüm bulmuşlardır diye yorum getirmiş.

Gözden kaçan ise bu yazılanlar sistemin pratikte nasıl çalıştığını ve detaylarını bilemediğimiz bir zamanda yazılması. Şuan bile bu sistemi kullanan yada deneyen insan sayısı çok az. Örneğin Mitsubishi ASX'de debriyaja tam basılmasına rağmen sistemin devreye geç girmesi yada hiç devreye girmemesi gibi durumları gördüm.

Ancak sonradan öğrendim ki özellikle "şöyle bir durumda sistem motora zarar verir" dediğimiz durumları genelde ECU ile kontrol altına almışlar. Örneğin kontağı çevirip yola çıktınız, 3km sonra ışık var ve araba stop ederse daha yağlanma tamamlanmadan, yağ asıl ısısına ulaşmadan aracın sürekli durması motora zarar verir dedik.. Ancak öğrendik ki zaten belli bir ısıya ulaşmadan, yağ seviyesi belli bir oranda değilken, akü'deki voltaj değerleri güçsüzken bu sistem istesenizde devreye girmiyor.

Yine Bu iki üstadın paylaştığınız yorumlarında bu sistemin özellikle soğuk çalıştırma gibi detaylar düşünüldüğünde turboya'da zarar vermeyeceği yönde.. Çünkü en başta bunu dile getirseler de diğer mesajlarda bunun minik detaylarla çözülebileceğini kendileri de söylemişler..

Ortadaki tek muamma bence şarz dinamosu ve çiğ benzin yakılması gibi şeylerin tam ve detaylı bir ölçümünün ,testinin olmaması.. Yani ne yaptılar da şarz dinamosu bu kadar yükün altından kalkıyor..

Ben bu noktada firmalara güveniyorum çünkü işin altında sağlam ar-ge yapan markalar var..

Son olarak yukarıda C4'ün rutin İstanbul trafiğinde 34 dakika rolantide çalışmadığını düşünürsek.. İş öyle 3-5 dakkadan ibaret değil..

Kişiden kişiye değişir tabi.. kimisi trafik lambası görmüyordur yada görsede durmuyordur.. kimi de gerçekten ihtiyaç duyar.. Önemli olan sistemin söylediği şeyi yapması. Tasarruf..
    DH 2005 Üyesi

• öyleyse aynı noktaya geliyoruz.Yani özetlemek gerekir ise sizin tepki gösterdiğiniz gibi bu sistem işe yaramaz demek kadar bu teknolojinin kullanıldığı sistem on numara sistemdir demekte yalnış,ileriki dönemlerde bu araçlarda kronik arızalara,ekstra parça maliyeti ve bakım unsurlarını arttırabilen gelişmeler olabilir.Buda zaten çok çok az ettiğiniz tasarrufu uzun vadede sizden fazlasıyla çıkarabilirde..

Tek basına kağıt üzerinde sistem olumlu neden çünkü yakıt tasarrufu sağlıyor.Ama getirilerininde olmayacağını hesap etmek elde edilen kar-zarar oranın uzun vadede ne olacağını bilmek çok güç.....Ayrıca otomobil uzmanı arkadaşlarımızda birçok konuda hemfikir oldukları halde konuda hala turbonun bazı sistemlerde düzgün yağlanıp yağlanmadığı konusunda hemfikir olamamışlar..Bence, kişisel görüşüm ister şehir içi ister şehir dışı kısa-uzun vadeli kullanımda her daim turbonun yağlamasını tam ve eksiksiz olarak yapması gerekir.Bu yüzden bu sistemde şu şartlar altında benim kafamdaki soru işaretlerini gideremiyor..Ancak herhangi bir servis çalışanı tekniker yada mühendis arkadaşımız "olasılık","bence şöyle olmuştur şunu geliştirmişlerdir" gibi bir açıklamanın ötesine geçip, arkadaşlar bu sistemin tam olarak çalışma prensibi getirisi götürüsü budur diyerek bütün konulara açıklık getirirse o zaman bende evet bu yararlı bir sistem diyebilirim.

Ford Focus TDCİ/11

• Tüm verilen bilgiler için teşekkür ederim.
  • Biryerden kar edeyim derken diğer taraftan zarar etmeyin... Araca bir kamyon sensör takıpta parça sayısını artırıp daha sonra kendini yakıtta amorti edip parçada zarara sokarsa hiç bi anlamı olmaz....! PARÇA SAYISI ARTTIKÇA BAKIM MALİYETLERİDE ARTAR...

Orijinalden alıntı: ayanikwalla

Selamlar bu start and stop teknolojisine acaba bu linktekine ekleyeceğiniz birşeyler varmı. Varsa bu konu hakkında ne biliyorsanız bizede açıklarsanız sevinirim.

http://www.otobil.net/blog/2011/04/11/start-and-stop-teknolojisi/

aslında video görsel olarak açıklayıcı
  • durduğunda eğer araç manuel vitesse boşa aldığında araç otomatik olarak motoru durduruyor debriyaja basınca araç tekrardan çalışıyor. otomatik viteste ise senin durma sürene göre araç motoru durduruyor gaza basmaya başladığında tekrar çalışıyor
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.