Şimdi Ara

basit mixer devresi için yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
4.640
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

amatör olarak müzik işleriyle uğraşıyorum ve geçenlerde kayıt için mixer ihtiyacı hissettim : )
    yaptığım ufak çaplı araştırmada piyasanın akdenizden daha tuzlu olduğunu görerek devre şemalarını araştırdım
    piyasada değeri 70 liranın altına inmeyen mini veya nano mixer adı altındaki ürünlerin maliyetleri 5 lirayı geçmeyecek şekilde toplanması mümkün
    sorun şu ki elektronik konusunda doğuştan gelen bir yeteneğim yada herhangi bir eğitimim yok : ) tüm bilgim daha önce yaptığım birkaç ufak çaplı devreden ibaret : )

isteğim olabildiğince basit bir mixer devresi;
    4 giriş, her giriş için ses seviye ayarı ve ardından ortak bir seviye ayarı
    son olarak devrenin olmazsa olmazı ses çıkışı : )

-resimdeki üründe girişlerin tek kanal (mono) olduğu söylenmiş, bunu çift kanal olarak kullanmam için ne gibi değişiklikler yapmalıyım ?

-herhangi bir güç beslemesi kullanılmamış, alacağım verim ne ölçüde etkilenir ?

-devreyi 4 giriş olarak yapsam ve çıkıştan önce master olarak bir potansiyometre daha eklesem, dirençlerde nasıl bir değişiklik yapmam gerekir ?

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim =)

• Bu devrenin dez avantajı sinyali az da olsa zayıflatması, giriş kaynaklarına doğru sinyalin gitmesi, dc kuplaj nedeniyle bağlantı kaynaklarının tipi nedeniyle sesin bozulmasına, giriş çıkış empedans sorununa yol açması verilebilir. Çok amatör kullanımlarda işe yarayacağını söyleyebilirim. Yine de deneyin sizdeki donanımlara uyum sağlayıp düzgün de çalışabilir elbette.

Sorunuza gelince
    çift kanal için çitfli potansiyometrelerden almanız gerekir, giriş için stereo jack alacaksınız. Potların çitfli olması nedeniyle şemada 123 şeklinde gösterilen uçlarından bir takım daha olacak yani 2'şer adet 1, 2 ve 3 nolu uçlarınız olacak bunlara 1a-1b, 2a 2b- 3a ve 3b diyelim. 1 a ve b numaralı uçları birleştirip stereo jakın şase ucuna bağlayın, stereo jakın 2 adet canlı ucu olacak birini 3a ya diğerini 3 b ye bağlayacaksınız. Sonra 2 adet 47 k direnci ayrı ayrı 2 a ve b ye lehimleyip boştaki uçlarını birleştireceksiniz. Bu şekilde 4 adet yapınca bir adet 100 k gibi bir pot alın. Potun 1 nolu ucuna tüm şaselerden ( tüm 1 nolu uçlar birleşecek 1a ve 1b ler ile master potun 1 nolu ucu) bağlantı yapın ve çıkış jakının şase ucuna da bağlantı yapın aynı yerden. 3 nolu ucuna resimdeki tip olarak belirtilen canlı ucu bağlayın ve son olarakta 2 nolu uçtan output jakının tip yazan canlı ucuna bağlantı yapın. Şemada jacklar metal tip gösterilmiş. Bunları metal kutuya koyarsanız doğal olarak çıkış jakınında şase ucu ile birleşip şaseyi alır ama plastik jak yuvası alıp yada plastik yuvaya koyarsanız bahsettiğim gibi 1 nolu uçlardan şaseleri vermezseniz eksik kalır. Yani jakların (yani yuvaların tüm şaselerini ve potların tüm 1 nolu uçlarını birleştirmeniz gerekli. Plastik kutu yada jak kullanırsanız bu birleştirme işini çıkış jakı üzerinde yapın yani dağıtık şase alırsanız parazit sorunu yaşayabilirsiniz.

• Linkteki işinizi görecektir. Çıkışı bir kulaklığı bile sürebilir.
    http://sound.westhost.com/project94.htm

açıkçası bu kadar hızlı ve kaliteli cevaplar beklediğimi söylersem yalan olur
    ilk fırsatımda her 2 şemayı da hayata geçirip aralarındaki farkı bizzat görmek isterim

yardımlarınız için tekrar tekrar teşekkürler =)
    Ölenler hep ihtiyarmı
  • delikli kart üzerinde toplamayı düşünüyordum, baskı devre konusunda yardım edebilecek biri olursa işim yarı yarıya kısalır.

preanfi problemi sadece mikrofon için olabilir, o açığı da yine kenakord08'in farklı bir konuda verdiği preanfi devresi ile kapatmayı düşünüyorum. ( kenakord08 > tekrar teşekkürler )

çıkış için elimde (dededen kalma ve 300watt olduğunu iddia eden) sony marka müzik seti var.henüz hiçbir şeye uyumsuzluk ettiğini görmedim..

bu arada mob-dek öğrencisiyim. güzel bir kutu yapmazsam ayıp olur..

biraz fazla acemi olduğumu söylemiştim, fırsattan istifade tekrar pekiştirmek istiyorum;
    resimde "10uf" ve "100pf" olarak geçen parçalar sanırım kondansatör oluyor. bunları en azından elektronikçiye gittiğimde nasıl tarif edebilirim?
    ayrıca güç beslemesi 12 yada 24v olması ne ölçüde fark yaratır?

yine sorularla dolu bir mesaj. bu devreyi toparlayabilirsem, integral sorusu çözen ilkokul öğrencisi gibi olacağım =)

• quote:

Orijinalden alıntı: towermaker

delikli kart üzerinde toplamayı düşünüyordum, baskı devre konusunda yardım edebilecek biri olursa işim yarı yarıya kısalır.

preanfi problemi sadece mikrofon için olabilir, o açığı da yine kenakord08'in farklı bir konuda verdiği preanfi devresi ile kapatmayı düşünüyorum. ( kenakord08 > tekrar teşekkürler )

çıkış için elimde (dededen kalma ve 300watt olduğunu iddia eden) sony marka müzik seti var.henüz hiçbir şeye uyumsuzluk ettiğini görmedim..

bu arada mob-dek öğrencisiyim. güzel bir kutu yapmazsam ayıp olur..

biraz fazla acemi olduğumu söylemiştim, fırsattan istifade tekrar pekiştirmek istiyorum;
    resimde "10uf" ve "100pf" olarak geçen parçalar sanırım kondansatör oluyor. bunları en azından elektronikçiye gittiğimde nasıl tarif edebilirim?
    ayrıca güç beslemesi 12 yada 24v olması ne ölçüde fark yaratır?

yine sorularla dolu bir mesaj. bu devreyi toparlayabilirsem, integral sorusu çözen ilkokul öğrencisi gibi olacağım =)

uF mikrofarad
    pF pikofarad

devre şemasında iki eşit boyda görünüyorsa kutupsuz, biri diğerinden farklı şekilde görünüyorsa kutuplu kondansatördür.kenan abinin verdiğindekiler kutuplu mesela

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam Diyelim ki 3 nolu girişi mikrofon yapmak istiyoruz o zaman nasıl bir değişiklik yapmalıyız??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trgy67 -- 6 Nisan 2011; 2:05:21 >

Orijinalden alıntı: kenakord08

Bu mesaj silindi.
     basit mixer devresi için yardım

bu mixeri yaptım ama devrede bi sorun var 1. veya 2. veya 3. kanalı sesini sıfırladığında diğer kanallarıda şaselediği için sesi komple kısıyor

potların çıkısına drenç takıp öyle paralelledim ve çaliştı ama kaç ohm derseniz deneme yanılma ile buldum ama yanliş ama doğru 39 k yerine 1 veya 10 k

taktım 39k yı da potların çikişina taktım o zaman 1. kanalın sesini kıstığımda 2 ve 3 kanalın sesini kısmadı

şimdiden söyleyeyim elekronikten pek anlamam ama bilgili arkadaşlar devreyi düzeltip resmi tazelerse yapıpta çalişmadı deyip devreyi atmasınlar

çünkü benim gibi amatörler yapıp çalişmadı demesin

• Haklısınız. Devrede ufak bir hata var. Sanırım Kenakord hoca nın gözünden kaçmış. Ancak siz yine de 39k kullanın derim ben. Zayıflamayı telafi etmek için de çıkış uçlarına bir buffer yapınız. Bu opamplı buffer ın girişi ile çıkışı arasına koyacacağınız bir geribesleme potu ile de mix lenmiş çıkışın volüm ayarını yapabilirsiniz böylece. Şayet 39k yı ufaltırsanız , muhtemelen kanalların birbirini etkileme miktarı artacaktır ( frekans bandlarını dahi etkileyebilirler birbirlerinin ).
    Saygılar.
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.