Şimdi Ara

Lenovo LOQ - 'Hayatta Kalma ve Savunma' Raporu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
72
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • 1. Teknik Otopsi: Neresi, Neden Yanıyor? 🔥

Halk arasında "Anakart yandı" deniyor ama aslında anakartın tamamı alev almıyor. Olayın teknik adı **"VRM MOSFET Arızası"**dır.

Olay Yeri: İşlemcinin hemen etrafında duran, küçük siyah kare şeklindeki parçalar (VRM - Voltaj Regülatör Modülleri).

Görevi: Adaptörden gelen 20 Volt elektriği, işlemcinin kullanabileceği 1.2 Volt seviyesine indirmek ve işlemciye "kaşık kaşık" elektrik yedirmek.

Suçlu:

Dengesiz Güç Talebi: Intel'in HX serisi (özellikle 13. ve 14. nesil) işlemcileri, aniden "Bana 100 Watt ver!" diye bağırıyor.

Zayıf Bileşen: Lenovo LOQ serisi (Legion'a göre daha uygun fiyatlı olduğu için), bu ani 100 Watt talebini karşılayacak kalitede MOSFET kullanmadıysa, o küçük parça aşırı yükten ısınıyor ve kısa devre yapıyor.

Zincirleme Reaksiyon: MOSFET patlayınca, elektrik akışı kesiliyor ve anakart kendini "Ölü Taklidi" moduna alıyor (Güvenlik kilidi). Bazen de işlemciye giden yolu yakıyor.

model (15IAX9) genellikle Intel 12. Nesil i5 ile gelir. Bu işlemciler, o korkulan 13. ve 14. nesil HX canavarları kadar ani güç patlaması yapmaz. Yani risk grubu doğal olarak daha düşük.

2. Siber Güvenlik Açısı: "Korku Tuzağına Düşme" 🛡️

"Anakart yanması" ile "Siber Güvenlik" ne alaka diyebilirsin. Çok alakası var. Kullanıcılar panikleyince hata yapmaya meyilli olur.

Tuzak 1: "Custom BIOS" ve Modlu Yazılımlar: İnternette "Lenovo LOQ

Voltaj Kilidi Kaldırma" veya "Anakart Koruma Yaması" diye resmi olmayan dosyalar dolaşıyor.

Risk: Bu dosyalar genellikle Rusya veya Çin kaynaklı forumlardan çıkar. İçine "Trojan" veya "Rootkit" gömülüdür. Anakartı kurtarayım derken banka hesaplarını kaptırırsın.

Tuzak 2: Üçüncü Parti Fan Kontrolcüler: Bilinen (MSI Afterburner gibi) yazılımlar dışında, kaynağı belirsiz "Super Cooler Pro" gibi programlar indirme. Bunlar arka planda Mining (Coin kazma) yaparak işlemcini %100 çalıştırır ve anakartını asıl yakan şey bu virüsler olur.

Çözüm: Sadece Lenovo Vantage ve Windows Update kullan. Başka hiçbir yerden "sistem dosyası" indirme.

3. Kesin Çözüm:

Olayı teknik olarak imkansız hale getirmek için uygulayacağımız 3 adımlı nihai protokol budur. Bunu yaptıysan arkana yaslan.

Adım A: Voltaj Vanasını Kısmak (%99 Kuralı)

Bunu konuştuk ve en hayati olanı bu.

İşlem: Denetim Masası > Güç Seçenekleri > İşlemci Güç Yönetimi > En Yüksek İşlemci Durumu > %99 (Pilde ve Prizde).

Sonuç: İşlemci "Turbo Boost" açamaz. Ani voltaj sıçraması (Spike) oluşmaz. Anakartın yanma ihtimali fiziksel olarak engellenir.

Adım B: Yükü Hafifletmek (FPS Sabitleme)

İşlem: NVIDIA Denetim Masası > Maksimum Kare Hızı > 60 FPS (veya ekranın Hz değeri,)

Adım C: Resmi Kalkan (BIOS Update)

İşlem: Lenovo Vantage > Sistem Güncelleme > BIOS Update.

Sonuç: Lenovo'nun sonradan getirdiği "voltaj limitleri" devreye girer. Bu, fabrika çıkışlı bir sigorta gibidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cyber security -- 5 Aralık 2025; 21:37:35 >

• Bravo

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.