Intel gpu işini bırakmasa bari. İyi götürüyordu o işi. |
|
Yarı-profesyoneller, freelancecılar, kendi başına birşeyler geliştirip para kazanlar için güzel haber. Anakart, işlemci, RAM, yapay zeka desteği, cuda, tensor çekirdeği, AVX her türlü ıvır zıvırı tek pakette alıp kullanabilirsin. Intel ve nvidia bunu yapabilir mi? Evet yaparlar ve güzel olur. Yazılımlar da buna göre optimize edilir. Diğer yandan son kullanıcı açısından beni kaygılandıran şey GPU piyasasına yeni oyuncular beklerken bir oyuncunun zayıflamış olması. Şuan sürücü ve oyun bazında olan ray tracing / upscaling dayatmasının BIOS, microcode seviyensine de inip CPU/RAM üzerinden yeni bir cephe daha kazanmasını istemem. nGreedia bunu yapabilir demek isterdim fakat üzülerek söylüyorum "yapar". Örnek: Indiana Jones and the Great Circle AMD'den karşı atak bekliyoruz. Kendisi buna benzer bir ekosistemi kurmak için yıllardır uğraşıyor, randıman alamadı henüz. AMD'yi ağır sıklet bir ortaklık paklar. Grok olur, Gemini olur, belki Microsoft ile directx üzerinden yürünür... Lisa Su reyiz bişeyler planlamıştır. Bekleyip görelim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 19 Eylül 2025; 21:1:46 > |
Sistem 1: Phenom II x2 555 BE@x4 3,2 GHz Sunbeam CCF|:|Gigabyte 790X-UD4 f7d Bios |:|Asus GTX650Ti Boost DirectCu II 2GB |:| A-Data 4*2 GB@800MHz 5-5-5-15 |:| 120GB Sandisk SSD |:| 1TB |:| 1TB |:| 8TB Seagate Archive |:| XIGMATEK Utgard 700W |:| Samsung 22" 226BW |:| FSP 800VA UPS |:| Windows 7 64 bit |:| Sistem 2: Ryzen 9 3950X + Dark X127|:|Asrock AB350 Pro4 |:|EVGA GTX1050Ti 4GB |:| 4x16GB G.Skill Flare X@3200Mhz 16-18-18-38 |:| 128GB Sandisk SSD |:| 1TB WD Green |:| Dark N10 |:| FSP 500W-60AHBC |:| ViewSonic VA2445-LED 24" |:| FSP 800VA UPS |:| Windows 11 |:| Sistem 3: Ryzen 7 7700X + Deepcool AG620|:|MSI PRO B650-P WIFI|:|Sapphire RX 7900 XTX Pulse 24GB |:| 2x16GB Team Elite Plus 4800Mhz CL40-40-40-77 |:| Kingston NV2 2TB SSD |:| 4TB Toshiba P300 HDD |:| Dark Maxima V20 |:| Bitfenix Whisper M 850W |:| Daewoo 65DM54U 65" 4k TV |:| Tescom Leo+ 2200VA UPS |:| Windows 10 64bit |:|
|
Dip yaptığında Intel hissesine girenler şimdi bir keyif cigarası tellendiriyordur |
Marka fanı değilim, yıllar boyu önde olduğu için Intel kullandım ancak bilgisayarımı bu yenilediğimde AMD x3d teknolojili işlemci tercih ettim. Umarım AMD ve Intel rekabeti sürdürür. Sonraki bilgisayarımda performans ve güç verimliliği açısından hangisi iyiyse tüketici olarak onu tercih ederim. Eskiden Nvidia anakartlar vs. vardı zamanla yok olup gitmişti. Umarım yine Intel işlemci destekli Nvidia chipsetli anakartlar vs. gelir. Piyasaya biraz alternatif oluşsun. GPU tarafında da AMD'nin ilerlemesini ve yazılımlarda CUDA tekelini kırmasını istiyorum açıkcası. Güzel f/p kartlar gelmeye başladı ancak CUDA desteği olmayınca benim işime yaramıyor. Bir çok profesyonel yazılım donanımsal 3d hızlandırmada CUDA gerekli kılıyor malesef. Nvidia ise AI'dan kazandığı paranın rehavetine kapıldı ve oyuncuları önemsemeyerek çok az donanımsal iyileştirme ile GPU çıkardı. Üstüne 80-90 serisi kartları çok güç tükettiği için 12VHPWR bağlantısı kaynaklı yanma sorunları vs. bitmiyor. |
Dediği mantıksız değil. Federal Amerikan devleti adına Intel'den hisse alan/yatırım yapan Trump Yönetimi Intel'i yüzdürmek istiyor. Ne kadar zor durumda olursa olsun, Intel hala ABD'nin ve dünyanın en köklü çip üreticisi. Trump Nvidia'yı zorlamasa bile - zorlayıcı derecede - teşvik etmiş olabilir. Bu gelişme bana tam da Trump'ın arkasında olduğu, onun öncülük etmiş olduğu bir iş gibi geliyor. Trump berbat bir devlet adamı ama unutmamak lazım zengin bir iş adamı olarak belirli bir iş adamı kafa yapısı ve iş yapış sezgisi mevcut olmalı ve tüm kanıtlar böyle olduğuna işaret ediyor. Yıllardır pek çok gözlemci Trump'ın sığ bir şekilde devleti de bir şirket gibi görmesinden dem vurmakta/Trump'ı bu taraftan eleştirmete. Ek gümrük vergileriyle devletin vergi gelirlerini artırdığı için övünen bir tip Trump. Dümdüz, derinliksiz, olaya sadece gelir ve kârdan bakmaya çalışan avam bir iş adamı kafası tam bu aslında. Başta bahsettiğim gibi başında olduğu federal devlete sanki bu devlet devlet değil de sektörde hamle yapan teknoloji şirketiymiş gibi Intel'den hisse aldırması zaten Trump'ın - devlet adamından ziyade iş adamı - kafa yapısını ortaya koyuyor. ABD kadar kapitalist bir özel sektör bağlamında zor durumdan çıkarma misyonunda Intel'i tamamen federal devlete absorbe edemeyeceğine göre geriye Nvidia gibi başka bir devi harekete geçirmek opsiyonu kalıyor. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |