Bir süper akışkan içindeki girdapların birleşimi, dikkat çekici bir şekilde bir kara delik gibi davranıyor. ![]() Kara delikler fiziksel teorilerimizin sınırında yer alan nesnelerdir, dolayısıyla onları ne kadar iyi anlarsak evren hakkındaki bilgilerimizi de o kadar iyi test edebiliriz. Astrofiziksel kara delikler pek çok şekilde incelenirken, bir tanesini laboratuvarda analiz etmek çok daha kolay olacaktır. Ne yazık ki, bir tanesinin laboratuvarda olması söz konusu laboratuvarın ve muhtemelen tüm gezegenin yıkımına yol açacaktır, bu nedenle bilim insanları bir sonraki en iyi şeyi buldular: kuantum kasırgası kullanarak bir simülasyon yarattılar. Helyum mutlak sıfırın sadece birkaç derece üstüne kadar soğutulduğunda süper akışkan hale gelir. Bu durumda, tüm sıvı kuantum mekaniksel hale gelir. Sürtünmesiz akar - yani hareket ederken kinetik enerji kaybetmez - ve karıştırıldığında, süper akışkan sonsuza kadar dönmeye devam eden girdaplar oluşturabilir. Nottingham Üniversitesi Matematik Bilimleri Fakültesi'nden makalenin baş yazarı Dr. Patrik Svancara "Süper akışkan helyum, kuantum girdapları adı verilen ve birbirlerinden ayrılma eğiliminde olan küçük nesneler içerir. Bizim düzeneğimizde, bu kuantumların on binlercesini küçük bir kasırgayı andıran kompakt bir nesne içinde hapsetmeyi başardık ve kuantum akışkanları alanında rekor kıran güçte bir girdap akışı elde ettik," diyor. ![]() Kara delikler laboratuvarda su ve ses dalgalarıyla simüle edilmiştir, ancak süper akışkan helyum kullanımı gerçeğe daha yakın olmalarını sağlıyor - ve bu süper akışkan helyumun sürtünmesiz olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu uzay zamanı ve kara delikleri simüle etmenin daha gerçekçi bir yoludur. Dr. Svancara ilaveten "Süper akışkan helyum kullanmak, küçük yüzey dalgalarını suda yaptığımız önceki deneylere kıyasla daha ayrıntılı ve doğru bir şekilde incelememizi sağladı. Süper akışkan helyumun viskozitesi son derece küçük olduğundan, süper akışkan kasırga ile etkileşimlerini titizlikle araştırabildik ve bulguları kendi teorik tahminlerimizle karşılaştırabildik" diyor. Çalışma uzun yıllardır devam ediyor. Elde edilen son sonuçlar, araştırmacıların kara deliklerin etrafında var olması beklenen etkileşimlere benzer etkileşimleri nasıl görebildiklerini gösteriyor. Ve bu yaklaşımın kuantum alanlarının dönen ve kavisli uzay zamanda nasıl davrandığını incelemeye yardımcı olabileceğine inanıyorlar. Bu deneyin geliştirildiği Kara Delik Laboratuvarı'ndaki çalışmalara liderlik eden sorumlu yazar Profesör Silke Weinfurtner "2017'de ilk analog deneyimizde kara delik fiziğinin açık imzalarını ilk kez gözlemlediğimizde, başka türlü incelenmesi imkansız olmasa da genellikle zor olan bazı tuhaf fenomenleri anlamak için çığır açan bir andı" dedi. "Şimdi, daha sofistike deneyimizle, bu araştırmayı bir sonraki seviyeye taşıdık, bu da sonunda kuantum alanlarının astrofiziksel kara deliklerin etrafındaki kavisli uzaylarda nasıl davrandığını tahmin etmemizi sağlayabilir." Çalışma Nature dergisinde yayımlandı. AI destekli bir programdan faydalanarak hızlıca Türkçeye çevirttiğim haberin ana kaynağı: First Ever "Quantum Tornado" Lets Scientists Simulate Black Holes In The Lab | IFLScience Daha ileri okuma için ilgili deneyin Nature dergisinde yayınlanan makalesi: Rotating curved spacetime signatures from a giant quantum vortex | Nature |