Şimdi sen diyorsun ki: “Bende gold silikon var, sıcaklık sıçramaları yaşamıyorum. Z serisi anakartım var, overclock yapabiliyorum ve voltajı belli bir ölçüde tuttuğum için sıcaklık sıçramalarına denk gelmiyorum.” HWMonitor kullanmak başta çok ofsayt, onu söylemek lazım. Gel gelelim, hiçbir izleme programı %100 doğru değerleri vermez. Verse de sapma payı en az %25'tir. Örneğin, 1.2V ya da 1.100V'da çalıştırmak, senin gözle görülür şekilde iyi işler yaptığını düşünmeni sağlayabilir ama arka planda işler öyle değil. Bir osiloskop alır bağlarsın, değerleri görünce şaşırırsın. Dönüp bu konuya tekrar bakarsın. IPC gücü ya da ALU/fetch yapısının işlemcinin boşta sıcaklığıyla hiçbir alakası yoktur. AM4 platformundan beri ısrarla kare formundan vazgeçmeyen AMD, aynı şeyi AM5 tarafında da sürdürüyor. Önümüzdeki çıkacak işlemcilerle farkı biraz daha açacak. Intel ise adeta zavallı gibi çekirdeklere sığınıyor ama gel gör ki AMD bunu 8-16 çekirdekle ve bol tampon bellekle stok halde bile yapabiliyor. Gelelim senin “render performansında önde” dediğin işlemcilere. Sen şimdi git, işlemcini 6 GHz’de çalıştır. Ben de arkadaşıma topladığım 9800X3D ile stok halde bir render yarışı yapayım. Eğer senin binbir zahmetle uğraşarak elde ettiğin performansı AMD stok haliyle sağlayabiliyorsa, bu saatten sonra Intelcilik oynamak çocuk avutmaya girer. Decoder sayısının Zen 4’ten fazla olması sentetik testlerde belki bir anlam ifade eder ama gerçek kullanıcı deneyiminde bir fark yaratmaz. Son olarak tekrar sıcaklık sıçramalarına gelelim. Konuda da bahsettiğim gibi, INTEL'in belirlediği sınırlar ve mikrokod yamalarıyla işlemci ne kadar iyi üretilmiş olursa olsun, kendi kendine 1.55V vurabiliyor. Ben defalarca test ettim: Opera’yı veya Chrome’u açınca işlemcinin sıcaklığı 40’tan anlık olarak 80’e fırlıyor. Bu reva mı şimdi? Dipnot olarak da unutmadan ekleyeyim: Arkadaşıma topladığım 9800X3D, boşta tüm programlar açık şekilde yapılan testte sadece 26 dereceydi. |