Şimdi Ara

C/C++,Python vs vs... CMD Ekranında de Türkçe sorunu yaşayanlar için Müthiş Çözüm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba arkadaşlar bende ilk programlama dönemlerimde türkçe karakterler cmd ekranında bozuk gözüküyor diye çok üzülüyordum :D sonra linuxa geçtim linux ta bu sorun tamamen kalktı bu yüzden linuxu çok sevmiştim :D sonra kendim bu sorunu windowsta çözdüm bu iş için hiç ayrı koda moda gerek yok aslında çok kolay çözüm aşağıda.

1-Kullandığınız Editörün Kodlamasını (Encoding) cp1254 yapın: evet başlıktan anlaşılıyor zaten yazdığınız tüm karakterler cp1254 kodlaması ile yazılmış olması lazım. Fakat şu sizi yanıltmasın başka bir kodlama dili ile yazdığınız örneğin "utf-8" vs. vs. karakterler editörün kodlama dilini cp1254 yapınca düzelmez siz o karakterleri yani bozuk gözüken karakterleri (genellikle neredeyse hep türkçe karakterler olur) silip tekrar yazmalısınız. tabi yazdığınız zaman kodlama dilinin cp1254 olması gerektiğini unutmayın.

2-Programı Başlatmadan Önce CMD Karakter Takımını cp1254 yapın: bu cmd ekranında şu kod ile olur "chcp 1254" komutu ile olur fakat siz bu komutu programdan nasıl çalıştıracaksınız işte asıl soru bu ? aslında bu programlama diline göre değişir fakat zaten araştırdınmı her programlama dilinde çok kolay bulunacak şeydir. örneğin pythonda bu komut şöle olur: ilk önce "os" modülü dahil edilir sonrada "os.system("chcp 1254")" komutu verilir, C'de ise şöyle olur "system("chcp 1254");" C'de bu komutu yollamak için hangi kütüphanenin dahil edilmesi gerektiğini bilmiyorum fakat google'ye yazdığınız anda çıkar belki kütüphane dahil etmenize bile gerek yoktur çünki benim pc de hiç kütüphane dahil etmesem bile bu fonksiyon çalışıyor. herneyse gördüğünüz üzere verdiğim örneklerdeki fonksiyonlar cmd ye komut yolluyor işte sizde programı başlatmadan önce veya ekrana yazı yazdırmadan veya tükrçe karakter yazdırmadan önce bu fonksiyonu kesinlikle çağırmalısnız fakat her ekrana yazdırma işleminde çağımanıza gerek yok sadece 1 defa çağırmanız yeterli olacaktır. dediğim gibi python ve C bildiğim için ikisinden örnek verdim fakat burda ana mantık cmd ye komut yollamak sizde kullandığınız programlama dili neyse o programlama dilinden cmd ye komut yollama fonksiyonunu bulmanız ve bu komutları yollamnız yeterli olacaktır

Not:eğer cmd ye komut yolladıktan sonra programınıza "Etkin kod sayfası:1254 " yazısı geliyorsa ve siz bu yazıyı görmek istemiyorsanız "system("cls");" kodunu "system("chcp 1254");" komutunun altına koymanız yeterli fakat bu "cls" komutu cmd ekranındaki tüm yazıları siler sadece o yazıyı değil herşeyi yani cmd ekranınını temizleme görevi görür

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.