Şimdi Ara

Sesli Kitaba Dair Her şey

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
3
Favori
295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,kuşkusuz kitap okumak zamanımızın boşa akmaması için,kendimizi geliştirebilmemiz için,sıkılmamak için ve başka daha birçok şey için hayatta yapabileceğimiz en güzel aktivitelerden biridir.Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk "Nasıl Başardınız?" diye soran bir yabancı gazeteciye "Kitaplarla" demiştir sadece bu örnek bile kitap okumanın hayatta ne kadar önemli bir şey olduğunu anlamamızı sağlıyor sanıyorum.

    Esas konumuz olan "Sesli Kitap" konusuna gelirsek kitap okumanın bir başka bölümü olduğunu söyleyebiliriz,aslında arada çok büyük bir fark yok gözlerimizle görmüş olduğumuz yazıları bir başkası okuyor ve biz de onu dinliyoruz ve ücretsiz olarak ulaşılabiliyor olunması da çok büyük bir avantaj diye düşünüyorum. Özellikle görme engelli arkadaşlarımız başta olmak üzere kitap okurken gözleri fena halde yorulduğu için veya gözleri anormal derecede bozuk olduğu için kitap okumakta zorluk çekenler ve başka sebeplerle okuyamayanlar için de bulunmaz bir nimet kuşkusuz(bir diğeri de Radyo Tiyatrosu bence).Son olarak konuyu açmamı tavsiye ederek,konuyla ilgili ilk adımı atmamı sağlayan @serkanertekin hocama teşekkür ederim.

    Şimdi konuyla ilgili daha geniş bilgiler ve dökümanlara geçebiliriz.

    Sesli Kitaba Dair Her şey
    Sesli Kitaba Dair Her şey

    Sesli kitapların ilk ortaya çıkışı 1930 yılından itibaren başlamıştır. O dönemden beri yıllar içerisinde teknolojinin gelişmesine paralel olarak değişik format ve şekillerde yenilenerek karşımıza çıkmaktadır.

    Amerikan Kongresinin 1931 yılında görme engellilerin sesli kitaplar yoluyla eğitilmelerini sağlamak amacıyla başlattığı proje, "Books for the Adult Blind Project" adıyla çalışmaya başlamıştır. 1932 ve sonrasında başlayan çalışmalar yıllar içerisinde çok büyük bir sesli kütüphanenin oluşmasını sağlamıştır.


    1992 de Amerikan Milli Kütüphanesi (National Library Service –NLS) hemen hemen tamamı profesyoneller tarafından
    seslendirilmiş olan ve sayıları milyonu bulan sesli kütüphanesini dijital olarak da hizmete sunmuştur.Ticari bir sektör olabilecek gelişmeler 1980 sonrasında ivme kazanmış ve dünyadaki büyük yayıncılar kendi bünyelerinde sesli kitaplar yapmayı ve yayınlamayı hızlandırmışlardır. Bugün BBC,Penguin, Random House, Harper gibi dünyaca ünlü pek çok yayıncının aynı zamanda sesli kitap üniteleri de yayınlarına devam etmektedir.

    İnternetin yayılması ve hızındaki artış ile birlikte sadece taşınabilir CD vb. medya değil, indirilebilir şekildeki bir medya da oluşmuştur. Bugün, dünyanın en büyük internet kitapçısı olan Amazon’un bir iştiraki olarak kurulmuş olan
    dijital sesli kitap sitesi “Audible” sadece İngilizce olarak yaklaşık 300.000 sesli kitap ile hizmet vermektedir.
    Audible Fransa ve Almanya sitelerinde ise yaklaşık 75 - 100 bin kitap Fransızca ve Almanca olarak satıştadır.

    Ülkemize gelince; ciddi olarak yapılan ilk çalışmalar TRT bünyesindeki “Bir Roman, Bir Hikaye” radyo programı için yapılan kayıtlar ile Milli Kütüphane bünyesinde yapılan çalışmalardır. Buna Altı Nokta Derneği, Türgök (İzmir), Boğaziçi Üniversitesi (Getem),Beyazıt Kütüphanesi ve bazı belediyeler bünyesinde yapılan çalışmalar da eklenmiştir. Tüm bu çalışmalar sadece görme engelliler için ve genel olarak gönüllüler ve amatörlerce yapılan çalışmalardır. Bu kayıtlar ticari bir kaygı taşımadığı gibi, zaten hukuken ticarete konu edilmesi de mümkün değildir.

    SESLE KİTAP NEDİR?
    Gelişme göstermekle övünen yeni yayın sektörlerinden biri de sesli kitaplar. Ve sesli kitapların ne olduğu ile ilgili tanımlamalar da çok çeşitli. Örneğin; BBC'nin sesli kitapları eski radyo şovlarının kayıtlarını içeriyor fakat sesli kitap kısaca, bir anlatıcının yazılı bir materyali dinleyiciye materyalin içeriğine uygun olarak yorumlayarak sesli olarak okumasıdır. Daha kapsamlı şekli ile ise; oyuncu kadrosu, müziği ve ses efektleri ile basılı kitapların dramatize edilmiş hali olarak tanımlanabilir.



    Kaynak


    Sesli Kitaplara Ulaşabileceğiniz Youtube Kanalları
    Sesli Kitap Kütüphanesi
    Sesli Kitap
    Türkçe Sesli Kitap
    Sesli Kitabım
    Konuşan Kitap(Özellikle çok popüler ve yabancı kitaplar içerir)
    Sesli Kitap&Radyo Tiyatrosu
    Sesli Kütüphane
    Sesli Kitap Dünyası

    En Popüler ve En iyi Sesli Kitaplardan Bazıları
    Stefan Zweig-Satranç(Okan Bayülgen'in seslendirmesiyle)
    Robert Louis Stevenson-Dr.Jekyll ve Mr.Hyde(Okan Bayülgen'in seslendirmesiyle)
    Platon-Sokrates'in Savunması
    Orhan Kemal-Çikolata(Mazlum Kiper'in Seslendirmesiyle)
    Yaşar Kemal-Teneke
    Oynatma Listesi Olarak


    Eksik bıraktığım veya gözden kaçırdığım bir nokta varsa kusura bakmayın lütfen,youtube kanallarında ulaşabileceğiniz yüzlerce sesli kitap var mutlaka bakın derim.konuyu daha iyi bir hale getirmek amacıyla gelecek her türlü yardıma açığım,umarım az çok faydalı olmuştur bu konu.







  • Kitap okumayan insanlara "Sesli kitap da mı dinlemiyorsun?" diye bir sorumuz daha olacak

    Popüler konulara girmesi dileğiyle.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KatranKatırı


    Kitap okumayan insanlara "Sesli kitap da mı dinlemiyorsun?" diye bir sorumuz daha olacak

    Popüler konulara girmesi dileğiyle.

    Sağ olun güzel dilekleriniz ve yorumunuz için,estağfurullah sesli kitap yıllardır var olan bir şey tabi benim niyetim daha da fazla kişiye ulaşması olabilir ancak,cahil kalmakta ısrar eden birine karşı bütün bunlar nafile tabi ama.
  • Gün içinde fazla yolculuk eden ve bu zamanını dolu dolu değerlendirmek isteyen insanlar için fevkalade bir araç. Fakat yabancı kaynaklar ve kaset kitap zenginliklerine nazaran türkçe sesli kitapların çok az olduğunu, ne yazık ki diyerek belirtmek zorundayım. Çok yararlı bir konu teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadecebelgeselvecaz

    Gün içinde fazla yolculuk eden ve bu zamanını dolu dolu değerlendirmek isteyen insanlar için fevkalade bir araç. Fakat yabancı kaynaklar ve kaset kitap zenginliklerine nazaran türkçe sesli kitapların çok az olduğunu, ne yazık ki diyerek belirtmek zorundayım. Çok yararlı bir konu teşekkürler

    Rica ederim ve teşekkürler yorumunuz için,haklısınız gerçekten de yabancı kaynaklar çok daha fazla ve aynı zamanda da kaliteli bizim dilimize göre,ben genelde radyo tiyatrosu dinliyorum ama sesli kitaplarında bazıları bu seviyeye yakın.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.