Şimdi Ara

Server'ların Görevleri / Kullanım Alanları Nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
3.005
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ben özel bir şirketin bilgi-işleminde çalışıyorum. Çok deneyimli biri değilim. Yeni mezun sayılırım. Temel bilgisayar bilgim var. Forumları, yenilikleri takip etmeye çalışıyorum. Çok bilge biri değilim.

Şirketimizde bir server var. Ben işe başlamadan önce "server" denen şeyi kafamda çok mu büyüttüm, yoksa bizim ofisteki server bi iş yapmıyor mu anlamadım. Sormak istediğim şey, genelde server'lar ne iş yapar?

*E-posta sunucusu olarak kullanmıyoruz. Herkesin outlook ayarlarını tek tek yaptım. Herkes şirket e-postalarına outlook aracılığı ile bakıyor. Server ile alakası yok.

*Şirketimizin web sayfası başka bir özel hosting şirketinin bünyesinde duruyor. Web sayfamızın da server ile alakası yok.

*Tüm yazıcılarımızın ethernet girişi var. Yani her yazıcının kendine ait IP adresi var. Bilgisayarlara yazıcı kurulumu yaparken, kurulacak yazıcının IP adresini girerek tanıtıyoruz. Yazıcı işlerinin de server ile alakası yok.

*Modem switch'e bağlı. Tüm bilgisayarlar da switch'e bağlı. Bilgisayarların DNS'ini 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 olarak ayarlıyorum. Yasaklamak istediğim bir site olursa C:\Windows\System32\Driver\etc dizini içindeki "hosts" dosyasını modifiye ederek Facebook, Youtube gibi siteleri engellemek istersem engelleyebiliyorum. Yani internet dağılımı veya filtreleme konusunun da server ile alakası yok.

*Donanımsal olarak da çok değişik bişey değil. Normal anakart, normal işlemci, normal RAM. Kasası gamer-edition tarzı büyük bir oyun kasası. Sadece 6 tane HDD var. "3 x RAID I" konfigrasyonunda çalışıyorlar. Tek cancanlı tarafı server cabinet içinde duruyor. Onun da tek esprisi üstünde büyük fan'lar olması. Switch, patch-panel, modem, UPS falan aynı cabinet'de olunca biraz LED ışıkları olaya cancan katıyor bu kadar yani.

Şimdi arkadaşlar benim anlamadığim, "ulan bu server ne işe yarıyor?" Genelde bir server'ın yaptığı işleri yukarıda yazdım. Biz bu sorunların hepsini server'ı işin içine dahil etmeden çözüyoruz. E o zaman o server orda ne diye çalışıyor onu anlamadım ben.

Benim anladığım kadarıyla server'ın yaptığı işler şunlar : (bizim server'In)
    *Bünyesinde 3 tane HDD barındırdığı için (aslında 6 tane HDD var da, RAID I konfigrasyonunda çalıştığı için, diğer 3 tanesi backup olarak çalışıyor) diğer bilgisayarlara nazaran daha fazla depolama alanı var. (6 TB)

Bikaç kişinin üzerinde çalıştığı AutoCAD, NetCAD, Excel dosyaları, arşivler, haritalar, vs vs depolama anlamında server'da tutuluyor.

*Active Directory var. Onun da fazla bi esprisi yok. Ya da ben AD konusunda henüz pek bilgi sahibi değilim.
    *WSUS (Windows Server Update System) olarak kullanılıyor. Yani her bilgisayar tek tek internete bağlanıp update çekmiyor. Server'a tanıtışan işletim sistemlerinin update'leri server bünyesinde toplanıp, server'dan bilgisayarlara dağıtılıyor.
    *Kullandığımız anti-virüsün Administration Console'unu kurdum. Kim ne zaman ne bulaştırmış, ne karantinaya alınmış onu görebiliyorum.

Sizce ben mi hiç bişey bilmiyorum, bu server'ı daha etkin kullanabilmek için neler yapabilirim? Başta da belirttiğim gibi IT sektöründe yeniyim. Biraz bişiler biliyorum ama bi sürü de bişey bilmiyorum.

Bugüne kadar hani hep "server deyince" akan sular durur ya. İşte öyle ben de server server dedikleri neymiş diye bi bakayım dedim. Hiç bi iş yapmıyor bu alet. Yapıyor da ben mi bilmiyorum. Veya bir server nasıl daha efektif kullanılabilir?

Mesela ben Netwrok'ü kontrol altına almak istiyorum. Baya araştırdım Ethereal, Wireshark gibi programlar buldum ama böyle 3.parti programları ne yapayım ben. Elimin altındaki server'ın kendi içinde böyle bi Network'ü kontrol etme özelliği yok mu? Mesela istediğim bilgisayara istediğim anda müdahele edemez miyim?

Veya server'un bünyesindeki dosyaları kim kullanıyor, kim hangisini ne zaman değiştirmiş, kim hangisini nereye kopyalamış, kim hangisini silmiş, bunu bilemez miyim? Mesela bi çalışan USB belleği ile gelse, harita arşivinden bişeyi USB belleğine atsa bunun kaydını tutamaz mıyım?

Ne işe yarıyor bu server? Tek esprisi public-file-sharing ise, gideyim vatan bilgisayardan 8 TB ethernet girişli external-hdd alıp koyayım, o da aynı işi yapar?

Kısaca server başka ne işe yarar, nasıl daha efektif kullanabilirim?

Okuyan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
    Dediğim gibi bu sektörde yeniyim. Çok şey bilmiyorum. Araştırmalarım sonucunda bi yerlere varamadım. Forumda sizlere danışmak istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .S.W.A.T. -- 28 Eylül 2011; 18:33:57 >

• mesajım bulunsun :=) cevapları merak ettim takipteyim ;)
  • outlook mail istemcisidir sunucu olarak kullanılamaz kendi sunucuzda mail sunucusu tanımlanmamışsa dışardan mail host alınmıştır.
    basit sunucu kullanan şirketler genellikle özel veritabanları ve proje sunuları ve evrak şablonları gibi dökümanları saklar
    veritabanı olarak muhtemelen muhabesebe programının sql sunucu olabilir yada şirketin yapısa uygun veritabanı destekli diğer benzer programlar aracılığı ile
    sunucuyu daha etkin kullanmak için belli bir birikim ve araştırma gerekli kullandığın sunucu sürümüne uygun kitap döküman makeleler işine yarayacaktır.
  • Tavsiyeler için teşekkürler Nuke_Mania.

Kendi sunucumuzda mail sunucusu tanımlı değil. Mail server olarak kullanmıyoruz. Yani server'da mail'ler tutulmuyor. Dediğin gibi mail host servisini dışardan alıyoruz. Onların ayarlarını Outlook'a girdim demek istemiştim. Yani client'lerin kullandığı outlook ile ofsiteki server bağımsız.

Server'ın işletim sistemi Windows Server 2008. Bununla ilgili bir kitap aldım ama kitapta aradığım şeylerin hiçbirini bulamadım. Ne network kontrolü, ne Domain'imdeki bilgisayarlara ani müdahale, ne de kimin hangi dosyaya ne zaman nasıl eriştiği gibi şeyler yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.