Şimdi Ara

Seçilmiş 'Matematik 1 ' sorularım :) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
2
Favori
1.056
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • 4. sorunu söyleyeyim. 15! +1 ile 15! + 16 arasında 15 sayı var. sayıları 15! + x şeklinde yazarsak, x 1 ila 16 arasında değer alır. aldığı değer 15!'de mutlaka bulunacağından ortak paranteze alabilirsin. Yani her türlü sayının bir çarpanını bulursun, bu yüzden o aralıkta asal sayı yoktur.

x^94'lü soruda da x^2=x-1 de ardından yerine koya koya üs düşür.

Kök içinde 21.22.23.24 olan soruda iki kare farkını oturt soruya, gerisi gelir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozan387

quote:

Orijinalden alıntı: deadlock60

ilk soru
    denklik sınıfından çıkıyor 1,2,3,4,5,... denklik sınıfı olarak 1,2,0,1,2,0 .... diye gidiyor 1,2,0 lı gruplardan 10 tane var denklik olarak mod 3 de 1,2,0 a eşit olan 10ar eleman var mod 3de bunların her birinden 3 eleman seçince 3 e bölünüyor yani 3.10 un 3lüsü ve birde mod te 1er tane 1,2,0 eşit alınca yine tam bölünüyor 10 arlı oda 10^3 oluyor
    ama sonuç olarak beni kimse anlayamayacak gibi duruyor bu anlatımla neyse anlayan olursa tercüme edin bu yazıyı

6.soru değer vererek oluyor ama normal yolu :
    x.y en büyük olması için bunlar birbirine çok yakın olmalı ikisi aynı olamaz çünkü toplamları tek çıkmalı ozaman ardaşıkdırlar yani biri a diğeri a+1 z ise 2a+1 olur
    x.y=a^2+a gelir znin karesini alırsan=4akare+4a+1 gelir buradan x.y nin en büyük değeri olan akare+a yı elde etmek için zkare-1/4 yaparız

1.soruyu tam olarak anlayamadim?
    6.soru icin tesekkurler guzelmis :)

nasıl anlatılır tam bilmiyorum ki dur tekrar deneyim
    1,2,3....30 a kadar olan sayıları mod3 e göre denklik sınıfları oluştur(denklik sınıfı 3 ile bölümünden kalanlar)
    0ın denlik sınıfında=3,6,9...30 (10tane)=bu kümeye x diyelim
    1inki=1,4,7... (10tane)=buna y
    2ninki=2,5,..(10 tene)= bu arkadaş da z olsun

şimdi 3 tane x kümesinden veya 3 tane y veya3 tane z küm eleman seçsek 3 e bölünürler (0+0+0, 2+2+2, 1+1+1=0 mod3)
    yani her küme için 10un 3 lüsü =3.10un 3lüsü
    daha sonra 1 tane x kümesinden 1 tane yden ve bir tane zden seçersek toplamalrı yine 3 e bölünür(0+1+2=0mod3)
    oda 10un 1lisi(x kümesinden).10un 1lisi(y kümesinden).10un 1lisi(z kümesinden)=10üzeri 3

başkada yok bu ikisini toplarsan sonuca ulaşırız bundan daha iyi anlatamam ama zor bir soru çıkma ihtimali çok düşük bence

• 10 soruda 21.22.23.24 +1 de 21 e n olsun ozmn n.(n+1)(n+2).(n+3) olur oda n.(n+3)= nkare +3n n+1.n+2 de nkare+3n+2 olur nkare+3n e de x de bu defa x(x+2)+1 olur =xkare+2x+1=(x+1)in karesi kök dışına x+1 diye çıkar cevap x+1 x=nkare+3n n=21 dersen al sana cevap önceden hocamız yazılıda sormuştu çok benzerini
    yine karışık oldu ama sorular zor kolay anlatılmıyor hangi kitap bu arada
  • Edit: Altta arkadaş curuttu benim çözümü yok böyle bir çözüm :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FatihMehmet* -- 19 Mart 2012; 17:59:24 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: FatihMehmet*

4. Soruyu cozebilirdin aslında dalginligina gelmiş olabilir.

X ile Y arasında demek x-y demek.

x-y = 1-15 = -14 negatif sayıların asalligi yoktur deyip 0 diyoruz.

cevap doğru olabilir ama böyle bi mantık yoktur bence.. yani x ve y olarak düsünme mesela 5 ile 10 arasında de.. 5-10=-5 cevap hic yoktur mu olacak. hayır. 5 ile 10 arasında 7 sayısı var asal olan.. yani senin bu mantık yürümez bence..
  • quote:

Orijinalden alıntı: suleyman35

quote:

4. Soruyu cozebilirdin aslında dalginligina gelmiş olabilir.

X ile Y arasında demek x-y demek.

x-y = 1-15 = -14 negatif sayıların asalligi yoktur deyip 0 diyoruz.

cevap doğru olabilir ama böyle bi mantık yoktur bence.. yani x ve y olarak düsünme mesela 5 ile 10 arasında de.. 5-10=-5 cevap hic yoktur mu olacak. hayır. 5 ile 10 arasında 7 sayısı var asal olan.. yani senin bu mantık yürümez bence..

Haklısın nasil bir mantıkla çözdüm bende anlayamadım şuan :)
  • quote:

Edit: Altta arkadaş curuttu benim çözümü yok böyle bir çözüm :)

estağfurullah hocam.. hani sonucu ben bilmiyorum ama senin yaptıgın cözüm mantıksız geldi bana o bakımdan dedim. dikkatli bakınca ve düsününce zaten bak sende hak verdin bana
  • 4 nasıl olacak beyler?

edit: Bir de 9 ??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boruanahtarı -- 19 Mart 2012; 19:30:39 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: boruanahtarı

4 nasıl olacak beyler?

Arasında atıyorum 15!+5 olsun. Bu sayı 5 ile tam bölünür 6 için 6 ile bu şekilde gider yani asallık yoktur.
  • Tamamdır 9u açıklıcak varmı?

Hatta komple son 3 soruyu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boruanahtarı -- 19 Mart 2012; 19:40:05 >
  • 11i anlatcak varmı?
  • quote:

Edit: Altta arkadaş curuttu benim çözümü yok böyle bir çözüm :)

hocam bu mantıkla şuan matematik bilgimi alt üst ettin valla bi an için hiçbir şey bilmiyorum sandım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozan387 -- 19 Mart 2012; 20:30:21 >
  • quote:

quote:

quote:

ilk soru
    denklik sınıfından çıkıyor 1,2,3,4,5,... denklik sınıfı olarak 1,2,0,1,2,0 .... diye gidiyor 1,2,0 lı gruplardan 10 tane var denklik olarak mod 3 de 1,2,0 a eşit olan 10ar eleman var mod 3de bunların her birinden 3 eleman seçince 3 e bölünüyor yani 3.10 un 3lüsü ve birde mod te 1er tane 1,2,0 eşit alınca yine tam bölünüyor 10 arlı oda 10^3 oluyor
    ama sonuç olarak beni kimse anlayamayacak gibi duruyor bu anlatımla neyse anlayan olursa tercüme edin bu yazıyı

6.soru değer vererek oluyor ama normal yolu :
    x.y en büyük olması için bunlar birbirine çok yakın olmalı ikisi aynı olamaz çünkü toplamları tek çıkmalı ozaman ardaşıkdırlar yani biri a diğeri a+1 z ise 2a+1 olur
    x.y=a^2+a gelir znin karesini alırsan=4akare+4a+1 gelir buradan x.y nin en büyük değeri olan akare+a yı elde etmek için zkare-1/4 yaparız

1.soruyu tam olarak anlayamadim?
    6.soru icin tesekkurler guzelmis :)

nasıl anlatılır tam bilmiyorum ki dur tekrar deneyim
    1,2,3....30 a kadar olan sayıları mod3 e göre denklik sınıfları oluştur(denklik sınıfı 3 ile bölümünden kalanlar)
    0ın denlik sınıfında=3,6,9...30 (10tane)=bu kümeye x diyelim
    1inki=1,4,7... (10tane)=buna y
    2ninki=2,5,..(10 tene)= bu arkadaş da z olsun

şimdi 3 tane x kümesinden veya 3 tane y veya3 tane z küm eleman seçsek 3 e bölünürler (0+0+0, 2+2+2, 1+1+1=0 mod3)
    yani her küme için 10un 3 lüsü =3.10un 3lüsü
    daha sonra 1 tane x kümesinden 1 tane yden ve bir tane zden seçersek toplamalrı yine 3 e bölünür(0+1+2=0mod3)
    oda 10un 1lisi(x kümesinden).10un 1lisi(y kümesinden).10un 1lisi(z kümesinden)=10üzeri 3

başkada yok bu ikisini toplarsan sonuca ulaşırız bundan daha iyi anlatamam ama zor bir soru çıkma ihtimali çok düşük bence

teorik olarak anladım fakat başka tarzda sorarsa gümlerim en iyisi hocaya danışayım

• quote:

Orijinalden alıntı: 24

quote:

quote:

3) Üs kalanı değiştirmez.

x en az 11 olabilir.

en fazla 99

99-11 = 88

biraz daha ayrıntı verebilirim eger anlamazsan

Us kalani degistirmez derken x^x y^y gibi sayilarin modunda mi degistirmez?

aynen.

mesela 10 üzeri 10 4 ile bölümünden kalan 2 dir. 10 unda 4 ile bölümünden kalan 2 dir. gibi

Hocam yanlisiniz var 10 un kendisi disinda butun kuvvetleri 4 e tam bolunur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: lllldbllll

quote:

quote:

quote:

3) Üs kalanı değiştirmez.

x en az 11 olabilir.

en fazla 99

99-11 = 88

biraz daha ayrıntı verebilirim eger anlamazsan

Us kalani degistirmez derken x^x y^y gibi sayilarin modunda mi degistirmez?

aynen.

mesela 10 üzeri 10 4 ile bölümünden kalan 2 dir. 10 unda 4 ile bölümünden kalan 2 dir. gibi

Hocam yanlisiniz var 10 un kendisi disinda butun kuvvetleri 4 e tam bolunur

istisna yav ben örnek veriyim derken düşünmeden vermişim

• Sorularin tamamina ulasmak isteyen bana ulassin her turlu pazarlarim :D
  • Fiziki kimyasi biyolojisi turkcesi cografyasi tarihi de var :)
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.