Şimdi Ara

Seagate şaşırttı: Artık işlemci tasarlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Seagate şaşırttı: Artık işlemci tasarlıyor



    Depolama ürünleri pazarının önemli yıldızlarından Seagate büyük bir sürpriz yaptı ve işlemci tasarladığını duyurdu. Firma RISC-V tabanlı geliştirdiği iki çekirdek mimarisini depolama ürünlerinde kullanacak.



    Seagate işlemcileri geliyor



    Azaltılmış Komut Seti İşleme olarak tanımlayabileceğimiz RISC mimarisi bugün ARM başta olmak üzere MIPS, IBM gibi pek çok platform tarafından kullanılıyor ancak herkesin kendisine has patentleri var.



    Ayrıca Bkz.Katlanabilir Lenovo ThinkPad X1 Fold rekor fiyattan satışa çıkıyor



    RISC-V girişimi ise pek çok teknoloji devini bir araya getirerek açık kaynak mimariler geliştirilmesini amaçlıyor. Seagate bu girişimin bir üyesi ve yıllardır kapalı kapılar ardında mimari geliştirme çalışmalarına odaklanmıştı.



    Bu hafta duyurusu yapılan iki RISC-V çekirdeği Seagate’in depolama çözümlerinde önemli roller oynayacak. Bunlardan bir tanesi performans için tasarlanmış. Diğer ise alana göre optimize edilen verimlilik odaklı bir mimari.



    Seagate şaşırttı: Artık işlemci tasarlıyor



    Performans çekirdeği Seagate HDD ürünlerinde gerçek zamanlı işlem gücünü ikiye veya üçe katlamayı amaçlıyor. Bunu da hareket kontrol algoritmaları ile disk yüzeyinde daha iyi konumlama yaparak sağlıyor.



    Verimlilik çekirdeği ise esnek bir şekilde konfigüre edilebiliyor. Güvenlik odaklı operasyonları yürütmek veya arka plandaki yükleri üstlenmek gibi görevleri var. Ayrıca her iki çekirdek de veri merkezi ve uç sunucularda gerçek zamanlı veri analizleri yapabiliyor.



    Performans çekirdeği hali hazırda HDD ürünlerinde kullanılabilecek aşamaya geldi. Verimlilik çekirdeği ise üretim aşamasında. Seagate’in piyasadaki mevcut çekirdek tasarımcılarından ziyade kendi tasarımına yönelmesi oldukça anlamlı. Bireysel ve kurumsal taraftaki pek çok depolama çözümünde Seagate işlemcilerini görmemiz yüksek ihtimal. RISC-V girişiminin firmalara kendi işlemcilerini tasarlayabilme imkanı sunması gelecek adına önemli bir potansiyel taşıyor.




    Kaynak:https://www.techpowerup.com/275730/seagate-designs-risc-v-cores-to-power-data-mobility-and-trustworthiness







  • Bu arada RISC-V mimarili, lisans ve satış hakları Türkiye'ye ait olan Çakıl işlemcimiz testleri geçmiş.
    https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/12/10/ilk-yerli-cip-testleri-gecti

    bununla ilgili detaylı bir haber yapsanız da biraz bilgilensek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 10 Aralık 2020; 13:42:14 >
  • iyi olur valla. en azından rekabet artar, fiyat ve performans daha dengeli olur.

  • İşlemci piyasasında biz son kullanıcıların farkedemediği bir fırsatın keşfedildiği aşikar. Tabi son kullanıcı olarak bu gelişmeleri görmek çok sevindirici.
  • o zaman şaşkınlığınız biraz daha artsın;


    western digital in de risc-v işlemcileri var, https://www.westerndigital.com/company/innovations/risc-v


    hatta western digital risc-v core larının tasarımlarını açıkkaynak olarak da yayınladı, mesela github dan şuraya bakabilirsiniz; https://github.com/westerndigitalcorporation/swerv_eh1


    2 sene olmuş.. hey gidi günler..


    hatta meraklısına şunu da bırakayım, western digital in 3 farklı risc-v işlemcisinin SystemVerilog ile yapımış tasarımlarını şu repository lerden görebilirsiniz;


    https://github.com/chipsalliance/Cores-SweRV

    ;

    https://github.com/chipsalliance/Cores-SweRV-EL2

    ;

    https://github.com/chipsalliance/Cores-SweRV-EH2





  • Rekabete oynar bence. Ama sanmıyorum ki pc piyasasına girsinler. Bence kendi disklerindeki yongalar için kullanacaklar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.