modern fiziğin fotoelektrik kısmındaki i0, imax ve Vkesme nelere (foton sayısı, levhalar arası uzaklık vb) bağlı? geçen seneden beri bir ezberliyorum bir unutuyorum dümdüz ezberlediğim için. mantığıyla anlatabilecek goat var mı? |
Sayısalcılar seri yardım
-
-
Vkesme zaten doğrudan Ek ye eşit
Efoton= Ebağlanma + Ek diye yazıyoruz , buradaki Ek aynı zamanda Vkesme oluyor
i0 normal şekilde anota ulaşan elektronların oluşturduğu akım (üreteç yokken)
dolayısıyla i0 ı arttırmak için yapmamız gerekenler
-katota düşen foton sayısını arttırmak
-anot yüzeyini arttırmak
-anot katot arası mesafeyi kısaltmak
-foton enerjisini arttırmak veya bağlanma enerjisini azaltmak
imax ise düşen fotonların kopardığı elektronların tamamının anota ulaşması ile elde edilen akım oluyor, yani fotonların enerjisi sonsuzmuş gibi düşünebilirsin. Kopan elektronların tamamı karşıya ulaştığını varsaydığımız için imaxi arttırmanın tek yolu ışık şidettini arttırmak, katot yüzeyini arttırmak gibi şeyler. Kısaca düşürülen foton sayısını arttırmak
-
imax ın artması için düşürülen foton sayısını arttırmamız lazım dememin sebebi ise fotonların enerjisini sonsuzmuş gibi düşündüğümüz için ne kadar çok foton düşerse o kadar fazla elektronu koparıp anota ulaştıracak. Bu şekilde de akım artacak
-
Kralsın
-
hocam anot yüzeyini arttırmak ve katot-anot arası uzaklığı azaltmak neden imax'ı etkilemiyor? önceden anot yüzeyine ulaşamayan elektronların da anot yüzeyine ulaşma ihtimali artıyor sonuçta
-
Hocam çünkü imax te katota düşen bütün elektronların anota ulaştığını varsayıyoruz. Yani şöyle düşünün diyelim ki katota 10 elektron düştü ve biz imaxi hesaplarken bu düşen 10 elektronun tamamının anota ulaşacağını varsayıyoruz. Bu durumda mesela anot 1 metre iken anotu 2 metre yaptığımızda veya katotla anot arasındaki mesafeyi azalttığımızda 15 elektron mu ulaşacak ? Hayır çünkü zaten katota 10 elektron düşmüştü ve tamamı karşıya ulaştı zaten. (imaxte katota düşen bütün elektronların anota ulaşacağı varsayılır)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7DAD9E86A -- 27 Nisan 2022; 1:5:39 > -
şimdi her şey oturdu hocam teşekkürler
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X