Şimdi Ara

sata2 hdd'nin yazma/okuma hızı ve internet hızı denklemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
4.221
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    diyelim ki 1000 mbit bağlantımız (150mb/s full duplex) ve sata2 hdd'miz var.

Görebileceğimiz en yüksek download hızı hdd limitlerinden dolayı 15mb/s gibi bir rakam oluyor. (Utorrentte denedim, 15mb/s'den sonra disk "overload" uyarısı geliyor o yüzden 15i geçemiyoruz anlık olarak)

Peki upload yaparken de bizi hdd'nin okuma hızı mı limitliyor ? Yani aynı sata2 hdd ile en fazla 15mb/s ile mi dosya upload edebiliriz ?

• Aynı hdd de dosya kopyalama hızınız ne kadar?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rubisco

Aynı hdd de dosya kopyalama hızınız ne kadar?

Onu maalesef test edemiyorum şuan için.
  • Valla orta karar bi sata 2 hdd ile rahatça en az 40-60mb dosya kopyalması yapabilmeniz lazım. ister eski paralel ide olsun ister sata olsun hepsinin arabirim olarak hızı 1gbitin çok üstündeler. ide 1 küsür olması lazım sata1 1.5 gbit sata2 3gbit gibi. 15mb bana göre biraz düşük, ama biraz yavaş hdd ve fragmantasyon da varsa bütün isteklere yetişmekte zorlanabilir. utorrentteki disk önbelleğini ram müsade ettiği ölçüde arttırdınız mı? Tek dosya hızına hdd yine bi yere kadar yük altından kalkabilecek olsa bile diskin çok farklı alanları için talep gelince zorlanıyor olabilir belki. Tek dosya tek torrent mi var yoksa onlarca parttan oluşan çokca dosyalar faln mı?

en nihatinde 1gbit hattan en az 100mb download yapabiliyorsanız hdd torrent gibi bişeyde yetişmekte zorlanabilir ama 15mb düşük geldi bana birazcık.
  • quote:

Valla orta karar bi sata 2 hdd ile rahatça en az 40-60mb dosya kopyalması yapabilmeniz lazım. ister eski paralel ide olsun ister sata olsun hepsinin arabirim olarak hızı 1gbitin çok üstündeler. ide 1 küsür olması lazım sata1 1.5 gbit sata2 3gbit gibi. 15mb bana göre biraz düşük, ama biraz yavaş hdd ve fragmantasyon da varsa bütün isteklere yetişmekte zorlanabilir. utorrentteki disk önbelleğini ram müsade ettiği ölçüde arttırdınız mı? Tek dosya hızına hdd yine bi yere kadar yük altından kalkabilecek olsa bile diskin çok farklı alanları için talep gelince zorlanıyor olabilir belki. Tek dosya tek torrent mi var yoksa onlarca parttan oluşan çokca dosyalar faln mı?

en nihatinde 1gbit hattan en az 100mb download yapabiliyorsanız hdd torrent gibi bişeyde yetişmekte zorlanabilir ama 15mb düşük geldi bana birazcık.

İndirme işlemleri yapılırken aynı zamanda unrar/rar işlemleri de yapılıyor. İndirilen dosya onlarca parttan oluşan çok sayıda dosya. O yüzden görebildiğim max yazma hızı bu oluyor 100mbit hat ile. Eğer 1gbit hatta geçersem bu sefer ssd ile değiştirmem gerekecek sunucu donanımını ancak 1gbit hatlı sunuculara ssd tahsis etmiyor verimerkezi. Ama istersem 100mbit sunucuda ssd disk seçebiliyorum sata hdd yerine. Performans açısından farkeder derseniz 100mbit hatlı sunucuda kalıp sata yerine ssd kullanacağım.

Bir de benim cevap aradığım soru yazma hızı değil de, 1gbit hat ile daha hızlı bir upload performansı alabilir miyim acaba, bunun cevabı. (Çünkü sata2 hdd 14mb/s'ye ancak çıkabiliyor bu işlemler yapılırken. 15e ayarlarsam ani hız düşmeleri, vs yaşanıyor sistemde) Daha hızlı olmaz derseniz mevcut sunucudan devam edeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi supernatural91 -- 20 Ağustos 2012; 10:09:08 >

• Ben kendi makinanız faln gibi sandım en başta yani müdahele şansınızın olduğu, seedbox gibi bişi anlaşılan. Aynı anda upload + unrar performansını yer baya doğrudur da, unrar o kadar sık mı çalışıyor? herşeyi çekmiyorsunuz zaten rss ile raito için kasıyorsunuz heralde de, 24 saatin ne kadarı unrar için geçiiyor ki mesela? Herhangi bi dosya açma işlemi yokken max ne kadar perf alabiliyorsunuz dl ve ul hızı olarak? Bide dedicated makina mı bu yoksa vps / seedbox gibi bişey mi? Dedicated 100mbit makina diyip hep falso yapan yan çizen çok yer gördüm ben geçmişte ondan sordum. Aynı hdd kapasitesi için dandik olmadığı sürece ssd doğal olarak perf artışı verir özellikle de iş yükünün arttığı durumlarda.
  • quote:

Ben kendi makinanız faln gibi sandım en başta yani müdahele şansınızın olduğu, seedbox gibi bişi anlaşılan. Aynı anda upload + unrar performansını yer baya doğrudur da, unrar o kadar sık mı çalışıyor? herşeyi çekmiyorsunuz zaten rss ile raito için kasıyorsunuz heralde de, 24 saatin ne kadarı unrar için geçiiyor ki mesela? Herhangi bi dosya açma işlemi yokken max ne kadar perf alabiliyorsunuz dl ve ul hızı olarak? Bide dedicated makina mı bu yoksa vps / seedbox gibi bişey mi? Dedicated 100mbit makina diyip hep falso yapan yan çizen çok yer gördüm ben geçmişte ondan sordum. Aynı hdd kapasitesi için dandik olmadığı sürece ssd doğal olarak perf artışı verir özellikle de iş yükünün arttığı durumlarda.

Başta yazmamışım, bahsettiğimiz bir sunucu. (dedicated, tüm kaynaklar bana ait) centOS işletim sistemi üzerinde bir program çalıştırıyorum. Unrar/rar işlemleri 5 dakikada bir oluyor, günde ortalama 288 unrar (hepsi küçük rarlardan oluşuyor, unrarlayıp bir tek video dosyası haline getirip karşı tarafa ftp ile upload ediyorum) + düşük miktarda geri rarlama işlemi oluyor.(2GB'lık partlara bölüyorum büyük dosyaları.) Başlangıçta kafa karışıklığı olmasın diye utorrent yazdım, rutorrent kullanıyorum normalde. Aldığım yer leaseweb veri merkezi, yamuk olmaz. 100mbit köküne kadar kullanabilme garantisi veriyorlar.

Şuan aktif değil bu sunucu, o yüzden net rakam veremedim. Aynı anda 14 mb down / 14 mb upload görebiliyorum ama, bunu hatırlayabildim. En iyisi ben bu 100mbit sunucuyu bu sefer ssd'li alayım. Görüşünüz için teşekkür ederim.

**Konuya mesaj yazıp dalga geçen iki adet üyeyi şikayet ettim, mesajları silinmiş. Yönetime teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi supernatural91 -- 20 Ağustos 2012; 10:59:07 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    m.2 SSD Düşük Yazma Hızı
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • O zman kesin bi sağlam ssd lazım, aynı anda sürekli okuma yazma yaparken rarlama işi iyi bi hdd de olsa zorlar, yada oldukça büyük bi cache kullanmak gerekir ki server için o da yerine göre sorunlu maliyetli olur. HDD kapasitesi / cache için ram maliyeti / yüksek kapasiteli ssd maliyetni karşılaştırın derim.
  • quote:

O zman kesin bi sağlam ssd lazım, aynı anda sürekli okuma yazma yaparken rarlama işi iyi bi hdd de olsa zorlar, yada oldukça büyük bi cache kullanmak gerekir ki server için o da yerine göre sorunlu maliyetli olur. HDD kapasitesi / cache için ram maliyeti / yüksek kapasiteli ssd maliyetni karşılaştırın derim.

2-3 gündür karşılaştırma yapıyorum , en uygun yukarıda yazdığım gibi gözüküyor. Gerçi bu ssd nasıl sormadım, modelini sorayım bir. Tekrardan teşekkürler görüşünüzü paylaştığınız için.
  • Sata 2 ile ulaşabileceğin hız maksimum 3.0 Gbit/sndir. Tabi tüm sata2 hdd'ler aynı hızda okuma/yazma yapamaz. devir oranı,hard diskin içinde kaç adet disk bulunduğu,cache bellek vs. faktörler diskin okuma/yazma hızını belirler. hdd'deki arızalar,arka planda çalışan programlar,parçalanmış dosyalar,hdd'nin fazla dolu olması gibi faktörler de hdd'nin potansiyelini kullanmasının önündeki engellerdir. Crystal Disk Mark'ı hdd'nizin okuma/yazma hızını test etmek için kullanabilirsiniz.
  • indirme hızını hdd etkilemez eğer çok iyi bir internetiniz yoksa. İndirilen dosyalar direkt olarak hddye yazılmıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.