Şimdi Ara

Saniye'nin Ölçüsü Neye Göre Belirlenmiş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
4.790
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tam olarak neye 1 saniye deniyor, bu ölçü neye göre belirlenmiş ? Yani atıyorum sağlıklı bir insanın normal nabız süresinde iki nabız arasına 1 saniye denir gibi (bu bile kişiden kişiye değişiklik gösteriyor sadece örnek olarak söyledim) ne olmasına 1 saniye deniyor ?

• Uluslararası Birimler Sistemine göre saniye, en düşük enerji seviyesindeki (ground state) Sezyum-133 atomunun (133 Cs atom çekirdeği) iki hyperfine seviye arasındaki geçiş radyasyonunun 9.192.631.770 periyoduna karşılık gelen süredir, (13. CGPM, 1967). 1997 deki CIPM toplantısında bu tanımın durağan ve 0 K termodinamik sıcaklıkta Sezyum atomu için geçerli olduğu onaylandı. Değişkendir.

Bu şekildeymiş
    Yapay Zekanın Yanıtı

Saniyenin Ölçüsü: Sezyum 133 Atomu

Saniye, Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI) zamanın temel birimidir. Saniyenin resmi tanımının arkasındaki bilimsel temel, sezyum 133 atomunun titreşmesine dayanmaktadır.

1967'de 13. Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Konferansı, saniyeyi "sezyum 133 atomunun temel durumundaki iki hiperince seviyesi arasındaki geçişe karşılık gelen 9.192.631.770 periyodun süresi" olarak yeniden tanımladı. Bu tanım, sezyum 133 atomunun doğal titreşim frekansına dayanmaktadır.

Saniyenin bu tanımı, yüksek hassasiyet ve kararlılık sağlar. Sezyum 133 atomları, aşırı sıcaklık değişiklikleri veya manyetik alanlar gibi dış etkenlerden neredeyse hiç etkilenmez. Bu nedenle, atomik saatler, Dünya üzerinde ve uzayda zamanı ölçmek için son derece doğru ve güvenilir cihazlar olarak kullanılabilir.

Günlük hayatımızda kullandığımız çoğu saat ve cihaz, sezyum 133 atomik saatlerine göre kalibre edilir. Bu, tüm dünya çapındaki saatlerin senkron kalmasına ve hassas zaman tutma uygulamalarının mümkün olmasına izin verir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 100 salise

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1/60 dakika

• Zamana gore

• Uluslararası Birimler Sistemine göre saniye, en düşük enerji seviyesindeki (ground state) Sezyum-133 atomunun (133 Cs atom çekirdeği) iki hyperfine seviye arasındaki geçiş radyasyonunun 9.192.631.770 periyoduna karşılık gelen süredir, (13. CGPM, 1967). 1997 deki CIPM toplantısında bu tanımın durağan ve 0 K termodinamik sıcaklıkta Sezyum atomu için geçerli olduğu onaylandı. Değişkendir.

Bu şekildeymiş
  • İnternetten baktım şimdi. Sezyum atomunu 9.192.631.770 defa titreşmesi sonucu 1 saniye ortaya çıkıyormuş.

Tabi teknolojinin gelişmesiyle bu sabit konulmuştur bence. Ondan önce neye göreydi bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ratch -- 27 Mart 2017; 22:30:25 >
  • Sezyum atomunun periyoduna

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nükerbüker

100 salise

10 salisedir o 100 olsa duramazsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Heisenbergün asistanı

quote:

100 salise

aslında ikiside değil 60 salisedir 60 zaman kavramı için altın bir sayıdır

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Heisenbergün asistanı

quote:

100 salise

aslında ikiside değil 60 salisedir 60 zaman kavramı için altın bir sayıdır

Doğrudur. Hep iphone yüzünden.

• quote:

100 salise

1000 dir o 1000
  • Sezyum mezyum diyorsunuz da bilim o kadar ileri değilken de saniye aynıydı. Unutmazsam yarın araştırıcam işin aslını

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sezyum olmayaymıştı ne yapacakmıştik

Bana sorarsanız biri dötünden uydurmuş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tutunamayanadam -- 28 Mart 2017; 0:10:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cpt. MacMillan

quote:

100 salise

1000 dir o 1000

Boşver saliseyi bacağın nasıl? 15 senelik mevzu ama

• quote:

Orijinalden alıntı: ratch

İnternetten baktım şimdi. Sezyum atomunu 9.192.631.770 defa titreşmesi sonucu 1 saniye ortaya çıkıyormuş.

Tabi teknolojinin gelişmesiyle bu sabit konulmuştur bence. Ondan önce neye göreydi bilmiyorum.

Saymışlar mı

• quote:

Orijinalden alıntı: FiveSeveN

quote:

İnternetten baktım şimdi. Sezyum atomunu 9.192.631.770 defa titreşmesi sonucu 1 saniye ortaya çıkıyormuş.

Saymışlar mı

Kafadan atacak değiller herhalde.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Cpt. MacMillan

quote:

100 salise

1000 dir o 1000

Boşver saliseyi bacağın nasıl? 15 senelik mevzu ama

Kökünden kestiler yeniden çıkacak. O zamana kadar orta bacakla idare ediyoz.

• Birader adam 1 demiş bunu 1 birim zamana esitlemis 1 2 3 diye saymış bunu 3 birim zaman diye söylemiş. Sonra bu birimler saniye dakika saat olmuş

• Sezyum ne aq

• quote:

Orijinalden alıntı: FiveSeveN

quote:

Saymışlar mı

Bence bu tanım varolan saniye kavramına bir kesinlik getirmek için konulmuş. Yani demişler ki ulan ortada saniye diye bir şey var, biz bunu bir tanımla sabitlemezsek zamanla hatalı implementasyonlar ortaya çıkabilir. O yüzden 1 saniyeye denk gelen ölçülebilir bir şey bulalım.
    Tabi bu benim tahminim. Saniye de mekanik saatlerin gelişmesiyle evrimleşmiştir herhalde

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.