Şimdi Ara

Sadece video editleme için kasa tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
843
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hızlı olarak sağlam ikinci el kasa bakıyorum.

Sadece YouTube, udemy vs için video editleme için kullanılacak. Galiba işlemci önemli , ekran kartı idareten olsa da olur. Komple kasa olacak , eski kasadaki donanımlar baya eskidi. Klavye , monitör vs var. Fiyat 2-4 bin aralığı. SSD ve harddisk de var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isviçreli bilim adamı -- 5 Aralık 2021; 21:44:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• video edit işi yapmış ve zaman zaman yapmaya devam eden biri olarak, hem ram, hem işlemci, hem ekran kartının en yüksek öneme sahip olduğunu, diğer bileşenlerin daha düşük öneme sahip olduğunu söyleyebilirim.

ihtiyacınızı en iyi siz belirleyebilirsiniz. 32 GB ram ile 16 gb ram video render süreleri arasında çok fark oluşuyor, biz 64 ya da 128 kullanıyoruz. 64 aşağısıyla video edite girmiyoruz.

işlemci de i7 10700, ekran kartında rtx 3060'ın yetmediği hiçbir sahne görmedim. belki yeni nesil 6 çekirdekler bile yeterli olur.

• _Anarsist_ _ kullanıcısına yanıt

Hocam tavsiye için teşekürler.

O tarz bir bilgisayar toplama düşüncem var ama yaza doğru olacak, şimdi güzel fiyatlara çıkamadan sağlam bilgisayar toplamak istemiyorum ki fiyatlar uçmuş, elimdeki eski sistem zannedersem geçen günkü fırtına ve yıldırımdan akım dalgası oluştu ve anakart, ekran kartı vs yandı. Şuan geçici olarak ucuz yollu kasa bakıyorum , işlemci ve ram idare etsin yeter yani AMD ryzen 5-7 ve 8 GB DDR3 üzeri olsun idare eder ekran kartı olsun yeter.

Açıkçası 150 civarı eğitim video içeriği birikti, şuan sadece video kesimi, ppt sunumu tarzında ekleme yapacağım.

Zoom h5 ses kayıt ekleme , oynama vs olacak.

Aslında lenova laptop buldum ryzen7 3700u/512gb ssd/ rx Vega 10 ekran kartı/12 GB ram... 5bin civarına ikinci el buldum ama geçen sene sıfırı 4.500 TL ye satılmış. Şuan sıfırı 9000 TL , her şeyin fiyatı uçmuş. Laptop da pek istemiyorum ısınır filan diye ama idare edecek kadar iş görür mü bilmiyorum.

• isviçreli bilim adamı kullanıcısına yanıt

O tür bir şey düşünülüyorsa, işlemci ve ekran kartı yavaşlığı render sürelerini uzatır sadece, çalışmayı ses mühendisliğindeki gibi imkansız hale getirmez. (ses işinde peak yediğiniz anda sadece cızırtı duyarsınız ve projeye o sistemde artık devam edilemez, video mantığı daha farklı biliyorsunuz)

image preview'i %20'e vs çeker rahatça çalışırsınız. 16 gb ram'in aşağısını önermem render süresi aşırı uzuyor, o tür işlerde 2 gb vramli nvidia t400 ekran kartı bile yeter 1500 lira civarına bulunuyor. hatta, onboard bile yeter ama biraz yavaş olur. bir de bazı programlarda onboard ekran kartlarında bazı filtreler vs açılmıyor ama o kadar detaya bile girilmeyecek gibi.

rx vega 10 dedikleri ryzen işlemcisinin onboard ekran kartının ismi. 2,5 gb ram yiyor o tek başına, 12-2,5 gb ram yapınca kalan pek bir şey olmuyor. 8 gb ramli ryzen 3500u'lu bilgisayarım var vega 8 ekran kartlı, 5 küsür gb rami kalıyor elde, ryzenlar güçlü onboard kartlara sahip olsalar da sağlam ram yiyerek dezavantaj oluşturuyorlar.

gel gelelim bütçe kısıtlıysa, yapılacak edit işi de basit, 16 gb ram + onboard bir amd sistem düşünülebilir. ya da i3 10100 / 11000 + nvidia t400-t600 vs bakılabilir. nvidia t400 epey güçlü bir ekran kartı giriş seviyesinde cuda çekirdekleri sayesinde. bütçe varsa i5'ler de güzel iş görür. i7 ler ztn video edit için biçilmiş kaftan ama buradaki iş i7'e ihtiyaç duyacakmış gibi gözükmüyor.

yine de, 8 gb ramli 4 çekirdek herhangi bir makineyle bile istediklerinizi yapacağınıza inanıyorum, render süresinin oynaması çok sorun olmaz. (ben parasız kaldığım bir dönemde 400 tl civarına satılan celeron n3060+4 gb ramle bile yaptım, çok aşırı zor oluyor ama yapılıyor, yapılmıyor değil)

ama madem kafaya koydunuz alabileceğiniz en yüksek çekirdekli ve ramli makineyi alın tabii... nvidia t400-t600 ekran kartlarını da muhakkak incelemenizi öneririm. uzun render süreleri pek laptoplara göre değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Anarsist_ -- 6 Aralık 2021; 8:5:31 >

Hocam çok teşekkürler tavsiye için.

Dediğinizi dikkate alarak başta en az 16 GB ramli sistem toplayacağım. Ekran kartı olarak da başlangıç olarak t400-t600 düşüneceğim. İ3-i5-i7 de artık performans/fiyat olarak değerlendireceğim. İ7 dediğiniz gibi iyi kalıyor galiba ama eski nesilleri ne kadar verimli olur bilmiyorum yani daha yeni i5 daha mı iyi olur artık bütçeye göre değerlendireceğim. Aslında almışken ilerde sağlam bir yedek kasa kalmasını istiyorum bu yüzden en ideal f/p kasaya bakıyorum. Zannedersem 4-5 civarına toplanacak gibi duruyor bu sistem, oyun vs olmayacağı için çok yüksek özellik istemiyorum ama biraz daha bozulmadan dayanabilecek parçaları toplamaya çalışacağım.

Hocam bir sistem buldum ve satın aldım , parçaların 1 yıl daha garantisi var , anakart 1 aylık .

Ödediğim fiyat 2750 TL , iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum. Ekran kartı ve SSD yok.

İşlemci; r5 3600

Anakart; B450 tuf gaming plus 2

Ram; gskill 8gb ram 3000 MHz

Kasa + fan ; powerboost kasa + 650 düz power PSU

........

Buna idare eder ekran kartı + 32 GB ram yapacağım.

Valla güzel sistem, hayırlı olsun.

Dediğiniz gibi tüm isteklerinizi t400/600 ve + 8 gb ram upgrade'i ile sağlayabilirsiniz gibi gözüküyor, fiyatı iyi buldum bu şartlarda. t400-600'ler iş istasyonu kartlarıydı ama rtx ve dlss desteği verdiğini fark eden oyuncular da hızlıca kapmaya başladı, t1000 zaten dünyanın en f/p mining kartı olduğundan bulunmaz oldu. ekran kartında bir tık acele etmekte fayda var. t400-t600 6 gb vram şartını karşılamadığı için miningcilerin ilgisini çekmiyor.

32 daha iyi olur tabii ama ramler çok pahalanmış. Şöyle söyleyeyim(testini yaptık), adobe premiere'de render 16 gb ram ile 8 saat 50 dakika sürecekse, 32 gb ram ile 5 saat 40 dakika civarına inebiliyor. 3 saatten fazla bir kazanç söz konusu, özellikle adobe programlarında ram çok önemli. Ama belki sizin kullandığınız, alışık olduğunuz program rame o kadar iyi optime değildir ve bu kadar ciddi fark yaratmıyordur, sonuçta alışkanlık, kullandığınız programın gereksinimlerini en iyi siz bilebilirsiniz.

Bilgisayarı ramle ölçen internet cafe gençlerine benzemek istemem gözünüzde  

Velakin, bütçenizin yettiği en yüksek rami almanızı muhakkak öneririm söz konusu olan video editse.(artık photoshop workstationlara bile 64 gb ram ve 12 gb vram aşağısı konmaz oldu, gereksinimler ve dünya çok hızlı değişiyor)

Bu arada, photoshopta örneğin rtx 3060, rtx 3060ti'dan çok daha iyi performans veriyor çünkü rtx 3060 12 gb vram, 3060ti 8gb vram. 3060ti oyunlarda 8gb vram altında çok ciddi fark atsa da, 3060 programlar da yeri geliyor şaşırtıcı düzeyde fark atıyor.(hatta arkadaş test etmiş, bf 2042 denen oyunda da %50 civarı fark atıyormuş 4k + dlss rtx açınca çünkü 3060ti'ın 8 gb vrami dolup sorun yaratıyormuş ama ben test etmedim, watch dogs testimde benzer bir durumu görmüştüm, yani son derece muhtemel, yeni programlar oyunlar yüksek ram + vrame de ekstra kıymet verir oldu, eskiden böyle değildi, hız daha önemliydi)

Miningciler dolayısıyla 6 gb vram altında olan cuda destekli bir ekran kartı son derece iyi olur.

Nvidia bir ürün satın aldığınızda ekran kartı driverı olarakta game ready driver yerine studio driver kurarsanız programların daha hızlı çalıştığını görebilirsiniz. Rtx 3060 + Studio driver kullanıyorum kişisel bilgisayarımda da.

Tekrar hayırlı olsun.

SSD'lerin tbw'leri yazım ömürleri video edite dayanmıyor muhakkak ek bir hard disk öneririm, gerçi benden iyi biliyorsunuzdur o konuyu muhtemelen.

2 GB vram'li nvidia t400 mükemmel fiyat veriyor 1500 liraliık fiyatına göre.

RandomGaminginHDyoutube
    Today we're taking a look at the Nvidia PNY T400, a professional level GPU and new entry into the RTX family. Who is this graphics card for, and more importantly, can it game? 0:00 The Nvidia T400 1:03 A Cautious Start 1:27 Fallout 4 2:25 GTA V 3:26 Red Dead Redemption 2 and DLSS 5:05 Call of Duty Black Ops Cold War and DLSS 6:03 Cyberpunk 2077 7:00 Fortnite and Conclusion Thanks for watching :)
    https://www.youtube.com/watch?v=kOW9D_dOkPc

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Anarsist_ -- 10 Aralık 2021; 2:26:19 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Hocam tekrar teşekkürler yorumunuz için.

Şimdi ilk önceliğim ekran kartı olacak ama dediğiniz t400-t600 kartları bulmak da çok kolay olmayacak gibi. 2 sene önce sıfır OEM rx460 kartı 350 TL'ye satıyorlardı şimdi olmuş 1400 TL. Yani şuan bu piyasada gidip de sağlam kart almam , dediğiniz kartlar denk gelene kadar veya yurtdışı fırsat gelene kadar bekleyeceğim. Şimdi kart bulana kadar 150 TL'ye filan idare etsin diye hd4850 filan alacağım galiba. Yani bilgisayar açılsın , idare etsin yeter. OEM rx460 ikinci el olsa da 500 e filan denk gelirse o da olabilir belki. T400-t600 bulmak ise zaman alacak gibi, belki ekran kartı kalmayınca bunları da toplamışlardır , pek satış ilanı gözükmüyor.

Ram dediğiniz gibi önemli oluyor. Ekran kartı geçici olacak gibi duruyor bu yüzden ram konusunu zamanla 64 e çıkacak şekilde planlıyorum. 8 ilave edip 16 ya çıkarım. Sonra 2*8 i satıp 2*16 yaparım , daha sonra tekrar 2*16 eklerim. Artık garantili filan uygun denk gelirse 64 e tamamlarım.

SSD ve harddisk sorun değil , elimde var. Yine de 512 SSD ekleme yapacağım gibi duruyor sonradan , şuan şart değil.

Yani sonuç olarak şuan en büyük şart ekran kartı. Gün içinde idareten kart siparişi veririm , hatta dün deneme amaçlı 20 liraya x550 kart aldım eski sistemlerdeki ekran kartları bozuk mu diye kontrol etmek için. Çalışıyorsa belki bunu takarım sisteme :)) , ama bu anakartta çalışır mı bilmiyorum. Orta seviye anakart bulana kadar 150-200 liralık kart ihtiyacım var bilgisayarı çalışsın diye.

• 1100 TL'ye sıfır garantili gt1030 buldum.
    Olur da temiz çıkarsa 750 civarına ikinci el de alabilirim.
    MSI ddr4 , Asus ddr5 . Galiba Asus tercih edeceğim.
    2gb 64 bit.

Bunu aldım , Ağustos ayında alınmış ve kullanılmamış . Şuan fiyatı 1600 TL .

Ekran kartı çok iyi değil ama hem dayanıklı hem de az güç tüketiyormuş. Sıfır kutulu faturalı olunca da aldım. Giriş seviyesi şuan için idare eder gibi duruyor.

Bir de kartlara bakınca yüksek kartlarla baya fark edeceğini öğrendim. Şimdi 64 GB ram kasacağım sonra da yurtdışı Amazon filan ekran kartı kovalayacağım.

Hocam samsung m2 980 pro 500 gb ssd aldım, bu tarz ssd lerin çıktığını bilmiyordum baya hızlanmışlar.

300 TB kullanım ömrü sunmuşlar. 7000 okuma , 5000 yazma hızı var.

Video işlerini bunda yapacağım, katkısı olacak gibi duruyor.

Sıra geldi ram toplamaya. Bir de PSU yu kaliteli marka alıp önüne UPS koyacağım, kafam rahat olsun.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.